Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Svarthönan skrivet 16 jan-12 kl 17:47
-
När jag tjatar om hur hemskt det är med de här stackars broilerkycklingarna brukar jag få motfrågan var man kan köpa ekologisk kyckling. Det vet ju inte jag som är vegetarian, men nu har jag hittat till Bosarpkycklings hemsida http://www.bosarpkyckling.se/index.htm (http://www.bosarpkyckling.se/index.htm) Är det något man kan rekommendera med gott samvete? Är det samma snabbväxande elände? Det pratas om kravcertifierat lågproteinfoder, innebär det att de växer långsammare än med högproteinfoder? Hänger skelettet och hjärtat med? De ser ju rätt så välmående ut jämfört med vad man brukar se, men det behöver ju inte vara sanningen. Någon som har insyn, som har varit där kanske? Undrar om de tar emot oväntat besök? Hur mycket fuskas det med KRAV?
-
Om du vill veta hur snabbväxande de är maila och fråga hur gamla kycklingarna är vid slakt. Fabriksbroilers är 40-42 dagar. Om dessa växer upp med frigång ute bör de vara betydligt äldre vid slakt då de inte kan komma ut förrän de är ca 5 veckor (35 dagar)...
-
Om du vill veta hur snabbväxande de är maila och fråga hur gamla kycklingarna är vid slakt. Fabriksbroilers är 40-42 dagar. Om dessa växer upp med frigång ute bör de vara betydligt äldre vid slakt då de inte kan komma ut förrän de är ca 5 veckor (35 dagar)...
Que? ??? Här knallar kycklingarana ut efter ett par dar.......ja så fort de kommer lösa.
-
Que? ??? Här knallar kycklingarana ut efter ett par dar.......ja så fort de kommer lösa.
I filmen och även i text på deras hemsida står det att kycklingarna släpps ut på grönbete när de är mellan 3-5 veckor gamla. Tror Lina menar att eftersom de inte får komma ut förrän vid denna ålder så bör de få leva längre... Om de inte släpps ut och låter gå på grönbete under 5 dagar bara för att sedan slaktas. :-X
-
Que? ??? Här knallar kycklingarana ut efter ett par dar.......ja så fort de kommer lösa.
Jo, men då har de väl en mamma med sig som håller koll på dem och värmer dem vid behov?
-
Jag har inte koll på hur kycklingarna föds upp, men Bosarpskycklingar är väl vad jag har förstått de enda kravmärkta kycklingarna. Jag har köpt och ätit sådana och kvalitén är helt annorlunda jämfört med vanliga fabrikskycklingar. De är större, matigare och har en fylligare smak. Antar att den bättre kvalitén beror på bättre kvalitet på uppfödning och mat.
-
Det finns en liten skrift från jordbruksverket som ger svar på de flesta frågor, och den hittar man här:
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo05_17.pdf (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo05_17.pdf)
Kyklingarna går alltså fram till 75-80 dagar innan slakt, dvs dubbelt så länge som de vanliga. Så man försöker anpassa raserna så de inte ska bli allför tunga.
Dock är det tydligen, enligt min krav-revisor, inte alltid en rolig syn att se dom, så för en oinsatt skulle förmodligen produktionen ändå ge frågetecken. Det är ju ändå köttproduktion man eftersträvar, och krav eller ej, ekonomin finns alltid med i beräkningen.
En annan sak som jag tyckte var intressant i foldern var att Sverige, i vanlig ordning, ligger långt efter när det gäller eko-kyckling, andra länder har kommit betydligt längre. Om det sen beror enbart på salmonellaskräcken i sverige, eller om det är den eviga prisfokuseringen här, som spökar, det kan man ju fråga sig.
Eskil, med sitt 'matlandet sverige' har nog en hel del att fundera över..
-
Vem är Eskil?
Tack för länken, ska läsa sen.
...om det är den eviga prisfokuseringen här, som spökar, det kan man ju fråga sig...
Tror inte det är enbart det, för det verkar finnas många som skulle vilja köpa men inte hittar. Konsumenten måste ha ett val också. Men visst, det är väl som med kravägg, folk har inte råd för de måste köpa platt-tv och ny bil...
