Det här är en intressant diskussion, men den blir trist när man medvetet missförstår vad jag skriver. Jag har aldrig förespråkat fri tillgång till foder, men hävdar att det kan krävas när temperaturen kryper ner till extrema köldgrader. Det gör inte att man hamnar i närheten av 4000 kr per gris. Ett fyrakronors Krav-foder ger ca 2600 kr per gris och ett 2,50-kronorsfoder ger kring 1625 kr per gris. Räkna sedan glatt på en gris i veckan och direktförsäljning till konsument på 600 kr/kg på lufttorkade produkter och förträng ALLA andra kostnader så har du en ganska smaklig intäkt. Dvs 91 022 kr/månaden minus foderkostnaden. Det säger inte mycket, men åtminstone att det inte är foderkostnaden som är avgörande. I övrigt tror jag att Djinn har alldeles rätt. Förutom att han glömde att göra "confit" till osten på pressresterna och därmed dubbla intäkterna.
Lycka till.. Jag tror nog dock att kalkylen är en aning naiv. Förädlingsgraden är ju naturligtvis fantastisk, men frågan är ju om det verkligen finns den efterfrågan på 600 kr/kg-produkter? 150 kg i månaden är ju faktiskt 5 kg per dag, och det är ju inte direkt så att man köper kilovis av mat som kostar 600 kr/kg.
Framförallt så tror jag att för att man ska lyckas bli av med de mängderna konstant, året runt, så ska man koncentrera sig på det man kan bra, dvs tillverkningen och försäljningen. Själva grisen är ju en marginell kostnad i så fall, så varför kludda med en egen uppfödning? Då är det ju bättre att någon annan får koncentrera sig på att ta fram grisarna och du sysslar med förädlingen.
Det är alltid en stor risk att det inte blir nån reda av nåt av det när man splittrar upp sig. Ska du lyckas med grisar, så kräver dom en del, det är inga djur man sköter med vänsterhanden och i synnerhet om man har suggor som ska grisa.
Ett alternativ vore att du köper in 25-kilos kultingar, då klarar dom sig något bättre själva medan du är ute och säljer. Och du kan enkelt styra hur många du vill köpa in, dödligheten från 25 kilo fram till slakt är väldigt liten, man kan nästan räkna med att 98% går fram till slakt, om inget speciellt händer.
Annars finns alltid risken att en sugga ska grisa, du står på nåt torg och något går fel, så du mister kullen, då blir det lång tomgång till nästa. Problemen blir nästan än större om man bara har en eller några få suggor, då blir en mist eller dålig kull en otroligt stor % av ens produktion. Har man 10 suggor så finns ju alltid chansen att nån annan går in och lyckas bättre. Men har du så många suggor, så får du ju långt fler grisar än vad du kan förädla/sälja till bra priser.
Hur går planerna i det fallet?