Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Vildrosen. skrivet 30 jul-08 kl 15:54
-
Vet någon NÄR man ska plocka rönnbär? När de är mogna?
-
När de är mogna och helst efter första frostknäppen, men vill du ta dem tidigare så an du lägga dem i frysen över natten. Frosten gör dem mindre beska i smaken.
-
Jag brukar ta dem ungefär vid äppelskörden, då jag brukar göra rönnbär/äpplegele.
Jag gillar beskan, tillsammans med sura äpplen, men så finns det ju en del socker oxå i gele.
-
Hur blir det om man gör saft på dem? Gelear de sig eller går det att göra efter t.ex. äpplesaftrecept? Minns att det fanns nån måltidsdryck när jag var liten som var gjord på rönnbär och att den var frisk och god.
-
Lite mognare rönnbär och äpplen, minder kokning och socker, så misslyckas gelen (det blir saft)
-
Jag hade tänkt ställa denna fråga, men så fanns det redan ett svar!
Här finns massor av rönnbär i år, det lär tyda på att vi får en kall vinter... ;) ??? Eller helt säkert på att familjen kommer att få äta rönnbärsgele i vinter!
-
Men NÄR är de mogna? Vad ska man leta efter hos bäret för att se att det är moget?
Nån som provat att göra vin på rönnbär?
-
Om det rinner saft när man klämmer på dom är dom mogna.
Minns att jag en gång lurade morsan med det när jag cyklade hem från skolbussen, hade "cyklat omkull" och var alldeles "nerblodad".
-
Skulle gärna plocka rönnbär, men här finns det bara enstaka klasar på enstaka träd... :(
-
Ur boken "Bara bär" av Jens Linder:
"De behöver ej vara bitna av frost för att användas, men somliga anser att det gör dem mindre bittra och sura. Väntar man för långt fram mot vintern blir rönnbären torra och oanvändbara. de ska plockas när de ännu är röda, saftiga och laddade med sin speciella, retande smak"
Ytterligare finns det flera recepter i vilka man behöver frostbitna rönnbär ;D
-
Såg nyligen ett program på Tv där de tipsade om atttorka rönnbär
super nyttigt var det
Hur använder man torkade rönnbär???
Här finns många olika färger på rönnbär går det bra med alla??
Tacksam för svar av någon som vet
-
Det här hittade jag i boken "Träd och Buskar i Norr":
"Bären innehåller mycket C-vitamin, pektingeleämne, lite frukt- och drusocker samt liksom äpplen ochså frisk äpplesyra. Mogna rönnbär inneller även en konserverande syra, sorbinsyra (E200). Man har använt rönnbär för framställning av sorbitol, ett viktigt sötningsmedel för diabetiker, smalkostare, m.fl......
....Rönnbären kan användas till gelé, sylt, likör och marinad. Förr i tiden fick ibland torkade och malda rönnbär dryga ut mjölet under hungerår......."
Jag kan tänka mig att man använder torkade bär till ex. likör och marinad.... Torkade frukt har ju en starkare smak.
-
Torkade rönnbär är vackra att trä på snöre och pynta med också. Fast det är ett riktigt kladdgöra...
-
Förra hösten lade jag märke till att rönnarna som växer där farmor bodde är det varannan rönn som har bär. Det måste ju vara ett medvetet val när de planterade rönnarna och jag trodde ju att alla rönnar fick bär eller beror det på någonting annat?
-
Är det nån som vet hur man torkar rönnbär på bästa sätt? ???
-
kan tänka mig att i ugnen på låg värme är ett bra sätt. men även utbredda på nät eller liknande borde funka även om det tar längre tid förståss..
jag har också ett rönnbärsfråga; duger dom som grismat? eller hönsmat? tänkte på frusna eller torkade.
har MASSOR av rönnbär överallt i år, och jag kommer ju inte göra så mycket gele, men tycker det är synd att låta fåglarna ta alla. borde väl vara ett bra vitamintillskott för djuren under vintern eller?
-
kan tänka mig att i ugnen på låg värme är ett bra sätt. men även utbredda på nät eller liknande borde funka även om det tar längre tid förståss..
jag har också ett rönnbärsfråga; duger dom som grismat? eller hönsmat? tänkte på frusna eller torkade.
har MASSOR av rönnbär överallt i år, och jag kommer ju inte göra så mycket gele, men tycker det är synd att låta fåglarna ta alla. borde väl vara ett bra vitamintillskott för djuren under vintern eller?
Det ska gå bra att ge till hönsen, finns en tråd om det under utfodring har jag för mig.
-
Hur använder man torkade rönnbär???
Torkade rönnbär är perfekt att slänga med en näve i brödbak.
Hälsar A
-
Nån som provat att göra vin på rönnbär?
Jag gillar verkligen den beska sträva smaken som rönnbär har. Jag gör t.ex gelé eller marmelad på rönnbär utan att blanda med t.ex.äpplen. Men till vin blir det för starkt och beskt med bara rönn. Däremot otroligt gott att ta med lite rönnbär ca 1/2 l i en vinomgång med t.ex äpplen o röda krusbär. Det blir en intressant apertif-beska i ett annars lite vanligt äppelvin. Rönnbärssaften har också egenskapen att underlätta klarningen. Så om du inte väljer att göra vin på rönn kan du åtminstone ha lite rönnbärssaft i beredskap att tillsätta på slutet som klarningsmedel.
Läs f.ö. den utomordentliga lilla skriften VINBOKEN av Harry Edelman : En gammal klassiker!
Här har vi tyvärr inga rönnbär alls i år....
Hälsningar A
-
Här har vi tyvärr inga rönnbär alls i år....
Var bor du? Här (västra småland) finns rönnbär i enorma mängder!
-
I våra trakter (norra Östergötland) är det enorma mängder rönnbär i år, stora och fina..
-
I våra trakter (norra Östergötland) är det enorma mängder rönnbär i år, stora och fina..
Samma här, Falbygden/Ätradalen
-
samma här massor av bär, mitten av småland mot öst.
-
Frågan är bara hur man ska få plockat dem? Når bara upp till de allra lägsta grenarna och kan ju inte gärna släpa med en stege (alla våra rönnbärsträd ligger en bra bit från huset)...???
-
Frågan är bara hur man ska få plockat dem? Når bara upp till de allra lägsta grenarna och kan ju inte gärna släpa med en stege (alla våra rönnbärsträd ligger en bra bit från huset)...???
Kanske skulle gå att klippa ned dem med en sån där sax på pinne som man har som trädgårdsredskap?
-
Klättra...
-
Frågan är bara hur man ska få plockat dem? Når bara upp till de allra lägsta grenarna och kan ju inte gärna släpa med en stege (alla våra rönnbärsträd ligger en bra bit från huset)...???
Har också funderat över detta. En sån sax som Malines skrev låter som en bra idé. Har ingen sån, men jag har två olika redskap för att plocka äpple med. Beroende på hur hårt klasarna sitter så kan de kanske funka. Men vi har flera träd här där jag inte ens skulle nå upp med dylika redskap. De får väl fåglarna ha för sig själva ::).
-
Hehe...kanske inte med några veckor kvar till barnafödsel (och med en 2-åring kvar nere på marken)... ;D
Men en sådan där sax kunde kanske vara nåt, var kan man hitta en sådan tro?
Klättra...
-
Men en sådan där sax kunde kanske vara nåt, var kan man hitta en sådan tro?
http://www.jmjonsson.se/modules/core/textpage.php?pageId=68
http://webshop111.yr.se/product.do?productId=160ZZ
-
Skumme, här finns gott om låga rönnar om du vill plocka mer!
-
Var bor du? Här (västra småland) finns rönnbär i enorma mängder!
Jag bor i MellanNorrland. Här brukar finnas bra med rönnbär - för att plötsligt ett år vara väldigt sparsamt.
Som tur är - är jag så förtjust i rönnbärsmarmelad, att jag gjorde mängder förra året! :-)
/ A
-
Recept tack!!! :) (På marmeladen. Vi har MASSOR bär i år!)
-
Hittade ett par recept jag tänkte testa:
Rönnbärssylt
1kg rensade rönnbär (Står att det helst ska vara sötrönn, men det struntar jag i)
1/2l vatten
1 kanelstång
ca 6 cm vaniljstång
8-9hg socker
1 dl konjak
Sköj bären och koka med vatten, kanel o vanilj i 20 min på svag värme. Tillsätt socker och koka ytterligare 10 min. Skaka grytan då och då. Skumma. Ta grytan av spisen, ta upp kanel och vaniljstången. Rör i konjaken.
Rönnbärs och äppelmarmelad
300g rönnbär
2-3 syrliga äpplen
2-3dl vatten
850g socker/kg fruktmassa
Skölj och rensa frukt o bär, ta bort kärnhusen på äpplena. Koka 30 min. Passera eller mosa. Väg och rör i socker. Koka tills marmeladen tjocknar.
-
Hittade ett par recept jag tänkte testa:
Hrm... kanske det kanske! Men först får allt frosten komma. (Jag vägrar acceptera att det går lika bra med frysen!!! ;) )
-
Tack för erbjudandet! :D Dock, för det lilla jag hinner plocka i år, tror jag det räcker med de grenar jag kommer åt hemma!
Skumme, här finns gott om låga rönnar om du vill plocka mer!
-
En sax låter lite väl agressiv .. Ta en uppånedvänd kratta, fäst en duk som ett segel under. Alternativt spring o plocka upp. Det kanske också går att designa om en plasthink som man sätter längsmed toppen på en pinne, eller bind fast en bärplockare eller en sidensvans ..
-
En sax låter lite väl agressiv .. Ta en uppånedvänd kratta, fäst en duk som ett segel under. Alternativt spring o plocka upp. Det kanske också går att designa om en plasthink som man sätter längsmed toppen på en pinne, eller bind fast en bärplockare eller en sidensvans ..
Jag använde en 2 m lång bambustav med en tillklippt burk. Funkar bra till äpplen, men inte till rönnbär. Rönnbärsklasar sitter ganska bra.
-
Recept tack!!! :) (På marmeladen. Vi har MASSOR bär i år!)
Så här gör jag: RÖNNBÄRSsylt/MERMELAD
1 liter vatten per 2 kg rensade Rönnbär. Koka sönder bären. Passera (Ge bärresterna till hönsen :-D) det blir ca 1,5 kg mos. Tillsätt 2 kg socker. Koka upp. Tillsätt lite Certo för marmelad (annars går det ju bra att ha marmeladen lite lös också)...
Den blir mörkt röd / tegelfärgad, besk och lite sträv - Det gillar jag :-D
Lycka till - ni som provar!!!
Hälsningar A
-
Enkel och god rönnbärsmarmelad.
1 kg äpplen (helst vildäpplen dom ``gelear``´sig mycket bättre)
2 kg rönnbär
1,5 liter vatten
Skölj bär och klyfta äpplen.
Koka 20 min.
Låt saften rinna av i silduk.
Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft.
Koka 10 min.
Skumma av.
Häll upp i varma glas.
-
Att svara JennyN, jag har gjort Rönnbärsvin och mitt tips för (allt) vin är att om inte saften smakar gott, utan socker, kommer inte vinet att smaka gott! Jag gjorde på mest rönn, lite äpple och hade i extra socker, så att den skulle bli tillräckligt stark och det blev helt enkelt för beskt, det var få som gillade den. Men det går säkert bra om man däremot skulle använda ett större mängd äpple. Rönnens smak och beska blir nog dominant ändå! Och om det blir för beskt är det bara att göra rönnvinäger på den. Det gjorde jag på min och det var svingott! Det är nästan värt att göra ett stort satts igen i år bara för att omvandla den till vinäger!