Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: hursomhelst skrivet 03 nov-11 kl 12:06
-
Hej
Har slaktat 2 lamm (hos en slaktare).
Köttet säljes enligt skatteverkets regler.
En kund har beställt en hel slaktkropp. Vad sätta för pris?
Sedan är en styckad "traditionellt" vad det nu innebär, men antar att det är med ben och så?!
Vad för pris?
Lammen var stora (har inte fått någon vikt ännu, ska hämta köttet imorn) är magert kött från ostfriskiskt mjölkfår.
Frågade slaktaren om pris
han sa 35 kr för det ostyckade/kg
och 40-45 kr för det styckade!
Själv tycker jag det låter lite?! Eller?!
Tacksam för svar!
-
Hej
Har slaktat 2 lamm (hos en slaktare).
Köttet säljes enligt skatteverkets regler.
En kund har beställt en hel slaktkropp. Vad sätta för pris?
Sedan är en styckad "traditionellt" vad det nu innebär, men antar att det är med ben och så?!
Vad för pris?
Lammen var stora (har inte fått någon vikt ännu, ska hämta köttet imorn) är magert kött från ostfriskiskt mjölkfår.
Frågade slaktaren om pris
han sa 35 kr för det ostyckade/kg
och 40-45 kr för det styckade!
Själv tycker jag det låter lite?! Eller?!
Tacksam för svar!
Intressant !!
Hänger på o lyssnar inför framtiden ...
-
Uppfödaren som vi köpte våra gotlandsfår av tar 85:-/kg styckat i låda, ska du sälja detaljer får väl delarna värderas olika
-
Jag tar 95:-/kg för finstyckat och vacuumpackat. Det är för billigt så nästa år tar jag 105:-. Men det beror ju helt på din kundkrets och område. Jag säljer till kunder i STHLM området och det finns ett mervärde att ta ut för lokalproducerat kött. I "buschen" kanske inte samma värde/påslag funkar.
-
Vi hörde med vår lokala slakteri vad de tog för kg pris på lamm de köpte in. I år så låg de på 65kr/kg. De gav det priset till uppfödare som sålde sina djur till slakt. De vi sålt i år låg på 75kr/kg +slakt kostnad+styckning(150kr). Oberoende av grov eller finstyckning så tar vår slaktare 150kr för jobbet. De som köper hel betalar 75kr/kg + slakt.
-
Men vad fan va det för slaktare! Han tar ju nästan lika mycket själv skulle jag tro! När jag lämnar in på slakt tar min slaktare 275 kr / lamm och 6 kr / kg för styckningen. Sen ca 2 kr / kg för vaacumförpackning. Det blir på mina lamm som är små ca 33 kr / kg till slaktaren och då har jag dessutom inte räknat in tranporten dit och tillbaks!
Jag tar 95 kr kg för ett helt lamm och 115 kr / kg styckat och vaacumpackat. Tror säkert folk skulle kunna betala ännu mer också!
-
Hej
Har slaktat 2 lamm (hos en slaktare).
Köttet säljes enligt skatteverkets regler.
En kund har beställt en hel slaktkropp. Vad sätta för pris?
Sedan är en styckad "traditionellt" vad det nu innebär, men antar att det är med ben och så?!
Vad för pris?
Lammen var stora (har inte fått någon vikt ännu, ska hämta köttet imorn) är magert kött från ostfriskiskt mjölkfår.
Frågade slaktaren om pris
han sa 35 kr för det ostyckade/kg
och 40-45 kr för det styckade!
Själv tycker jag det låter lite?! Eller?!
Tacksam för svar!
det är ju hans priser, du ska minst dubbla
-
Vi betalar 300 kr/lamm för slakt och 100 kr/lamm för styckningen. (Priser + moms)
Vi säljer själva direkt till kund och tar 80 kr/kg för helfall och 100-160 kr/kg (styckad vikt) för styckat i låda. (Priser inkl moms)
-
Jag ska betala 500 kr för slakt av 2 lamm och saltning av skinnen... dock är detta nog utan skatteverkets inblandning antar jag...
Han sköt dom här hemma och avblodade, sedan tog han hem dom, så det är med transport...
Nej han tyckte inte jag skulle ta mer än så som han sa, ut till kund, det är ju och skänka bort köttet!!! Anser jag iaf.. för på de där 30-40 kr ska det ju betalas in moms med. Och djuret har ju kostat lite med och föda upp... >:D
Men den är det så svårt när man själv inte kan nåt om kött, och alla olika "slaktar" språk.
Hmm, vad betyder helfall?! :-[
Om man tittar ex på himledalens lamm, där är ju en traditionell styckning, och det är ju vad jag har bett om på lamm nr 2. och de ligger på 145 kr/kg!!!! Där är ingen färs, vart tar den vägen? Blir det ingen? ???
För jag skulle även få färs till min..
F*n vad svårt med priser...
Och ett par har ju bestämt sig för att köpa en hel slaktkropp, och mina lamm var ju väldigt stora.. har dock ingen vikt ännu, får den imorgon. Men det rör sig då för köparen runt 2500-3000 kr, kanske mer... :o det känns ju lite hårt och säga det.. men som sagt... ja... de beställde och jag sa att det kommer nog hamna runt 90-100 kr kg, men då visste jag ju inte att de ville ha det ostyckat.. men om jag tar 90 kr kg, kan väl ändå inte va för mycket?!
Det andra lammet ska vi ju sälja detaljer från, då blir det ju lite lättare att ta betalt tycker jag nog... eller?! ::) :P ???
-
Slaktaren bestämmer väl inte vad du skall ta för pris ut till kund? Jag tycker att du resonerar vettigt och har du förvarnat kunden om 90-100 kr/kg så borde de inte bli förvånade.
Med helfall menar jag hela slaktkroppen före styckning.
Att ta 35-40 kr/kg är ju som att ge bort köttet, eller ännu värre, du kommer att få betala för att sälja kött.
-
Hos gårdsbutiken nära oss kostar ett halvt lamm 79:-/kg. Då har de köpt in det från uppfödaren men skött slakt och styckning.
När jag köper helt lamm från grannen betalar jag 55:-/kg. Styckat och klart.
-
Värderar du ditt arbete?
Vi tar 150kr/kg skall höjja till 180kr.
-
Värderar du ditt arbete?
Vi tar 150kr/kg skall höjja till 180kr.
Oj, vart finns ni?! Och 180 kr/kg, hur säljs det då?! Helt utan ben? Förklara gärna övertydligt då jag inte riktigt vet hur det ser ut än :-[ :P
Jag är iofs uppfödd själv på en hel del kött som är hemslaktat hos grann-bönderna.. men ja.. då brydde man sig ju inte hur det funkade.. Tyvärr!
Själv har man ju fått gå och köpa kött på ICA! :'( :-\ :(
Men mer närproducerat och riktigt kött åt folket!!!!
Själv äter jag inte lammkött, iaf inte det jag har ätit på resaurang.. men hoppas kunna äta mitt egna!
Får väl lära mig om inte annat!!!!
MEn vilka prisskillnader.. från ca 50 till ca 150 kr/ kg... så kan man ju inte ha det i världen... hur kommer detta sig?!?!
-
En del bönder har kanske låg självrespekt och törs inte ta betalt.
Vi säljer kött från djur som bara ätit gräs och går ute året om, det är en högkvalitatitv produkt som är klimatpositiv, hälsosam (omega3 i balans istället för överslag av omega6) och smakar ljuvligt, det går inte jämföra med skitköttet industrin säljer på ICA för ungefär samma pris. Kanske någon 10kr lägre per kg men då är det ju just också skit kunden får som är ohälsosam, miljökatastrofal, smakar vidrigt och binder upp massa jord i brasilien för att odla soyaböno en utveckling som driver människor från deras småbruk in till stadens slum.
Vi berättar allt det här för kunderna och ser dem sen i ögona och säger till dem att äta allt på djuret av respekt till de döda.
Vi säljer vårt lammkött i lådor om ca 15kg. Vi har ben kvar för smakens skull. Går skitbra.
-
En del bönder har kanske låg självrespekt och törs inte ta betalt.
Vi säljer kött från djur som bara ätit gräs och går ute året om, det är en högkvalitatitv produkt som är klimatpositiv, hälsosam (omega3 i balans istället för överslag av omega6) och smakar ljuvligt, det går inte jämföra med skitköttet industrin säljer på ICA för ungefär samma pris. Kanske någon 10kr lägre per kg men då är det ju just också skit kunden får som är ohälsosam, miljökatastrofal, smakar vidrigt och binder upp massa jord i brasilien för att odla soyaböno en utveckling som driver människor från deras småbruk in till stadens slum.
Vi berättar allt det här för kunderna och ser dem sen i ögona och säger till dem att äta allt på djuret av respekt till de döda.
Vi säljer vårt lammkött i lådor om ca 15kg. Vi har ben kvar för smakens skull. Går skitbra.
Skulle tryckt gilla om det vore fejjan... Så bra skrivet!
Vi ligger lite lägre i pris än vad du gör, vår dyraste låda kostar 160 kr/kg men då är steken isärstyckad. Vi tar betalt för vad lådan faktiskt väger, en annan variant är att ta betald för den slaktade vikten. Den som tar 50 kr kilot kan inte ha räknat på vad det faktiskt kostar. Bra mat måste få kosta annars blir bara skräpmaten kvar.
-
En del bönder har kanske låg självrespekt och törs inte ta betalt.
Vi säljer kött från djur som bara ätit gräs och går ute året om, det är en högkvalitatitv produkt som är klimatpositiv, hälsosam (omega3 i balans istället för överslag av omega6) och smakar ljuvligt, det går inte jämföra med skitköttet industrin säljer på ICA för ungefär samma pris. Kanske någon 10kr lägre per kg men då är det ju just också skit kunden får som är ohälsosam, miljökatastrofal, smakar vidrigt och binder upp massa jord i brasilien för att odla soyaböno en utveckling som driver människor från deras småbruk in till stadens slum.
Vi berättar allt det här för kunderna och ser dem sen i ögona och säger till dem att äta allt på djuret av respekt till de döda.
Vi säljer vårt lammkött i lådor om ca 15kg. Vi har ben kvar för smakens skull. Går skitbra.
Ska hämta ett slaktat lamm imorgon av en granne. Det brukar kosta ca 1000 kr för 20-25 kg, helkropp. Det finns inte en chans i >:D-vete att någon betalar 180 kr kilot för lamm i mina trakter.
Och tack för att du pissar på oss övriga bönder >:(
-
Ska hämta ett slaktat lamm imorgon av en granne. Det brukar kosta ca 1000 kr för 20-25 kg, helkropp. Det finns inte en chans i >:D-vete att någon betalar 180 kr kilot för lamm i mina trakter.
Och tack för att du pissar på oss övriga bönder >:(
hmm, jag förstår inte hur din granne får ihop det här. Kanske kan han/hon slakta väldigt billigt?
Om jag slaktar ett djur så får jag betala 410 + moms till slaktare och styckare. Jag har dessutom kört djuret till slakteriet, hämtat det, lagt tid på marknadsföring, försäljning, m.m.m.m. Dessförinnan har jag skött om djuret, stängslat, matat dess mamma på stall, köpt in avelsbaggen osv.
Om jag tar 1000 kr för helfallet (momsat pris) så får jag ung 890 kr som är mina. Av dessa skall slakteriet ha 410 kr. Då har jag 480 kr kvar som skall täcka alla utgifter som jag haft. Om djuret väger 20 kilo så får jag som uppfödare 24 kr/kilo. Det är mindre än om jag sålt djuret direkt till ett slakteri och då hade jag sluppit alla omkostnader kring försäljning, transporter m.m. Så det är ett helt tokigt pris.
-
ja, det är ju inte vettigt att ta 1000 kr för ett helt lamm... då kan man ju lika gärna sälja det till scan då!
Nej som sagt, mina lamm går ute mestadels, de föds inne i februari (normal lammning) lever på mammas mjölk i 6 veckor. Får ensilage och lite kraftfoder 1 månad nattetid, så jag får morgonmjölken. Går ut med mamma i början på maj, för att sedan bli avskiljda och leva på det naturen har att erbjuda i mitten på maj, vid 3 månaders ålder.
Visst mina kommer få kraftfoder, pga av att jag vill ta del av mammans mjölk.... alternativet hade varit och slå ihjäl dom nyfödda, vilket är vanligt hos gårdsmejerister har jag förstått. Men mitt samvete klarar inte av det!
Mindre mjölk till mig = mindre pengar till mig. Men pengar är väl ändå inte allt i världen?!
-
1000:- låter inte som en vit affär ;)
-
Hej
Har slaktat 2 lamm (hos en slaktare).
Köttet säljes enligt skatteverkets regler.
En kund har beställt en hel slaktkropp. Vad sätta för pris?
Sedan är en styckad "traditionellt" vad det nu innebär, men antar att det är med ben och så?!
Vad för pris?
Lammen var stora (har inte fått någon vikt ännu, ska hämta köttet imorn) är magert kött från ostfriskiskt mjölkfår.
Frågade slaktaren om pris
han sa 35 kr för det ostyckade/kg
och 40-45 kr för det styckade!
Själv tycker jag det låter lite?! Eller?!
Tacksam för svar!
Om du ska vara realistisk, så någonstans mellan 60-75 kr/kg. Mindre då blir det dåligt för dig. Mer då är det ett ocker och överpris, som gör kunderna väldigt få eller så har man möjligen kunder som har mer plånbok än förstånd
-
Varför får allt kosta utom bra mat? Utan mat dör vi, det gör vi inte utan tv-kanaler, 3 mobiler, nytt kök, ny bil, osv :P
En liten uträkning:
Vi tar just idag 300 för slakt, 200 för standardstyckning i låda (exkl malning= +30) i vårt lilla slakteri. +moms. Om du har ett lamm som väger 20 kg och vill ha minst 30 kr/kg för slaktvikten så slår vi ihop 20 kgx30 kronor+500 kronor=1100 + matmoms 12%=1232 kr. Då räknar vi 1232/20 igen för att få kilopris på slaktvikten=61,20 kr/kg. Då är inga kostnader för frakt av djuren eller marknadsföring med om du tar så lite. Har du riktigt fina lamm vill du säkert ha mer än 30 kr, kanske uppåt 40 per kg, och då blir det 72,80 kr/kg. Vi tar i gårdsbutiken från 89 kr/kg för lamm i standardstyckning, då beräknat på slaktvikten. Lite dyrare när vi köper in finare lamm, då det är mer kött% per kilo på dem. Då är allt i låda med insatspåse, men inte packat i påsar.
De som kan tycka att det är dyrt är de som inte vill betala för djur som haft det bra, gått ute och betat och inte åkt långa transporter. Och varför, varför, varför ska någon jobba gratis och låta djuren ha det sämre för att andra ska få billig mat? Finns ingen anledning!!!!
Stå på er och ta betalt för vad ni gör!
-
En del bönder har kanske låg självrespekt och törs inte ta betalt.
Vi säljer kött från djur som bara ätit gräs och går ute året om, det är en högkvalitatitv produkt som är klimatpositiv, hälsosam (omega3 i balans istället för överslag av omega6) och smakar ljuvligt, det går inte jämföra med skitköttet industrin säljer på ICA för ungefär samma pris. Kanske någon 10kr lägre per kg men då är det ju just också skit kunden får som är ohälsosam, miljökatastrofal, smakar vidrigt och binder upp massa jord i brasilien för att odla soyaböno en utveckling som driver människor från deras småbruk in till stadens slum.
Vi berättar allt det här för kunderna och ser dem sen i ögona och säger till dem att äta allt på djuret av respekt till de döda.
Vi säljer vårt lammkött i lådor om ca 15kg. Vi har ben kvar för smakens skull. Går skitbra.
Det är alltid bra om man kan utveckla lite vad man menar med *går skitbra*... Du säljer alltså lamm så ni kan leva på det och ta ut en heltidslön? Eller lever du på ett vanligt jobb och säljer 3 lamm om året?