-
Konsumenten måste ha ett val också. Men visst, det är väl som med kravägg, folk har inte råd för de måste köpa platt-tv och ny bil...
;D Hahaha! Precis så är en del jag känner. De säger sig inte ha råd med ekologisk mat av hög kvalitet, samtidigt handlar de sig blå på statusprodukter och engagerar sig genom att skriva på upprop på facebook mot den hemska hönshållningen... ::) (ofta försöker de dessutom döva sitt dåliga samvete, och mota bort mina menande kommentarer genom att säga att alla höns i den "vanliga" produktionen nog mår ganska bra ändå, de där man ser i småburar är nog undantag, och det är nog ändå ingen skillnad på hur hönsen mår för krav är nog enbart lur, och dessutom köper de ju bara svenska kycklingar, om det inte är rea då...osv... ::))
Lite OT, ber om ursäkt för det...
-
Vem är Eskil?
Tack för länken, ska läsa sen.
Tror inte det är enbart det, för det verkar finnas många som skulle vilja köpa men inte hittar. Konsumenten måste ha ett val också. Men visst, det är väl som med kravägg, folk har inte råd för de måste köpa platt-tv och ny bil...
Eskil Erlandsson, jordbruksminister.
Tja, vi kan ju inte tvinga folk att omprioritera. Tycker dom att en platttv (börjar det föresten inte bli dags att byta platttv mot nåt annat exempel) är viktigare än att köpa krav-ägg, så är det ju nåt vi producenter måste förstå, och agera efter.
-
Jaha, har tydligen missat alla uttalanden om nåt matland.
Ett uttalande som visar lite hur bra det går med hans vision :)
-
Ett uttalande som visar lite hur bra det går med hans vision :)
Aha. Är det visionen eller verklighetsuppfattningen som det är fel på?
-
;D Hahaha! Precis så är en del jag känner. De säger sig inte ha råd med ekologisk mat av hög kvalitet, samtidigt handlar de sig blå på statusprodukter och engagerar sig genom att skriva på upprop på facebook mot den hemska hönshållningen... ::) (ofta försöker de dessutom döva sitt dåliga samvete, och mota bort mina menande kommentarer genom att säga att alla höns i den "vanliga" produktionen nog mår ganska bra ändå, de där man ser i småburar är nog undantag, och det är nog ändå ingen skillnad på hur hönsen mår för krav är nog enbart lur, och dessutom köper de ju bara svenska kycklingar, om det inte är rea då...osv... ::))
Lite OT, ber om ursäkt för det...
Jag håller med om att både ägghöns och broilerkycklingar borde ha det bättre, vill bara kommentera att det inte finns en enda kyckling som föds upp för slakt som bor i bur, de går fritt på golvet i stora stallar varenda en. Sen att det är liten yta per djur och att de drivs med kraftigt foder och belysning som bara ger dem korta nätter är en annan sak.
Detta att djurhållningen är dålig och att det är nyttigare att äta kött, ägg etc från djur som lever ett mer naturligt liv är väl anledningen till att de flesta av oss har egna djur och att vi hänger här på alternativ.nu för att lära oss mer.
-
Aha. Är det visionen eller verklighetsuppfattningen som det är fel på?
Tja..välj själv..
Visionen är att göra Sverige till europas ledande matland.
Verkligheten är att vi lever i ett land där det sen årtionden prioriterats att producera enhetlig, säker bulkmat till lägsta pris.
-
Både och tydligen.
-
Spelar ingen roll, de kan knappt gå ändå :-X
Detta är faktiskt en myt, brolierhöns som slaktas med en slaktvikt på ca 1 kg kan i princip 100% av fallen gå. Det är när de får växa till full storlek som de får problem med benen. Skrämselbilder som visas på nätet kommer nästan uteslutande från utländska stallar. Följer man svenska regler så finns det inte en massa döda djur i stallarna och fåglarna kan gå. Därmed inte sagt att det är en idealisk djurhållning, långt därifrån. Som jag skrev ovan, så drivs de med kraftigt foder och har ganska få sovtimmar. Och man har konstaterat att det är mindre omega-3 i moderna slaktkycklingar än i dem som föds upp långsamt och frigående (kommer inte ihåg om det var "Landet brunsås" eller något annat sådant program jag såg detta på för någon månad sedan, det fanns forskningsrapporter.)
Så broilers är inte nödvändigtvis nyttiga att äta, och djurens liv är inte så kul, men skräckpropagandan har fel. Till skillnad från dem som sväljer propagandan med hull och hår så har jag varit inne i broilerstallar, och det vid många tillfällen.
-
"Vid en svensk undersökning gjord av SLU Skara visade det sig att endast 1/3 av broilerkycklingarna som skulle slaktas var friska."
-
"Vid en svensk undersökning gjord av SLU Skara visade det sig att endast 1/3 av broilerkycklingarna som skulle slaktas var friska."
Var hittades denna undersökning? Vilken storlek på djuren? På vilket sätt var de inte friska?
Jag har jobbat med att packa ner broilers i burar när de skulle åka till slakteriet, och jag känner inte alls igen detta, iofs var det ett antal år sedan jag gjorde detta, men av alla 10 000-tals kycklingar jag såg tror jag inte det var mer än ca 10 som inte kunde gå tillfredsställande.
-
Har för mig att jag också läst ett utdrag från den undersökningen.
Det var inte bara yttre skador utan även inre skador/sjukdomar/onormala inre organ.
-
Det kommer? från Wikipedia och den saknar dessutom källanvisningar!!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Broiler (http://sv.wikipedia.org/wiki/Broiler)
Sånt skulle jag personligen aldrig sprida vidare eller ens tro på.
Man måste vara noga med att kolla källorna.
Men kanske någon har en länk till seriösare källa?
-
Skrämselbilder som visas på nätet kommer nästan uteslutande från utländska stallar. Följer man svenska regler så finns det inte en massa döda djur i stallarna och fåglarna kan gå...
Det där var mycket intressant. Den här
Live Fast Die Young - the life of a meat chicken (http://www.youtube.com/watch?v=rpbtBgLfl90#)
är filmad i Tyskland bl.a. Hur skiljer sig reglerna? Var kan man läsa mer om olika regler inom EU, jag trodde att de var rätt lika. Man hör så ofta att svensk djurhållning skulle vara så mycket bättre än alla andra länders, men jag har alltid trott att det var önsketänkande.
Kan de gå obehindrade? Nu minns jag inte från vilket land det där försöket var där broilerkycklingarna fick välja mellan vanligt foder och samma foder med smärtstillande medel i, och alla valde att äta smärtstillande. Så jag menar att de kanske kan ha ont ändå fast de kan gå.
-
Nu minns jag inte från vilket land det där försöket var där broilerkycklingarna fick välja mellan vanligt foder och samma foder med smärtstillande medel i, och alla valde att äta smärtstillande.
Njee riktigt så var det inte. Så här står det:
"Engelska forskare har visat att halta kycklingar som ges möjlighet att välja ett foder innehållande smärtstillande medel väljer detta, vilket tyder på att kycklingarna verkligen har ont. "
Det var publicerat av Djurens Rätt och handlade om Engelska djur 2002.
-
En som haft värphönseri berättade att de slaktade och sålde värphönsen istället för att skicka till destruktion. Han påstod att köttet var som bäst då och att de hade en strykande åtgång.
Och visst låter det vettigt att ta tillvara de som ändå är............ ::) är uppslitna än att odla fram vanbatingar vid sidan om?
-
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo11_7.pdf (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo11_7.pdf) Här står reglerna för fjäderfä, de för slaktkycklingar finns på sidan 21.
Det är färre djur per kvadratmeter i Sverige, och man får inte ändra antalet dygn per vecka, vilket man åtminstone tidigare fick i andra delar av världen. Med hjälp av lampor på timer fick man in 8 dygn per vecka, och djuren växte mer, men fick också mer sjukdomar.
Ett vanligt dödstal, sett från daggamla till slakt, är 1% i Sverige. Vi som föder upp hobbyhöns har troligen större dödstal än så.
I Sverige har jag inte sett den typen av transportburar som är i flera våningar. Man ställer ner kycklingarna i en bur, och när det är rätt antal så stänger man locket, utan att skaka omkring dem och utan att klämma dem. I Sverige får man inte betalt för djur som har brutna vingar eller ben, därför skulle ingen hantera dem så som man gör i filmen.
I Sverige har man en veterinär på heltid i alla större slakterier, och det står en person efter knivmaskinen med manuell kniv och ser till att ingen kyckling hamnar i skållmaskinen levande.
Stordrift ser aldrig trevligt ut, att säga att allt är guld och gröna skogar är givetvis lögn, men så som det framställs i filmen och på många internetsidor, så går det inte till på svenska slakterier eller hos svenska uppfödare. Jag har varit på båda typerna av anläggningar, så jag vet vad jag talar om. Däremot är det såklart inte ett trevligt sätt att hantera djur, det är därför jag håller egna djur som är frigående och som får växa i normal takt.
-
En som haft värphönseri berättade att de slaktade och sålde värphönsen istället för att skicka till destruktion. Han påstod att köttet var som bäst då och att de hade en strykande åtgång.
Och visst låter det vettigt att ta tillvara de som ändå är............ ::) är uppslitna än att odla fram vanbatingar vid sidan om?
Ursäkta..men det där lät verkligen som en saga.
För det första. Värphöns och kycklingar till kött är två helt skilda sorter. Värphöns är avlade för att lägga ägg, och de andra är avlade för att sätta kött.
En utvärpt värphöna har knappast nåt kött att tala om, och att det skulle vara det bästa köttet är fullkomligt osannolikt. Man kan använda det till hönssoppa...men är det verkligen så strykande åtgång på hönssoppa nuförtiden?
Möjligen om man låter en värphöna växa till sig igen, efter värpningen.. men det tror jag inte det handlade om i detta fallet.
-
Ursäkta..men det där lät verkligen som en saga.
För det första. Värphöns och kycklingar till kött är två helt skilda sorter. Värphöns är avlade för att lägga ägg, och de andra är avlade för att sätta kött.
En utvärpt värphöna har knappast nåt kött att tala om, och att det skulle vara det bästa köttet är fullkomligt osannolikt. Man kan använda det till hönssoppa...men är det verkligen så strykande åtgång på hönssoppa nuförtiden?
Möjligen om man låter en värphöna växa till sig igen, efter värpningen.. men det tror jag inte det handlade om i detta fallet.
Visst är det möjligt att han berättade en saga, men.......... Hönsen var alltså inte utslitna helt & hållet. De utrangerdes vid 18 månaders ålder/ första ruggningen om jag minns rätt. En värphöna brukar ju kunna producera ett par rundor till innan hon trillar av pinn. Skulle tro det var betydligt äldre höns morsan kokade en halv dag.
När blir dom sega?
Men jag vet ju hur folk kan bli. Har en syrra som blev stassonge, de kan inte äta kött eller fågel av något slag i den familjen som finns handtag på. Bara filleer!
-
När vi pluggade köpte vi kokhöns. Det var inget fel på det, men man fick koka länge. Det gick att göra sallad på det också. Nu har jag inte sett höns i en affär på åratal. Sista gången var där kö av invandrare som fyllde kundvagnar med höns. Problemet med att sälja höns som mat är nog mest att kyckling har blivit extremt billigt.
-
Visst är det möjligt att han berättade en saga, men.......... Hönsen var alltså inte utslitna helt & hållet. De utrangerdes vid 18 månaders ålder/ första ruggningen om jag minns rätt.
Det var det jag menade.. just när dom slutar värpa, då är dom inte mycket att hurra för, men får dom vila upp sig, så blir det ju höns igen så att säga. Så därför får jag inte ihop det.
Jaja..sånt är det
-
Utvärpta värphöns går till två olika saker i Sverige idag, vad jag vet. Antingen så gasas de och går till biogasproduktion, företrädesvis i Danmark, de har uppenbarligen inte tillräckligt med höns, grisskit och annat biogasmaterial, utan importerar från Sverige. Eller så slaktas de, och då säljs de företrädesvis till utlandet, och till restauranger. De säljs nästan aldrig i dagligvaruhandeln i Sverige.
