Cuy och Cobayo betyder marsvin på spanska, den ras som främsta används för köttproduktion är en som kallas "Raza Peru" som tagits fram av ett forskningsinstitut hos perus jordbruksdepartement, den blir inte så våldsamt mycket större än något annat "modernt" marsvin om det får tid och lämplig mat, däremot kommer de upp i slaktvikt på 8 veckor och har konsekventa kullar och hög fertilitet, en marsvinsbroiler helt enkelt.
Vad gäller att föda upp för husbehov så har ni i Sverige turen att ha massor av varianter, tex. Rex som borde ämna sig utmärkt. Där jag sitter är karantänlagarna så hårda att jag får nöja mig med det som finns men om man inte strävar efter industriell produktion eller extremt låg kostnad så går det alldeles utmärkt ändå, man får helt enkelt vänta någon månad eller så till.
Det är inte jobbigare än att ha kaniner (ok, lite fysiskt jobbigare kanske men ytterst marginellt), kostnaden är lite högre men iallafall för mig kompenseras det genom att även minstingen kan hjälpa till att sköta dem själv, de luktar mindre, är oerhört mycket trevligare och bara vissa delar av släkten äter dem medan de äter oss ur huset vad gäller kanin och fjäderfä.