När det gäller mat så spelar det ingen roll vad man själv tycker om sitt kött. Man kan tycka det är helt underbart, en annan kanske tycker det är segt och dyrt.
Och ju fler lamm man ska sälja för att närma sig den där heltidslönen, desto fler kunder måste man ha som tycker köttet är lika underbart som man själv tycker. Alltså blir det mer och mer komplicerat ju fler man säljer, och man tvingas sätta marknadsmässiga priser.
-
Varför får allt kosta utom bra mat? Utan mat dör vi, det gör vi inte utan tv-kanaler, 3 mobiler, nytt kök, ny bil, osv :P
En liten uträkning:
Vi tar just idag 300 för slakt, 200 för standardstyckning i låda (exkl malning= +30) i vårt lilla slakteri. +moms. Om du har ett lamm som väger 20 kg och vill ha minst 30 kr/kg för slaktvikten så slår vi ihop 20 kgx30 kronor+500 kronor=1100 + matmoms 12%=1232 kr. Då räknar vi 1232/20 igen för att få kilopris på slaktvikten=61,20 kr/kg. Då är inga kostnader för frakt av djuren eller marknadsföring med om du tar så lite. Har du riktigt fina lamm vill du säkert ha mer än 30 kr, kanske uppåt 40 per kg, och då blir det 72,80 kr/kg. Vi tar i gårdsbutiken från 89 kr/kg för lamm i standardstyckning, då beräknat på slaktvikten. Lite dyrare när vi köper in finare lamm, då det är mer kött% per kilo på dem. Då är allt i låda med insatspåse, men inte packat i påsar.
De som kan tycka att det är dyrt är de som inte vill betala för djur som haft det bra, gått ute och betat och inte åkt långa transporter. Och varför, varför, varför ska någon jobba gratis och låta djuren ha det sämre för att andra ska få billig mat? Finns ingen anledning!!!!
Stå på er och ta betalt för vad ni gör!
Men... jämfört med den andra i tråden är du ju då ganska billig??
Hur mycket skulle du sälja om du la på en hundralapp till på kilopriset, tror du? Har du nån teori?
-
Jag är nog inte så himla billig, en annan i Värmland tar 79/kg, men jämfört med andra är det ju skillnad att ta på slaktvikt och själva lådvikten. Förut tog vi 180 kr/kg för nästan benfritt styckat lamm, då på lådvikten. För ett benfritt styckat lamm tar vi idag från 95 kr/kg, då på slaktvikten.
Men ta betalt är jättesvårt, och det är bara att lära sig.
-
Beror ju lite på hur mycket man får sälja också. Säljer men 4 lamm / år är det inga problem att få ågon att betala 150 kr för ett helt lamm med ben. Säljer man 200 lamm kan det ju bli svårare.
Jag personligen tycker det är jättekul att det kommer fler och fler fårbönder, nackdelen är bara att det tyvärr även där drar sig mot stordrift och då trycks priserna ned och tillsist måste alla ha 200 tackor för att gå runt...
-
Vi säljer mestadels nöt, men det finns några som säljer lamm också. Vi säljer det vakumförpackat och nedfryst i låda. Det går att leva på det sättet som vi bedriver jordbruk men om man är ute efter pengar så får man tag i mer om man skaffar ett jobb i stan, vi är ute efter att tjäna djur, miljö, människor och i sista hand pengar. Vi hänger köttet själva och tar tillbaka det från slakteriet och säljer det till kund i låda, vi har byggd upp en kundkrets genom vänner och bekanta, våra kunder är våra vänner och de får gärna komma och bo hos oss på våra gårdar. Vi betalar inga pengar i marknadsföring.
En lammlåda innehåller följande:
En benfri nätad stek, en med lårbenet kvar
Entrecoté
Dubbelkotletter
Lammracks.
En hel bog, en urbenad bog.
Läggar är hela, i en förpackning
Grytbitar
Färs. Platta paket om ca 1 kg.
