Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Möjligt driva eget charkuteri?!  (läst 5070 gånger)

Linamarie

  • Inlägg: 74
    • Västergötland
Möjligt driva eget charkuteri?!
« skrivet: 08 jul-11 kl 22:08 »
hej!

Hoppas någon kan hjälpa mig avgöra om min idé är möjlig att geomföra!

Här är förutsättningarna:

Min pappa är jägare och har jobbat med kött hela sitt liv som styckare/charkmästare.
Nu är han pensionär och fullkomligt vantrivs med sysslolösheten.

I ett uthus hemma har han kylrum och styckarbod med allt han behöver. Golven är kaklade och på väggarna
är det typ något som liknar linoliummatta. Vatten finns. Han har också en hemmabyggd rejäl rök. Det är ganska
små lokaler och från styckarrummet kommer man direkt ut på gården, inte särskilt många cm från köttet till utomhusmiljön.

Om jag sköter ekonomin, skaffar f-skatt och bokför och betalar skatt enligt konstens alla regler går det då att köpa upp kött helt lagligt? Jag tänker mig att djuren slaktas hemma på gården, han styckar och sedan kanske packeterar och säljer i lådor om 5, 10, 20 kg blandat kött? Det går kanske att sälja styckvis till en helt vanlig butik också?
Han skulle ju också kunna göra rökt korv och andra små delikatesser:) Och han skulle nog kunna sälja en del vilt kött också. Sedan kan man ju försöka få tag på ekologiskt kött också.

Vad behöver göras med lokalalerna i så fall? Ske de inspekteras av typ livsmedelsverket?

Vad behöver man tänka på och hur svårt tror ni det är att lyckas? Alltihop behöver inte gå med någon supervinst men
det är ju bra om det blir en aning lönsamt...:)

Tyck gärna till och kom med synpunkter!!

louise

  • Gäst
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #1 skrivet: 08 jul-11 kl 22:14 »
Om ni ska slakta blir det också slakteri, och till det behöver ni troligen ytterligare lokaler. Men annars har ni ju en bra start.

 Lokaler och er hygienplan ska godkännas av livsmedelsverket ja. Man ska utbildning i hygien, och med en sån vet ni bättre vad som krävs. Det är korta kurser över dagen bara, Anticimex ger dem bland annat.

Sen finns en jättebra rådgivningsbok som JTI har gett ut, men vad fan heter den... fast den är bara om slakt tror jag.

Det är en lång resa till godkänt företag, jag har bara några snabba starttips här... Eldrimner! Är bra rådgivare också, de kan berätta mer om vad som krävs.

Existens?

  • Gäst
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #2 skrivet: 08 jul-11 kl 22:19 »
Det som ställer till det är om du tänker slakta också, och inte bara stycka. Det är en himmelsvid skillnad på att få en lokal godkänd för styckning, jämfört med om du även ska slakta, tamboskap då alltså. Viltslakteri är enklare.

Ja, lokalerna ska godkännas, av kommunen. Så det första du bör göra är att ta kontakt med kommunen och höra vilka krav de ställer. Då ser du om din kommun ligger på en rimlig nivå, eller idiotnivån. Är det den senare varianten så är det nästan bara att glömma, dom blir helt enkelt aldrig nöjda. Andra kommuner har en betydligt mildare bedömning.

Jag har en granne här som har byggt stycklokal, och han köper då in slaktat kött, styckar, röker och säljer ungefär så som du beskriver. Nyckeln är att vara välkänd och att folk vet det blir bra, då får man mycket att göra.

Linamarie

  • Inlägg: 74
    • Västergötland
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #3 skrivet: 08 jul-11 kl 22:28 »
Han ska inte slakta utan tanken är att hitta lokala köttproducenter som har möjlighet att slakta hemma, det får vi väl leta reda på innan vi drar igång något.....

Existens?

  • Gäst
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #4 skrivet: 08 jul-11 kl 22:32 »
Han ska inte slakta utan tanken är att hitta lokala köttproducenter som har möjlighet att slakta hemma, det får vi väl leta reda på innan vi drar igång något.....

Men det blir ju jättekomplicerat.. Då måste alla dom ni köper kött av, ha ett godkänt slakteri.  Har dom inte det, så blir det inget besiktigat kött.. och då kan ni i er tur aldrig sälja det som godkänt.

Linamarie

  • Inlägg: 74
    • Västergötland
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #5 skrivet: 08 jul-11 kl 22:42 »
Ja, det kommer säkert bli problem men jag vill helst undvika djurtransporter. Och sedan vore det ju trevligt om köttet färdades bara några kilometer. Vi får kolla runt vad som finns i bygden, helt enkelt. Kan man annars köpa typ halva grisar o dyl från ett större slakteri?

Jag kom på den här idén i förmiddags, så den behöver nog förfinas en del....:)

louise

  • Gäst
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #6 skrivet: 08 jul-11 kl 22:47 »
Bönderna kan ju legoslakta köttet på större slakteri och sedan sälja till dig. Men visst kan du köpa av slakterierna också.
« Senast ändrad: 08 jul-11 kl 22:51 av Stabon »

Existens?

  • Gäst
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #7 skrivet: 08 jul-11 kl 23:07 »
Problemet när du köper kött på slakteriet, är ju varumärket.. Du har ingen aning om var köttet kommer ifrån, så varför ska folk åka och köpa ute i skogen, när dom likaväl kan köpa samma kött på ica? Då hamnar du i den sitsen att konkurrera med priset, och det är ingen rolig affär.

Utan det är ju då om bönderna slaktar köttet på slakteriet, och du köper hem just de djuren, då kan du säga var det kommer ifrån, och förhoppningsvis blir nån då intresserad. problemet är att det snart inte finns några t.ex grisbönder kvar...fast här i västergötland finns det ju några, men det är ju bara stora anläggningar. Nötköttet börjar bli besvärligt, det säljs nötköttslådor i varje buske snart.

Så, ja, du har nog lite att fundera över... :)

Tresovlat

  • Inlägg: 13
    • Västergötland
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #8 skrivet: 11 jul-11 kl 16:27 »
Jag vet att Vikaryds Köttbod utanför Alingsås håller på att färdigställa en anläggning för slakt av tamboskat och i det kommer dom även kunna ha vilthanteringsanläggning om jag inte är felinformerad.

Det du skulle kunna göra är ju att skicka böndernas djur dit och sedan ta tillbaka dom till era egna lokaler som helfall och stycka/förädla hos er.

Helt enkelt köpa transport och slakt av Vikaryd om dom har utrymme för det.


 

jasiri

  • Inlägg: 50
  • Charkuterist
    • Närke
    • www.jasiri.se
SV: Möjligt driva eget charkuteri?!
« Svar #9 skrivet: 06 aug-11 kl 08:07 »
Jag driver ett eu godkänt slakteri och charketuri och kan reglerna rätt så bra slå gärna en signal om du vill veta mer sen kan jag rekomendera att ta kontakt med Eldrimner www.eldrimner.com
Lycka till
MVH
/Tomas
0702546377
Jasir Gård här slaktar och styckar och charkar vi nästan allt i eu godkända lokaler.
http://www.facebook.com/pages/Jasiri-G%C3%A5rd/107364746028234?ref=hnav


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

655 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser