Alternativ.nu
Djur => Arbetshundar => Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning => Ämnet startat av: Vilverin skrivet 29 jun-09 kl 21:03
-
Hej allihopa!
Har börjat ta mig igenom Cesar Millans bok "Cesars Way", och tycker att den verkar himla bra.
Tänkte bara höra om det är någon som har andra uppfattningar om honom, eftersom jag hört folk
i min bekantskapskrets dissa honom.
Jag tycker han verkar ha bra koll på hur hundar fungerar, men min ena bekant anser att han är för
sträng för vanliga hundar, alltså hundar utan "speciella svårigheter" som hon sa.
Och jo, Cesar Millan är han där på teve, Dog Whisperer eller vad programmet heter...
/ Malin
-
Det är väl med hans metoder som alla andras, man får sålla det man tycker är bra och passar en själv ;)
-
Mjo, jag har inte ens hund ännu. (hämtar på torsdag!!)
Men jag räknar inte med att behöva alla hans metoder för aggressiva hundar... man vet ju förstås aldrig, men jag ska ha en bc, och de är ju inte världens tuffaste direkt.
-
Jag tycker han är bra! Sund inställning, inga "magiska metoder" utan han pratar om vikten av mycket motion och aktivering. Jag har vallhundar och läste hans bok med behållning!
-
Mjo, jag har inte ens hund ännu. (hämtar på torsdag!!)
Men jag räknar inte med att behöva alla hans metoder för aggressiva hundar... man vet ju förstås aldrig, men jag ska ha en bc, och de är ju inte världens tuffaste direkt.
ja ja säg inte det! De är tuffa när det behövs! ;) Vad roligt det är världens bästa hund! Grattis!
-
Åh, det låter ju lovande!
Jag ska ha honom till lite vall, men mest på kul... har ingen stor gård, bara en liten med ankor, höns och ambitionen att skaffa tre får till hösten. Och lydnad tycker jag är himla roligt, så det vore kul att träna lite sånt också.
-
Jag är inget fan av C M, det finns trevligare och intressantare sätt än hans att samarbeta med sin hund...
Mvh Charlotte
-
På vad sätt är han otrevlig mot hundarna, Charlotte? Vet att du nämnt något program som jag tydligen missat där han just använde "lägga på rygg" varianten.
Alla hundar är olika och jag har känslan av att många lägger för många mänskliga aspekter på hunden och dess beteenden.
Jag tycker C Ms synsätt stämmer bra på hur hunden fungerar osv. Däremot finns ju ingen anledning att ta till de hårdaste metoderna på en vanlig hund. Man måste ju använda sitt eget omdöme i olika situationer också.
-
Min inställning till mina hundar är inte att dom ska vara undergivna och 'låga' hela tiden.
Det fungerar bra ändå. Även fast jag inte lägger in mänskliga värderingar i mitt och mina hundars förhållande.
Dom jobbar för belöningar. Jag är ledaren för att jag förtjänat det genom att vara intressant och pålitlig, den som står för resurserna, inte för att jag trycker ner och är 'bestämd'. Och ska man som TS skaffa BC så brukar man inte ha svårt att motivera sin hund, jobbet i sig är bästa belöningen:) Slut på jobbet (om hunden gör något 'fel') är värsta straffet. Jag har dock hört att boken är bättre än Tvprogrammen. Mvh Charlotte
-
Håller med Charlotte! Dessutom tycker jag att han missar i sina program. Det kan ju finnas andra orsaker till att hundar är "arga" , ostyriga etc. De kan ha ont t.ex.
De jag känner som jobbar med problem hundar brukar rekommendera att man kollar upp hundens hälsa innan man börjar bråka med den (halsinfektioner, öron, rygg, analkörtlar o.s.v), har aldrig sett han göra något sådant.
Hans mirakel halsband trycker på en nerv i nacken som påminner om vår ischias nerv = ont; givetvis blir hundarna spaka då!!
Sedan tycker jag att hundhållningen i USA är bedrövlig. Det är helt ok. att bura hundar hur länge som helst, dressyr med el är vanligt förekommande...
Visst fungerar hans mirakelmetoder men det är lätt att härska över en hund en helt annan att sammarbeta.
Det finns en bok som heter från valp till unghund som är skriven av Nina Roegner, den är bra tycker jag om man vill förebygga problem istället !
Har inte läst hans bok, kasnske jag ska tillägga, den kanske är bättre än tv-programmet!
-
Vad som visas i pogrammen är ju bara delar av en helhet. Annars skulle de ju vara i timmar 8)
Läs hans filosofi istället. Där han utgår från det fria djuret hund!
Tycker närmast att han visar hur man genom sitt beteende mot hunden "förtjänar" att vara ledaren. Inte tvärt om!
-
Jag tycker han har en poäng i att man ska vara en ledare för sin hund, det som möjligen gör mig lite skeptisk är att han aldrig tycker man ska stänga av ledargestalten. Jag vill givetvis att min hund ska veta att jag bestämmer... men jag vill också gosa i soffan! =D
Undrar hur man gör det utan att förlora sin ledarroll, för på honom så låter det snart när omöjligt. Likadant med promenaderna, att hunden knappt ska få stanna och lukta på nånting... det tycker jag låter lite taskigt. Klart man vill att den går fot för det mesta... men ibland måste de väl få lukta också?
Tror nog att han kan vara bra med besvärligare hundar, men om man inte har några problem med sin vovve så kanske man kan ta honom med en nypa salt? (eller två).
-
Men då kan man ju undra varför han aldrig på all denna TVtid han har inte visar något av det? Mer än att han tjatar om att en hund behöver motion (gärna på ett löpband, vad får hunden för lukt och synintryck där?).
Nä, jag tycker det finns andra att inspireras av när det gäller hundar än honom.
Mvh Charlotte
-
Jag tycker CM är bra. Han har sund hundinställning och utgår hela tiden från att en hund är en hund. Det är snarare människan som tilldelar hunden mänskliga känslor och personligheter.
Att CM förespråkar löpband är till stor del pga att hundägande i USA inte är som hundägande här. Det finns inga tvång på chip, det finns inte den kontrollen vad gäller hund i bur/länk/hundgård. Det finns inte de grönområdet vi har här och många gånger är hundar förbjudna i städer och villaområden. Då är löpbandet perfekt.
De flesta av de hundar Ceasar "behandlar" i sina program är hundar som har tillgång till stora trädgårdar och kan springa fritt hela dagarna, men som inte får nån mental stimulans. Är det då för mycket begärt att hunden ska gå fot på promenaden? Promenaden som är till för att skapa band mellan hunden och föraren och för att motionera den.
Sen finns det inget som hindrar att man har en mysrelation med sin hund och har den i sängen fex sålänge man är på det klara med att man har ledarrollen och att den skall förstärkas i all hanteringen med en hund som lätt faller in i en dominant roll gentemot sin ägare. Mina hundar sitter också i knäet, när jag vill det. De markerar att de vill upp och vill jag inte just då får de finna sig i att stanna på golvet. Mina hundar blir inte osäkrare av det.
Nåt som CM framhäver och som jag instämmer till fullo med är att hundar inte har förmåga att tycka synd om sig själv, många av de hundar han visar upp i sitt program kommer från hundgårdar och djurskydd och när de sen hamnar i den nya familjen tycker ägarna synd om den för den har ju haft det så svårt vilket resulterar att man inte sätter några gränser för hunden ser ju så ledsen ut och det är så synd om den, och det slutar med att hunden istället tar över eftersom ingen visar vem som är ledaren.
Sen nämns hans halsband här i texterna också, det handlar inte om att det trycker på en nerv utan det ligger emot struphuvudet som vi ju alla vet är mycket känsligt. Därför drar inte hunden för då trycks struphuvudet bakåt vilket trycker ihop luftstrupen. Samma sak händer med ett stryphalsband, med den skillnad att längre ner på halsen har hunden kraftiga muskler som fångar upp trycket och skyddar luftstrupen.
De tunna selar vi har i våra butiker här i Sverige som man trär runt hundens framben för att hindra den att dra är bra mycket plågsammare för hunden då dom verkligen trycker på nerver i hundens armhålor vilket är mycket smärtsamt för hunden. Så på vad sätt är vi humanare i Sverige?
-
Fast jag tycker att det vimlar av "Hundexperter" och ingen säger att vi ska betrakta våra hundar som människor, om det nu är det som är så speciellt med CM...
Visst är löpbandet perfekt om man nu ska ha hund där den inte får vistas utomhus ::) Men vore det inte bättre att säga till att man då inte bör ha hund?
Nä, jag tycker fortfarande efter flera säsonger inte att det är något speciellt med honom, kommer förmodligen aldrig att tycka det heller :)
Om jag skulle skaffa hund för allra första gången och bara fick välja en enda bok att läsa tror jag det skulle bli Kontaktkontraktet av Eva Bodfält.
Mvh
Charlotte
-
Återigen, att jämföra Sverige med USA är som att jämföra ärtor med morötter.
-
Återigen, att jämföra Sverige med USA är som att jämföra ärtor med morötter.
Men nu bor ju vi i Sverige, de flesta av oss.
Så förhoppningsvis behöver man inte sitta och titta i timmar på hundar i USA som får springa på löpband för att kunna skaffa hund här i Sverige.
Mvh
Charlotte
-
Men nu bor ju vi i Sverige, de flesta av oss ::)
Mvh
Charlotte
Ja och?
Det betyder väl inte att hundpsykologin är annorlunda mellan svenska till amerikanska hundar?
-
Jag tycker Kimma beskriver CM och hans filosofi bra här ;) En sak till: I USA är massor av människor feta (orkar inte motionera sina hundar) det är en av anledningarna att han rekommenderar löpband!!!!!!!!!
Den företeelsen är inte ovanlig här heller.
Utgår man från att hunden är 98 - 99½ varg, vilket den är genetiskt, så är livet inte bara lek o gos. Men det finns inget som hindrar gos i CM filosofin. Bara att du som ledare bestämmer när det infinner sig. Vissa hundar kan ju faktiskt bli rent odrägliga när de får göra som de vill. Dessutom kan hunden visst få lukta på promenad. Budskapet han ger är att DU bestämmer när och om det är ok.
-
Men det budskapet är väl ändå inte CM ensam om?!?
Det är liksom inget nytt eller någon ny filosofi... Om man absolut vill titta på TV för att lära sig hundfostran så är Hundcoachen trevligare, han pratar i alla fall om arbetsglädje och glädje med att ha hund:) För det är väl ändå det som är meningen med att ha hund? Inte att ständigt gå och tänka ut på vilket sätt 'Den farliga Alien' man tagit in i sitt hem ska ta över makten? Jag vill inte ha en avtrubbad hund som ser radiostyrd ut. Jag vill ha en hund som tar initiativ och finner nöje i att samarbeta med mig. Och hittills har det fungerat rätt bra utan elhalsband, kräksnara (i ny design, men samma princip) eller löpband. Jag skrev inte att CM var direkt otrevlig mot hundar, jag skrev att det finns Trevligare och framför allt Intressantare sätt att förhålla sig till sin hund. Men 'Klickertänk' får man en hund som själv funderar ut vad den ska göra, sån lärdom sitter bättre och att det sen är väldigt intressant att se hur hunden funderar och räknar ut saker är en bonus:)
Mvh Charlotte
-
Jo men en rätt stor skillnad mellan hundcoachen och CM är att CM tar sig ann hundar som är direkt farliga, nära avlivning eller på nåt annat sätt är destruktiva. Medans hundcoachen tar sig ann hundar som skäller, dra i koppel eller gör utfall mot andra hundar.
Inte riktigt jämförbart. Jag ser varje program och sitter klistrad vid tv:n varje måndag och ser båda programmet och har inget emot hundcoachen. Dock tycker jag CM`s filosofi ochs ätt att förklara är mycket enklare att förstå. Hundcoachen framhäver sällan hundens egen psykologi utan bara hur den reagerar på sin förare.
-
Jag har tittat på båda programmen. Har läst CM boken också. Framförallt har jag provat mig fram med CM filosofin och den funkar bra på boskapsvaktare.
Kan nämna att en som köpte hund av oss för några år sedan, inte klarade av att vara ledare för sin hund. Lät den bestämma promenader, vakt och annat själv. Funkade med valpen, men inte när den hamnade i tonåren.
De tog hjälp av någon expert från TV som jobbade med problem hundar, hon klarade inte av hunden. Så istället för hjälp blev de rekommenderade att avliva hunden (den var ju farlig). Har kommit i kontakt med fler som köpt just denna typ av hund och genomgående är att de ska lära den pli, som på en schäfer eller rottis. (Gå på brukshunds klubb osv) Det funkar inte på dessa hundar. Du måste ha en helt annan strategi. Du måste också vara en tydlig ledare för att förhållandet ska funka med dig, djuren den vaktar och hunden själv. Är du en dålig och/eller svag ledare kan det få stora konsekvenser.
Behöver väl inte nämna att Millans filosofi funkar här också!
Grunden är ändå som Kimma nämner: hundens psykologi. Hur funkar och tänker hunden. Det är där vi ofta begriper för lite och förmänskligar hunden. Det innebär inte att hunden är avtrubbad, radiostyrd eller nervös.
Man kan klickerträna får också till att göra konster m.m. Min pyrre behöver inte klicker heller, räcker med att gamla ägaren hälsa på och stoppar händerna i fickan 8) Det var så de lärde henne sitta fint komma på inkallning m.m. (de hade köttbullar i fickan )::) Hade de inte det sket hon högaktningsfullt i detta. Detta är mutor, inte lydnad. Klicker är ju liknande uppbyggt. Man måste heller inte gå omkring och belöna hunden dagarna i ända. Om min hund vaktar fåren, är det detta den ska göra. Den vill ju det. Då behöver man inte springa omkring och påtala för den hur duktig den är och ge godis m.m. Detta är en mänsklig aspekt. För vi vill gärna belöna oss själva när vi gjort något bra. Då vill hunden samma, eller?
-
Birgit, jag tycker du borde läsa på lite mer om vad klickerträning är...
Det är en utbredd missuppfattning bland dom som inte vet vad operant betingning är att man skulle stå och vifta med en köttbulle för att få hunden att göra saker...
Klickerträning (som funkar bra även utan klicker) är ett sätt att effektivt lära hunden saker och inget annat.
Här finns lite att läsa om intresse finnes:
http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=49
http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=26
Tillämpning på "nyttohund" (strävhårig vorsthe).
http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=42
Också en favorit som tar upp ämnet i den här tråden...
http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=47
Jag vet också om människor med Herdehundar som har haft bra resultat med bortarbetande av div. problembeteenden med hjälp av "Klickertänk".
Jag menar inte att någon behöver köpa "klickertänket" rakt av, men för mig har det gett en mer spännande dimension av hundträning och sätt att se på hunden som "varelse" :) Den gamla skolan "Förvargligar" gärna tamhunden och använder dessutom metoder i "vargars anda" som inte vargar använder :-\
Mvh
Charlotte
-
Birgit, jag tycker du borde läsa på lite mer om vad klickerträning är...
Det är en utbredd missuppfattning bland dom som inte vet vad operant betingning är att man skulle stå och vifta med en köttbulle för att få hunden att göra saker...
Klickerträning (som funkar bra även utan klicker) är ett sätt att effektivt lära hunden saker och inget annat.
Här finns lite att läsa om intresse finnes:
[url]http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=49[/url]
[url]http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=26[/url]
Tillämpning på "nyttohund" (strävhårig vorsthe).
[url]http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=42[/url]
Också en favorit som tar upp ämnet i den här tråden...
[url]http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=47[/url]
Jag vet också om människor med Herdehundar som har haft bra resultat med bortarbetande av div. problembeteenden med hjälp av "Klickertänk".
Mvh
Charlotte
Sista länken var det löjligaste jag nånsin läst. Det är sånna människor som skapar förvirring hos nya hundägare och skapar ännu fler "problemhundar". Det finns inga problemhundar, bara problemmänniskor.
-
Menar du att detta är det löjligaste du läst?
"Precis som hos människor kan hundars onormala beteenden bero på en rad omständigheter: sjukdom, organiska störningar, hjärnskador, smärta, arv, tidligare uppväxtförhållanden m.m."
Kan inte hundar vara sjuka och ha ont tex?
Alltså att artikelförfattaren menar att allt inte går att bota med bättre ledarskap?
Hon skriver att vissa hundinstruktörer gör det lätt för sig och skuldbelägger ägarna för dåligt ledarskap i alla situationer.
Mvh
Charlotte
-
Nu har jag provat CMs metod på min mammas hundar, som är hemskt ouppfostrade och alltid kommer studsandes som två gummibollar så fort man kommit innanför dörren, hoppar och flänger och gärna skrapar upp benen på en i sommartid.
Det funkade perfekt! Jag sa inte ett ord, bara gjorde ett kort bestämt Tss ljud när de försökte hoppa och petade till dem lite med två fingrar. Två gånger bara, sen väntade båda hundarna snällt tills jag fått av mig skorna och kunde sätta mig ner och hälsa.
Verkligen mycket skönare om man slipper slåss emot dem i dörren först...
Har kommit halvvägs igenom CMs psykologikapitel nu, och det är rätt många saker som slår mig som jag aldrig tänkt på innan. Han menar till exempel att man inte ska rusa fram till en gullig valp och kasta sig över den med gälla, uppmuntrande små läten. (har jag nog bara gjort ungefär tusen gånger!) Utan vänta på att valpen kommer till en själv, eftersom man annars beter sig underlägset valpen...
Det stämmer ju faktiskt om man tänker hur det fungerar i "det vilda" när en underlägsen hund ska hälsa på flockledaren, det är aldrig flockledaren som hälsar först...
Hjälp, vet jag något alls om hundar egentligen?! *ser på boktraven från biblioteket*
-
Menar du att detta är det löjligaste du läst?
"Precis som hos människor kan hundars onormala beteenden bero på en rad omständigheter: sjukdom, organiska störningar, hjärnskador, smärta, arv, tidligare uppväxtförhållanden m.m."
Kan inte hundar vara sjuka och ha ont tex?
Alltså att artikelförfattaren menar att allt inte går att bota med bättre ledarskap?
Hon skriver att vissa hundinstruktörer gör det lätt för sig och skuldbelägger ägarna för dåligt ledarskap i alla situationer.
Mvh
Charlotte
Uttalande som detta fex:
Berömd på felaktiga grunder
Anledningen till varningen i Millans TV-show är naturligtvis att en motsvarande barnpsykolog för länge sedan skulle ha blivit utkastad om han föreslagit att föräldrarna skulle ge barnet stryk om det spelade för mycket tv-spel. Teknikerna är fackligt sett förkastliga, de ger bara en där-och-då-effekt, hundägare lyckas dåligt och får sämre självförtroende, instruktören sätts över och hundägaren under istället för att skapa ett likvärdigt förhållande. Det kan dessutom vara skadligt för hunden och sätta djurets välfärd i fara.
Återigen, om hunden var menad att vara på "likvärdig" nivå med människan så hade den varit mer lik människan än vargen, gått på två ben och talat!
Hundens hjärna är inte så komplex som människan inbillar sig, i så fall hade de också lämnat sina barn på dagis varje morgon som människan gör!
Va trött jag blir på detta "likvärdighets-snack" och "gemenskaps-skitsnack" som många håller på med.
En hund styrs av instinkter, inte tankar!
Den styrs av sin flockledares kroppssignaler inte vad du säger till den. Du jämför "ligga i soffan hos matte" som att en varg skulle krypa ner i en alfatikens lya och lägga sig till rätta för att känna "gemenskap". Den hade blivit skinnflådd i det vilda om den ens närmat sig ingången!
Bara för att vi som anser att CM har en vettig logik vad det gäller hunduppfostran ser hunden som ett instinkt-drivet djur och inte en "kompis" eller "likvärdig" så är vi varken elaka eller sadister mot våra hundar. Tvärtom, alla hundar behöver struktur, varje dag, 365 dagar om året. Och om det funkar på våra hundar så gör vi ju uppenbarligen något rätt.
Och om du avskyr CM och dylika så oerhört,vad gör du då i tråden?
-
Kimma: Trådskaparen efterlyste väl vilken uppfattning vi hade om CM och hans metoder, inte personer med enbart positiva åsikter,men jag kan ju ha fel?
Jag tror tom att h*n skrev och undrade om någon hade en annan uppfattning än att han var himla bra, om man nu ska hård dra vem som ska skriva i tråden ;)
Nu är det är inte jag som har skrivit artiklarna... Men jag tycker att dom väcker en del tankar, men då måste man ju öppna sitt sinne och inte tänka i samma gamla banor...
Jag har i alla fall mycket mer nöje av mitt hundägarskap sen jag ändrat mitt tankesätt och jag upplever att jag faktiskt har mer harmoniska OCH lydigare hundar ju mer jag lär mig att tänka 'annorlunda' ändå har jag aldrig praktiserat den 'riktigt gamla skolan' med alfarullningar och nackskinnsskakningar osv...
Men det är som sagt bara MINA upplevelser:)
Sen vet jag inte riktigt var du har fått ifrån att jag jämfört att mina hundar får ligga i soffan med att alfatiken skulle tillåta det ??? Jag har inte nämnt något om någon soffa? Mina hundar får ligga i soffan när jag tycker att det passar, inte annars.
Och sen fattar jag inte heller var jag skrivit att du eller någon annan är elak eller sadist mot era hundar, jag har ett annat tankesätt bara, men det tycks vara som ett rött skynke för en del...
Så länge det fungerar med mig och mina hundar så är jag nöjd i alla fall :)
Mvh Charlotte
-
Charlotte, min generella uppfattning är positiv ändå måste du (i vanlig ordning) dementera allt med en massa länkar från femton olika människor som ingen (inte jag iaf) hört talas om, det är nog snarare du som är så övertygad i din tro att du måste överbevisa oss "naiva" att vi är fel ute.
Jag har väl aldrig hävdat att våld, hot, alfarullningar eller nackskinns-skak är enda och rätta metoden att uppfostra en hund. Trots allt är det ofta det du hänvisar till i många av dessa hunddiskussioner på detta forum.
Och med hjälp av en massa länkar till höger och vänster ska du övertyga oss att vi har fel, ditt tillvägagångssätt är inte bättre än det än det som "påstås" i dessa länkar du lägger ut.
-
Charlotte, min generella uppfattning är positiv ändå måste du (i vanlig ordning) dementera allt med en massa länkar från femton olika människor som ingen (inte jag iaf) hört talas om, det är nog snarare du som är så övertygad i din tro att du måste överbevisa oss "naiva" att vi är fel ute.
Jag upprepar väl igen eftersom jag ändrade i mitt inlägg sen jag kom in till datorn (det kan jag inte göra via mobilen), det var Olika uppfattningar som eftersöktes i tråden. Du har en, jag har en annan :)
Och när klickerträning beskrevs som något som liknades vid att muta hunden med godis så ville jag visa att det inte är riktigt sant... Därav länkarna som var till Birgit :)
Mvh
Charlotte
-
Glöm bara inte att CM är en stor del amerikansk färgteveunderhållning också. För övrigt tycker jag han kör med bra metoder.
-
Glöm bara inte att CM är en stor del amerikansk färgteveunderhållning också. För övrigt tycker jag han kör med bra metoder.
Det är han verkligen och det får vi väl hoppas att alla som uppskattar hans program, genomskådar det.
-
Nej Kimma, det är jag som fått höra att det är djurplågeri med alfarullning ;) Jag har i något sammanhang nämnt att det faktiskt kan vara behövligt med en egensinnig boskapsvaktare som beter sig fel mot fåren.
De är synnerligen självständigt tänkande individer. De drar slutsatser som jag inte tidigare sett hos någon av de otaliga raser jag haft. De lever upp till 22h/dygn själva med fåren. De måste bete sig rätt.
Dessutom har jag vid flera tillfällen sett min hundflock (mamma, pappa o barn) använda just ryggläge för att visa vem som bestämmer - undergivelse. De första veckorna är det föräldrarna som uppfostrat valparna och de gör det bra.
Tror att vi som förstår vad Millans budskap består i, kan se förbi specifik amerikansk show! För den är nödvändig för att du ska komma fram i USA!
-
Nu har jag väl ändå inte sagt att alfarullningar är djurplågeri?
Jag har sagt att det är något jag inte vill göra, men det är väl lite skillnad? Märkligt att det ska vara så känsligt?
Det var efter en kurs där sådant och även piska och 'beröm-förbud' praktiserades som jag började leta efter andra vägar eftersom min hund 'stängde av sig själv' och var helt okontaktbar till slut. Jag lovar att jag skulle ha kunnat sparka iväg honom till andra änden av plan utan att hans trancetillstånd hade brutits, det var ingen rolig upplevelse att få se sin hund sådan. När han till slut vägrade att gå in i bilen utan fick lyftas in av rädsla för att åka på kurs, då hoppade jag av.
Mvh Charlotte
-
Hade en valp köpare som gick kurs med sin bångstyriga "tonåring" också. Kursledaren påstod att hunden var aggressiv och obildbar 8) . En kvinnlig kursledare med låååååång vana av stora brukshundar. De vanliga kurserna kan inte motivera den här typen av hundar. De genomskådar nyttan (onyttan) med det hela. De gör inte saker utan att fatta vad de ska vara bra till. De vill jobba på riktigt med sånt de begriper (vakta boskap t.ex).
En annan variant är vallhundar. Går man kurs där, så blir hunden klassad som värdelös, för den vallar inte som en bc. Nej och en bc är en modern framavlad boskapsvaktare för stora jordbruk med massor av får. Så äldre sätt att valla är inte mer fel för det.
Det är väl lite med hundar som med människor idag. Många finns utan att förstå vad de ska vara bra till (motivering). Hundar behöver en uppgift, men de behöver inte beröm hela tiden. De känner när man är nöjd ändå!
-
OT: Går man vallhundskurs iSvaks regi kan man om man har otur få hunden klassad som värdelös, men det har ju att göra med att klubben är rasklubb för BC och instruktörerna lär ut BCns och Kelpiens vallningssätt... Men sen har jag hört att det finns instruktörer som är mer öppna för "annan vallning", man får försöka hitta såna :)
Kursen jag gick var just en sån som skulle lära mig och hunden att korrekt sköta den arbetsuppgift hunden är avlad för men det funkade inte som jag ville mellan mig, instruktör och hund, därför slutade jag...Jag tycker inte alltid att ändamålet helgar medlen bara för att man vill ha
en arbetande hund... Det är inte frågan om "beröm hela tiden", precis som jag skrev är fortsatt arbete den bästa belöningen för en hund som gillar sitt jobb :) Men efter en regelrätt bestraffning av en valp som ännu inte vet vad som fodras av den vill jag nog gärna ge hunden ett okej (som tex ett enkelt Bra!) när den gör rätt.
Birgit: Jag tror faktiskt att Klickerträning skulle vara ett utmärkt sätt att motivera Herdehundar så att de skulle kunna funka även på "Brukshundskurser" och andra "onödigheter" (Om man är intresserad av sånt) hundar gör vad som lönar sig och det brukar fungera väldigt bra på "Hårda hundar" som tänker själva :) Det gäller bara att hitta rätt belöningsform.
Jag vet ett exempel där man använde Löptikar som motivation för en "tikgalen" tonårshane till att få snabba inkallningar. Om hunden kom tillräckligt snabbt och bra kunde den få gå och sniffa
lite på den åtrådda. En belöning kan innebära så mycket mer än en köttbulle ;) Jag kan använda fåren eller en rolig leksak när jag tränar tex "Kvarliggning" med min BC.
Han vet att jag skickar iväg honom till "det åtrådda" som belöning efter utfört arbete. Ju bättre belöning som väntar dessto bättre jobbar hunden. Jag skulle lika lätt kunna spänna ögonen i honom och strängt säga åt honom att ligga kvar och om han inte lydde skulle jag kunna trycka ner honom och skaka om honom lite i halsskinnet... Båda sätten fungerar.
Det är bara helt enkelt olika sätt att förhålla sig till sin hund.
Mvh
Charlotte
-
Är jag en köttbullsrullare?
Jag klickertränar och rullar mina hundar ;D
-
Belöningen för en boskapsvaktare är att få vara med djuren och att djuren i flocken trivs och mår bra! Hur skulle klicker träning hjälpa där???? Charlotte
En boskapsvaktare tänker självständigt, men det innebär inte per automatik att de är "hårda". De är normalt lugna och självsäkra. Därför fattar de inte överilade beslut så ofta. De panikar inte.
Däremot har jag sett schäfer-folk bryta ner integriteten hos boskapsvaktaren fullständigt, med de "makt övergrepp" de verkar använda sig av för att "leda" en schäfer. De har ansett att deras självständighet måste kuvas (tyder på dominans) och förstår således inte alls hur dessa hundar funkar.
-
Jag håller med Charlotte om att Eva Bodfälts bok Kontaktkontraktet hör till det allra bästa man kan läsa om hundträning. Jag har både Cesar Milans bok "Cesar och hans hundar" och Eva Bodfälts "Kontaktkontraktet" i min ägo och har läst dem båda. Cesars Milans bok gav mig ingenting. Det bestående intrycket var mest en undran över hur flänga de amerikanska hundägarna egentligen är. När jag läser Eva Bodfälts bok får jag aha-upplevelser hela tiden.
Både Eva Bodfält och Cesar Milan har ju lång praktisk erfarenhet av hundar, men Eva Bodfält verkar ha en helt annan nivå på sina teoretiska kunskaper om inlärningspsykologi och etologi. Nu har jag en hund som är ganska lätt att ha, men hon har ett visst problembeteende vid hundmöten. Den absolut enda metod som hjälper mig och min hund är att arbeta med kontakten så som Eva Bodfält beskriver, men det kräver en hel del självdiciplin (som jag inte alltid har). Nu känner jag kloka hundmänniskor som tycker att Cesar Milan är bra, så jag försöker ändå hålla sinnet öppet för att han har något nytt att komma med, men jag har svårt att se det. Jag har också sett otäcka videoklipp där det ser ut som om Cesar Milan stryper hundarna. Jag fattar ingenting! Samtliga hundar i de klippen verkar vara pitbull. Visst har Cesar Milan också bra saker att säga, men för mig är det ganska banala saker som vilken hundpsykolog/huntränare som helst säger, tex det som någon skrev i ett inlägg tidigare här att man ska låta en valp gå fram själv (fullkomligt självklart).
Det bästa jag kan säga om Cesar Milan är att han ändå verkar ha en mission att alla hundar ska få en chans, även de som på grund av feluppfostran har blivit problemhundar som till och med är farliga. Det är sympatiskt!
Det som retar mig mest är ändå den underhållningsindustri som har blivit kring Cesar Milan och som gör att alla tjatar om honom hela tiden, särskilt de som inte har hund och som kanske försöker konversera med mig som är hundfantast.
-
Wow jag som tyckte Cesars bok var suverän, vad kommer jag då inte tycka om kontaktkontraktet? Måste ha! Sen hoppas jag att alla som uttalar sig negativt om CMs bok verkligen har läst boken och inte bara sett de glassiga underhållningsprogrammen... Kanske och då talar jag i egen sak borde man ha en psykologibok, för det verkar som att ens svagheter och brister psykologiskt sett manifesteras i ens hundar... :-[
-
Birgit du skrev:
De vanliga kurserna kan inte motivera den här typen av hundar. De genomskådar nyttan (onyttan) med det hela. De gör inte saker utan att fatta vad de ska vara bra till. De vill jobba på riktigt med sånt de begriper (vakta boskap)
Jag svarade:
Birgit: (Jag tror faktiskt att Klickerträning skulle vara ett utmärkt sätt att motivera Herdehundar så att de skulle kunna funka även på "Brukshundskurser" och andra "onödigheter" (OM man är intresserad av sånt) hundar gör vad som lönar sig och det brukar fungera väldigt bra på "Hårda hundar" som tänker själva :) Det gäller bara att hitta rätt belöningsform.
Du svarar:
Belöningen för en boskapsvaktare är att få vara med djuren och att djuren i flocken trivs och mår bra! Hur skulle klicker träning hjälpa där???? Charlotte
Nu har jag alltså inte skrivit att du ska klickerträna din hund till att vakta fåren.... Men jag antar att man gärna vill kunna kalla in en Herdehund, klippa klor, ta den till veterinären osv ibland? Och där kan man ju använda sig av den typen av träning OM man är intresserad.
Jag står ju tex knappast med Klickern och köttbullen och viftar när jag tränar vallning ;) Det existerar inget godis som är godare än att få valla fåren och dom instinkterna kan man ju inte "klicka" fram, dom finns där och det är väl samma med en Herdehund antar jag?
Men, jag kan ju "tänka i dom banorna", Lydig bra hund: Får fortsätta valla, Olydig hund: Får gå bort från fåren och ta "time out" istället för att vräka omkull den olydige eller lyfta upp honom i halsskinnet och skaka eller slänga herdestaven i skallen på honom...
Mvh
Charlotte
-
Blir med himla nyfiken på Kontaktkontraktet nu... mot biblioteket!
-
OM man är en bra ledare och ens boskapsvaktare litar på en är det inga problem att vare sig klippa klor eller åka till vet. med den. Vad tror du Charlotte att boskapsvaktare är? Monster?
Min ena tik fick hastigt opereras i vintras. 3 år gammal. Har aldrig varit på vet.klinik innan. Det var katter o hundar i väntrummet. Folk drog o klämde på henne osv. Inga problem. De kunde lätt hantera henne själva efter operationen också.
Dessutom plockade jag bort hennes "häftklammer" själv på köksgolvet, utan att någon höll i henne. Hon förstod att jag hjälpte henne. Fullständigt avslappnad!
Vad jag försöker förmedla är att oavsett vilken metod eller mentor du har (inte Charlotte specifikt då) så är det ändå din relation och kontakt med hunden som avgör om ni är ett team. Inte att tekniskt få beskrivet hur man ska göra i den eller den situationen. Då underlättar det om du begriper dig på hundar och då din hund specifikt.
Millan tycker jag förklarar bra hunden som varelse. Oavsett hur korkade amerikanare är. Tror faktiskt att många här i landet ligger farligt nära den nivån också! Kolla bara chihuahua på blocket 8)
-
Nä, det är för varmt för detta:) Läs mina citat igen Birgit:) Har jag skrivit att Herdehundar är monster? Du skrev att man inte kunde motivera dom till Brukshundskurser osv, jag vet att man kan motivera dom till det om man har rätt belöning och lägger upp träningen rätt, jag vet tex en ägare som tränar Lydnad med en Kuvaz med 'mjuka' metoder, det skulle inte funka med den gamla skolans ryck och slit, tror jag i alla fall...
Att jag sen skrev att man kan använda Klickerträning för att lära in ' vardagshantering' har väl inget med hur hunden är att göra? Min fågelhund gick alldeles utmärkt att klippa klorna på när han kom trots att han aldrig sett en klicker, jag skrev bara att man kunde använda sig av metoden. Varför vill du så gärna tolka allt jag skriver som påhopp?
Ursprungsfrågan var vad man tyckte om CMs metoder och filosofi, jag tycker det finns bättre sätt:) Det skrev jag i mitt första inlägg i tråden och det var allt jag tänkt skriva, men eftersom det blev ifrågasatt så fick jag lov att motivera vad jag skrivit.
Till TS: Ja, läs Kontaktkontraktet :) Jag tycker det är en bok som förklarar mycket på ett enkelt sätt.
Mvh Charlotte
-
Jag kom på en bok till som kan vara läsvärd:) Dansa med Vallhundar Herdeskolans ABC av Maud Grönberger (finns att köpa på LG-produkter), den beskriver BCn som hund på ett bra vis och lär ut vallning på ett 'snällt' sätt. Lycka till med din BC, du kommer nog att få många roliga stunder med en Mycket speciell hund, dom är inte riktigt som andra hundar;)
Mvh Charlotte
-
Tack så mycket Charlotte!
Nu har jag beställt Kontaktskontraktet, impulsiv som jag är! Ska kolla upp om jag kan få tag på den andra boken också.
Som författare anser jag ju att det är svårt att ha för många böcker. ;D
-
Wow jag som tyckte Cesars bok var suverän, vad kommer jag då inte tycka om kontaktkontraktet? Måste ha! Sen hoppas jag att alla som uttalar sig negativt om CMs bok verkligen har läst boken och inte bara sett de glassiga underhållningsprogrammen... Kanske och då talar jag i egen sak borde man ha en psykologibok, för det verkar som att ens svagheter och brister psykologiskt sett manifesteras i ens hundar... :-[
Om du vill ha en ren hundpsykologibok så kan jag varmt rekomendera dig I huvudet på en hund av Bruce Fogle
Jag tror inte den går att låna på bibliotek, du kan prova annars får du försöka få tag i den i nån bokhandel.
Den är emellanåt en trögtragglad bok för att den innehåller så mycket ren psykologi dock är den baserad på kliniska och vetenskapliga tester. Den är mycket givande om man orkar läsa den grundligt ett par gånger. Och jag har uppfostrat alla mina hundar efter vad den boken lärt mig och har aldrig haft några problem. Även CM`s metoder stämmer väl överens med vad som framkommer i boken, kanske är det därför hans arbetsmetoder tilltalar mig.
Edit: den finns just nu på Tradera: http://www.tradera.com/Bruce-Fogle-I-HUVUDET-PA-EN-HUND-1994-auktion_94463863
-
Hej!
Jag läste denna tråden som nu har blivit lite "gammal".
Jag reagerade mot att Maud Grönbergers bok "Dansa med vallhundar" rekommenderas. Det kan kanske vara en trevlig bok att sitta och läsa i soffan, men absolut inget som man har användning av när man ska träna en BC till vallhund.
Varken jag eller mig veterligt någon annan erfaren vallhundsmänniska har sett författaren till boken med en hund som visat upp en god grundträning. Inte heller hennes kurselever har visat upp något bra resultat med en BC. Dvs kan hantera djur lugnt, bestämt och med god djurhantering - och samtidigt få jobbet gjort. Det man tvärtom sett är att författarens metoder inte alls fungerat när hunden kommit utanför träningshagen i nya situationner.
Hennes resultat på hundar av andra raser kan jag inte uttala mig om - men här gällde det BC!
-
Fast jag upplevde min "Grundträning" som en skräckupplevelse som jag aldrig mer kommer att utsätta en hund för.... (Jag vet att det inte alltid är så på SVAKs kurser, men jag tycker klubben kanske borde rensa lite bland sina instruktörer eller åtminstone utbilda dom lite)...
Jag vet numera att det finns jättebra instruktörer inom Svak som fortsätter att utbilda sig och har en öppen syn på detta med hundträning. Och även får med lite inlärningspsykologi för människor. Jag tror det är en nödvändighet eftersom BC blir mer och mer populär även bland människor som aldrig sett ett får utan vill syssla med annat med sin hund men ändå ha den godkänd för avel. Det är hundägare som inte kommer att acceptera vissa metoder inom vallhundsträningen som vissa människor använder.
Jag kom ingenstans efter min kurs, resultatet var bara att hunden inte längre ville se får, det tog ett tag att bygga upp förtroendet igen... Nu har jag fått annan hjälp av erfaren fårbonde och hunden fungerar till det jag behöver den för.
Jag tror man får tänka på att många av de som går kurs hos henne är sådana som kanske går kurs för att få hunden godkänd som vallhund men egentligen sysslar med andra hundsporter. Kanske många inte ens har får att träna på hemma och då är det svårt...
Jag har ju inte varit där på kurs själv, men i boken hittar jag egentligen inga teorier som på något sätt skulle förstöra hunden. Har du läst boken Vallhund, och hittat något sådant?
Det jag gillar med boken är att det finns förklaringar på hur FÅREN funkar och reagerar och en bra inställning till djuren man ska valla.
Jag har hört så mycket från erfaret vallningsfolk som gör en lite mörkrädd :-\ Ex:Ha ingen "personlig" relation till träningsfåren så att du tycker "synd om" dom om hunden härjar med dom.... Jag har inte har någon "personlig" relation till mina får på det "sättet", men hunden ska tametusan inte stressas med bestraffningar som sedan går ut över fåren...
Jag tycker det är ett ganska bra exempel på att man då frångått själva meningen med vallningen och utsett får och hund till tävlingsredskap. Eller uttryck som att "En riktigt bra hund tål hur mycket stryk som helst", jag tänkte att en riktigt bra hund inte behöver så mycket stryk för att kunna valla...
Om man läser tex Derek Scrimgoers bok så bråkar han inte så mycket med en hund som vill gå för nära från början utan hjälpa den att känna att den har kontroll.
När vi skulle lära hundarna så släpptes dom på lösa får, kände naturligtvis att dom inte hade kontroll och gick för nära, då var det bara att ha dom till att hålla avstånd med alla tänkbara hjälpmedel och metoder... Ingenting om hur vi skulle hjälpa hunden att få till det rätt..
Då jobbar man ju mot hunden istället för med... Jag tror det behövs alternativa utbildningar för såna som redan har en "skolning" i "hunderiet" där man jobbar MED hunden... Inte metoder som bygger på att på något sätt "knäcka" hunden för att sedan jobba med den.
Mvh
Charlotte
-
Jo, jag har förstått här på forumet att du har haft en mycket dålig erfarenhet på din första vallhundskurs - och det beklagar jag djupt!!! Gudskelov är det mycket ovanligt!
Vad gäller "vissa metoder inom vallhundsträningen som vissa människor använder" så kan jag inte uttala mig om dom, eftersom vi inte kan illustrera vad vi pratar om.
Däremot så går SVaKs utbildningar ut på att lära hunden (och föraren) respekt för djuren som ska vallas!!! Hunden är inte född med denna respekt, utan det måste läras in, oavsett vilket temprament och personlighet hunden än har.
Vad gäller utbildningar hos nämnda "vallhundstränare" så har jag aldrig hört talas om att någon som gått kurs där har lyckats få sin hund Godkänd Vallhund. Inte heller instruktören har lyckats få sina egna hundar godkända det senaste årtiondet, mig veterligen (antagligen ännu längre tillbaka än så).
Därför tycker jag att det är att lura folk om man rekommenderar den pedagogiken/boken!
Det som står i boken är just teorier och ska betraktas som sådana - praktik är något helt annat!
Det är mycket tråkigt om vallhundsfolk uppfattas som att de inte bryr sig om sina djur! Jag har en helt annan uppfattning, som umgås med dessa människor dagligen.
Mina egna får (som jag håller kurs på) är definitivt inte till för att bli bitna eller bli dåligt behandlade av hundar. DET gör mig arg. Och det får väl erkännas att jag inte blir speciellt pedagogisk när jag ska förklara för icke-djurägare att det inte är OK att bita och jaga mina får!! Jag kräver dessutom att de tar itu med sina hundar med en gång om det händer - annars är de inte välkomna tillbaka... I dessa fall hjälper tyvärr inte några mjuka metoder och klickers, utan ett bestämt ledarskap.
-
För övrigt har jag just fått tillgång till den TV-kanal som säger Ceasars program.
Jag är fascinerad av hur snabbt han får både förare och hund att ändra inställning.
Jag kan inte se att han skulle vara mer hårdhänt en vad en tik är när hon uppfostrar sina valpar. Och det är ju uppfostran han sysslar med!
-
Jag var ju in och ändrade mitt inlägg utan att se att du svarat :-[
Om man läser tex Derek Scrimgoers bok så bråkar han inte så mycket med en hund som vill gå för nära från början utan hjälpa den att känna att den har kontroll.
När vi skulle lära hundarna så släpptes dom på lösa får, kände naturligtvis att dom inte hade kontroll och gick för nära, då var det bara att ha dom till att hålla avstånd med alla tänkbara hjälpmedel och metoder... Ingenting om hur vi skulle hjälpa hunden att få till det rätt..
Då jobbar man ju mot hunden istället för med... Jag tror det behövs alternativa utbildningar för såna som redan har en "skolning" i "hunderiet" där man jobbar MED hunden... Inte metoder som bygger på att på något sätt "knäcka" hunden för att sedan jobba med den.
Jag slutade alltså kursen när vi efter flera gånger fortfarande var på stadiet att skrämma ut hunden från fåren och inte kom någon vart, förmodligen skrämde jag inte tillräckligt mycket och min hund var för högt uppe i stress för att kunna tänka. Jag saknade någon form av anpassning efter hund/förare väldigt mycket...
Mvh
Charlotte
-
Jo, visst kan man önska alla möjliga kvalifikationer hos våra instruktörer... men faktum är att det är folk som gör detta ofta på ideell basis (eller i alla fall mycket dåligt betalt) på sin fritid. Det finns bra och det finns mindre bra folk även här. Trots allt är Svenska Vallhundsklubben den största kunskapsbasen om vallning som finns i Sverige. Det finns många MYCKET bra instruktörer!!!
Sen måste jag absolut korrigera dina slutsatser angående ditt citat:
"En riktigt bra hund tål hur mycket stryk som helst", jag tänkte att en riktigt bra hund inte behöver så mycket stryk för att kunna valla...
Självklart handlar det inte om att föraren ska ge sin hund stryk!!!!!!!!!!!!!!! Detta uttryck handlar om hur mycket stryk hunden tål från djuren och ändå fortsätter att valla! Det är en jäkla skillnad!
Hunden får ta mycket stryk ibland. Jag har sett hundar stångas, fara upp i luften, rulla flera varv, bli nertrampade etc. Det är ingen "hobby" när det kommer till praktiskt arbete! Har själv en hund som just opererats för en korsbandsskada efter hårt arbete. (Gudskelov första gången på 20 år)
Det är inte alltid fåren vill det hunden och föraren vill. Då kan det bli strid och hunden får bekänna färg. Det går ju inte att ta med sig hunden hem och säga:"Fåren ville inte idag"!
-
Nej, det var inte stryk i din mening som avsågs i det här fallet. Jag vet också mycket väl vad en vallhund behöver tåla:) Och jag fattar också att instruktörerna jobbar i det närmaste gratis om man tänker på hur billigt det är att gå kurs. Men man borde kanske inte ta på sig nybörjare om man inte är lämplig för det? Jag hade hellre åkt längre eller fixat privatundervisning om jag bara vetat...
Mvh Charlotte
-
Jag vet inte vilken sjuk hjärna det är som har sagt dessa ord (en riktigt bra vallhund tål hur mycket stryk som helst) och avsett stryk från sin förare??!! Och jag anser inte att en hel kår med hundmänniskor ska dömas utifrån det.
Jag har själv sagt många gånger att en bra hund tål mycket stryk! Och då avsett stryk från djuren, situationen, jobbig terräng etc.
Vi har en ständig brist på instruktörer inom SVaK och kurseleverna/hundarna får ofta åka långa sträckor för att kunna gå kurs. 10 mil enkel resa är inte ovanligt!
Många får inte plats på våra kurser, tyvärr.
Att vi har stora krav för att man ska få bli instruktör, är en av anledningarna till att vi har en ständig brist.
Om man väljer att gå kurs till en dyrare penning privat, så är väl det en bra lösning!
-
Nej, jag har inte dömt ut en hel kår! Tvärtom så skrev jag väl att jag har upptäckt att det finns bra instruktörer också? Men att man kanske får åka lite längre.
Mvh Charlotte
-
Vad sjutton har Cesar Millan med vallhundar och vallning att göra egentligen? Har han hållt på med det i nåt program eller?
Säga vad man vill om honom men det man ser av honom på tv är att han plockar ur hundarna alla drifter den har på mer eller mindre tveksamma sätt. Det blir inte mycket till arbetsredskap om man inte tillåter den att ha drifter. Men det är klart, ingen som verkligen jobbar med sin hund behöver hjälp av Cesar Millan heller.
Trots min åsikt så anser jag att CM behövs för svenssons, människor behöver lära sig hundens grundläggande behov och att det inte är dockor man håller på med. Snuttifieringen måste få ett slut!
-
Nej jag tycker att du har fel Myslan. Jag tycker att CMs bok är bra och jag hade stor behållning av den, men jag kanske då är en Svensson? Fast jag håller på med vallning. Cm håller inte på med snuttefiering, tvärtom. När man läser en bok, så kan man väl plocka ut det man har behållning av och behöver? Precis som när man går på en kurs? Man köper inte allt som instruktören säger, man får ibland tänka själv, vad behöver jag och min hund!
-
man kan inte stoppa cesar millan och vallhundsträning i ett fack. cesar millan håller trots allt på med problemlösning och grunduppfostran hos hundar. han har väl sina teorier om inlärning också, men han håller inte på med fördjupningar som att utbilda vallhundar till arbetande sådana eller att utbilda schäfrar och mallar i IPO eller skydd.
-
CM håller på med hundars grundprinciper och försöker också lära ut hur hundar fungerar. Jag tycker han förmedlar det bra och för att förstå hundar oavsett användningsområde är det ju bra att ha en grundkunskap i djuret HUND.
Det finns visserligen avsnitt både i filmerna och böckerna som är speciellt inriktade på korkade amerikanare, men det är ju där han jobbar, eller ::)
-
Nej jag tycker att du har fel Myslan. Jag tycker att CMs bok är bra och jag hade stor behållning av den, men jag kanske då är en Svensson? Fast jag håller på med vallning. Cm håller inte på med snuttefiering, tvärtom. När man läser en bok, så kan man väl plocka ut det man har behållning av och behöver? Precis som när man går på en kurs? Man köper inte allt som instruktören säger, man får ibland tänka själv, vad behöver jag och min hund!
Om du läser mitt inlägg ordentligt så skriver jag precis att CM är bra för svenssons(=allmänheten) eftersom människor behöver lära sig att det är hundar vi har, inte dockor eller mjukisdjur. Inte någonstans påstår jag att CM snuttifierar, tvärt om. Det är dessutom svårt att plocka ur en hund dess drifter om man snuttifierar den så resonemanget går mot sig själv om man tolkar det så som du gjorde.
När det gäller hans bok har jag inte läst den men om jag kommer över den på lämpligt sätt så kommer jag att läsa den, precis som jag har läst alla andra hundböcker jag kommer över. Givetvis är det så att man plockar russin ur kakorna och då med fördel russin som i första hand passar hunden och en själv. Tänka själv är något som jag ser som en förutsättning för bra hundträning över huvud taget, oavsett om det gäller ringträning eller svenskskydd.
Birgit skriver lite det jag menar med att CM är bra för svenssons. Han behövs för alla dessa som går runt med sin chihuahua i väskan och tror att hunden har nåt fel i huvudet för att den kissar inne efter ett dygn inomhus. Eller alla de som tror att man inte behöver promenera med en hund om man har en trädgård, eller för de som tror att en hund älskar sin tillvaro om den bara får sitta i en bur hela dagarna och bli framplockad för att betraktas en stund då och då. För tro mig, det är inte bara amerikaner som är så korkade att dom inte fattar att ett djur har behov.
Givetvis kan CM lära även den mest erfarna hundtränare någonting, så är det med alla människor och ibland kan till och med den värsta novis lära proffsen något, om inte annat så att tänka om! Jag säger inte att det är fel att vilja gå på CMs linje, jag säger bara att om man vill ha en arbetande hund kan man inte plocka ur hundens drifter på det vis som visas i TV. Och givetvis måste han göra det på vissa hundar för att kunna visa resultat så pass snabbt som han gör. Alla som har tränat en hund på något sätt vet att hundträning tar tid om det ska ge bestående resultat, eller hur?
Jag har också sett avsnitt där han i princip säger åt en hundägare att denne inte kan ha kvar sin hund för att det är hon som triggar hunden i hundens felbeteende(attackerar andra hundar i ren vaktinstinkt över sin matte). CM klarade inte att lösa deras problem på samma sätt som i vanliga fall och tog då istället över hunden själv. Han som säger sig träna människor gick ifrån sina principer helt och tog den snabba vägen ut, men det blev iaf bra TV!
-
Jag har också sett avsnitt där han i princip säger åt en hundägare att denne inte kan ha kvar sin hund för att det är hon som triggar hunden i hundens felbeteende(attackerar andra hundar i ren vaktinstinkt över sin matte). CM klarade inte att lösa deras problem på samma sätt som i vanliga fall och tog då istället över hunden själv. Han som säger sig träna människor gick ifrån sina principer helt och tog den snabba vägen ut, men det blev iaf bra TV!
det är det som jag tycker är så bra med cesar millan, att han faktiskt ärligt säger att han inte kan fixa alla hundar och situationer. han säger ärligt "här vet jag faktiskt inte om jag kommer att lyckas". sånt hör man sällan av ett proffs, tycker jag.
-
det är det som jag tycker är så bra med cesar millan, att han faktiskt ärligt säger att han inte kan fixa alla hundar och situationer. han säger ärligt "här vet jag faktiskt inte om jag kommer att lyckas". sånt hör man sällan av ett proffs, tycker jag.
Jo, men vad jag menar är att bara för att inte CM lyckas så finns det inget som säger att inte Kalle Bertilsson lyckas istället. Man kan inte mena att ett fall är hopplöst bara för att man själv misslyckas. Det är det jag tycker är dåligt i sammanhanget.
-
Vissa människor ska inte ha hund heller, för även om CM försöker på bästa sätt, har det ju även varit uppenbart i vissa program att ägarna inte verkar fatta galoppen (att de själva är orsaken).
Då är det både bra och ärligt att tala om att: detta fixar inte jag i ett program, jag behöver kanske månader för att få en fungerande hund av denna med så djupt rotade felbeteenden.
Dessutom har jag aldrig upplevt att CM sagt att något är hopplöst, bara på kort sikt.
Precis som Mysla skrev. alla har något ytterligare att lära, även CM. Han vågar tala om det, jag också, men det finns vissa (inte bara inom hundvärlden) som alltid vet bäst 8)
-
Precis som Mysla skrev. alla har något ytterligare att lära, även CM. Han vågar tala om det, jag också, men det finns vissa (inte bara inom hundvärlden) som alltid vet bäst 8)
det sa vår uppfödare också, som utbildat polishundar i 15 år och jobbar med problemlösning. "jag lär mig nytt hela tiden. tycker man, att man kan allt, ska man lägga av. för då har man fel syn på det hela", sa han. och det är ju så det är.
Då är det både bra och ärligt att tala om att: detta fixar inte jag i ett program, jag behöver kanske månader för att få en fungerande hund av denna med så djupt rotade felbeteenden.
det var så jag menar det. tack.
-
Så nu har jag läst boken...
Intressant att läsa historien om den fattige Mexikanske pojken som blev rik hundtränare i USA.
Boken är ju väldigt "trendigt" skriven och passar i dessa tider när det är populärt med "energier", jag känner igen ganska mycket från The Secret bla (också en bok som säljer som smör).... Väldigt USA, Ophra osv...
Om man absolut vill uppfostra sin hund efter "Vargmetoder" så är Jan Fennels böcker mer givande tycker jag... Hon har insett att vi har en fördel (gentemot vad vargar och andra hundar) i att faktiskt kunna belöna hundarna för rätt beteende med bla Godis. Och att det inte förhindrar att man ändå kan ha ett bra "ledarskap".
Vad jag kan reagera på är att det inte verkar finnas en enda av dessa "Vargmetodare" som någonsin försöker sätta sig in i vad Operant inlärning ("positiva metoder", klickerträning osv) innebär... Det är inget gullande med hunden eller att man alltid måste ha köttbullar i fickan och muta hunden eller att man står där och viftar med köttbullar medan hunden försvinner i fjärran efter en hare eller biter ihjäl en människa när inte köttbullen var tillräckligt frestande...
Sen funderar jag lite på varför han trycker så på att inte prata med hunden och att hunden inte förstår människospråk? Kanske hans 30-40 hundar som lever i flock inte förstår människospråk. Men dom flesta "vanliga" hundar som lever med människor snappar ju upp en himla massa ord som inte är "inlärda" kommandon, det har i alla fall alltid mina gjort.
Mvh
Charlotte
-
Men dom flesta "vanliga" hundar som lever med människor snappar ju upp en himla massa ord som inte är "inlärda" kommandon, det har i alla fall alltid mina gjort.
Mvh
Charlotte
det har jag också märkt med våra. vi pratar ju mycket med våra hundar, som inte har barn än :-[ och det är mycket de förstår som vi aldrig medvetet har lärt dem. bara genom att fått höra det om och om igen och även om sambandet till det vi sagt varit ett tag bort. vi väver alltså in kommandon ofta i hela meningar istället för att bara säga ett ord till hunden, det känns trevligare för oss och grisarna verkar också tycka att det är roligare än att bara få ett kommando. i vardagen nu alltså, inte då det ska "nötas" ...
-
All respekt till dig Charlotte som öppnar ditt sinne och går och läser en bok som du har varit så negativt inställd till. Fanns det något mer som du tyckte var intressant... ;D ;)
-
Så nu har jag läst boken...
Intressant att läsa historien om den fattige Mexikanske pojken som blev rik hundtränare i USA.
Boken är ju väldigt "trendigt" skriven och passar i dessa tider när det är populärt med "energier", jag känner igen ganska mycket från The Secret bla (också en bok som säljer som smör).... Väldigt USA, Ophra osv...
Om man absolut vill uppfostra sin hund efter "Vargmetoder" så är Jan Fennels böcker mer givande tycker jag... Hon har insett att vi har en fördel (gentemot vad vargar och andra hundar) i att faktiskt kunna belöna hundarna för rätt beteende med bla Godis. Och att det inte förhindrar att man ändå kan ha ett bra "ledarskap".
Vad jag kan reagera på är att det inte verkar finnas en enda av dessa "Vargmetodare" som någonsin försöker sätta sig in i vad Operant inlärning ("positiva metoder", klickerträning osv) innebär... Det är inget gullande med hunden eller att man alltid måste ha köttbullar i fickan och muta hunden eller att man står där och viftar med köttbullar medan hunden försvinner i fjärran efter en hare eller biter ihjäl en människa när inte köttbullen var tillräckligt frestande...
Sen funderar jag lite på varför han trycker så på att inte prata med hunden och att hunden inte förstår människospråk? Kanske hans 30-40 hundar som lever i flock inte förstår människospråk. Men dom flesta "vanliga" hundar som lever med människor snappar ju upp en himla massa ord som inte är "inlärda" kommandon, det har i alla fall alltid mina gjort.
Mvh
Charlotte
Hej Charlotte!
Kan inte du berätta lite kort vad "operant inlärning" innebär? Jag är intresserad av att få veta mer, men är lite lat, så innan jag sätter mig med ännu en bok (läser mycket ändå), skulle jag vilja bli lite allmänt informerad. Om du orkar och har lust alltså.
Mvh
Cecilia
-
Vill bara kort svara Charlotte: Min uppfattning är att du hänger upp dig för mycket på de detaljer som just gör boken säljbar. Inte grundbudskapet. Ger man ut en bok måste den sälja annars går man med förlust!
Man kan säkert få en bra relation med hundar med andra metoder och det finns metoder som är bra och dåliga, men det många lär ut är, som jag ser det, är ett mänskligt sätt att betrakta hunden och hundägandet.
Ser du botten på CM:s tänk är det mer djuriskt. Hur djur agerar mot djur. Det kan aldrig vara fel att anamma det och framförallt inte att lära sig det.
Hundar och vargar belönar också varandra. Precis som hästar osv. (utan godis o mutor) Det är inte fel, men att använda just godis som belöning är att tänka mänskligt t.ex. Vi uppskattar den belöningen, alltså gör hunden det.
-
Birgit:
Vad jag inte kan förstå är vad som skulle vara så sensationellt med CM... Det finns en uppsjö med litteratur som tar upp ungefär samma sak, skillnaden med CMs bok är väl att den inte innehåller någonting om kommandon eller hur man lär sig att ta tillvara all nytta man kan ha av en hund...
Det mesta är väl ändå ganska självklara saker, men här lite inlindat i "energisnack" och det eviga tjatet om att hundar försöker ta över makten hela tiden?
Om jag någon gång får problem med att få till en hund som är dräglig att umgås med enligt den filosofin jag har fått lära mig att hantera djur med under hela mitt liv, då får jag väl börja se mig om efter en annan, var och en blir ju salig på sin tro.
Jag är fullt medveten om att en hund är ett djur.
MEN jag är ockå medveten om att jag är en människa (ingen vargmamma) och att hunden trots att den härstammar från vargen ändå avlats för att följa, tjäna och förstå sig på oss under en väldigt lång tid, vad exakt skulle den tjäna på att jag tex slutar prata med den?
Mitt förhållningssätt till mina hundar kommer förmodligen mest ifrån min pappa, han har lärt mig att umgås med alla sorters djur med respekt för dom och full medvetenhet om att dom är djur men utan att för den skull behöva vara en varg när man umgås med hundar, eller en ko när man hanterar kosssor...
Har ni försökt lägga ner en tjur som blir obstinat....
Jag har upptäckt att godis eller andra belöningar är effektivt för inlärning, sen struntar jag egentligen i om det är "mänskligt" eller "djuriskt", funkar gör det och vi har aldrig haft en "Rödljus" hund eller andra stora problem.
Jag har helt enkelt inte CMs förhållnigssätt till mina hundar och Ursprungsfrågan i tråden var vad man tyckte om hans bok, eller hur?
Det är väl upp till var och en att tycka vad den vill? Jag hindrar ingen från att tycka att CM är en riktig Guru och kräver att den ska se saker från min sida.
Jag hade inte läst boken, nu har jag gjort det och har inte ändrat min uppfattning. Det finns andra sätt att förhålla sig till hundar som JAG tycker är trevligare och framför allt mer relevanta för mig. Jag skaffar inte en hund för att få promenera minst 1,5 timme per dag och kasta lite boll ett par dagar i veckan. Samtidigt som jag spanar efter alla tecken på att den vill ta över huset... Jag har ett mer avslappnat förhållande till mina hundar.
Jag vill använda mina hundar till nyttiga saker och då krävs andra kunskaper än vad som finns i CMs bok, så jag söker andra läromästare än honom. Så enkelt är det :) Var och en blir som sagt var och en saliga på sin tro...
Mvh
Charlotte
-
Det sensationella är väl att han gjorde det vid "rätt" tidpunkt, på rätt ställe och på rätt sätt ;)
Tror det är många som behöver komma ner på jorden i sitt hundägande, både här i landet och i länder som USA.
Du vet ju Charlotte, hur tjatig jag är i fårfrågor :-[
Sedan tror jag inte heller det är skadligt att prata med hunden, men vissa pratar väldigt konstigt med sina hundar (bebis-språk -typ). Det tror jag inte har något positivt med sig. Men hunden är duktig på att lyssna av tonlägen osv. Många människor är dåliga på kroppsspråk, vilket ju är hundens naturliga språk, så då kan rösten vara ett komplement.
Skulle gärna se när du mutar en obstinat tjur med godis ;D Då är det respekt av annat slag som gäller, jag vet av erfarenhet (vi har tolv :o rödkulletjurar ute på bete nu, från 1½ - 2½ år. Där gäller det att bete sig rätt - varken godis eller röst påverkar dem nämnvärt.
Nu tror jag du överdriver lite om CM:s förhållande till sina hundar. Har man en problem hund (eller flera) letar man nog tecken på dominans osv. i självbevarelsedrift, men att CM skulle förespråka att man alltid är så mot sin hund som man känner osv. har jag inte lyckats läsa mig till. Dessutom vill jag igen påpeka att hans grundinställning till att förstå hundar och dess beteenden är just vad du behöver för att använda dem till annat. Det är just det han försöker nå ut med. Många har förstått det, men inte du Charlotte. Han kanske uttrycker sig på ett sätt du inte kan ta till dig? Jag tycker det är tydliga signaler, men alla är vi olika ;)
-
Frågan var vad vi tyckte om en bok och en filosofi, eller hur? Bara för att jag inte har samma åsikt som dig innebär väl inte att jag inte har förstått? Jag har sett program och numera även läst en bok. Jag har förstått vad hans filosofi går ut på, men det är inte min ledarskapsstil, är det svårt att förstå;) Vi har olika åsikter helt enkelt...
Mvh Charlotte
-
Nu har inte jag läst boken och inte sett programmet på flera år heller ::) Jag ledsnade på "tv-showen" där han framställdes som en guru och där han gick iväg med hunden på en promenad oc ingen fick se VAD han egentligen gjorde för hux flux var hunden en annan när han kom tillbaka :o. Att hundar lyder/underordnar sig en okänd människa är inget märkligt i sig eftersom den pesonen och hunden inte har några erfarenheter i bagaget ihop. Sina ägare kan ju hunden utan och innan redan...
På den tiden jag tittade använde han sitt ryck-upp-koppel åt alla problem - rakt igenom. När jag fått veta hur de gör illa hunden mådde jag illa av att se dennna hantering. (visst det går att göra lika illa med strypkedja och utställningskoppel som ofta hamnar på nacken när hunden är ostyrig).
Sen strör det mig att okunniga människor köper hans idiologi rakt igenom, var i hundspråket finns det magiska "Tssss"????? Har hört folk försöka få ordning på sina jyckar med det ljudet och ett pekfinger, men en hund är ett hundDJUR och reagerar som en tam varg. Var i vargspråket hittar vi ett "Tssss"? Mig veterligt existerar det inte. Det är bara ett CM uttryck som HAN använder men det betyder inte att hundar världen över förstår det. När jag blir arg säger jag samma sak till mina hundar och använder MITT sätt att visa det (i komb med förmänskligat hundspråk) och det har mina hundar lärt sig att tolka.
Är det bara jag som har reagerat över att vid inrtoduktionen till programmet när han kommer med ett gäng hundar efter sig på sin hundgård och alla går så fint bakom honom tittar alla hundarna på hans knutna händer.....Kan det vara så enkelt att i hans händer gömmer det sig något gott? Bara en tanke....
Jaja jag ska iallafall läsa hans bok eftersom den anses mycket bättre!
-
Om nu CM:s Tsssss är så irrelevant "vargar använder inte Tssss ::) Så hur ställer du, mattetillmånga dig då till klicker ??? Det är ju samma "löjliga" ljudtyp för att få hunden att reagera! Precis som FY och NEJ. Så varför ska man då använda ljud alls till hunden?
Knuten näve kan ju betyda just bakom också ::) eftersom du noterat att han använder pekfinger som signal!
Vad du skriver "mattetillmånga" är att jag t.ex är okunnig! Tack för komplimangen :-[ Själv använder du "ditt sätt" och det är ju bra då? Jag förstår CM:s budskap och använder mitt "språk" för om man tittat på hans pogram mer än för att kritisera så har han just sagt att han använder Tssss, men att man själv får komma på vad som funkar!
Min uppfattning är att de som sågar nåt rätt av och anser att de begriper bättre är de mest okunniga och de som är minst intresserad av att lära något annat än det redan inlärda.
Nu köper jag inte CM rakt av, men jag ser mycket som är väldigt bra och som funkar väldigt bra med mina boskapsvaktare. Man har ju inte dem som "soffpotäter" direkt.
-
Jag är helt medveten om att CMs metoder fungerar. Men om en sak går emot mina egna principer så visst kan jag såga det rakt av från MIN synpunkt? Utan att idiotförklara andra. Särskilt om mina egna metoder fungerar? Skulle jag få stora problem så får man så klart byta metod... Vi är ju precis som hundar funtade så att vi använder 'trial- and-error'...
Jag tror val av metod bestäms mycket av vilken typ av människa man är, jag är ingen 'CM-typ', så varför skulle jag gå omkring och låtsas vara det inför hundarna?
Birgit, jag tror du blandar ihop mattetillmånga med mig nu? Hon har väl inte skrivit om Klicker?
Jag är fullständigt medveten om att Klicker inte är något ljud vargar använder till varandra, men så är varken mina hundar eller jag några vargar heller.
Klickern i sig är inte en nödvändighet för operant inlärning heller. Att ha ett speciellt ljud snabbar bara på inlärningen.
Den stora skillnaden mellan metoderna är ju vad man tillför hunden. Vid Klickertänk så tillför man belöning när hunden gör rätt, utebliven belöning är hundens 'straff', man undviker korrigeringar.
Ett bra exempel är väl tex när man ska ge matskålen till hunden...
Man kan välja att vänta ut en hund som hoppar och dansar när den ska få mat, håller man i skålen till den lugnar sig så fattar den oftast snabbt vad som lönar sig, vill man att hunden väntar på varsågod, vilket jag gör med mina, så kan man hålla handen för skålen till hunden tar ögonkontakt och sedan låta hunden äta.
Hunden räknar ut vad som lönar sig väldigt snabbt och sätter sig och väntar på maten med ögonkontakt.
Eller så kan man man välja att korrigera hunden som hoppar och dansar och intala den att maten är 'min' med ljud och små 'puttar' på hunden ala CM så att den sitter stilla och sedan får maten.
Eller hundar som hoppar när dom hälsar... Man kan välja att belöna hunden när den har alla fyra tassar i marken/sitter snällt eller sätta in en stöt med knäet i bröstkorgen när den hoppar.... (Där kommer klickern in på ett bra sätt, man kan belöna med ljud utan att ha godis framme, eftersom det inte är frågan om en muta, att stå med en köttbulle framför nosen på hunden för att den ska sätta sig, utan att hunden själv ska välja vilket beteende som lönar sig).
Samma mål och resultat... Men olika vägar dit, och vad vi känner oss mest bekväma med att göra avgör förmodligen vilken metod vi väljer.
Mvh Charlotte
-
Jag tycker att Cesars sätt är ett bra sätt...jag har haft en hund med problem och efter att ha tillämpat just Cesars sätt blev han bättre att handskas med, det var lättare att förstå honm och hunden som hade svårigheter att kommunicera fick lättare att förstå mig eftersom jag plötsligt kommunicerade med honom på hans eget *ursätt*. och att Cesar är hård i sina metoder, nej jag köper inte hans halsband men för övrigt har jag sett väldigt mycket värre och väldigt mycket hårdare metoder i min tid på brukshundklubben och då ska jag säga att jag har hållt på så länge så jag klarar av att sålla mellan olika metoder och blandar och ger utan att tillämpa nån metod slaviskt. Det finns för och nackdelar med allt och kan säga att det finns människor här i sverige som säger sig ha koll på läget men som långt ifrån har det och där man verkligen undrar hur det ser ut ifrån tvtittarnas synvinkel i soffan
Ulrica
-
Nämen OJ har jag sagt att du Birgit är okunnig? Det var mer än jag var medveten om.... Vad jag menade är att många hundägare (och icke hundägare förvisso) tror att "Tsss:et" är något magiskt i sig. Självklart är det CM's sätt att korrigera på utan att vara handgriplig. Jag skrev heller inte att han var löjlig! Men vill man missförstå nån så gör man.... ::) Jag har stött på ett antal "Tsss:ande" hundägare som inte har en susning om varför de gör det (jag har frågat). Lyckligtvis tror jag säkert att det finns de som vet också.
Förstår inte riktigt denna koppling till klicker och att det ska vara löjligt? Jag använder själv klicker i vissa sammanhang.
Som jag sa från början så har jag inte sett tv-programmet på flera år eftersom jag ledsnade. Kanske det har förändrats?
Bara för att man inte gillar CM betyder inte det att man inte är mottaglig och öppen för att lära nytt och tänka om. Vem dömmer vem egentligen? Om du läst noggrannare så slutade jag med att skriva att jag skulle läsa boken.
Men det jag reagerade mot då jag såg programmen var hans som jag sa: rakt igenom samma metod oavsett problem. DÅ talade han iNTE om motion/mental stimulering etc. Efter att ha läst i forumet här har han tydligen börjat knuffa omkull hundarna istället (också?).
Nää jag håller med Charlotte, det finns andra metoder som jag tycker är betydligt trevligare på mina stötande och stående fågelhundar som inte direkt är några soffpotäter ;)
-
mattetillmånga, jag reflekterade över ditt sätt att benämna Tssss:andet, som något icke vargiskt. Då tog jag mig friheten att jämföra med just klicker, som blivet väldigt populärt. Det är ju egentligen samma företeelse.
Att det sedan finns många som läser/tittar maniskt på sånt här är ju beklagligt. Vissa läser ju bibeln bokstavligt också.
Han rekommenderar väl snarast motion och dagliga promenader som den viktigaste grunden i hund uppfostran, enligt min uppfattning.
Håller med Ulticaa, det begås värre saker på våra brukshundsklubbar, av andra självutnämnda experter, som folk också litar på ;)
Avslutningsvis mattetillmånga, så ber jag om ursäkt för min "snarstuckenhet" :-[
-
Tack och bock Birgit ;D
-
Cesars metoder är toppen.! jag ahr rehabiliterat en amstafftik som högg två småhundar och blev belagd med munkorg och koppelstvång.
Tiken var bara osäker och mkt stressad vilket ledde till aggressivitet.Använde Cesars metoder att gå promenader med först lugna stabila hundar sedan andra osv.
pet i sidan för att få kontakt funkar utmärkt.
Vad man ska tänka på är att Cesar rehabiliterar hundar som annars troligen skulle avlivats.Och han får folk att fatta att hundar är djur,inte människabarn på fyra ben.
Han anpassar sina metoder efter hunden.
Jag ser inget fel i det han gör.
-
Intressant tråd. :)
-
Cesars metoder är toppen.! jag ahr rehabiliterat en amstafftik som högg två småhundar och blev belagd med munkorg och koppelstvång.
Tiken var bara osäker och mkt stressad vilket ledde till aggressivitet.Använde Cesars metoder att gå promenader med först lugna stabila hundar sedan andra osv.
pet i sidan för att få kontakt funkar utmärkt.
Vad man ska tänka på är att Cesar rehabiliterar hundar som annars troligen skulle avlivats.Och han får folk att fatta att hundar är djur,inte människabarn på fyra ben.
Han anpassar sina metoder efter hunden.
Jag ser inget fel i det han gör.
Mycket bra skrivet, jag är helt enig med din tankegång och formulering!
-
Håller också fullt med Boerlady!
Klickern i sig är inte en nödvändighet för operant inlärning heller. Att ha ett speciellt ljud snabbar bara på inlärningen.
Den stora skillnaden mellan metoderna är ju vad man tillför hunden. Vid Klickertänk så tillför man belöning när hunden gör rätt, utebliven belöning är hundens 'straff', man undviker korrigeringar.
Om man bortser från din (Charlotte) syn på korrigeringar är ju detta precis vad CM gör "Tssss"-ljudet ??? ??? ??? Eller som med hästar: Tryck och eftergift. Förstår inte riktigt ditt motstånd?
Dessutom så är alla hundar ca: 98% varg, även dina Charlotte.
Hoppas ni såg det intressanta varg programmet på kunskapskanalen i söndagskväll? Mycket intressant och lärorikt ;)
-
Du har uppenbarligen fortfarande inte förstått vad klickerträning är Birgit ;) När ser du CM belöna hunden för att den lyder Tsss ljudet? Jo, just ja, kicken med foten eller hacket med handen uteblir ju om den lyder, och det är INTE Klickerträning... Det finns ett annat utmärkt exempel: Tvångsapportering...
Sätt in en apportbock i munnen på hunden, var beredd på att vrida om hundens öra när den vill släppa, sluta vrid när den håller bocken, för att slippa obehaget så lär sig hunden fort, bara man har exakt rätt timing.
Så visst har du rätt i att hunden via båda metoderna lär sig, allt har ju med HUR man vill lära in saker att göra.
Du kan skriva 'personliga' inlägg för att 'omvända' mig hur mycket du vill:) Jag har min inställning till hundar (som funkar bra!) och kommer inte ändra mig...
Alfarulla, kicka, hacka och Tssscha dina 98% varg hur mycket du vill :) Men i Vargflocken förekommer inget sånt i de situationer CM använder dom;) Vi har båda ett "Förmänskligat" sätt att umgås med våra hundar, men det är ju inte så konstigt eftersom ingen av oss varken är hund eller varg...
Så länge jag inte kommer och "fördärvar" någon annans hundar med köttbullviftningar kan jag inte riktigt förstå varför det ska vara så viktigt att omvända (få bort mitt motstånd) mig?!?
Tråden var en frågan om vad vi tyckte om CM, jag skrev vad jag tyckte.... Och har sida upp och sida ner fått förklara mig eftersom min åsikt tydligen är "Fel", varför inte bara enas om att vi har olika åsikter om hur man förhåller sig till sin hund?
Mvh Charlotte
-
Diskussionerna om Cesar Milan är tydligen oändliga i hundvärlden. Suck! Jag hör till dem som inte är särskilt imponerade. Mest av allt är jag trött på att höra talas om karln. Alla som tittar på TV verkar vilja prata om honom så fort de får reda på att man har hund. Det är jobbigt att många liksom inte accepterar om man säger att man inte tycker att CM är bra. Vad handlar det om?? Grejen är att egentligen finns det inga guruer, inte i något sammanhang.
Den bästa hundbok jag någonsin läst heter "Lydnadsträning i teori och praktik" av Cecil Köste och Morten Egvedt (Canis förlag). Det är en tegelsten på över 600 sidor. Författarna utreder bland annat skillnaden mellan att träna hunden med positiv eller negativ förstärkning ur ett mer torrt och vetenskapligt perspektiv som jag tycker är befriande efter alla mediauppblåsta guruer.
ett citat ur boken:
"....Det är dock ett faktum att beteenden och inlärning är ett mycket väletablerat fackområde. Mycket av kunskapen som hundägare behöver finns redan i en betydligt mer precis form än vad man kan hitta i vanliga hundböcker, som ofta är präglade av egenutvecklade teorier."
Jag tror man ska tycka lite mindre i det här sammanhanget och istället försöka inhämta kunskap som är baserad på forskning inom psykologi, biologi och etologi. Innan man har hunnit göra det får man väl försöka följa sitt hjärta och åtminstone mitt hjärta säger mig att det är fel att rycka i ett stryphalsband.
-
Om det nu är fel att rycka i ett stryphalsband, så gör ju var och varannan svensk hundägare det under sina dagliga promenader.
Jag är inte CM fanatiker, men känner att mycket stämmer med det jag själv upptäckt med mina hundar.
Att man måste läsa tegelstenar :o för att umgås med hundar verkar väl högtravande 8). Så man ska vara expert i hundpsykologi och etelogi och biologi?
Nej, människan lärde sig tämja vargen för att människan kunde förstå vargens beteende, långt innan psykologi osv var uppfunnit. Precis som tämjandet av alla husdjur, måste man ha förståelse och iaktagningsförmåga.
Själv använder jag inte stryphalsband alls. Oftast är mina hundar lösa och boskapsvaktarna lever med fåren. Men de vet att jag är ledare av fårflocken. En viss skillnad mot att ha en sällskapshund t.ex. Här måste hunden fungera på rätt sätt för att den ska acceptera fåren och accepteras av dem.
-
Kan rekommendera en mycket intressant bok (som handlar om alla våra husdjur - även hund):
Berljot Börresen - Konsten att bli tam - Folk och djur i 18 000 år.
För de som inte gillar CM, så är detta grundat på ett liv i husdjursforskning m.m. Beskriver hur djuren tämjdes och varför vissa blev tama andra inte. (Hon är doktorand i veterinär medicin)
-
Att man måste läsa tegelstenar :o för att umgås med hundar verkar väl högtravande 8). Så man ska vara expert i hundpsykologi och etelogi och biologi?
Nej man måste absolut inte läsa tegelstenar för att umgås med hundar, verkligen inte. Men om man känner ett inre tvång att TALA OM FÖR ANDRA hur de ska hantera och uppfostra sina hundar bör man verkligen ha välgrundad kunskap. Då skadar det inte att läsa tegelstenar.
Själv har jag en till största delen mycket välfungerande hund (omplacering med problem från början) som jag har ett väldigt avspänt förhållande till och jag njuter av vår samvaro. Jag har aldrig gått någon kurs och tänker inte göra det heller. Är bara så innerligt trött på folk som ska frälsa andra med sina hunduppfostringsteorier.
-
Och för att vara extra tydlig så är det bäst väl bäst att förklara att jag inte direkt menar att det är ni som skriver i den här tråden som är sådana som "känner ett inre tvång att tala om för andra hur de ska hantera och uppfostra sina hundar". Men alla som har promenerat omkring med en omplaceringshund med stressbeteenden vet att det finns väldigt många hundexperter så där lite var stans nuförtiden. Inte verkar deras "visdom" vara förankrat i långvarig erfarenhet heller utan verkar mest vara ett hopkok av olika Tv-guruer och populära böcker. Att min hund blev så bra tillsut beror inte så mycket på att jag använt någon speciell metod utan att källan till hennes stress försvann (när hon flyttade till mig) och att hon fick knyta an så starkt till en ägare som hon inte delar med någon annan hund ( förra ägaren hade sju stycken och jobbade heltid).
-
Det sista är jag helt enig med dig Mickel Räv, har själv tagit omhand ett antal omplaceringar under åren och fått mycket "hjälp" av förståsigpåare. Alla dessa hundar har haft olika typer av problem och även varit fler olika raser, så man måste ju även när det gäller hundar utgå från individen, även om mycket är gemensamt över rasgränser.
-
Ja, folk kan ha en tendens att vara snabba att döma om de ser en hund som "beter sig". De tar för givet att den som håller i kopplet är den som har skapat det dåliga beteendet. Dessutom kan vissa människor ha en övertro på sin förmåga att tolka en hund som de har träffat i en minut.
När det gäller Cesar Milan är jag nog mest trött på alla CM-wannabees och alla CM-Uttolkare, inte så mycket på CM själv. När jag hade hunden med mig till kontoret en period så sa en arbetskamrat strängt till mig att jag inte fick pussa hunden så mycket. Varför det? Jo, för det hade Cesar Milan sagt (men släng dig i väggen!) Jag har hört fler kommentarer i samma stil.
-
Jag är mest trött på alla CM hatare.Och då främst vår käre hundpsykolog Anders Hallgren som verkar reta sig ngt enormt på Cesar.Han skriver i olika hundtidningar om elaka metoder från förr som blivit i mode igen.Är grymt trött på denna människa som snackar en massa utan att ens tänka till.
Titta på Cesars program.Hur många hundar ser rädda ut? hur många hundar är rädda när han är klar.?
Fel metoder blir det väl om man hanterar dem fel,gör hunden rädd,och ger inget för hunden?
Ser inget av det i Cesars program.Däremot var många hundar rädda och osäkra när han dök upp,men lugna och mer stabila när han åkte.
Kan lova att Anders Hallgren hade haft svårt att få ordning på många av Cesars fall med godis och klappar.
Att ge kärlek till en hund är inget Cesar säger nej till,däremot att ge det vidd fel tillfälle.Då kan man förstärka fel beteende.Och detta är vad många,utan att tänka sig för,gör.
-
De flesta CM-fan påpekar gång på gång att hans metoder ska användas bara på problemhundar... Ändå läste jag klart och tydligt en 'manual' i hans bok hur man gör när man tar hem sin hund. Och man tar väl oftast inte hem problemhundar?
Även där poängterades det hur viktigt det är att hunden inte ska få ta över och en mängd idéer om hur man skulle gå till väga. Bla att helst inte klappa och kela med hunden på ett par veckor, möjligtvis kunde man få göra det när hunden lagt sig på sin plats för att sova. Jag brukar låta mina hundar vara ifred när dom lagt sig på sin sovplats.
Jag kan tänka mig att det funkar bra med en helt initiativlös sällskapshund men om man vill arbeta ihop med sin hund tror jag det blir svårt om man först tryckt ner alla egna initiativ...
Och just egna initiativ verkar ju vara något väldigt farligt enligt CM. Jag förstår att Anders Hallgren och andra 'hundvetare' opponerar sig mot CM och andra med 'nertryckarmetoder' eftersom sånt inte längre har något stöd i modern Etologiforskning.
Kolla tex i Etologitråden där en av de som införde 'Alfa begreppet' går in och dementerar sina tidigare rön. Mvh Charlotte
-
De flesta CM-fan påpekar gång på gång att hans metoder ska användas bara på problemhundar... Ändå läste jag klart och tydligt en 'manual' i hans bok hur man gör när man tar hem sin hund. Och man tar väl oftast inte hem problemhundar?
Även där poängterades det hur viktigt det är att hunden inte ska få ta över och en mängd idéer om hur man skulle gå till väga. Bla att helst inte klappa och kela med hunden på ett par veckor, möjligtvis kunde man få göra det när hunden lagt sig på sin plats för att sova. Jag brukar låta mina hundar vara ifred när dom lagt sig på sin sovplats.
Jag kan tänka mig att det funkar bra med en helt initiativlös sällskapshund men om man vill arbeta ihop med sin hund tror jag det blir svårt om man först tryckt ner alla egna initiativ...
Och just egna initiativ verkar ju vara något väldigt farligt enligt CM. Jag förstår att Anders Hallgren och andra 'hundvetare' opponerar sig mot CM och andra med 'nertryckarmetoder' eftersom sånt inte längre har något stöd i modern Etologiforskning.
Kolla tex i Etologitråden där en av de som införde 'Alfa begreppet' går in och dementerar sina tidigare rön. Mvh Charlotte
Håller med fullt ut ! Jag tycker att de där metoderna är riktigt skrämmande !
Och jag skulle inte använda dem på "problemhundar" heller. Inte för att man inte skulle behöva tala om vem som bestämmer en eller annan gång men det finns det andra sätt att göra det på.
Allt våld o all känslomässig utpressning anser jag är riktigt , riktigt vedervärdiga metoder. Att inte kela med en hund som kommer ny till ens hem , vad fan liknar det ? Nog för att det finns individer man inte ska pressa sig på utan ge den tid de behöver o låta dem välja själva när det är dags , det är en sak. Viktigast är ändå att se varje djur som en enskid individ o försöka finna ut vad just den behöver.
Har inte läst den där boken o kommer förmodligen inte att göra det heller.
När man sett idioter som leker Alfahannar o honor med sin djur o gör dem förvirrade o kuvade så blir man ju alldeles förtvivlad ! Oftast har det varit okunniga typer som är osäkra på sig själva o har ett vidrigt maktbehov.
En trygg människa ger bra signaler alldeles av sig själv o med kärleksfull fostran så vill de flesta hundar gå en till mötes eftersom de tycker att det är roligt att samspela med människor av det slaget. Att kärlek , närhet o allt det där skulle vara skadligt för relationen är ju vettlöst.
-
Jag är mest trött på alla CM hatare.Och då främst vår käre hundpsykolog Anders Hallgren som verkar reta sig ngt enormt på Cesar.Han skriver i olika hundtidningar om elaka metoder från förr som blivit i mode igen.Är grymt trött på denna människa som snackar en massa utan att ens tänka till.
Titta på Cesars program.Hur många hundar ser rädda ut? hur många hundar är rädda när han är klar.?
Fel metoder blir det väl om man hanterar dem fel,gör hunden rädd,och ger inget för hunden?
Ser inget av det i Cesars program.Däremot var många hundar rädda och osäkra när han dök upp,men lugna och mer stabila när han åkte.
Kan lova att Anders Hallgren hade haft svårt att få ordning på många av Cesars fall med godis och klappar.
Att ge kärlek till en hund är inget Cesar säger nej till,däremot att ge det vidd fel tillfälle.Då kan man förstärka fel beteende.Och detta är vad många,utan att tänka sig för,gör.
Håller med dig i det du skriver...
-
Var och en hittar sina profeter verkar det som....Däremot så tror jag att, om inte alla tydligen, så de allra flesta, försår att det är irriterande när folk oombedda lägger sig i hur man ska leva sitt liv eller uppfostra sin hund. Cesar Millan själv skulle ju inte börja ge råd utan att ha satt sig in i situationen och tagit redan på bakgrunden.
Som jag tidigare skrev så var min hund väldigt stressad när hon kom till mig vid 4 års ålder. Hon blev helt hysterisk när vi mötte andra hundar. Det var bland annat därför som förra ägaren måste omplacera henne. Förra ägaren gick med 7 hundar i koppel samtidigt och min hund kunde gå upp i varv så mycket att hon började hugga efter den hund som gick bredvid henne. Förra ägaren är en kunnig och erfaren hundmänniska som har en väldig pli på sina andra hundar. Men det funkade bara inte med min vovve.
Själv har jag litat till min inre känsla och följt mitt eget förnuft när jag har hanterat hunden. Jag har naturligtvis läst en massa hundböcker, bland annat Cesar Millans bok, men jag har inte följt någon särkild metod och har ingen guru. Hunden har blivit jättebra. Hon går oftast lös, kommer på inkallning och kan vara lös tillsammans med andra okända hundar. Oftast är hon helt lugn i kopplet, men ibland blir hon stressad, fast inte alls lika mycket som förut. Vi passar ihop. Så enkelt kan det också vara. Och jag måste få använda den metod som passar min personlighet.
Så tyck lite mindre om hur andra människor generellt ska uppfostra sina hundar. Det är intressant att höra någon berätta att si och så, enligt den eller den metoden har jag uppfostrat min hund och det har funkat/inte funkat. Det är enbart irriterande när någon säger att så tycker jag att du ska uppfostra din hund.
För övrigt tycker jag mycket om Anders Hallgren, men jag tycker inte att Cesar Millan är enbart dålig heller. Varför orkar jag inte förklara för jag tröttnar när diskussionen blir så här väldigt polariserad.
-
"Själv har jag litat till min inre känsla och följt mitt eget förnuft när jag har hanterat hunden. Jag har naturligtvis läst en massa hundböcker, bland annat Cesar Millans bok, men jag har inte följt någon särkild metod och har ingen guru. "
En sund inställning tycker jag.
Jag har själv en hund som var problemhund,och har även hjälpt andra med deras hundar.Mycket av det Cesar säger stämmer.Men sedan får man gå lite på egen instinkt med.Bara det fungerar på hunden. = )
-
Cesar har ju kommit ut med en ny bok nu som heter: ledarskap med cesar" fick hem den igår men har ännu inte börjat läsa.
Dock verkar rubrikerna väldigt intressanta.
Några av rubrikerna: Få hunden i balans - Förstå och tillgodose rasens behov - Attityd - Hälsa på människor - Tvångsmässiga beteenden - stress - viljans makt och mental träning osv.
Ska onekligen bli intressant läsning.
De lilla jag bläddra igenom nyss stod också de vanliga att inte låta hunden gå ut först genom dörren, hunden ska sitta lugnt medan man lägger på koppel och öppnar dörren osv, såna logiska saker.
-
Ja, Meritaton, men något som fungerar väldigt dåligt hos många hundägare, oavsett "guru". Där är väl ett kärnproblem? Folk kan inte uppfostra sina hundar, är inga ledare osv. Vem säger att hunden måste ha positiv belöning? Som jag skrev tidigare, tryck och eftergift, som vid hästträning. Belöningen blir då att trycket upphör (förstärkning av ett korrekt beteende).
Det finns inte en hund som behöver godis eller beröm för att den gör rätt. Men vi tror det är en belöning. Man kan få vilken hund som helst att "dansa" för att få den typen av belöning. Än idag kan jag skoja med min Pyrre och säga "tass" när hon ska ha mat. Tassen kommer som ett frimärke. Alla besökare är potentiella köttbulle bärare. Hon gick lydnadskurs som valp hos sin tidigare ägare. Men när det gäller hennes "riktiga beteende, som gårds/djurvakt, går hon inte att påverka med detta. Där behövs tydliga signaler, komunikation, för här gäller inte att att hunden ska spela död, eller rulla runt på beställning, utan att själv tänka och fatta egna beslut när husse o matte inte är närvarande.
-
Birgit, så här kan man använda godis i hundträning. Ett exempel från egen erfarenhet: Hunden blir stressad och gör utfall när man möter andra hundar. En del av orsaken ligger i att hunden har glömt bort att det är den som håller i kopplet som ska ta hand om situationen. I god tid före mötet tar jag fram en extra god godis och får hundens uppmärksamhet. Hunden får inte godisen med en gång utan får följa med mig när jag vänder åt andra hållet och sedan går tillbaka igen. Hunden får nu uppmärksamheten mer och mer riktad på mina konstiga övningar med godisen. Sedan får hunden sitta (en bit in från vägen) och får godisen precis när den andra hunden passerar. Om det är en mycket stressad hund (som min var) så bör man först ha tränat ögonkontakt med hunden, där hunden (i en lugn situation) inte får ta godisen förrän den har tagit ögonkontakt med mig. Man får vara flitig och diciplinerad och göra övningarna under lång tid och helst vid varje hundmöte. Hunden lär sig mer och mer att vänta på ägarens initiativ och stressen sjunker. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort om jag inte hade gjort så här! Det har ju funkat. Hela grejen med godis är att förstärka hundens tendens till att fokusera på ägaren.
Det ska ju förståss mer till också. Något jag verkligen håller med CM om är behovet av motion. Mycket motion under avspända former ska det också vara (typ skogspromenader där man inte möter så många andra hundar). Och viktigast av allt är att man tar bort källan till hundens generellt höga stressnivå.
Sen förstår jag också att man inte kan lära upp en gårdsvaktare med godis. Man får välja metod efter vad som ska uppnås. Och när det gäller problembeteenden så tycker jag att man bör välja metod efter orsaken till problemet. Om orsaken är stress och osäkerhet (vilket det väl väldigt ofta är) så kan man inte välja en metod som skapar mer stress. Osäkra hundar ska lära sig att fokusera på matte/husse för att få vägledning. En osäker hund måste ju inte vara osäker i alla sammanhang. Den kan ju ändå vara självsäker och kompetent när det gäller det arbete den är avlad för.
Godis är ingen filosofi det är en metod som kan vara till väldigt stor hjälp. Det är ju inte ens alla hundar som är intresserade av godis.
-
Detta med godis kan vara negativt.
De finsn hundar som abslut inte lyder om de inte vet att ägarn har godis i fickan. :D
Så de allra bästa är ju om hunden kan vara lika lydande utan godis, för de är ju inte alltid man har godis i fickan, men hunden ska ju lyda i alla avseenden.
-
Detta med godis kan vara negativt.
De finsn hundar som abslut inte lyder om de inte vet att ägarn har godis i fickan. :D
Så de allra bästa är ju om hunden kan vara lika lydande utan godis, för de är ju inte alltid man har godis i fickan, men hunden ska ju lyda i alla avseenden.
Håller med.
-
Detta med godis kan vara negativt.
De finsn hundar som abslut inte lyder om de inte vet att ägarn har godis i fickan. :D
Så de allra bästa är ju om hunden kan vara lika lydande utan godis, för de är ju inte alltid man har godis i fickan, men hunden ska ju lyda i alla avseenden.
Man behöver inte alltid ha godis i fickan för att kunna belöna sin hund... Om godiset är nödvändigt har man förmodligen kört någon sorts "Locka lura" metod.
Det allra mest effektiva sättet att alltid ha en fungerande kontroll på hunden när den är lös har för mig varit "Skvallerträning" och belönar ofta enligt Premacks princip: För att få göra något väldigt Lockande så ska man göra något mindre lockande först...
Om det dyker upp något lockande så kollar hunden av med mig först innan den gör något.
Jag önskar verkligen att jag hade haft det här "verktyget" på alla mina hundar för jag har faktiskt aldrig haft en bättre inkallning på någon hund än vad jag har på den jag har nu :)
Här finns lite att läsa:
http://www.asashundar.se/articles.php?cat_id=9
Och jag rekommenderar verkligen den som är intresserad att försöka få tag i boken som det skrivs om: Control Unleashed, den är inte skriven på så krånglig engelska :) Och är verkligen jättebra och intressant speciellt om man har problem med en stressad hund om har svårt att koncentrera sig.
Sen vill jag bara kommentera lite detta att man inte skulle kunna använda "mjuka" metoder med belöningar för att hunden är en "Arbetshund"....
Jag använder inte klicker när jag vallar... Men det finns ju inget som säger att kommandona sitter sämre för att jag har klickertränat in dom innan jag sätter igång?
Jag har sett helt fantatiska uppvisningar med Skyddshundar som var tränade med "positiva, mjuka" metoder...
Har man en hund som är väldigt motiverad till att arbeta så är självklart arbetet den bästa belöningen (om inte annat så har Herr Border Collie lärt mig det ;)),men att använda sig av modern inlärningspsykologi i det stadiet man lär in hur hunden ska hantera sina uppgifter har inte jag upplevt som något negativt i alla fall.
Mvh
Charlotte
-
Detta med godis kan vara negativt.
De finsn hundar som abslut inte lyder om de inte vet att ägarn har godis i fickan. :D
Så de allra bästa är ju om hunden kan vara lika lydande utan godis, för de är ju inte alltid man har godis i fickan, men hunden ska ju lyda i alla avseenden.
Har du läst mitt inlägg (ovaför ditt) där jag beskriver hur jag har använt godis som en hjälp till att stärka hundens tendens till att ta kontakt med mig och att till att bryta innan hon laddar upp i ett stress beteende. Har du läst att jag skriver att träningen lyckades och att jag är mycket nöjd med den metod jag använde? Tycker du att jag skriver att man ska använda godis i alla sammanhang till alla hundar? Det skriver jag ju inte och det tycker jag inte.
Jag förstår faktiskt inte ditt inlägg. Jag tycker att du och en del andra "godismotståndare" verkat ha snöat in på någon princip ellr filosofi som tydligen känns livsviktig för er. Själv använder jag de metoder som fungerar
Jag förstår inte varför man inte skulle göra det.
-
Har du läst mitt inlägg (ovaför ditt) där jag beskriver hur jag har använt godis som en hjälp till att stärka hundens tendens till att ta kontakt med mig och att till att bryta innan hon laddar upp i ett stress beteende. Har du läst att jag skriver att träningen lyckades och att jag är mycket nöjd med den metod jag använde? Tycker du att jag skriver att man ska använda godis i alla sammanhang till alla hundar? Det skriver jag ju inte och det tycker jag inte.
Jag förstår faktiskt inte ditt inlägg. Jag tycker att du och en del andra "godismotståndare" verkat ha snöat in på någon princip ellr filosofi som tydligen känns livsviktig för er. Själv använder jag de metoder som fungerar
Jag förstår inte varför man inte skulle göra det.
Jepp, det är det där individtänkandet som är knuten i det hela.
Detta metodgeneraliserande tycker också jag är begränsande. Snålt mot både en själv o hunden.
Själv använde jag aldrig godis till mina hundar, jag ville att de skulle göra de där vanliga sakerna ändå. Det ingick i uppbyggandet av vår relation. Samspelet.
Att belöningen ska vara mitt beröm, klappen eller den goda blicken , vibben.
För till slut blir det ju så att man faktiskt inte behöver säga så mycket, det flyter på ändå med den lyhördhet man fått för varandra.
Så det sätt du beskriver med att bryta ett negativt, stressat beteende tycker jag låter bra. Sen om det är med godis, en boll eller något annat som avleder det kritiska momentet tycker jag låter klokt.
Så länge det inte handlar om straff eller någon annan av de hårda metoderna.
Lust o vilja , fast men mjukt , det gillar jag.
-
Jag förstår inte hur i hela friden det kan bli så komplicerat. Varför måste man snöa in på metoder hela tiden?
Hunden blir inte mutad till lydnad av godisbelöning om man gör rätt, hunden blir inte kuvad till lydnad av korrigeringar om man gör rätt. Sunt förnuft är en rätt bra grej att ha...
Jag straffar min hund om det behövs, jag korrigerar om det behövs, jag ger godis när det är lämpligt - vilket är betydligt oftare än korrigeringar, jag leker med henne när det passar och jag har ännu så länge inga problem med henne. De allra flesta som ser mig med min hund skulle nog säga att jag är en av de mest kärleksfulla och mjuka hundägare som går på denna jord och många tror säkert att min hund är vansinnigt bortskämd och får göra som hon vill. När det blir "upp till bevis" så får de se att hon är ytterst välartad och detta beror på att hon är trygg med vad som förväntas av henne i de allra flesta lägen.
-
Har du läst mitt inlägg (ovaför ditt) där jag beskriver hur jag har använt godis som en hjälp till att stärka hundens tendens till att ta kontakt med mig och att till att bryta innan hon laddar upp i ett stress beteende. Har du läst att jag skriver att träningen lyckades och att jag är mycket nöjd med den metod jag använde? Tycker du att jag skriver att man ska använda godis i alla sammanhang till alla hundar? Det skriver jag ju inte och det tycker jag inte.
Jag förstår faktiskt inte ditt inlägg. Jag tycker att du och en del andra "godismotståndare" verkat ha snöat in på någon princip ellr filosofi som tydligen känns livsviktig för er. Själv använder jag de metoder som fungerar
Jag förstår inte varför man inte skulle göra det.
De va bara en tanke och en erfarenhet, inte baserat på någon enskilds inlägg, ber om ursäkt om du tog åt dig, va inte min mening.
Jag är ingen godismotståndare, använder godis själv som belöning ibland när jag lär in någe nytt. :) Men jag vet också att de kan va svårt å få en balans i det hela, jag önskar ibland att jag inte hade vant min hund med godis som belöning, det hade varit mycke bättre om jag enbart hade gett beröm när hon lyckades... Därav också mitt inlägg.
-
Som jag tidigare skrev så var min hund väldigt stressad när hon kom till mig vid 4 års ålder. Hon blev helt hysterisk när vi mötte andra hundar. Det var bland annat därför som förra ägaren måste omplacera henne. Förra ägaren gick med 7 hundar i koppel samtidigt och min hund kunde gå upp i varv så mycket att hon började hugga efter den hund som gick bredvid henne. Förra ägaren är en kunnig och erfaren hundmänniska som har en väldig pli på sina andra hundar. Men det funkade bara inte med min vovve.
Själv har jag litat till min inre känsla och följt mitt eget förnuft när jag har hanterat hunden. Jag har naturligtvis läst en massa hundböcker, bland annat Cesar Millans bok, men jag har inte följt någon särkild metod och har ingen guru. Hunden har blivit jättebra. Hon går oftast lös, kommer på inkallning och kan vara lös tillsammans med andra okända hundar. Oftast är hon helt lugn i kopplet, men ibland blir hon stressad, fast inte alls lika mycket som förut. Vi passar ihop. Så enkelt kan det också vara. Och jag måste få använda den metod som passar min personlighet.
Det är som min hund! Han var oerhört stressad när han kom till mig. I hans fall var det så att förra ägaren inte gått på promenader på länge med honom, han blev utsläppt ett par gånger om dan i trädgården. Eftersom han är en väldigt social hund gick han i spinn när vi mötte människor eller andra hundar (det fanns andra problem också). Det har tagit tid, men idag är det inga problem att möta andra hundar, han är överhuvudtaget en lugn och trygg hund som jag har en fantastisk relation till. Jag säger som Mickel Räv, jag gick mycket på magkänsla och det jag gjorde visade sig vara rätt för min hund.
-
Belöningen för en boskapsvaktare är att få vara med djuren och att djuren i flocken trivs och mår bra! Hur skulle klicker träning hjälpa där???? Charlotte
En boskapsvaktare tänker självständigt, men det innebär inte per automatik att de är "hårda". De är normalt lugna och självsäkra. Därför fattar de inte överilade beslut så ofta. De panikar inte.
Däremot har jag sett schäfer-folk bryta ner integriteten hos boskapsvaktaren fullständigt, med de "makt övergrepp" de verkar använda sig av för att "leda" en schäfer. De har ansett att deras självständighet måste kuvas (tyder på dominans) och förstår således inte alls hur dessa hundar funkar.
Jag blir så nyfiken...vilken ras är det du har Birgit? Boskapsvaktare? Är det herdehund du menar? Typ vit schäfer?
-
Nej Schäfer är inga boskapsvaktare. Min Bettan är en pyrenéer/estrela korsning. Mamman (pyrre lever här - pappan dog i vintras).
De hundar som används som herdehundar är inga vallhundar, utan vaktar djuren mot faror. Utöver dessa raser finns ju Kangal, Ovcharka, Maremma, Kuvaz, Kommodor, Tibetansk Mastiff m.fl.
Varje land som har tradition på boskapsskötsel har som regel en egen ras.http://www.lgd.org/rarebreeds.html (http://www.lgd.org/rarebreeds.html) En intressant länk om lite ovanliga boskapsvaktare. Denna hund typ anses härstamma från den Tibetanska Mastiffens anfader. Sverige hade fram till för ca: 100 år sedan sin egen ras: Dalbo hunden. Danmark har fortfarande sin Broholmer, men tror inte den används med boskap längre.
-
För övrigt har jag just fått tillgång till den TV-kanal som säger Ceasars program.
Jag är fascinerad av hur snabbt han får både förare och hund att ändra inställning.
Jag kan inte se att han skulle vara mer hårdhänt en vad en tik är när hon uppfostrar sina valpar. Och det är ju uppfostran han sysslar med!
åh vilket bra inlägg. :)
-
kollade på cesar häromdagen och här är lite utav det jag lärde mig utav det programmet:
1.varenda sekund räknas för hundar.
2.låt hunden röra dig först= förtroende.
3.då och sen existerar inte för en hund,endat nu.
4.hundar lyssnar inte på instabilitet= ilska,höjd röst,spänd osv...
5.hundar vill ha en ledare,det är en nedärvd egenskap från vargen.
6.för att skapa trofasthet,måste man vara medveten om vilken energi man sänder ut.
7.man kan inte ljuga för ett djur,eftersom energin avslöjar dig.
8.om vi är baanserade blir våra djur balanserade= spegling
9.att "vänta" tömmer hunden mentalt på energi. tex sitta och vänta innan matte tar på kopplet.
10. vi bestämmer som flockledare NÄR,VAR OCH HUR saker ska ske.
jag kolar på cesar varje måndag och skriver alltid upp vad han säger...dessutom har jag läst hans bok"cesars way" och det va nog den bästa bok jag någonsin läst! :)
-
Vad roligt att läsa om din positiva inställning, jag blir glad av dig Iselin :) Jag menar istället för att söka fel och dissa, så hittar du sånt som tilltalar dig och plockar ut bitar som du behöver.
-
Länge störde jag mig på att hunden drog i kopplet. Jag ryckte till en början tillbaka och sa NEJ! Hjälpte föga.
Sen fick jag höra att man skulle stanna varje gång hunden drog vilket bara ledde till att jag fick stanna var tredje meter på promenaden och hunden fortsatte ändå att dra sen. Ingenting hjälpte.
Sen såg jag på dog whisperer och varje gång hunden drog petade jag den med fingret på halsen och sa "tchhy" och sen dess gick hunden fot på promenaderna.
Jag tycker inte alls att han har hårda metoder men jag kan tänka mig att många hundägare tyckler det. Är inte hundägare själv längre men jag vet ju hur folk "missköter" sina hundar genom att bara ge dem kärlek oavsett vad hunden gör.
-
Jag får känslan av att de som anser att CM kör med hårda metoder egentligen bara är frustrerade över att de inte kom på nåt så enkelt som att peta hunden på halsen själv ;)
-
Jag får känslan av att de som anser att CM kör med hårda metoder egentligen bara är frustrerade över att de inte kom på nåt så enkelt som att peta hunden på halsen själv ;)
Haha Dar så rätt titta på hur hundar jör mvh
-
Haha Dar så rätt titta på hur hundar jör mvh
Exakt, jag har sett tikar slita tag i nacken på sina valpar och formligen ruska om dem, morrandes innan de släpper. Valpen ylar till lite för att sen slicka mamma undergivet i mungipan, sen är allting bra igen och alla leker på som vanligt. Hundar är inte långsinta.
-
Exakt, jag har sett tikar slita tag i nacken på sina valpar och formligen ruska om dem, morrandes innan de släpper. Valpen ylar till lite för att sen slicka mamma undergivet i mungipan, sen är allting bra igen och alla leker på som vanligt. Hundar är inte långsinta.
Hehe nog tur för vissa :)
-
Vad roligt att läsa om din positiva inställning, jag blir glad av dig Iselin :) Jag menar istället för att söka fel och dissa, så hittar du sånt som tilltalar dig och plockar ut bitar som du behöver.
tack för det :)
nej jag är inte en person som letar fel,jag letar lösningar :)
ja man får ju ta det som man själv tycker är vettigt...resten skiter man i...
-
Härlig inställning Iselin ;)
-
Jag får känslan av att de som anser att CM kör med hårda metoder egentligen bara är frustrerade över att de inte kom på nåt så enkelt som att peta hunden på halsen själv ;)
Jag behöver inte ens peta på min hund, han lyder ändå ;)
-
Jag behöver inte ens peta på min hund, han lyder ändå ;)
Det gör mina med men det är väl för att våra har fått lära sig grundlydnad från början, många av cm`s kunder har ju aldrig ens lärt sina hundar sitta på kommando ::)
-
Nä, hundägande ser lite annorlunda ut i USA... ::) De går ju inte ens promenader med hunden!
-
Precis, skrämmande!!
-
Det man måste tänka på - tror jag, är att hans metoder är ÅTGÄRDER. När hunden är helt förstörd kan man använda hans metoder för att åtgärda ett akut problem.
Vid träning, uppfostran, inlärning osv skulle jag inte rekommendera hans metoder.
Sen är det också meningen att han ska göra bra tv. Det ska vara action, det ska vara rått, det ska hända grejer, det ska vara spännande. Att träna en hund med bra metoder som gör en hund till en sammarbetsvillig och lycklig hund gör inte lika bra tv - men är mycket bättre som metod.
Också att tänka på är tex att hundar som tvingar ner andra hundar på rygg, så som ceasar ibland gör, är något som bara ytterst aggresiva hundar gör. Av den anledningen tycker jag aldrig man ska lägga sin hund ner då jag inte vill att min hund ska uppfatta mig som aggressiv. Min hund ska uppfatta mig som en sammarbetsparner, någon att lyssna på och sammarbeta med för jag fattar rätt beslut och det är alltid roligt att göra som jag säger. Vi sammarbetar ;D
Men åter igen, ska du inte åtgärda ett akut problem så använd positiva inlärningsmetoder istället! Alltid, alltid.
Här är 2 videor på mig och min hund.
http://www.youtube.com/watch?v=1CSkZkTj50g
http://www.youtube.com/watch?v=eLtAcWqGH50&feature=channel
-
En bild på min estrela hane med en olydig valp! Hanen var inte aggressiv, men uppfostrade sina valpar väl! Valpen försökte stjäla pappas mat 8)
Anser snarast att när en hund tar till detta (eller varg för den delen) så har den andre gått över gränsen för vad som accepteras med en lätt tillrätta visning.
Varför skulle det tyda en aggressiv hund? Snarare att den andre är osedvanligt olydig eller korkad som överträder tabun?
-
En bild på min estrela hane med en olydig valp! Hanen var inte aggressiv, men uppfostrade sina valpar väl! Valpen försökte stjäla pappas mat 8)
Anser snarast att när en hund tar till detta (eller varg för den delen) så har den andre gått över gränsen för vad som accepteras med en lätt tillrätta visning.
Varför skulle det tyda en aggressiv hund? Snarare att den andre är osedvanligt olydig eller korkad som överträder tabun?
Valpar är en annan sak. Vargar lägger i stort sett inte ner varandra på rygg, många har en helt fel uppfattning om vargar. Bland annat brukar folk tro att "ledar"vargen (alfahane + alfahona), som egentligen snarare är som en mamma och en pappa, äter först. Vilket är fel, de svagaste äter alltid först i riktiga flockar. Annat är det tyvärr i djurparker och liknande när de inte är familjer som de är på riktigt ute i naturen utan bara ihopplockade från lite här och var vilket innebär att det blir mer spänt vargarna emellan och andra onaturliga regler gäller.
I det naturliga, både vad gäller vargar och hundar, är det bara extremt aggressiva hundar som lägger andra på rygg. Som sagt är valpar en annan sak, de trillar ju ändå omkull titt som tätt de små liven :P
-
Intressant artikel som belyser begreppet dominans:
http://www.dogma.nu/artiklar/den-missuppfattade-dominansen
Eftersom de flesta CM-anhängare ofta hänvisar till hur det går till i den vilda vargflocken så vore det ju bra om dom visste hur det faktiskt fungerar i en sådan ;)
Mvh
Charlotte
-
Intressant artikel som belyser begreppet dominans:
[url]http://www.dogma.nu/artiklar/den-missuppfattade-dominansen[/url]
Eftersom de flesta CM-anhängare ofta hänvisar till hur det går till i den vilda vargflocken så vore det ju bra om dom visste hur det faktiskt fungerar i en sådan ;)
Mvh
Charlotte
Absolut! :) Också kan de som fortfarande tror på att "dominera" sin hund läsa boken "alfasyndromet" med Anders Hallgren, eller "Dominans och ledarskap - fakta eller fantasi?", så kommer de nog på att det mest är fantasi.
-
Jag såg en otroligt intressant film häromdagen, den hette vargmannen.
Den handlade om en man som specialiserat sig på vargar och deras beteende, han åt och levde bland vargar. Otroligt intressant att se hur ledarska inom en vargflock fungerar, vad deras slickande och kroppspråk betyder.
Även intressant att se vad som hände då han varit borta från flocken 2 veckor, han hade innan han lämnade flocken varit ledare och fått de bästa bitarna ur köttet/rådjuret (han hade kokat lever och hjärta innan och stoppa tilbaka de inne i djuret).
När han kom tillbaka så hade en ny ledare intagit platsen i flocken och han fick rollen som fredsmäklare efter det. Men ändå intressant att se att alla flockmedlemmar hade olika rang och uppgifter inom flocken och även hurudana allas uppgifter de va.
Han berättade att varje dag var en kamp om rang i flocken och om man gav efter lite så miste man sin rangstatus.
-
Jag såg en otroligt intressant film häromdagen, den hette vargmannen.
Den handlade om en man som specialiserat sig på vargar och deras beteende, han åt och levde bland vargar. Otroligt intressant att se hur ledarska inom en vargflock fungerar, vad deras slickande och kroppspråk betyder.
Även intressant att se vad som hände då han varit borta från flocken 2 veckor, han hade innan han lämnade flocken varit ledare och fått de bästa bitarna ur köttet/rådjuret (han hade kokat lever och hjärta innan och stoppa tilbaka de inne i djuret).
När han kom tillbaka så hade en ny ledare intagit platsen i flocken och han fick rollen som fredsmäklare efter det. Men ändå intressant att se att alla flockmedlemmar hade olika rang och uppgifter inom flocken och även hurudana allas uppgifter de va.
Han berättade att varje dag var en kamp om rang i flocken och om man gav efter lite så miste man sin rangstatus.
Det låter inte alls som en vargflock! Det låter snarare som en vargflock som är inhägnade på något naturreservat eller nåt, de har nämligen inte samma regler som de vilda vargarna. Där får de unga som svaga de bästa bitarna, de jobbar precis som i en familj. Däremot i naturreservat eller på andra ställen gäller onaturliga regler. Var han med vargar i ett stor naturreservat eller hade han verkligen gått in i skogen och hittat en omkringströvande vargflock?
-
Nej, det låter verkligen konstigt ???
Om vargflockar i det fria skulle behöva lägga ner så mycket tid på att behålla ordningen i flocken skulle dom förmodligen inte vara flockdjur...
Kanske det i såna fall berodde på att Vargmannen själv var en onaturlig flockmedlem som brutit sig in i familjegemenskapen som vargflockar brukar bestå av?
Mvh
Charlotte
-
Nu undrar jag hur Tina-a och Charlotte kan vara så bra experter på just varg?
Har själv varit engagerad i varg och rovdjursfrågor i många år. Är engagerad i Rovdjursföreningen och Vargsymposiet t.ex.
Jag tycker det Meritaton skriver ger en ungefärlig bild av vad jag också fått lära mig. Sedan finns vissa "hundexperter" som framhåller en annan bild av hur vargar fungerar. För att verifiera sina egna metoder av uppfostran.
Man måste förtjäna sin plats i flocken. Alltså är den inte konstant. Ser en lågrangad medlem svagheter uppåt, så kan den ta chansen att putta ner vederbörande.
Allt handlar om flockens säkerhet. De som leder flocken måste vara bra ledare, annars äventyrar de flockens liv.
Skulle det vara konstigt?
-
Skulle det vara konstigt?
Eftersom "Naturen" inte blir som den blir "bara för att" så tycker jag att det skulle vara konstigt om en naturlig vargflock (djurflock överhuvudtaget) skulle vara så instabil att man varje dag måste lägga ner energi för att behålla rangen i flocken. Energin behövs för överlevnad och fortplantning.
I en flock i fångenskap där djuren inte består av en naturlig familjegrupp (föräldrapar och deras valpar) verkar krångel och bråk däremot vara mer förekommande.
Nej, jag är absolut ingen vargexpert :) Men jag är intresserad av Etologi och djurens beteende och läser det jag kan komma över. Eftersom de forskare som tidigare baserat sina rön på studier av flockar i fångenskap numera går ut med en annan bild av vargflocken så tar man väl till sig det?
Mvh
Charlotte
-
Den mesta studien av vargar som utförst är tyvärr på vargar i djurparker eller naturreservat. I dessa grupper har man plockat varger från olika naturliga vargflockar, och därför inte är naturliga flockar. I dessa av människan handplockade flockarna gäller onaturliga regler. Deras regler skiljer sig från en naturlig vargflocks regler där flocken mer påminner om en familjesituation än om ett bråkigt tonårsgäng.
-
Tycker nog at dethär med varg har nog ingen direkt betydellse uttan bara bjäffs det är väll betre vi stu der ar våra hundar och des flock betendet för som ja ser det så skilljersej hungåds flåckar åt ifrån arbetande hundar då dessa får stimullans i isitt arbete både fysiskt och sykisk men hudar som siter i en hundgård heladagarna är det inget anat än bjäffs till och från
-
Jag blir förbannad varje gång jag ser eller hör något om Ceasar Millan. Så jävla ovetenskaplig och elak kille. Det är en skam att det sänds på tv. Taskiga inlärningsmetoder som underhållning och tips. Visst, det är för en amerikansk marknad och där får man använda sig utav stackel, elhalsband osv. En del avsnitt som sänds i USA sänds inte ens här eftersom metoderna är direkt olagliga. Men det borde inte ens sändas där. Låta hundar bli stimulerade på löpband, konstiga och framförallt auktoritära tankar om "ledarskap" och "rangordning", flooding som "rehabilitering", "uttröttande" av hundar genom att hetsa dom till den gräns då de bara stänger av och låter sig hanteras.
Hans metoder fungerar säkert, de verkar ju göra det på tv och enligt alla som använder dom, men hur bra är dom? Man brukar ju bli beskylld för att applicera mänsklig psykologi på hundar då man förordar positiv förstärkning före straff osv, men det är precis tvärt om. Hundar fungerar inte som soldater, Cesar.
Här är ett klipp med Cesar Millan. Känsliga tittare varnas eftersom det är en C M-metod som används.
http://www.youtube.com/watch?v=hpcNOwbRyOE
Om man inte känner till andra metoder ska man inte ha dåligt samvete för att man använt sig utav straff och liknande, men när man känner till att alternativ finns och är bättre finns det ingen ursäkt för att fortsätta uppfostra sin hund en en (straffande) auktoritär hand. Läs Alfasyndromet av Anders Hallgren. Finns här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153427319
-
Läs Alfasyndromet av Anders Hallgren. Finns här: [url]http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153427319[/url]
Och att Anders Hallgren själv är en tidigare förespråkare och flitig användare av tex stackel är inget folk öht vill kännas vid...
-
Man kan ju lära sig saker efterhand som man blir äldre, får nya erfarenheter, och läser forskningsrapporter osv.
Förr fanns det dem som tyckte att man inte behövde använda sig av växelbruk. Sedan dess har vi fått nya kunskaper. Även om vissa inte vill ta till sig dem, och tycker att det är konstigt att man bara kan odla nypotatis, vinterpotatisen får skorv, bladmögel osv....
Läste en undersökning i en hundtidning för något år sedan, där man frågat de som fått bäst resultat på SM i bruks, lydnad och agility hur de tränade sina hundar. Inte en enda av dem pratade om Ceasar Milan, att hundar ska visa undergivenhet osv. Däremot om hur glädjen och initiativförmågan är viktig och att det första de lärt sina hundar när de fick hem dem som valpar var att uppskatta belöningar och att söka ögonkontakt. Ett flertal av dem jobbade med klicker och shaping.
Sen beror det ju på HUR man vill att ens hundar ska vara. Mina får gärna komma och önska promenad, träning, nytt kommando osv, även om de också måste respektera när jag säger att de får vänta.
-
Och att Anders Hallgren själv är en tidigare förespråkare och flitig användare av tex stackel är inget folk öht vill kännas vid...
Men härre jeses milan trärnar ju bara problrm hudar oc h jämför itendra hudar medet för då är ni ute och cyklar mvh
-
Synd att jag inte hinner läsa hela tråden, men jag håller med Dig, Charlotte! Ledarskap och respekt är något man förtjänar, det har inget med rädsla att göra. I den hundflock jag hade förmånen att iaktta hos en god vän var det en hund som stod SKYHÖGT över de andra i rang. Och han var det mest generösa som jag skådat på mången god dag. Mysa i soffan, javisst! Han gick med på mycket, och bråkade i stort sett aldrig med sina underlydande. Ty den gången har hade något att säga, så behövde han bara höja på öronen 1 - 2 millimeter, så lydde alla!
-
I senaste djuraffärs tidningen gjorde de reklam om motionsband för hundar. :D så de finns i norden redan och inte enbart i usa. Lata människor finns överallt.
Ni som inte tror på ledarskap och rang borde ha sett filmen "vargmannen" han lever med vargar och äter med vargar och där i den filmen så åt ledarvargen av bytet först och de bästa delarna som lever njure och hjärta, de andra hade inget som helst att säga till om.
Alla i flocken hade olika uppgifter, en var fredsmäklare en annan var den som höll utkik, men ledarvargen va den som bestämde. Dock va de dagliga tvister om ledarskapet, om ledarvargen skulle visat sig svag hade den nästa i rangen tagit över rollen som ledare.
De va otroligt intressant film som jag tycker alla hundägare bör se. Olika kroppspråk och beteenden som hundar och vargar kan ha förklarades där.
Mannen hade levt med dessa vargar sen de va valpar i några år alltså. Han bodde med dem.
-
Jag har också sett den vargfilmen, det var iof ett tag sedan, men jag kommer inte ihåg att jag tolkade det jag såg som du. Enda gången som det finns en klar ledare, som kan kräva respekt är när det är brist på mat. Då får ledarparet först, men ledarparet är oftast föräldrarna till de andra flockdeltagarna, så det är naturligt att ungarna visar en viss respekt för sina föräldrar.
I just denna film var alla vargarna jämngamla, vilket skapar en konstgjord flock, så man kan inte dra alltför stora växlar på hur de agerar. Däremot kan man konstatera att varken i denna flock eller andra som studerats har "ledaren" förhindrat att de andra tagit initiativ till olika aktiviteter. Tvärtom kan man enligt många forskare hävda att olika vargar är flockledare i olika situationer, och att de andra iakttar den varg som är bäst på att spåra, omringa, välja ut svaga individer, sätta in första attacken, hitta friskt vatten, hitta vegetabilisk föda osv. och rättar sig efter den, av respekt för denna vargs kunskaper, inte för att de blir hotade/nedtryckta om de inte gör så.
Jag vill i relationen till mina hundar vara en auktoritet, men jag vill absolut inte vara auktoritär, vilket jag anser att CM är.
-
Handen på hjärtat, gott folk: Vem visar vi respekt själva? Den som försöker (lyckas) skrämmas, eller den som kan sina saker, och har förmåga och vilja att dela med sig av kunskaper?
-
Jag hade väntat mig en anstormning av folk som har dåligt samvete över att dom inte vetat bättre och valt taskiga metoder i sin träning med hunden och därför automatiskt intar en defensiv ställning och avfärdar allt man säger som "flum". Det samt folk som bara gillar att vara auktoritära och förtrycka över lag, oftast både folk och fä. Skönt att se att alla inte avgudar CM som det brukar vara.
Förövrigt lät det ju väldigt naturligt (och därför bra forskningsunderlag) med en vargflock där alla individer är i samma ålder och där det även ingår en människa(!) som spelar varg...
Jag skriver under på allt Ieenilorac sa.
Mysla: Att Anders Hallgren använt stackel i sin tidiga karriär har jag inte en aning om. I vilket fall spelar det ingen roll för mig. Min förra hund uppfostrade vi traditionellt. Visste inte bättre då helt enkelt. Och så var jag bara ett barn iofs. Poängen är att ifall Anders Hallgren redovisar VARFÖR det är dåligt med stackel och jag köper det så spelar det ingen roll att han använt sig utav stackel innan han förstod att det var fel. Tvärtom så kan det ju vara positivt för utredningen. Han har ju haft två synsätt på saken.