Man kan också tänka på det så här. När vi lämnar djuret till slaktbilen så får föraren betalt, sedan får slaktaren betalt, säljer vi det till en restaurang så får kocken, servitören och diskaren betalt, säljer vi det till scan så får scan betalt, affärn får betalt. Affärsbiträdena får betalt, affärns revisorer får betalt, alla får betalt... utom just bonden som inte får betalt. Ingen av dessa skulle gå med på att inte få betalt, men det gör bonden och det har han gjort i över 50 år. Vem har han att skylla på?
I Sverige är människor idag så välbärgade att de allra flesta köper det de vill ha oavsett om priset är högre (detta är undersökt), och människor vill ha kvalitè, men vi måste berätta vad det är för kvalitèer vi faktiskt har och varför de skall betala för den. För kunderna kan ingenting om kött längre, de vet inte om att djuren består av mer än kotletter och fileèr.
-
Vi hänger köttet själva och tar tillbaka det från slakteriet och säljer det till kund i låda
Får man göra så? Alltså slakta, ta ur och flå hemma på gården och sedan köra slaktkroppen till slakteri för styckning?
Det känns ju som ett behagligt alternativ i så fall eftersom att jag har 7-8 mil till närmsta återtagsslakteri.. Har hittills inte velat köra levande djur denna väg så jag har skippat försäljning p.g.a. det. Och ett konventionellt slakteri är inte att tänka på med så få djur som vi har.
-
Får man göra så? Alltså slakta, ta ur och flå hemma på gården och sedan köra slaktkroppen till slakteri för styckning?
Det känns ju som ett behagligt alternativ i så fall eftersom att jag har 7-8 mil till närmsta återtagsslakteri.. Har hittills inte velat köra levande djur denna väg så jag har skippat försäljning p.g.a. det. Och ett konventionellt slakteri är inte att tänka på med så få djur som vi har.
Ja, om man har godkänt gårdsslakteri och obruten kylkedja hela vägen så ska det väl vara helt lagligt... Men har man redan allt detta så kan man väl lika gärna stycka hemma också så man slipper transporterna...
-
Ja, om man har godkänt gårdsslakteri och obruten kylkedja hela vägen så ska det väl vara helt lagligt... Men har man redan allt detta så kan man väl lika gärna stycka hemma också så man slipper transporterna...
*suck* Ja jag tyckte det lät för bra för att vara sant... Det är själva faan att det ska vara så krångligt att ha en småskalig köttproduktion.
-
Får man göra så? Alltså slakta, ta ur och flå hemma på gården och sedan köra slaktkroppen till slakteri för styckning?
Det känns ju som ett behagligt alternativ i så fall eftersom att jag har 7-8 mil till närmsta återtagsslakteri.. Har hittills inte velat köra levande djur denna väg så jag har skippat försäljning p.g.a. det. Och ett konventionellt slakteri är inte att tänka på med så få djur som vi har.
Nja..jag undrar om du inte missuppfattade..Köttet måste ju levandebesiktigas, och jag har svårt att se att ett slakteri skulle ta emot dig om du kommer med ett gäng kroppar...
Vi säljer mestadels nöt, men det finns några som säljer lamm också. Vi säljer det vakumförpackat och nedfryst i låda. Det går att leva på det sättet som vi bedriver jordbruk men om man är ute efter pengar så får man tag i mer om man skaffar ett jobb i stan, vi är ute efter att tjäna djur, miljö, människor och i sista hand pengar. Vi hänger köttet själva och tar tillbaka det från slakteriet och säljer det till kund i låda, vi har byggd upp en kundkrets genom vänner och bekanta, våra kunder är våra vänner och de får gärna komma och bo hos oss på våra gårdar. Vi betalar inga pengar i marknadsföring.
I Sverige är människor idag så välbärgade att de allra flesta köper det de vill ha oavsett om priset är högre (detta är undersökt), och människor vill ha kvalitè, men vi måste berätta vad det är för kvalitèer vi faktiskt har och varför de skall betala för den. För kunderna kan ingenting om kött längre, de vet inte om att djuren består av mer än kotletter och fileèr.
Så det handlar alltså om några enstaka lamm?
Tycker det är lite magstarkt att uttrycka sig förklenande om större delen av bondekåren och mena att dom är idioter som inte kan ta betalt, när man inte kan visa på hur det skulle gå till rent praktiskt.