Vad som är bäst, broiler (eller motsvarande yngre köttras) eller äldre höna, rent kulinariskt, beror givetvis på kocken, och på vilken mat man ska göra. Höns i curry, etiopisk peppar-kycklinggryta, marockanska hönsgrytor och liknade blir oändligt mycket bättre med äldre höna. Grillad kyckling, wokad mat osv blir oändligt mycket bättre med ung någorlunda snabbväxt kyckling.
Det finns mig veterligen bara ett slakteri kvar i Sverige som slaktar hönor, och jag råkar ha mina försänkningar där, så jag kan fortsätta att göra fantastiska hönsgrytor, även fast att mina egna pensionsfärdiga hönor inte täcker mina behov. Förhoppningen är att i framtiden så ska jag ha ett antal 2-åriga eller äldre hönor att slakta varje år, så att jag kan göra hönsgryta på egna djur, men så är det inte ännu.
-
Tack för dina bra inlägg ieenilorac!! Har alla länder olika regler eller är det bara Sverige som skiljer sig från alla andra? Var kan man läsa om andra länders regler? Hur vet man om de följs?
-
Njee riktigt så var det inte. Så här står det:
"Engelska forskare har visat att halta kycklingar som ges möjlighet att välja ett foder innehållande smärtstillande medel väljer detta, vilket tyder på att kycklingarna verkligen har ont. "
Det var publicerat av Djurens Rätt och handlade om Engelska djur 2002.
Jaha. :-\ Annars hade de inte varit halta kanske. Jag såg det på tv för många år sen och mindes tydligen fel.
-
Tack för dina bra inlägg ieenilorac!! Har alla länder olika regler eller är det bara Sverige som skiljer sig från alla andra? Var kan man läsa om andra länders regler? Hur vet man om de följs?
Tack. Jag kan inte hur det funkar i alla andra länder, men antar att det är olika på olika håll. Det finns myndigheter som har som ansvar att se till att reglerna följs i alla västländer i alla fall. Har för mig att för något år sedan så fick man ha 50% mer djur per kvadratmeter i t ex Danmark mot vad man fick i Sverige.
-
Inom EU så finns det ju ett generellt 'golv' i djurskyddet, sen får ju då andra länder göra sina egna tillägg. Men jag tror det är få länder som har så stora tillägg som Sverige.
Och det är ju problemet med importen från EU, vi får inte hävda våra 'extrakrav' som ett argument för att inte köpa in deras produkter, utan måste följa 'golvnivån' i det fallet.
Varpå vår egen produktion slås ut.
-
Inom EU så finns det ju ett generellt 'golv' i djurskyddet, sen får ju då andra länder göra sina egna tillägg. Men jag tror det är få länder som har så stora tillägg som Sverige.
Och det är ju problemet med importen från EU, vi får inte hävda våra 'extrakrav' som ett argument för att inte köpa in deras produkter, utan måste följa 'golvnivån' i det fallet.
Varpå vår egen produktion slås ut.
.....men det hjälper inte med vare sig internationella krav eller nationella. Kraven i sig gör ingen höna lycklig.
Så länge Mat-Eskil och hans anhang inte orkar, törs eller vill kolla att reglerna efterföljs, så kan vi lika gärna köra kravlöst. Detta med hänvändelse till att i många län inte en enda djurtransport kontrollerats under hela 2011.
Att stå i TV och skrävla gör inte att djurskyddet blir bättre, oavsett hur självgodheten pyser ur magen. Endast oanmälda kontroller hos mink-, gris-, höns- och andra farmare som missköter sig samt omedelbara och kännbara påföljder kan ändra på det som behöver ändras.
-
.....men det hjälper inte med vare sig internationella krav eller nationella. Kraven i sig gör ingen höna lycklig.
Så länge Mat-Eskil och hans anhang inte orkar, törs eller vill kolla att reglerna efterföljs, så kan vi lika gärna köra kravlöst. Detta med hänvändelse till att i många län inte en enda djurtransport kontrollerats under hela 2011.
Att stå i TV och skrävla gör inte att djurskyddet blir bättre, oavsett hur självgodheten pyser ur magen. Endast oanmälda kontroller hos mink-, gris-, höns- och andra farmare som missköter sig samt omedelbara och kännbara påföljder kan ändra på det som behöver ändras.
Den som tror att mat-eskils uppgift är att förändra nåt, lär bli besviken..