-
Mysla: Att Anders Hallgren använt stackel i sin tidiga karriär har jag inte en aning om. I vilket fall spelar det ingen roll för mig. Min förra hund uppfostrade vi traditionellt. Visste inte bättre då helt enkelt. Och så var jag bara ett barn iofs. Poängen är att ifall Anders Hallgren redovisar VARFÖR det är dåligt med stackel och jag köper det så spelar det ingen roll att han använt sig utav stackel innan han förstod att det var fel. Tvärtom så kan det ju vara positivt för utredningen. Han har ju haft två synsätt på saken.
Min poäng var att alla skriker om att Anders Hallgren och övriga klicker/IMMI/mjukistränare är så bra och aldrig är orättvisa mot sina hundar osv osv. Det blir lite ihåligt när man vet historian bakom flertalet av de äldre aktörerna inom branschen.
Personligen tycker jag att det är helt förkastligt att köpa en människas teorier rakt av och bara snöa in på just den personens tänk. Jag anpassar min träning efter hundens(och mina) behov och plockar de bitar jag trivs med från alla olika filosofier. Jag har hunnit ha både hundar som kräver extremt mjuk hand och hundar som fungerat bäst med lite gammal filosofi i träningen. Det enda som verkligen är skrivet i sten är att alla hundar är olika precis som alla människor är olika och det som passar en individ kanske inte alls passar en annan. Det verkar folk glömma bort och försöker med våld indoktrinera sina medmänniskor till att det bara finns en enda rätt filosofi...
-
Jag blir förbannad varje gång jag ser eller hör något om Ceasar Millan. Så jävla ovetenskaplig och elak kille. Det är en skam att det sänds på tv. Taskiga inlärningsmetoder som underhållning och tips. Visst, det är för en amerikansk marknad och där får man använda sig utav stackel, elhalsband osv. En del avsnitt som sänds i USA sänds inte ens här eftersom metoderna är direkt olagliga. Men det borde inte ens sändas där. Låta hundar bli stimulerade på löpband, konstiga och framförallt auktoritära tankar om "ledarskap" och "rangordning", flooding som "rehabilitering", "uttröttande" av hundar genom att hetsa dom till den gräns då de bara stänger av och låter sig hanteras.
Hans metoder fungerar säkert, de verkar ju göra det på tv och enligt alla som använder dom, men hur bra är dom? Man brukar ju bli beskylld för att applicera mänsklig psykologi på hundar då man förordar positiv förstärkning före straff osv, men det är precis tvärt om. Hundar fungerar inte som soldater, Cesar.
Här är ett klipp med Cesar Millan. Känsliga tittare varnas eftersom det är en C M-metod som används.
[url]http://www.youtube.com/watch?v=hpcNOwbRyOE[/url]
Om man inte känner till andra metoder ska man inte ha dåligt samvete för att man använt sig utav straff och liknande, men när man känner till att alternativ finns och är bättre finns det ingen ursäkt för att fortsätta uppfostra sin hund en en (straffande) auktoritär hand. Läs Alfasyndromet av Anders Hallgren. Finns här: [url]http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153427319[/url]
Elak??
Jag har sett alla program som klippen från youtube var med i, och inte var han elak? Den vita hunden vägrade att bli trimmad och högg efter händerna - den lilla gula spetsen var mycket aggressiv och dominant, varför skulle det vara elakt att kuva den hunden så den fick fortsätta leva då alternativet var avlivning?
Jag säger som Pålle, Ceasar Millan rehabiliterar traumatiserade och "skadade" hundar som inte har ett naturligt hundbeteende, det får man ta med i beräkningen när man dömer CM. Hans metoder är inte alltid lämpade till vanlig uppfostran och det varnas alltid för att använda sig av hans metoder i slutet av varje program.
Min första hund var en flat, en tuff och väldigt självsäker hund som min uppfödare var tvungen att ta ner på jorden för att hon över huvud taget skulle fungera som apportör och min medarbetare. Uppfödaren hade lång erfarenhet och visste vad han gjorde, inget jag själv hade tänkt att ge mig på men jag var väldigt tacksam för att han hjälpte mig.
OBS! Jag har inte läst hela tråden, men jag gillar Ceasar Millan :)
-
Min poäng var att alla skriker om att Anders Hallgren och övriga klicker/IMMI/mjukistränare är så bra och aldrig är orättvisa mot sina hundar osv osv. Det blir lite ihåligt när man vet historian bakom flertalet av de äldre aktörerna inom branschen.
Personligen tycker jag att det är helt förkastligt att köpa en människas teorier rakt av och bara snöa in på just den personens tänk. Jag anpassar min träning efter hundens(och mina) behov och plockar de bitar jag trivs med från alla olika filosofier. Jag har hunnit ha både hundar som kräver extremt mjuk hand och hundar som fungerat bäst med lite gammal filosofi i träningen. Det enda som verkligen är skrivet i sten är att alla hundar är olika precis som alla människor är olika och det som passar en individ kanske inte alls passar en annan. Det verkar folk glömma bort och försöker med våld indoktrinera sina medmänniskor till att det bara finns en enda rätt filosofi...
Amen that. Det blir ofta en sektstämning runt de stora kanonerna i djurträningsvärlden, jag var själv på ett väckelsemöte med Barbro Börjesson, inte ett ont ord om henne utan den totala frånvaron av kritik hos publiken... Kändes lite... Fel.
-
Jag tar gärna emot tips på andra författare som skriver om hundar. Jag läser såklart långt fler än bara Anders Hallgren men de har alla den gemensamma nämnaren positiv förstärkning, shaping osv. Jag är dock inte intresserad av att läsa trams så det faller sig ju naturligt att undvika folk som säger "ät före hunden" osv.
Jag vet att dom säger i programmet att man inte ska använda metoderna hemma. Så varför visas ens programmet? Så många hundpsykologer finns det inte i Sverige så dom förtjänar ett fackprogram på TV+.
Alla undar är olika ja, det är ju därför man aldrig ska vara auktoritär och taskig mot en valp...
-
Jag tar gärna emot tips på andra författare som skriver om hundar. Jag läser såklart långt fler än bara Anders Hallgren men de har alla den gemensamma nämnaren positiv förstärkning, shaping osv. Jag är dock inte intresserad av att läsa trams så det faller sig ju naturligt att undvika folk som säger "ät före hunden" osv.
Jag vet att dom säger i programmet att man inte ska använda metoderna hemma. Så varför visas ens programmet? Så många hundpsykologer finns det inte i Sverige så dom förtjänar ett fackprogram på TV+.
Alla undar är olika ja, det är ju därför man aldrig ska vara auktoritär och taskig mot en valp...
Som sagt CM inriktar sig på problemhundar.
Oförstörda valpar är en helt annan sak. Hundar är olika som individer, detta är något som CM läser av, han ser om de är rädda, aggressiva, dominanta etc. det är viktigt att kunna identifiera ett problem så att man kan ingripa på rätt sätt.
-
Jag såg ett avsnitt där dom hade problem med en hund som skällde och var aggressiv mot besökare. Ceasar kom dit och jagade runt hunden på bakgården med ett tennisracket i ena handen tills han hade tröttat ut den och fått den fast, uppgiven och panikslagen i ett hörn så säger han "See, now he is in a nice calm submissive state" eller nått sånt skit. Jo, det är ju precis så man bör göra med problemhundar...
En hund på en stadsfest eller något som går med sänkt huvud bredvid husse skulle säkert enligt Caesar vara i ett bra, lugnt undergivet tillstånd. När den i själva verket har stängt av allt pga stress.
-
Jag såg ett avsnitt där dom hade problem med en hund som skällde och var aggressiv mot besökare. Ceasar kom dit och jagade runt hunden på bakgården med ett tennisracket i ena handen tills han hade tröttat ut den och fått den fast, uppgiven och panikslagen i ett hörn så säger han "See, now he is in a nice calm submissive state" eller nått sånt skit. Jo, det är ju precis så man bör göra med problemhundar...
Jag vet faktiskt inte vad man ska göra med en aggressiv Grand Danois (vilket jag har för mig att det var, det var i alla fall en stor hund), men de är på grund av sin storlek inte lätta att handskas med. CM brukar börja med att trötta ut hunden fysiskt genom att jogga eller låta hunden gå på ett löpband vilket inte hade gått i det här fallet, då får man ta till andra sätt.
När hunden är fysiskt trött så ger den sig snabbare mentalt. Rätt eller fel? Hur skulle du ha gjort?
Beroende på vilket problem man försöker att komma till rätta med så finns det säkert olika metoder, jag försvarar inte CM men med tanke på hur många "omöjliga" hundar han har räddat så kan han inte göra jättefel...
-
Om man är konsekvent i sin hundträning når man oftast framgång oavsett träningsfilosofi, skillnaden är hur lång tid det tar och huruvida hunden samarbetar med glädje och entusiasm eller om den lyder med undergivenhet och långsamma rörelser. Det sistnämnda är oftast snabbare, men om man vill fortsätta med nyinlärning och utökat samförstånd, så är det förstnämnda mer framgångsrikt. Säger åtminstone SM-vinnare, cirkusartister och andra där glädjen och farten är avgörande.
Och snabba lösningar är ofta de som blir dyra i längden. De flesta "problemhundar" har blivit det pga att man sökt snabba lösningar, och lösningen på det är att låta förändringen ta tid. Tror jag, men som sagt, alla konsekventa hundtränare kan få sina hundar att lyda givet kommando, om än inte med fart och glädje.
-
Och att Anders Hallgren själv är en tidigare förespråkare och flitig användare av tex stackel är inget folk öht vill kännas vid...
Anders Hallgren har jobbat med hundar sedan 60-talet. Då fanns bara en syn på hur hundar ska handskas. Så småningom började Anders Hallgren ifrågasätta den synen. Och jobbar sedan åttiotalet på ett helt annat sätt. Och det är han långt ifrån ensam om.
-
Ni som inte tror på ledarskap och rang borde ha sett filmen "vargmannen" han lever med vargar och äter med vargar och där i den filmen så åt ledarvargen av bytet först och de bästa delarna som lever njure och hjärta, de andra hade inget som helst att säga till om.
Nyligen såg jag ett program om Afrikas djur. Bl a afrikansk vildhund. De har tydligen en sträng hierarki, men ändå är det valparna som äter först, de vuxna fick ta det som blev över. Och det är väl egentligen ganska logiskt - det handlar ju om artens fortbestånd. Valparna är viktigast.
-
Som sagt CM inriktar sig på problemhundar.
Oförstörda valpar är en helt annan sak. Hundar är olika som individer, detta är något som CM läser av, han ser om de är rädda, aggressiva, dominanta etc. det är viktigt att kunna identifiera ett problem så att man kan ingripa på rätt sätt.
Fast i boken (som tråden handlar om från början) vänder han sig till hundägare i allmänhet och inte bara problemhundar. Där finns bla en "manual" för hur man tar emot den nya hunden för att den inte ska börja "dominera"...
Bla ska man inte klappa eller gosa med den de första 14 dagarna (om man inte kan hålla sig ska man bara klappa när den har gått och lagt sig på sin plats för att sova?!?). Man får inte prata eller visa tillgivenhet mot hunden på morgonen innan den fått en långpromenad osv, det är så många konstiga tips som enligt mig bara belönar passivitet och noll initiativförmåga hos hundarna.
För mig som vill ha glada och initiativtagande hundar att jobba med ter sig hans filosofi väldigt märklig även om man bortser från stackel och elhalsband (som ju är förbjudna i Sverige).
Att han sen skriver om motion och att behandla hunden som hund och inte människa är väl direkt inte något nytt. Men skalar man av allt prat om detta och energier osv så skulle man förmodligen skapa en lättsam sällskapsrobot av hunden om man följde hans ideer till punkt och pricka, och det kanske är vad en del människor vill ha?
Mvh
Charlotte
-
Fast i boken (som tråden handlar om från början) vänder han sig till hundägare i allmänhet och inte bara problemhundar. Där finns bla en "manual" för hur man tar emot den nya hunden för att den inte ska börja "dominera"...
Bla ska man inte klappa eller gosa med den de första 14 dagarna (om man inte kan hålla sig ska man bara klappa när den har gått och lagt sig på sin plats för att sova?!?). Man får inte prata eller visa tillgivenhet mot hunden på morgonen innan den fått en långpromenad osv, det är så många konstiga tips som enligt mig bara belönar passivitet och noll initiativförmåga hos hundarna.
För mig som vill ha glada och initiativtagande hundar att jobba med ter sig hans filosofi väldigt märklig även om man bortser från stackel och elhalsband (som ju är förbjudna i Sverige).
Att han sen skriver om motion och att behandla hunden som hund och inte människa är väl direkt inte något nytt. Men skalar man av allt prat om detta och energier osv så skulle man förmodligen skapa en lättsam sällskapsrobot av hunden om man följde hans ideer till punkt och pricka, och det kanske är vad en del människor vill ha?
Mvh
Charlotte
Fy då, det där lät ju inte bra. Jag har inte läst hela tråden :-[ har bara sett hans program på TV:n där han är mästerlig framför allt på att få osäkra hundar att känna sig säkrare och att bete sig som hundar ska.
Det jag har anammat av hans tips är just att utstråla självsäkerhet och energi och att slappna av i koppelhanden när jag möter andra hundar. Då fungerar det mycket bättre, i vanliga fall börjar min hund att hetsa upp sig och skälla mot de hundar vi möter.
Det han skriver om motion och att inte behandla hunden som en människa är nog framför allt viktigt i USA, där verkar de knappt rasta sina hundar alls utan låter dem bara springa i trädgården. Och klär sina hundar i rosa kläder och sätter upp dem på piedestal.
-
Att valpar äter först, kanske funkar med mamman. En hel flock riskerar inte sitt liv för en kull ungar. De kan producera nya om valparna dör. Så är det med de flesta djur som lever i flock. Man månar om avkomman, men riskerar inte sitt eget liv (svält osv) före avkomman.
Charlotte, du drar hela tiden upp att CM gör hundarna "hjärntvättade" (inte ska ta egna initiativ). Tror du ser det lite för mycket från en snäv vinkel. Men igen i en flock som är beroende av en bra ledare för att överleva, funkar det inte att de lägre medlemmarna far omkring på egna upptåg hela tiden (vitsen är ju att samarbeta för att skaffa föda).
Likadant med tam hundar. En vallhund som bara vallar när den själv vill t.ex?
CM kanske drar tydliga linjer för att poängtera vikten av att hantera detta på ett tidigt stadium. Samma med en liten valp. Det är ju oftast där folk gör helt fel. (Har själv tagit omhand ett antal hundar som ägarna inte förstått att hantera rätt när de var små och "oskyldiga") Valpen är ju så söt när den morrar osv. 40 kg senare tycker ingen att hunden är särskilt gullig, när den morrar åt husse för att han råkar gå förbi matskålen eller nåt.
Skilj på initiativ och övertag. Att ta initiativ, gör man när flocken så önskar, inte när man själv har det lite långtråkigt.
-
Jag köper inte heller Charlottes argument om att CM`s metoder ger en hjärntvättad och apatisk hund. Jag använde CM`s metoder med min förra hund (Biffen) långt innan CM ens var känd i USA och min hund var i alla fall inte apatisk och hjärntvättad. Han fick från dag 1 lära sig att man måste sitta ner om man vill ha klapp och kel och inte hoppa och studsa omkring. Han fick även lära sig att sitta ner och vänta när man kom in genom dörren tills jag fått av skor och jacka innan han fick komma fram och hälsa översvallande. Detta för att förhindra att han sprang ner mina barn som då var 1 och 3 och för att jag inte ville ha en hund som i ren iver knockade ut tänderna på en i sin iver att komma upp att hälsa. Då är detta också hjärntvätt antar jag? Jag har alltid gått ner på hundens nivå så att den fått hälsa på hundars vis (slicka i mungipan) men det är kanske också hjärntvätt eftersom hunden visar mig ett undergivet beteende när den slickar min mungipa?
Biffen var en glad hund med stora vakna ögon och en ständigt viftande svans, han kunde på eget bevåg när vi gick hem från affären med kassar i handen uppmuntra till lek, om jag gav klartecken då gick leken ut på att hugga tag i min jackärm, dra och morra det värsta han kunde och leka "tjuv och polis" på så sätt hjälpte han mig även att bära den tunga kassen :) men jag antar att det går emot alla läror när hunden visar dominans så? Många som gick förbi en trodde hunden var aggressiv för att de inte kunde läsa honom men det räckte jag höll upp handflatan (stopp) så satte han sig ner, vi pratade färdigt med folk och på kommando (passa) så högg han tag i ärmen igen och fortsatte leka tills vi kom fram till trappuppgången. I mina ögon är det en initativtagande och lycklig hund som vet vad som gäller.
Men enligt många här är det inte en "hunds vis" att vara. ???
-
Men....
jag tror att alla läser ut olika i de inlägg som görs, beroende på vilken bakgrund man har.
Kanske borde alla ta ett steg tillbaka, fundera och förhoppningsvis komma fram till att vi i Sverige är ganska bra på hundhållning.
Det är olagligt att misshandla sin hund, i princip alla hundar får bra med motion och de får samspela med sin ägare.
Att hunden kan kommandon för att sitta ner och vänta är knappast något som är signifikant för CM, det är väl något som man använder sig av i all hundträning.
Skillnaden för mig är vad man väljer att göra när hunden gör fel, är okoncentrerad eller själv söker aktivitet/kontakt.
Jag tror inte att alla som skriver att de är för CM använder sig av de delar av hans hundträningsfilosofi som de som är emot CM ogillar. Inte heller tror jag att de som är mot CM låter sina hundar bete sig hur som helst, vara buffliga och hispiga.
Jag tror helt enkelt att vi tolkar en given text efter vilka glasögon vi har på oss, och därför blir skillnaden i åsikt betydligt större än vad den i verkligheten är.
-
Ja, nu förstår jag också bla Kimmas ivriga försvarande av "CMs metod"...
Det du beskriver är precis vad som står i varenda hundbok jag läst och undervisas av varenda hundinstruktör med. Det enda som skiljer är väl möjligtvis tillvägagångssättet att lära ut sakerna på. Du lärde tex Biffen ett alternativt beteende till att hoppa och studsa, nämligen att sitta ner, det är inget CM tar upp (det är bara lugn och undergiven som gäller för honom) men det är väldigt vanligt att man använder sig av den "metoden".
Det intressanta med en "Hundexpert" är väl mer vad han/hon använder sig av för metoder eller har för teorier som inte "alla andra" har?!? Och det är där jag inte gillar hans metoder, dom är helt enkelt inte användbara på en normalt fungerande arbetande hund med en sådan hunds behov...
Jag skulle vilja se hur min BC skulle vara efter några veckor med 3 timmars promenader/rollerbladesåkning/löpband per dag och bollkastning 1 timme ett par gånger/vecka (viktigt att begränsa sig till en timme och inte låta hunden "lura" till sig 3 enligt CM). Så skriver han i sin bok, det spelar ingen roll hur jag läser, det står faktiskt så. Min hund skulle vara ett muskelknippe med kokande hjärna...
Det spelar heller ingen roll hur jag läser när det står att jag ska låta bli att klappa en hund i ett par veckor när man fått hem den för att undvika att den börjar dominera... Eller att man ska undvika att prata med hunden innan man tagit den långa morgonpromenade så att den är lugn och undergiven när man tar kontakt med den för att den inte ska dominera...
Vill man jobba med sin hund så kan man inte ha en avstängd sällskapsrobot utan man får vara rolig och betydelsefull för sin hund som Kimma tex var när hon lät hunden kampa med jackärmen, inte bara belöna när hunden är still och lugn... En hund gör vad som lönar sig och följer man CMs råd så är det ju bara lugn och undergiven som lönar sig...
Men det klart plockar man ut det som Kimma kallar CMs metod (man skulle kunna kalla det Barbro Börjessons, Jeppe Stridhs, Memea Mohlins, Eva Bodfäldts, Fredrik Steens eller vilken "hundvetare" som helst metod) också plockar bort att den enda rätta sinnesstämningen hos en hund är lugn och undergiven och lägger in inlärning av alternativa beteenden till de beteenden man inte vill ha, ja, då använder även jag mig av "hans" metod och tycker den är bra :D
Mvh
Charlotte
-
Det jag tycker är den springande punkten i diskussionen är grundsynen på hundar. Är det så att en hund alltid försöker klättra på rangskalan och försöker ta över ledarskapet om den får chansen, eller inte? Det avgör vilka metoder man väljer att använda på sin hund. CM anser absolut att hunden vill ta över ledarskapet, Anders Hallgren (m fl) anser inte det.
-
Det jag tycker är den springande punkten i diskussionen är grundsynen på hundar. Är det så att en hund alltid försöker klättra på rangskalan och försöker ta över ledarskapet om den får chansen, eller inte? Det avgör vilka metoder man väljer att använda på sin hund. CM anser absolut att hunden vill ta över ledarskapet, Anders Hallgren (m fl) anser inte det.
Jag vill börja med att säga att jag INTE är nån hundexpert, jag har inte ens nån hund - men ser med stort intresse på varje avsnitt med CM.
Är det inte så att han säger att en hund försöker för det mesta ta över ledarskapet när husse/matte är för svag mentalt? Det måste ju trots allt finnas en ledare i varje flock och om hunden anser att han trots allt är starkare (även fast han inte är född ledare) så tar han över.
Har jag helt fel då?
-
Jag vill börja med att säga att jag INTE är nån hundexpert, jag har inte ens nån hund - men ser med stort intresse på varje avsnitt med CM.
Är det inte så att han säger att en hund försöker för det mesta ta över ledarskapet när husse/matte är för svag mentalt? Det måste ju trots allt finnas en ledare i varje flock och om hunden anser att han trots allt är starkare (även fast han inte är född ledare) så tar han över.
Har jag helt fel då?
Nej jag anser att du har helt rätt.
-
Och den andra halvan som skriver i denna tråd tycker att det är fel. Jag har själv två hundar, som är väldigt olika, en vek och en tuff. Den veke har fysiska övertag, han är större, snabbare och smidigare, hoppar högre och är betydligt bättre på problemlösning.
Men det är inte så att de har en strikt rangordning, beroende på situation så är det olika vem som går fram först till en "fara", vem som larmar först osv. Båda hundarna försvarar sin mat för varandra, vilket är helt naturligt, även i vilda hundflockar i tex Spanien har samtliga hundar, även "lågrankade" rätt att försvara sin mat.
Och jag har i perioder lidit av depressioner, och definitivt inte varit "en stark ledare" men de har definitivt inte försökt klättra på någon rangskala pga det. Däremot känner de när jag inte mår så bra/är på humör och då kommer de inte in för att tigga samspel och kommandon lika ofta, men de kommer ändå med jämna mellanrum. Och de kommer på inkallning och är intresserade av träning när jag signalerar det, även om jag mår riktigt dåligt. Möjligen markerar de lite extra för "farliga" saker när man mår dåligt, då är man ju lite mindre uppmärksam, men att sköta flockens alarm har inget med ranghög eller ranglåg att göra.
Läs gärna någon av t ex Anders Hallbergs, Marie Hanssons eller Eva Bodfäldts böcker. Eller gå in på Canis.se. Alla beskriver ett sätt att träna hundar där man ser sig själv som pedagog eller som den som genom planering skapar förutsättning för träning där hunden har bästa möjligheter att lyckas.
Enligt mig så är störst skillnaden mellan de olika synsätten att i ena fallet vill man att hunden ska göra rätt, och belöna för det, och att hunden därmed vet vad den ska upprepa i framtiden.
I det andra synsättet CM, skapar man en situation där hunden gör fel, och sedan straffar man den, eller kör utmattningsmetoden, tills att den gör rätt, för att lära den att aldrig mera göra fel.
Det finns massor med studier i inlärningspsykologi, både på human- och djursidan, som tydligt visar vilket sätt som gör att flest individer får gott resultat. Och det handlar inte om att förmänskliga hunden, det handlar om att morot är effektivare och trevligare än piska. Både när det gäller barn och hundar.
CM är verksam i USA, där man inte lyckas ta bort inställningen att barnaga är bra, och det är därför inte konstigt att hans metoder är populära där. De bygger på en pedagogik som är lätt att ta till sig om man tror på att straff är en bra inlärningsmetod, och om man vill få passiva barn genom att sätta dem i skamvrån och inte uppmuntra egna initiativ.
Hundar är inte barn, man resonerar inte med dem, och de förstår inte långa meningar, men de och alla andra djur, lär sig bättre genom belöning.
Läs tex http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=47 (http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=47)
http://www.canis.se/nettbutikk/omtale.php?id=502s (http://www.canis.se/nettbutikk/omtale.php?id=502s)
-
Och skillnaden mellan de två lägren är att vi som hävdar att hunden inte försöker "klättra i rang" och "ta över ledarskapet" mm har vetenskapliga källor som är uppdaterade. Kan inte någon av er andra ta och visa vilka källor ni hämtat er information från? Men kom inte med empiri nu, jag skulle säkert kunna lära min hund en massa saker med hjälp av elchocker så att det fungerar ser vi ju. (Men hur bra och till vilket pris..)
-
Tycker betsala inlägg säger det mesta ;)
Allt tjat om dominans osv. Hundar både vill- och behöver bra ledare. Det innebär inte att hunden "vill" klättra i rang. Min uppfattning är att många hundägare är dåliga ledare och då känner sig hunden tvungen att ta över.
Har man verkligen titta på CM (eller läst hans böcker) är det just detta han försöker påtala. Att du måste vara en bra ledare åt din/dina hundar.
Att de i USA använder andra metoder än vi är ganska ovidkommande att diskutera här. Det är ideologin/tankesättet som spelar roll.
Så Dräng, visa gärna dina vetenskapliga källor, jag har inte sett några än!
-
http://www.hedbergska.sundsvall.se/ps/watson.html (http://www.hedbergska.sundsvall.se/ps/watson.html)
http://tip.psychology.org/skinner.html (http://tip.psychology.org/skinner.html)
Inte en vetenskaplig artikel, men bygger på en, och är mycket talande
http://finamatilda.blogspot.com/2009/02/inlard-hjalploshet.html (http://finamatilda.blogspot.com/2009/02/inlard-hjalploshet.html)
Det finns många fler studier och forskningsrapporter, återkommer med dem efter hand, ni kommer att ångra att ni efterfrågade dem :).
-
En till länk
http://manimal.no/Hundeeier/Artikler/Hund/Cesar-Millan (http://manimal.no/Hundeeier/Artikler/Hund/Cesar-Millan)
där man refererar till flera andra intressanta rapporter.
-
Det vore egentligen väldigt intressant att få veta om det kan vara så att vi får de hundar vi "förtjänar"?
Jag har aldrig alfarullat en hund, håller aldrig på med "utfrysning" eller andra konstigheter, trycker inte ner mina hundar eller kniper i nackskinnet och annat som det ofta talas om att tiken gör med valpen osv.
Ändå har jag trevliga hundar som dessutom fungerar väldigt bra i flock med varandra... Det råder harmoni och den äldre hunden är extremt förlåtande mot den yngre, han praktiserar inte "ledarskapsövningar" mot den yngre trots att den kan vara extremt "jobbig" ibland med sina "vallningsförsök" mot den äldre. Den äldre ignorerar bara det hela och tar det med ro. Det har faktiskt aldrig varit problem att ta in nya hundar i flocken tom jämnåriga vuxna hanar har funkat hur bra som helst. CMs hundflock består väl av kastrerade hundar till största delen?
Om vi nu ska likna våra hundar med vargflockar så är vi människor ju "Föräldrarna" och vårt beteende kanske formar flocken så att ju mindre "ledarskapsdemonstrationer" vi utför dessto mindre behöver hundarna tänka på sånt? I en flock där ledaren håller på och demonstrerar sin makt med olika övningar kanske undersåtarna blir likadana?
Mvh
Charlotte
-
Jag håller med dig, precis som med barn, som vi faktiskt också "tränar" upp till sisådär två-treårsåldern, när man börjar kunna resonera med dem (kontroversiellt, jag vet), (och till viss del anser jag att vi tränar alla i vår omgivning), så är de trevligaste hundarna (och barnen) oftast de som har lugna och trygga "föräldrar" som ser till att deras grundläggande behov är uppfyllda och att de blir sedda utan att behöva gå till ytterligheter.
Och mest respekt får den människa som har ett lugnt självförtroende, och en livskunskap som gör att de inte känner något behov av att hävda sig. Och denna respekt får man från såväl djur, barn, som vuxna.
Fram för personer som förtjänar att vara auktoriteter.
Och jag tror att flera av dem som förespråkar CM egentligen är auktoriteter för sina hundar, och inte alls är auktoritära och använder tvingande ledarskapsmetoder, vilket CM är/gör enligt flera veterinärer och beteendevetare, se en av mina länkar ovan.
Som sagt tidigare, att ha regler för vad som är ett artigt beteende för sina hundar är inte en CM-specifik metod, och det är inte heller auktoritärt. Däremot om man tycker att hunden ska gå runt med svansen mellan benen för att visa att den är underställd ägaren.
-
http://www.kursagenten.no/artikkel/544/Hundeadferd-og-laring-Det-er-mange-veier-til-Rom-m-1647.aspx (http://www.kursagenten.no/artikkel/544/Hundeadferd-og-laring-Det-er-mange-veier-til-Rom-m-1647.aspx)
En till belysande artikel, på norska men det klarar väl de flesta av att läsa, annars får ni använda er av översättningsfunktion.
-
Ja, det var flera teorier. Pavlov är ju rätt antik 8). Men jag ser inget som bevisar att hundar inte behöver ledarskap?
Det är ingen här som påstått att man ska "alfarulla" och demonstrera ledarskap ideligen. Men hundar som inte fått en ordentlig uppfostran och ett normalt flockbeteende, kan behöva vissa tillrätta visningar.
Dessutom, om man alfarullar en hund och den blir så nervös at den pinkar på sig, då är jag tveksam till om man gör rätt ???
Att hunden visar magen för att visa undergivenhet är väl knappast något märkligt eller?
Iskyla (isolering osv) är ju något Charlotte ideligen tar upp. Har någon här påstått att det skulle vara ett bra sätt?
(CM visar ju som regel hur man får bukt med problemhundar - en hund som inte har respekt för människor kan bli väldigt farlig om den känner sig hotad.)
-
Som jag och andra skrivit så är problemet med "ledarskap" att olika människor tolkar in olika saker i begreppet. Ibland menar man samma sak, men missförstår eller pratar förbi varandra. Ibland menar man totalt olika saker.
Det är stor skillnad på att ignorera vissa beteenden, genom att vänta ut ett annat beteende och belöna det, eller att ge kommando om ett beteende som är oförenligt med det oönskade, och att utestänga hunden från sin flock, att lära den att oavsett vad den gör så får den ingen uppmärksamhet förrän det passar ägaren osv. Det senare kan leda till inlärd hjälplöshet, ett tillstånd som det forskas mycket på och som man påvisat hos såväl djur som människor.
Det förra leder till att hunden aktivt försöker komma på och prova vilka beteenden som ger uppmärksamhet och belöning från ägaren. Det ger en hund som är mycket uppmärksam på sin ägare och som är lätt att motivera till träning och nyinlärning, eftersom det nästan är självbelönande att få en kick av att själv ha hittat lösningen på vad ägaren vill.
Och jag har inget emot gammal forskning, så länge det inte finns nyare som motbevisar den.
-
Dessutom, om man alfarullar en hund och den blir så nervös at den pinkar på sig, då är jag tveksam till om man gör rätt ???
Iskyla (isolering osv) är ju något Charlotte ideligen tar upp. Har någon här påstått att det skulle vara ett bra sätt?
(CM visar ju som regel hur man får bukt med problemhundar - en hund som inte har respekt för människor kan bli väldigt farlig om den känner sig hotad.)
För mig finns det inget "rätt" sätt att alfarulla en hund på, men vi är ju alla olika :)
Isolering/ignorering av försök till kontakt och initiativ är ju just vad huvudpersonen i den här tråden sysslar med...
Och boken som tråden handlar om behandlar inte bara problemhundshantering utan tar upp hur man behandlar en hund från första dagen den kommer hem, och alla hundar vi tar hem är väl inte problemhundar?
För övrigt blir det ytterst svårt att diskutera en bok/"metod" när många modefierar om "metoden" till något eget som inte liknar ursprunget speciellt mycket och känner det som om man angriper det dom själva sysslar med när man uttrycker sin åsikt om trådämnet: CMs bok och hans metoder.
Att en hund behöver en ledare är nog alla överrens om (den insikten är knappast unik för CM), men vägen till ledarskapet ser lite olika ut för olika "filosofier", det är väl där åsikterna går isär ;)
Mvh
Charlotte
-
Jag har inte läst alla sidor i denna tråd, bara 1-3 o sista sidan. Men vad som jag känner är att ni tycker nog aningen lika, fast ni inte tror det själva. CM har jättebra träningsmetoder tycker jag, men man måsta komma ihåg att hundhållning i USA är långt från hundhållning i Sverigen! (som någon skrev som att jämföra ärter med morötter)Hundarna han tar i sin träning är ofta hundar som inte skulle få leva om ingen förändring till det bättre sker, och då måste man ju försåt att det är rätt "grova" hjälper som måste till för att få bukt med problemen. Sen nämner nån att han aldrig kelar med hunden, men han tar ju ideligen upp "affection", men att det måste komma i rätt dos och ordning, man kan inte bara kela med hunden utan den måste ha regler o motion också. Återigen för att detta är ofta hundar som är helsnett ute, då kanske man inte bara kan kela med dom.
Jag gillar också hundcoachens program. Men återigen är det problemhundar man behandlar i programmen. Det är inga knep o tricks man använder sig av på sin hund i familjen som fungerar. Några småbitar kanske man kan ta till om man har problem med något, men inte "hela paketen".
Jag använder mig också av klicker träning med mina hundar. Tycker att man kan ha en bra lydig hund OCH träna med klicker:) Inget behöver utgå för att man använder nåt annat. Lycka till med era hundar. //Erica
-
Jag tycker att metoderna för hur folk behandlar sina hundar har blivit mycket hårdare än vad de var för ett par år sedan, och det tror jag att vi tyvärr har hundprogrammen på Tv att tacka för.
Jag är dock väldigt imponerad över CM's sätt att hantera de problemhunder som han möter i sin "show" (iallafall de delar som man får se i Tv). Det man skulle vara intresserad av är att få en uppföljning om vad som hänt efter ett år, är problemen borta, har de kommit tillbaka?
Däremot gillar jag inte hans synsätt kring hundar, ofta tycker jag att man ser att hundarna blir knäckta och apatiska av hanteringen, vilket kanske just är vad just den problemhunden behöver för tillfället.
Problemet som uppstår är tyvärr att "vanligt folk" med "vanliga hundar" tar efter det sätt som han har att jobba med rena problemhundar. Man ser folk som Tss'ar och hälsparkar på sina hundar för att de tror att det är så man ska bete sig, för hundar ska ju hela tiden vara undergivna eller hur? Ger man dom för mycket kärlek, ja då vips kommer de att klättra på rangskalan och innan man vet ordet av har de tagit över ledarrollen hemma!
Jag tror inte på att hundar försöker klättra på rangordningen mot oss "om vi inte passar oss". Jag är helt övertygad om att det bara skapar problem att hela tiden utmana hunden, vilket jag tycker att man gör om man i alla lägen "utövar sitt ledarskap".
Jag har hund för att jag vill ha någon att gosa, kela, arbeta och träna med, jag har hund för att jag tycker att de är underbara varelser. Om man hela tiden skulle behöva vara "på sin vakt" var finns då glädjen i att ha hund?
Sedan ska man givetvis ha ett bra ledarskap över sin hund ... eller rättare sagt hunden ska tycka att man är en bra ledare. Men det tror jag inte att man får om man hela tiden säger till hunden att "jag är ledare", då tror jag att man istället framstår som vek.
Det är som när någon person hela tiden framhåller hur bra han är, till slut börjar man tvivla, eller hur?
Om fler skulle bygga sitt ledarskap på förtroende, tillit och glädjen i att ha hund redan från det att man får hem den lilla valpen, så tror jag att det inte skulle finnas så många problemhundar.
-
Det är märkligt att så många här tolkar så mycket människokänslor i sina hundar så som:
Sedan ska man givetvis ha ett bra ledarskap över sin hund ... eller rättare sagt hunden ska tycka att man är en bra ledare. Men det tror jag inte att man får om man hela tiden säger till hunden att "jag är ledare", då tror jag att man istället framstår som vek.
Det är som när någon person hela tiden framhåller hur bra han är, till slut börjar man tvivla, eller hur?
Detta anser jag vara en mänsklig tolkning. Det är ett människotänkande som hunden inte har.
Eller: Däremot gillar jag inte hans synsätt kring hundar, ofta tycker jag att man ser att hundarna blir knäckta och apatiska av hanteringen, vilket kanske just är vad just den problemhunden behöver för tillfället.
Åter igen anser jag det vara en feltolkning där man sätter mänskliga känslor på hunden för att man tolkar dess ansiktsuttryck så när den undviker din blick eller blir väldigt mycket stillsammare än innan.
Återigen, CM`s metoder är till för hundar som ofta gått för långt, som är nära avlivning för att de antingen är väldigt aggressiva eller för att de hållits isolerade från andra hundar i små lägenheter och aldrig fått lära sig kommunicera med andra hundar utan stormskäller, kastar sig i kopplet och i förebyggande syfte "biter motståndaren innan han biter mej".
Detta är givetvis ingen daglig hunduppfostran han tillämpar utan problemhundstaktik, och givetvis ska man inte alfarulla sin hund eller ge den elstötar i "förebyggande syfte" när det inte behövs. (Sistnämda är ändå förbjudet i sverige)
Ledarskap innebär inte heller automatiskt dominans eller skrämseltaktik, ändå verkar många tolka in detta i samma ord. Och så refererar man till CM`s problemtaktik som exempel. Helt galet anser jag.
Jag är dock väldigt imponerad över CM's sätt att hantera de problemhunder som han möter i sin "show" (iallafall de delar som man får se i Tv). Det man skulle vara intresserad av är att få en uppföljning om vad som hänt efter ett år, är problemen borta, har de kommit tillbaka?
Om du kollar ett par program så ska du se att han visst gör uppföljningar där ägarna får skicka in en videohälsning med en uppdatering hur det gått. Ibland gör han återbesök när ägarna ändå inte lyckas med instruktionerna. Det händer även att han "byter" hund och tar problemhunden med sig.
Jag har hund för att jag vill ha någon att gosa, kela, arbeta och träna med, jag har hund för att jag tycker att de är underbara varelser. Om man hela tiden skulle behöva vara "på sin vakt" var finns då glädjen i att ha hund?
Det är absolut inte nödvändigt med en normal frisk hund heller, men många här verkar tro det för "så gör ju CM". Jo men vi ser inte CM hemma hos hundfamiljer som inte har några problem. Programmet bygger ju på problemlösning inte på "hembesök i en harmonisk hundfamilj" då hade det nog inte funnits några tittarsiffror men vissa här verkar inte kunna urskilja detta.
Om fler skulle bygga sitt ledarskap på förtroende, tillit och glädjen i att ha hund redan från det att man får hem den lilla valpen, så tror jag att det inte skulle finnas så många problemhundar.
Där är vi helt överens och även detta har CM tagit upp i sina senaste program där han som exempel för tittarna visar med hjälp av 4 hundvalpar av olika ras hur man bygger upp tillit och glädje med sin nyköpta valp, hur man undviker fällorna och lär hunden umgås med andra hundar, bli rumsrena, komma på inkallning etc etc. Detta utan våld, hälsparkar eller strömhalsband.
-
Kan bara håla med dej kimma ja får den upp fattningen att vissa inte vill begripa utan låter mun tala och inte det som är mellan öronen. MVH
-
Vad är det att du tycker att jag ska bergipa Pålle? Att jag har fel åsikt och att du tycker att jag ska ändra denna till en bättre, dvs din? ;D
Eftersom du inte känner mig och inte vet vad jag har för hundkunskaper mellan mina öron tycker jag inte heller att du ska uttala dig om detta.
Vill du att folk ska ta dig på allvar så borde du hålla dig till sakfrågan istället för barnsliga påhopp.
Kimma:
Jag tror att du och jag i grunden har ganska lika åsikter, det som skiljer är troligtvis vår inställning till CM, eller kanske inte ens detta, eftersom jag tycker att han är väldigt duktig på att hantera problemhundar. Även om jag inte köper den grundinställning som han har om att hundar i alla lägen ska vara undergivna.
Det jag vänder mig emot är att man visar upp en bild av "fostran" som hör hemma med problemhundar, vilket innebär att människor som har liten eller ingen erfarenhet av hundar tror att hunden kommer att klättra på ragnskalan och ta över hushållet om man inte ser till att hålla den undergiven.
Jag förstår varför dom visar upp detta i Tv, absolut, annars skulle det inte bli bra Tv. Precis som man sänder Supernanny och andra Tv-program liknande detta. Du och jag kan nog inse skillnaden mellan problemhundar och normala hundar, men man visar upp en väldigt ensidig bild av hundfostran som skiljer sig väldigt markant mot åtminstonde min åsikt om hur man ska förhålla sig till sin hund.
Nej, jag lägger inte in människokänslor i mina hundars sätt att vara och jag tror mig vara tämligen bra på att tolka hundarns kroppsspråk (utan att lägga in männskliga värderingar i detta).
Sedan tror jag att du har fel när du skriver att jag har lagt en mänsklig värdering i mitt påstående kring att tjata om att man är ledare, tittar man på riktigt ragnhöga hundar är det ytterst sällan som de visar upp sin ragnhöghet mot andra hundar, det behöver dom inte, utan de hundar som ställer till oreda i en flock är de som hela tiden försöker hävda sin storhet mot övriga och det är inte den som är ledare.
Sedan var det kanske en dum parallell som jag drog mot människa, det var väl upplagt för att någon att missförstå, men jag tyckte att den var ganska kul.
Jag vet också vad ledarskap innebär, jag tycker det framgick ganska tydligt i mitt inlägg vad jag anser är ledarskap, men man kanske inte får fram detta på ett bra sätt i skrift?
Jag vill inte pådyvla mina åsikter på personer som har andra sätt att lösa sitt ledarskap på, jag vill bara framhålla att det finns andra sätt än de som CM visar upp på Tv och som fungerar bra mycket bättre på "normala hundar".
Jag är inte intresserad att hamna i en debatt för att försvara mina åsikter och jag vet att inget som jag skriver kan få de som redan har sin åsikt klar att reflektera över mina tankar kring hundfostran och ledarskap, däremot hoppas jag att jag kanske kan få någon som inte tagit ställning att tänka till en extra gång och kanske inse att det som CM gör kanske är bra för problemhundar, men inte för en problemfri hund och definitivt inte för en valp som man precis hämtat hem.
-
Vad är det att du tycker att jag ska bergipa Pålle? Att jag har fel åsikt och att du tycker att jag ska ändra denna till en bättre, dvs din? ;D
Eftersom du inte känner mig och inte vet vad jag har för hundkunskaper mellan mina öron tycker jag inte heller att du ska uttala dig om detta.
Vill du att folk ska ta dig på allvar så borde du hålla dig till sakfrågan istället för barnsliga påhopp.
Kimma:
Jag tror att du och jag i grunden har ganska lika åsikter, det som skiljer är troligtvis vår inställning till CM, eller kanske inte ens detta, eftersom jag tycker att han är väldigt duktig på att hantera problemhundar. Även om jag inte köper den grundinställning som han har om att hundar i alla lägen ska vara undergivna.
Det jag vänder mig emot är att man visar upp en bild av "fostran" som hör hemma med problemhundar, vilket innebär att människor som har liten eller ingen erfarenhet av hundar tror att hunden kommer att klättra på ragnskalan och ta över hushållet om man inte ser till att hålla den undergiven.
Jag förstår varför dom visar upp detta i Tv, absolut, annars skulle det inte bli bra Tv. Precis som man sänder Supernanny och andra Tv-program liknande detta. Du och jag kan nog inse skillnaden mellan problemhundar och normala hundar, men man visar upp en väldigt ensidig bild av hundfostran som skiljer sig väldigt markant mot åtminstonde min åsikt om hur man ska förhålla sig till sin hund.
Nej, jag lägger inte in människokänslor i mina hundars sätt att vara och jag tror mig vara tämligen bra på att tolka hundarns kroppsspråk (utan att lägga in männskliga värderingar i detta).
Sedan tror jag att du har fel när du skriver att jag har lagt en mänsklig värdering i mitt påstående kring att tjata om att man är ledare, tittar man på riktigt ragnhöga hundar är det ytterst sällan som de visar upp sin ragnhöghet mot andra hundar, det behöver dom inte, utan de hundar som ställer till oreda i en flock är de som hela tiden försöker hävda sin storhet mot övriga och det är inte den som är ledare.
Sedan var det kanske en dum parallell som jag drog mot människa, det var väl upplagt för att någon att missförstå, men jag tyckte att den var ganska kul.
Jag vet också vad ledarskap innebär, jag tycker det framgick ganska tydligt i mitt inlägg vad jag anser är ledarskap, men man kanske inte får fram detta på ett bra sätt i skrift?
Jag vill inte pådyvla mina åsikter på personer som har andra sätt att lösa sitt ledarskap på, jag vill bara framhålla att det finns andra sätt än de som CM visar upp på Tv och som fungerar bra mycket bättre på "normala hundar".
Jag är inte intresserad att hamna i en debatt för att försvara mina åsikter och jag vet att inget som jag skriver kan få de som redan har sin åsikt klar att reflektera över mina tankar kring hundfostran och ledarskap, däremot hoppas jag att jag kanske kan få någon som inte tagit ställning att tänka till en extra gång och kanske inse att det som CM gör kanske är bra för problemhundar, men inte för en problemfri hund och definitivt inte för en valp som man precis hämtat hem.
vadå på hopp det skatta sjuom att vi är så dumma vi våra hundar om vi tycer att milan har vissa saker som vi ann se vettiga . och frövrigt ver kar det ju inte vara en diskushon om problem hundar utan att det dras över till det allmäna ufostrinen va hundar då ha där ju jenastt spåra t ur eligt vad ja uppffatar dena disku schon mvh
-
vadå på hopp det skatta sjuom att vi är så dumma vi våra hundar om vi tycer att milan har vissa saker som vi ann se vettiga . och frövrigt ver kar det ju inte vara en diskushon om problem hundar utan att det dras över till det allmäna ufostrinen va hundar då ha där ju jenastt spåra t ur eligt vad ja uppffatar dena disku schon mvh
Tråden handlar om åsikter om CMs bok där han ger förutom att skriva om problemhundar har en manual om hur man sköter sin alldeles Vanliga hund för att den inte ska dominera...
Följer man dom råden får man förmodligen en ganska tråkig initiativlös hund....
Mvh
Charlotte
-
Tråden handlar om åsikter om CMs bok där han ger förutom att skriva om problemhundar har en manual om hur man sköter sin alldeles Vanliga hund för att den inte ska dominera...
Följer man dom råden får man förmodligen en ganska tråkig initiativlös hund....
Mvh
Charlotte
ja då får ni väll gga bäst ni vill då mvh
-
Pålle, det är tråkigt att du tycker att vi gaggar, det finns faktiskt, vilket visar sig av det stora antalet inlägg i denna tråden, många människor som brinner för sina hundar, och tycker att det har med vilken träningsfilosofi man använder sig av är av stor betydelse.
Här kommer några fler belysande länkar:
http://www.dogwelfarecampaign.org/ (http://www.dogwelfarecampaign.org/)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm)
http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=179 (http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=179)
http://www.iupui.edu/~philosop/skinnerbehaviorism.pdf (http://www.iupui.edu/~philosop/skinnerbehaviorism.pdf)
-
Pålle, det är tråkigt att du tycker att vi gaggar, det finns faktiskt, vilket visar sig av det stora antalet inlägg i denna tråden, många människor som brinner för sina hundar, och tycker att det har med vilken träningsfilosofi man använder sig av är av stor betydelse.
Här kommer några fler belysande länkar:
[url]http://www.dogwelfarecampaign.org/[/url] ([url]http://www.dogwelfarecampaign.org/[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm[/url])
[url]http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=179[/url] ([url]http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=179[/url])
[url]http://www.iupui.edu/~philosop/skinnerbehaviorism.pdf[/url] ([url]http://www.iupui.edu/~philosop/skinnerbehaviorism.pdf[/url])
tack det var ju ntresant läsning om man hade för ståtnåge oco du värkar mena att inte ja och andra skulle brinna för dessa stakara missanpasade hundar vare sej dom är kuvade eller agresiv så vet ja ju att domm flästa går att rätta till så sittinte dåroch gga ja har ovfrat tid påsådana hundar i35 år med stor glädej mvh
-
tack det var ju ntresant läsning om man hade för ståtnåge oco du värkar mena att inte ja och andra skulle brinna för dessa stakara missanpasade hundar vare sej dom är kuvade eller agresiv så vet ja ju att domm flästa går att rätta till så sittinte dåroch gga ja har ovfrat tid påsådana hundar i35 år med stor glädej mvh
Det var inte så jag menade, jag tror att alla tycker om sina hundar, det jag menade var att alla inte är lika intresserade av inlärningspsykologi och teori bakom vad som gör att vissa träningsmetoder fungerar bättre än andra osv.
Vissa, tex jag själv, är teoretiker som använder verkligheten för att bekräfta eller förkasta teorier. Andra bara gör och skiter i teorin. Några ligger någonstans i mitten. Människor är olika, och det är så det ska vara.