Jag har ganska små lån i sammanhanget, de kostar mig ca 200 000 om året. sen vill jag gärna ha lite betalt för mitt jobb också, säg 100 000. Lite andra kostnader tillkommer ju alltid, så vi landar på 400 000 om året för att gå jämt upp.
Så en enkel fråga: 400 000 ska komma in. Hur många lamm skulle jag behöva sälja för 180 kr/kg för att få in det?
-
Så en enkel fråga: 400 000 ska komma in. Hur många lamm skulle jag behöva sälja för 180 kr/kg för att få in det?
Drygt 250 stycken.. :)
Men skulle man svämma marknaden med exklusivt kött till höga priser så går det nog knappast att ta 180kr/kg längre..
-
Drygt 250 stycken.. :)
Men skulle man svämma marknaden med exklusivt kött till höga priser så går det nog knappast att ta 180kr/kg längre..
Nej, det är ju just det som är nöten ... :) Vilken snubbe som helst klarar säkert att sälja 5-6 lamm jättedyrt, men 250?
-
400000/20 kg kött /lamm = 20000
20000/180 kr = 111 st
får du 10 kg kött så är det 222 st
detta förutsätter att dina omkostnader inte stiger om du skaffar fler tackor :-*
Jag kommer bara sälja stekarna och funderar på att ligga kring 130-150 kr kg nu har jag bar fyra tackor så inte kommer jag gå +
-
Jag måst bara lägga till en sak till, alla omkostnader för gården behöver inte betalas av får, det bästa är att ha fler ben att stå på.
-
Hej på er alla glada ;D
Nu har jag hämtat mitt kött! Slaktaren var helt förstummad. Han undrade vad det var för monster-ras och om jag matat dom med anabola ;)
Men det har jag icke! I år blev det inte som andra år... så de föddes i januari, gick med mamma till juni, sedan bara bete, vatten och mineraler!!!
Slaktad vikt 33 och 34 kg och inget fett! (utmärglade sa han, och såg mittt ansiktsuttryck, och ändrade då sig till stora fina kroppar utan fett :P)
För här ska inte vara några utmräglade djur inte!
Så här tänker jag ta 90 kr/kg för hel slaktkropp! Så är det... visst notan blir ju rätt saftig då det är en stor slaktkropp.. men det är ju kött, inte en massa fett iaf ;) Okej, sen är det ben, men dom är ju inte odugliga dom heller!
hoppas på att jag inte blir idot förklarad!
-
Nej, som det görs nu är att köttet hängs i en kylbil som vi äger och där vi kan kontrollera temperaturen, vi ställer den utanför slakteriet vid slakt, efter hängning så förs köttet in i slakteriet och styckas, vackas och packas i lådor. Men det är en massa krångel och extrajobb så därför bygger vi vårt eget slakteri där vi kan göra alla moment själva, det skall vara klart i februari.
Den svenska bonden har begått politiskt, ekonomiskt och kulturellt självmord genom att förstöra sina egna bondekooperativ, det är mycket olyckligt. Det har enkelt uttryckt skett genom att bonden själv har avsagt sig makten i sina organisationer och överlämnat den till styrelser som sedan tillsammans med statens representanter har trampat in på en väg mot stordrift och fokusering på kvantitet istället för kvalitet, men jordbruk kan inte bedrivas som industri utan stora skador på miljön. När jag idag söker startstöd för unga jordbrukare så får jag inte hålla på med förädling, stödet är formulerat så att de vill att jag skall leverera bulk till industrin och bli en kugge i det maskinella skitmatskomplexet istället för att bli en glad och lycklig bonde som tillverkar mat av hög kvalitè, det är kanske inte så genomtänkt från deras sida men resultatet visar att de tänker i "en box" som de har svårigheter att ta sig ur.
Jag menar inte att smutskasta konventionella bönder, vi vill med vår kritik peka ut var felet ligger så att det kan rättas till, många av dessa bönder är våra grannar och vänner och en del av dem är beredda att tänka i nya banor om högre kvalite och mindre besättningar. Det är bara det att de inte har tänkt till. Många har övertagit gårdar från sina föräldrar utan att reflektera över vilken rikedom de faktiskt har tillgång till eller hur man producerar med lönsamhet, istället har man trampat på i gamla fotspår.