Han är väl mest till för att åka runt och provsmaka korv och se glad ut..
-
Danska regler: http://li.lr.dk/fjerkrae/diverse/slagtekyllingerpdf.pdf (http://li.lr.dk/fjerkrae/diverse/slagtekyllingerpdf.pdf)
-
Reglerna skiljer sig säkert mellan olika länder . Men djurmatrialet är väl detsamma över hela europa.Kycklingarna har kanske inte ont i benen men mig veterligen krävs det vuxna hönor ock tuppar för att få kycklingar. dom svältföds för att inte bli för tunga och dom har defenetivt olika defekter.Jag födde uppe ett gäng broilers en gång som vanliga höns . dom låg och åt och åt gjorde dom jämt . Sen fick dom ont i bena slakta undan dom värsta och behöll några hönor .Tanken var och ta fram egna kycklingar. dom blev dåliga en efter en flytta sig inte ens när korna kom med resultat att en blev mosad. Slakta även åt en kompis det var förändringar i hjärta lungor grönaktiga! förmodligen cirkulationsrubbningar. Sunda djur! ändå äter jag köpekyckling...
-
Man bör dock i denna debatt notera att det finns olika varianter av hybrider för olika ändamål. Både Cobb och Ross som är två av de vanligaste hybridmärkena har flera olika sorters hybrider där några är avsedda för lite långsammare uppfödning.
-
Fast i Sverige finns vad jag förstått bara Ross 308 och Cobb 500. Som inte är långsamväxande.
-
Jag har inte koll på hur kycklingarna föds upp, men Bosarpskycklingar är väl vad jag har förstått de enda kravmärkta kycklingarna. Jag har köpt och ätit sådana och kvalitén är helt annorlunda jämfört med vanliga fabrikskycklingar. De är större, matigare och har en fylligare smak. Antar att den bättre kvalitén beror på bättre kvalitet på uppfödning och mat.
Stämmer med min erfarenhet. Jag har dessutom haft kontakt med Bosarps (per epost, i egenskap av konsument). En sak som kom fram (som man väl kan läsa i regelsamlingarna också): Vid konventionell uppfödning tillåts tillsats av syntetiska amninosyror till fodret, men inte vid KRAV-märkt uppfödning.
-
Vid konventionell uppfödning tillåts tillsats av syntetiska amninosyror till fodret, men inte vid KRAV-märkt uppfödning.
Ja, det stämmer, och är det största problemet när man ska övergå till helt ekologiskt foder. Det är därför dom envist försöker klamra sig fast vid att få ha nån procent konventionellt kvar i.
Den absolut bästa källan till de viktiga aminosyrorna är soja, och man vet ju reaktionen här på forumet om man andas det ordet högt..
När jag höll på med grisar, så var mitt konventionella foder fritt från soja, medan det ekologiska innehöll en bra slatt, just för aminosyrornas skull.
Så då är frågan vad som är bäst...
En annan bra källa är fiskmjöl, och när det gäller speciellt fjäderfä, så finns det stora risker med att ge för mycket fiskmjöl i maten. Det har ju varit den vanligaste invändningen mot ekologiska ägg, att dom smakar fisk.
I julas fick vi en spettekaka i present, och där stod det stolt att den var gjord på eko-ägg. Jag märkte ingenting utan vräkte ju i mig som vanligt. Frun spottade ut den direkt och skrek att den smakade fisk.
I det konventionella värpfodret finns aldrig nåt fiskmjöl.
Så, allt har fram- och baksidor.
-
När vi pluggade köpte vi kokhöns. Det var inget fel på det, men man fick koka länge. Det gick att göra sallad på det också. Nu har jag inte sett höns i en affär på åratal. Sista gången var där kö av invandrare som fyllde kundvagnar med höns. Problemet med att sälja höns som mat är nog mest att kyckling har blivit extremt billigt.
Det var inte längesedan jag köpte kokhöns på CityGross.
Ett par år kanske, innan jag blev självförsörjande på sådana.
Dom låg i ett litet hörn av frysen och kostade 20 kr/st :)
Numera köper vi ALDRIG nån slags fågel.
Alla ungtuppar som blir över slaktas och vi sparar ibland bara bröstfileerna.
Blir mkt goda, man får bara ta dubbelt så många som förr när det var broilers.
Sambon är lite kräsen ang segt/fast kött ;)
Ingenting kastas dock, det blir djurfoder om inte vi själva äter det!
-
He he!
Men tuppar som går fritt ute, av värpras blir liite sega.
Speciellt benen.
Om vi ska tillaga en typisk "grillad kyckling middag" så väljer
jag ut en särskild individ för det.
Köttras/Kombi som har växt hyfsat fort.
Sussex eller Faverolle..
-
...Ingenting kastas dock, det blir djurfoder om inte vi själva äter det!
Ytterligare en fördel med att äta egna djur. Såg ett tv-program en gång (Länk för den som kan tyska: http://www.3sat.de/page/?source=/ard/sendung/147509/index.html (http://www.3sat.de/page/?source=/ard/sendung/147509/index.html) Hittar tyvärr inget på svenska och bara lite på engelska, t.ex. det här http://agritrade.cta.int/Agriculture/Commodities/Poultry/Poultry-Focus/Poultry-imports-cause-growing-concern-in-Ghana (http://agritrade.cta.int/Agriculture/Commodities/Poultry/Poultry-Focus/Poultry-imports-cause-growing-concern-in-Ghana) ) där det beskrevs hur kycklingrester som vi i väst inte vill ha gick från ett slakteri i Nederländerna till Ghana(!!). Här äter vi bara bröstfilé eller vad det heter och vissa andra utvalda delar, ingen köper längre hel kyckling utan det köps mest plastförpackade bitar. Tror inte unga människor idag vet hur man gör med en hel kyckling.
Så resterna exporteras till Ghana in en allt annat än obruten fryskedja. Från blocket av is och köttbitar hackas det loss portioner och säljs jättebilligt på torget. Folk blir magsjuka pga hanteringen av köttet, i värmen blir det snabbt en massa otäcka bakterier. En lokal kycklingproducent hade dessutom gått i konkurs pga importen, de visade hans fina stall som han hade byggt, men han kunde inte konkurrera med priserna så nu var han arbetslös. Det är så SJUKT!
-
När jag nån enstaka gång köper kyckling i affären så brukar jag bara köpa hela, Och så in i ugnen och så tvätta händerna ......
Är livrädd för campylobacter sedan jag blev smittad i tonåren och var så hemskt sjuk i flera veckor.
Ologiskt möjligen nå jag glatt kelar och hanterar mina egna hönor. Men jag tvättar händerna både efter jag hanterat den och när jag grejat med mina sköldpaddor.
Better safe than sorry....
-
När jag nån enstaka gång köper kyckling i affären så brukar jag bara köpa hela, Och så in i ugnen och så tvätta händerna ......
Är livrädd för campylobacter sedan jag blev smittad i tonåren och var så hemskt sjuk i flera veckor.
Ologiskt möjligen nå jag glatt kelar och hanterar mina egna hönor. Men jag tvättar händerna både efter jag hanterat den och när jag grejat med mina sköldpaddor.
Better safe than sorry....
:o :o
::) Här badar vi både till jul och midsommar, antingen det behövs eller inte.
-
Slakta även åt en kompis det var förändringar i hjärta lungor grönaktiga!
Har precis slaktat vår första broiler. De kan alla gå, varit frigående, etc., etc.
I bröstmuskulaturen precis intill bröstbenet (den längsgående broskdelen i mitten som delar av musklerna) var köttet grönt! Ingen stor bit, men den släppte i princip av sig självt ifrån resterande muskulatur. J-kigt äckligt såg det ut, men vad kan det vara? Galla som trängt igenom? Ruttet? Dålig cirkulation som skrevs om hjärta/lungor (och hur kan det då komma sig?)? Resten av köttet var hu fint som helst.
Någon som har en idé eller två?
-
Deep pectoral myopathy
http://ps.fass.org/content/85/10/1843.full.pdf (http://ps.fass.org/content/85/10/1843.full.pdf)
-
Deep pectoral myopathy
[url]http://ps.fass.org/content/85/10/1843.full.pdf[/url] ([url]http://ps.fass.org/content/85/10/1843.full.pdf[/url])
Tack, mycket uppskattat!