Jag uppfattade att du tycker att vi som diskuterar i den här tråden är för teoretiska, och att du själv är en mer praktisk människa, jag kan ha missförstått, men om det är så, så är det här kanske inte en tråd som du tycker är intressant, vilket är helt ok. Samtidigt som du får respektera att vi som tycker om att fundera på teori inte tycker att vi gaggar ;).
-
Det var inte så jag menade, jag tror att alla tycker om sina hundar, det jag menade var att alla inte är lika intresserade av inlärningspsykologi och teori bakom vad som gör att vissa träningsmetoder fungerar bättre än andra osv.
Vissa, tex jag själv, är teoretiker som använder verkligheten för att bekräfta eller förkasta teorier. Andra bara gör och skiter i teorin. Några ligger någonstans i mitten. Människor är olika, och det är så det ska vara.
Jag uppfattade att du tycker att vi som diskuterar i den här tråden är för teoretiska, och att du själv är en mer praktisk människa, jag kan ha missförstått, men om det är så, så är det här kanske inte en tråd som du tycker är intressant, vilket är helt ok. Samtidigt som du får respektera att vi som tycker om att fundera på teori inte tycker att vi gaggar ;). nä nånn teoretiker är ja inte menja för sköker förståvad viisa är ute äfter för det kanvlä knappast ha un gott dej att det de tär två gruperingra för övrit upp fattar ja ditt inlägg som hålldej härifrån fast i finare ordalag mvh
-
Om du uppfattar det som att jag vill att du ska hålla dig härifrån ber jag om ursäkt. Alla är välkomna med sin åsikt för min del. Jag bara menar att om det stör dig att vi diskuterar så behöver du inte läsa ;).
Själv försöker jag undvika sådant som jag blir irriterad på, men jag lyckas inte alltid så bra.
Och visst, som i de flesta utdragna diskussioner finns det två grupperingar, med mer eller mindre motsatt åsikt. Och det här med inlärningspsykologi och hundträning är något som har diskuterats i åtskilliga decennium nu, och fortfarande finns det två tydliga grupperingar, plus en massa människor som inte vet vad de ska tycka om alla teorier, och så lär det fortsätta att vara i åtskilliga decennier till.
Om man är intresserad att diskutera mera sådana här frågor kan man gå in på www.canis.se (http://www.canis.se) och därifrån kan man även beställa böcker skrivna av sådana som tycker som jag, tex Anders Hallberg.
-
En sak som jag inte gillar med CM är att han i sina program inte tar upp problematiken med hundar som har ont.
Enligt egna erfarenheter så kan sjukdomar/smärta hos hundar skapa "monster".
Har man en hund som är aggressiv så brukar jag förespråka ett veterinär besök för att utesluta t.ex. öroninflammationer, analsäcks inflammation, ryggont, halsont, tandproblem m.m.
Att börja "bråka" med en hund innan man vet att den är frisk är inte ok. Det är en orsak till att jag inte gillar honom.
Sedan talar han ALDRIG om stress, förespråkar bollkastning och springturer efter cyklar/rollerblades. Fullkomligt vansinnigt tycker jag.
Vad folk tycks glömma är att vi i Sverige faktiskt ligger långt fram när det gäller hundträning och även när det gäller stressforskning på hundar.
-
Tack, Ledup! Nosarbete för ned-stressning, och alltid kolla att den inte har ont, bättre före var än efter snar!
-
ledup: Jag kan hålla med om det med ev. skador/sjukdomar på hundar. Men alla som varit i USA vet att det är få hundar som är stressade pga. överaktivitet... Nästan alla hundar vistas inomhus hela dagar o när ägarna kommer hem släpps dom ut i inhägnade (små) tomter. Det är sällan hundar promeneras dagligen eller aktiveras som vi gör här i Sverige. Han kan ju inte veta hur vi har hundhållningen i Sverige:)
Vad är det för fel på sunt förnuft? Man känner sin egen hund bäst.
-
Problemet är att förnuftet inte alltid är sunt... Vi styrs av erfarenheter som vi inte alltid reflekterar över. Att man nått resultat med en viss metod innebär inte att det är den bästa metoden.
Här kommer länkar som talar om att CMs metoder inte är så bra, samt att hundar inte försöker ta över ledarskapet.
http://www.dogwelfarecampaign.org/ (http://www.dogwelfarecampaign.org/)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm)
-
Problemet är att förnuftet inte alltid är sunt... Vi styrs av erfarenheter som vi inte alltid reflekterar över. Att man nått resultat med en viss metod innebär inte att det är den bästa metoden.
Här kommer länkar som talar om att CMs metoder inte är så bra, samt att hundar inte försöker ta över ledarskapet.
[url]http://www.dogwelfarecampaign.org/[/url] ([url]http://www.dogwelfarecampaign.org/[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090521112711.htm[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090424114315.htm[/url])
[url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090217141540.htm[/url])
ja det ha de ju vare intre sant omm man för tått vad som stog mvh
-
Jag kommer ihåg när jag var och hälsade på hos en kompis som då bodde i New Haven, en dryg timme norr om New York... Vi skulle åka till hennes pojkvän och hon varnade mig redan innan att dom hade en hund, och att dom höll hunden i en bur inne. Jag trodde henne knappt, men mycket riktigt, där satt en bedårande cocker spaniel i en vrå i hallen, i en bur som inte var väl tilltagen på nåt håll... Killen menade att det var helt normalt att ha hunden i bur inne och att hon var så flängig så hon gick inte att ha lös inne. Stackars hund säger jag bara... Hon blev ju eld och lågor när hon fick komma ut ur buren. Man undrar ju varför man ska ha hund överhuvudtaget om man bara ska ha den i en bur i hallen...
/Sara
-
vad roligt att du ska skaffa hund, och jätteroligt att se att du är så pass öppen och ifrågasättande att du frågar efter fler åsikter innan du bestämmer dig för metod.
Jag är själv väldigt kritisk till CMs metoder. Hans syfte är absolut gott, hans avsikter är de bästa, han brinner för att hjälpa hundar med problem som ofta är avlivningshotade. Redan där har vi en väsentlig orsak till att inte tillämpa metoderna på valpar/"normala" hundar. De hundar CM arbetar med har som regel väldigt mycket beteendeproblem. Sen arbetar han med hundar där merparten är ensamma hemma stora delar av dygnet, de flesta får varken motion eller stimulans osv. det skapar problem, det bara är så. Så bara genom att sätta in aktivering och motion så skulle mycket vara löst. Sen till metoderna, det programmet säljer på är ju att det är suverän underhållning. Men vi får inte se t.ex. hur "tss-ljudet" lärs in. Tro mig, en blockerad hund reagerar inte på ett sådant ljud om det inte finns en anledning, en som har tränat tillsammans med CM har berättat för min instruktör att det lärs in med hjälp av en elapparat. (I USA är inställningen till el något annorlunda än den är här) Det förekommer väldigt mycket obehag i träningen, och det finns absolut ingen som helst anledning att använda sig av det på någon hund, framförallt inte en ung valp.
CMs metoder 'är egentligen väldigt "omoderna" Numer VET man att hundar (människor, hästar, katter, kackerlackor etc) lär sig allra allra effektivast genom att få belöning för det de gör rätt och att man i den mån det är möjligt överser med misstagen. Det skapar trygga individer som inte är rädda för att de ska göra fel. Föreställ dig ett scenario med att lära hunden rätt position i fotgående. Antingen belönar du varje gång hunden råkar befinna sig någorlunda rätt, efterhand höjer du ribban så att den så småningom bara får belöning för exakt rätt position. Går hunden fel så får den ingenting, eftersom den arbetar för att få sin belöning så kommer den att prova någonting annat, och lär sig snabbt vad det är som lönar sig. Jämfört med om man väljer att använda sig av aversiver. Då måste man kanske börja med att bestraffa att hunden drar i kopplet. Som en följ av det börjar hunden kanske med lugnande signaler, att t.ex. nosa i backen. Det är ju heller inte önskvärt och bestraffas med t.ex. ryck i kopplet. Går den för långt bak så får den ett ryck för att den ska lära sig att det inte är önskvärt osv. Problemet är att det blir en lång process där vi ständigt talar om för hunden vad den INTE ska göra, men inte mycket info om vad det faktiskt är vi vill att den gör. Det skapar passiva hundar, som sällan tar egna initiativ. En hund som fostras med bestraffning arbetar heller inte för belöningen på samma sätt som en belöningsfostrad hund gör, utan den arbetar i huvudsak för att undvika obehag. På t.ex. tävling kan det bli en enorm skillnad. Uteblivet obehag=rätt. eftersom det är förbjudet att korrigera hunden på tävling så innebär det att om den gör fel där så kommer den tro att den faktiskt gjort rätt eftersom den inte fick någon bestraffning.
OM du är intresserad att av hundträning och vill prova någonting som kan vara verkligt effektivt så rekommenderar jag definitivt klickerträning. Boken "klickerträning för din hund" av Morten Egtvedt och Cecilie Köste (gamla upplagan finns på bibliotek, vet inte om den nya finns) är väldigt bra att börja med. Med hjälp av klickerträning så tränas djur på zoo världen över, t.ex. tigrar som kommer fram och ställer sig för att få sin spruta, späckhuggare som håller munnen öppen för att få tungan borstad, kackerlackor som tränas att flytta spakar, katter med avlyssningsutrustning som tränas att följa efter bestämda människor på t.ex. flygplatser osv osv. Det enda som begränsar är tränarens fantasi och djurets fysiska förutsättningar (vilka oftast är högre än vi faktiskt tror)
-
Jag har inte orkat läsa alla inlägg, koncentrerar mig på trådskaparen. Cesar är alltid en källa till hätsk diskussion bland hundmänniskor. ;D Jag har läst hans bok och sett hans show.
Angående Cesar skulle jag tänka som så att han faktiskt är helt outbildad på området. I alla fall jag skulle sätta större tillit till människor som faktiskt är utbildade och framförallt fortbildar sig allteftersom tiden går och vi lär oss mer om både oss själva och hundar. Längre tillbaka i tiden trodde vi ju även att nyfödda bebisar inte kände någon smärta och att de därför inte skulle behöva narkos/bedövning om de behövde opereras. Vi lär oss med andra ord nya saker hela tiden... Det är inte förrän på senare år vi börjat erkänna att hundar kan vara är smartare än vi gett dem cred för heller. Är det bara jag som sett BCn som kan namnen på över 300 olika föremål och hon kan även utföra abstrakta uppgifter som att se en mindre version av ett föremål eller se ett föremål på papper och sedan hämta det faktiska föremålet i ett annat rum. Det är något man tidigare sagt att vi människor är praktiskt taget ensamma om att kunna.
Mina tidigare hundar tränades och uppfostrades enligt Cesarliknande tänk, "hårda metoder", och de var helt klart lydiga. Klart man går lydigt vid min vänstra sida och stirrar rakt fram utan att bry sig om något annat runtomkring under alla sina 15 levnadsår ifall allt annat leder till obehag. Hundar är inte dumma i huvvet, så de kommer vilja undvika obehag. På senare år har jag gått över till operant inlärning. Och jag har lika lydiga hundar. Personligen ser jag ingen anledning till att inte ta till mig en metod där jag inte behöver tillföra mina djur obehag för att få ut det som jag vill av dem. Jag tillhandahåller mat, vatten, skydd, aktivitet etc till mina hundar, så enbart det gör mig till en alldeles fantastisk resurs/ledare för dem och det finns ingen som helst anledning för dem att vilja försöka "ta över" huset och imorgon världen...
Detta är inte vad jag kallar kvalificerad träning/rehabilitering:
Shadow turns blue (http://www.youtube.com/watch?v=Qh9YOyM2TAk#)
Stryp hunden tills den uppför sig. Topp! Är det verkligen en "submissive" hund vi ser i slutet av klippet, eller är det snarare en hund som kippar efter andan och försöker återhämta sig efter en svår pärs?
Här är tre klipp i ett. (Kräver Quicktime, tar en stund att ladda) http://www.therepublicofdog.com/cm/dogwhisper.MP4 (http://www.therepublicofdog.com/cm/dogwhisper.MP4)
Alternativ länk, kräver inloggning: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1160909300600&oid=20444826822# (http://www.facebook.com/video/video.php?v=1160909300600&oid=20444826822#)
Första klippet är en liten hund som tycker att att det är obehagligt med "grooming" och sedan går den över till att finna behandlingen den får av Cesar mycket obehaglig. "He just learns to like it 'cause he has no choice" säger Cesar. Nej, hunden lär sig att den är helt hjälplös och den kan inget göra för att komma ifrån det den finner obehagligt. Är det den relationen man vill ha till sitt djur? Den kanske kommer sluta bitas för att slippa grooming, men den kommer fortfarande finna det lika obehagligt. Man har bara dolt symptomen. Cesar jobbar på att få slut på bitandet, inte det underliggande problemet med att hunden finner det obehagligt och inte har några positiva upplevelser av det. Att ge sig på en sådan uppenbart stressad och då oförutsägbar hund med sax runt ögonen finner jag också högst tvivelaktigt...
I de andra fallen använder han ett elhalsband på en schäfer som inte vill låta bli husets katt och en annan hund blir praktiskt taget strypt i sin "rehabilitering" innan den ger upp till slut. Schäfern kommer förknippa katter med smärta och panik, men troligtvis kommer den inte jaga katten något mer och då är ju allt bra, eller?
Sophia Yin är tränare och veterinär som började med "hårda metoder", men använder det inte längre. http://www.askdryin.com/sophia.php (http://www.askdryin.com/sophia.php)
Emily Larlham (http://www.dogmantics.com/Dogmantics/About_the_Trainer.html (http://www.dogmantics.com/Dogmantics/About_the_Trainer.html)) är en annan tränare som började med "hårda metoder" men numera använder klickermetoden istället.
Ingen av dem kommer någonsin få en TV-show á la Cesar, för det blir helt enkelt för odramatiskt att filma och då är det inte intressant TV.
Sedan är det stor skillnad på att använda klickermetoden och använda klicker... ;) Klickern är bara en liten dosa som säger ¤klick¤, den är helt enkelt mer exakt än att använda ord. En visselpipa kan användas lika gärna. Eller ord, då. Använder man klicker, men även tillför obehag, så använder man inte klickermetoden, utan helt enkelt "hårda metoder" med en manick i ena handen.
-
Reverse,du har så rätt, det är tråkigt att många som använder hårda metoder tror att hundar tränade med mjuka metoder inte lyder, det gör dem ovilliga att prova med mjuka metoder.
Men jag tycker att alla borde gå till en hundklubb där man tränar med mjuka metoder och se med vilken fart och glädje de hundarna lyder. Då kan man själv se att det inte finns något motsatsförhållande mellan mjuka metoder och en lydig hund.
-
Angående Cesar skulle jag tänka som så att han faktiskt är helt outbildad på området. I alla fall jag skulle sätta större tillit till människor som faktiskt är utbildade och framförallt fortbildar sig allteftersom tiden går och vi lär oss mer om både oss själva och hundar.
Och då innebär ett papper på att man är utbildad mer än om man har naturlig känsla för att umgås med djur?
Det är någon slags hysteri i detta land att allt ska bevisas med betyg och liknande. Sedan finns det för mycket "puttinuttande" vid den mesta djurhållning i detta land. Att man missköter hundar genom att vara "för snäll" och genom dåligt ledarskap skapar osäkra och farliga hundar är ju uppenbarligen helt ok?
Jag förespråkar inga hårda metoder generellt, men hundar är olika, vissa hundar behöver mer konkreta metoder vid uppfostran än andra. Förstår man inte sådant och inte heller att Cesar oftast försöker få ordning på hundar som t.om kan vara rent farliga (även om det naturligtvis måste bli lite show-för vem skulle annars betalat för att lansera serien?) för att ägarna inte kunnat ge hunden ett strukturerat liv, så ska man inte döma alla andra som tänker annorlunda än en själv.
Utöver detta så brukar förespråkarna för "mjuka" metoder med utbildade instruktörer ofta vara ruskigt intresserade av utställningar/bada och kamma hundarna/utfodra med torrfoder (luktar inget/oroa sig för hundens tänder (lukt.tandborstning) m.m, m.m.
-
Utöver detta så brukar förespråkarna för "mjuka" metoder med utbildade instruktörer ofta vara ruskigt intresserade av utställningar/bada och kamma hundarna/utfodra med torrfoder (luktar inget/oroa sig för hundens tänder (lukt.tandborstning) m.m, m.m.
Detta är något som jag inte alls känner igen, de flesta jag känner som tränar tex Agility, med klicker och baklängeskedjning osv, struntar totalt i utställningar, ävan om de har hundar som kanske blir skitigare än andra, eftersom de springer på blöta planer och busar mycket i skogen, men då spolar man av smutsen och sedan är det bra. Själv har jag korthåriga hundar och de är inte borstade en enda gång i hela sitt liv. Och vilken utfodring man väljer har väldigt lite med träningsfilosofi att göra.
Men jag har insett att du och jag alltid kommer att ha olika synsätt i den hör frågan, jag hoppas bara att nya och för den delen gamla hundägare tar och uppsöker olika kurser och funderar på vilken metod som de tycker är mest sympatisk.
-
Detta är något som jag inte alls känner igen, de flesta jag känner som tränar tex Agility, med klicker och baklängeskedjning osv, struntar totalt i utställningar, ävan om de har hundar som kanske blir skitigare än andra, eftersom de springer på blöta planer och busar mycket i skogen, men då spolar man av smutsen och sedan är det bra. Själv har jag korthåriga hundar och de är inte borstade en enda gång i hela sitt liv. Och vilken utfodring man väljer har väldigt lite med träningsfilosofi att göra.
Men jag har insett att du och jag alltid kommer att ha olika synsätt i den hör frågan, jag hoppas bara att nya och för den delen gamla hundägare tar och uppsöker olika kurser och funderar på vilken metod som de tycker är mest sympatisk.
Jag har faktiskt inte märkt något sådant samband jag heller ???
Och om så vore, vad skulle det vara för skadligt att ställa ut, borsta, bada, borsta tänderna på hunden ??? Angående torrfoder (som ju du Birgit tycker är rena giftet för hundar i alla lägen) så kan jag ju upplysa om att det är relativt vanligt att man BARFar i de "Mjukiskretsar" jag känner till 8)
Jag struntar i CMs eventuella utbildning eller ej, men bortser man från de metoder han använder som är helt olagliga i Sverige så finns det bara en ovanligt trist och tråkig attityd till hundar som OM man följde hans råd till punkt och pricka (som enligt honom gäller ALLA hundar, att det bara skulle vara problemhundar som "tar över" och "dominerar" är någon sorts efterkonstruktion som inte tas upp i hans böcker) skulle skapa en promenadrobot ;)
Men kallar man att lära hunden helt vanlig vett och etikett för CMs uppfinning så är hans metod bra :) Men läser man böckerna och tittar ordentligt på programmen så är det ENDA han belönar en låg, undergiven hund som inte tar några som helst egna initiativ i alla lägen och vad har man för nytta av en sån arbetshund ???
Mvh
Charlotte
-
Och då innebär ett papper på att man är utbildad mer än om man har naturlig känsla för att umgås med djur?
En utbildning är vanligtvis ett kvitto på att man är det man säger att man är, ja, det tycker jag. (Civilingenjör, lokförare, hundexpert, whatever). Vem som helst kan gå och säga att de är hundinstruktör, hundexpert etc och ta betalt för det, eftersom det inte är en skyddad titel. Jag skulle i alla fall vilja ha bevis för att de personer jag anlitar ska få gå lös på mina hundar, mitt hus eller vad det nu må vara. Jag tror inte enbart på deras ord. Man kan förstås gå på referenser och liknande också, Cesars show kan kanske ses som en slags referens för vissa. Cesar har för mig dock inte bevisat att han har någon "naturlig känsla" för djur, inte heller medan jag fortfarande använde hårda metoder själv. Bland annat av de skäl (och klipp) jag redan tagit upp. Utbildning eller inte. Var ju exempelvis även något avsnitt där han hävdade att en hund som jagade ljusreflektioner i huset försökte dominera ljuset... Ursäkta, men det går inte att hävda en högre rank över icke levande objekt...
Att man missköter hundar genom att vara "för snäll" och genom dåligt ledarskap skapar osäkra och farliga hundar är ju uppenbarligen helt ok?
Jag vet inte vem som sagt att det är ok, men den personen kanske bor så långt ut i skogen att han inte vet om att ouppfostrade hundar påverkar andra än han själv.
"Positivt" betyder inte "tillåtande", som många "antimjukismetodare" verkar hålla stenhårt fast vid att tro. Jag ställer samma krav på mina hundar som jag alltid gjort, jag behöver bara inte tillföra dem något obehag för att få fram mitt budskap.
"För snälla" människor som inte uppfostrar sina hundar gör just det - uppfostrar inte sina hundar. Bland dem finns det både folk som trycker in godis i munnen på hunden hela tiden och de som korrigerar eller trycker till hunden, men de vet inte direkt varför eller hur de ska göra för att faktiskt lyckas uppnå det de vill. Jag skulle inte säga att de är "svaga ledare", de är däremot okunniga.
Jag förespråkar inga hårda metoder generellt, men hundar är olika, vissa hundar behöver mer konkreta metoder vid uppfostran än andra.
Jag tycker både "hårda" och "mjuka" metoder är alldeles utmärkt konkreta.
Hårda: Gör som jag säger, annars---
Mjuka: Gör det jag vill, så händer något bra.
Förstår man inte sådant och inte heller att Cesar oftast försöker få ordning på hundar som t.om kan vara rent farliga (även om det naturligtvis måste bli lite show-för vem skulle annars betalat för att lansera serien?) för att ägarna inte kunnat ge hunden ett strukturerat liv, så ska man inte döma alla andra som tänker annorlunda än en själv.
Det är ju just för att det måste vara show som det är den typ av "hundrehabilitering" vi kommer fortsätta få se. Forskar man runt själv finns det gott om klipp på "red case"-hundar (som Cesar uttrycker det) som rehabiliteras av hundbehaviorister utan att tillföras något obehag och även utan att personerna själva behövt bli bitna under processen. Merparten av hundarna man ser i hans show ter sig inte alls vara red case-hundar, utan är hundar som exempelvis drar mot andra hundar och människor i kopplet, inte bryr sig om ägaren i kopplet, som skäller och rusar fram när det kommer besök, som gör utfall på bilar/cyklar/skateboards, valpar som rusar runt och hoppar på folk och upp på bord, jagar katter eller andra djur mm... Alla de sakerna kan mycket väl utvecklas till något farligare om man inte tar itu med det, men samtliga av ovanstående problem hade även kunnat hanteras utan obehag. Man hade åtminstone kunnat börja i den änden och personligen tror jag att det hade stannat där.
Vad jag personligen tycker och anser ska inte tolkas som att "alla som inte tycker som jag är dumma i huvudet". Eftersom jag bara läst de senaste inläggen och trådskaparens har jag således ingen direkt aning om vad övriga tycker. Vill man kan man förstås ta illa vid sig av allt som inte stämmer överens med sin egen övertygelse, men bara för att jag skriver att jag inte gillar Cesars metoder och personligen har valt ett annat sätt betyder inte det att jag angriper alla på forumet. Människor tycks ha väldigt lätt för att börja med pajkastningen så fort åsikter går isär och det leder bara till mer pajkastning. Nåväl. ::) Folk får göra som de vill, men jag personligen såg ingen anledning till att inte gå över till metoder som innebär att jag slipper tillföra obehag, men ändå kan få mina djur att göra det jag begär av dem. För mig personligen funkar det väldigt bra och känns bra, för andra känns något annat rätt och bra. Och när nu någon här på forumet undrade vad andra tyckte om Cesar och om man kanske hade förslag på något annat, så berättar jag hur jag ser det. Vad personen ifråga sedan väljer (har valt) att ta till sig är upp till denne själv.
-
för att svara TS:
ja cesars bok "cesars way "är bra.
-
Cesar är fruktansvärt duktig på hundar och det bästa av allt är att han INTE förmänskligar hundarna och dessutom använder han inte krångliga, av "duktiga hundmänniskor alá SBK" påhittade metoder. Utan ren hundkunskap!
Och så snackar han inte en massa dynga för att bortförklara "fel och brister" hos hunden, vilket tyvärr alldeles förmånga hundägare/tränare idag gör. Och speciellt! snackar han inte om "rangordning, hunden ska vara längst ner i kedjan osv". (vilket jag är j*vligt trött på att höra från allehanda hundfolk!)
Speciellt, tycker jag, bland hundägare som inte har någon kunskap alls om hundar (vilket det finns många av!) , utan kanske, på sin höjd, gått en valpkurs och sen tror att allt är bra.
Förövrigt: sålla, som med allt annat, och plocka "russinen ur kakan".
Allt passar inte alla, vilket även gäller ex. barnfostan. :)
/Neiklot, som tycker boken är bra, och som dessutom passade på att gnälla lite. ;D