-
Drygt 250 stycken.. :)
Men skulle man svämma marknaden med exklusivt kött till höga priser så går det nog knappast att ta 180kr/kg längre..
Jag ser på det omvänt, om fler producerar och säljer kvalitetskött så stiger uppmärksamheten och medvetenheten om kvalitetskött och att bonden behöver betalt för sitt arbete. Vi vinner alla på att vi tar mer betalt. Egentligen borde köttet och maten kosta ännu mer än det vi tar, vårt pris är billigt. Min mormor la nog halva sin inkomst på mat.
-
Följande instanser avgör vad som är rätt pris på en vara:
- säljaren
- köparen
När dessa är överens om ett pris som båda är nöjda med är priset rätt. Vad någon annan tycker har inget med saken att göra. Detta inkluderar slaktare, grannar, staten och konkurrenter.
-
Skulle tryckt gilla om det vore fejjan... Så bra skrivet!
Vi ligger lite lägre i pris än vad du gör, vår dyraste låda kostar 160 kr/kg men då är steken isärstyckad. Vi tar betalt för vad lådan faktiskt väger, en annan variant är att ta betald för den slaktade vikten. Den som tar 50 kr kilot kan inte ha räknat på vad det faktiskt kostar. Bra mat måste få kosta annars blir bara skräpmaten kvar.
Om du ska vara realistisk, så någonstans mellan 60-75 kr/kg. Mindre då blir det dåligt för dig. Mer då är det ett ocker och överpris, som gör kunderna väldigt få eller så har man möjligen kunder som har mer plånbok än förstånd
Tack för komplimangen, Skogsnatt! Jag köper kött av mille och har inga som helst problem med priset. Det är en bra produkt! Min plånbok är inte överdrivet välfylld, så för oss innebär det att vi äter mindre av det dyra köttet och fler vegetariska måltider, särskilt när vi har eget grönt att använda. :) Kan faktiskt inte se några som helst nackdelar med det!
-
Ja jag skulle nog säga att de som köper falukorv(med sisådär 25% kött i) för 35 kr kilot, alltså totalt 140 kr kilot för köttet om man räknar bort vatten och potatispulver, som essutom är malkött från allt möjligt "skräpkött" på djuren är de som har lite dåligt förstånd!
Om man köper ett helt lamm med en slaktvikt på säg 15 g får man med lätthet ut flera fina stekar, kotletter eller liten file, revbenspjäll och säkert 4-5 kg riktigt finköttfärskött. Av dessa 4-5 kg köttfärs kan du sen göra egna korvar och blandar du då i ndast 25% kött i korven år du ut ca 20 kg korv! Räkna på det kg priset för korven!
-
Ja jag skulle nog säga att de som köper falukorv(med sisådär 25% kött i)
Men då är det ingen falukorv..
Och jag tycker det är en lite märklig jämförelse att man då skulle göra en ännu sämre korv för att få ett lägre kilopris. Blanda i 1 % kött direkt då, så blir det riktigt billigt...
-
Ett intressant inslag i "det är procenten som räknas" är de inplastade örtmarinerade köttstycken som säljs som stekar men har lägre kötthalt än de tyska grillkorvarna på Lidl.
-
Slaktad vikt 33 och 34 kg och inget fett! (utmärglade sa han, och såg mittt ansiktsuttryck, och ändrade då sig till stora fina kroppar utan fett :P)
För här ska inte vara några utmräglade djur inte!
Så här tänker jag ta 90 kr/kg för hel slaktkropp!
Om du skickat dom till slakteri så hade du fått typ 6-8 kr kilot för dom...
-
Följande instanser avgör vad som är rätt pris på en vara:
- säljaren
- köparen
När dessa är överens om ett pris som båda är nöjda med är priset rätt. Vad någon annan tycker har inget med saken att göra. Detta inkluderar slaktare, grannar, staten och konkurrenter.
Helt rätt :) Det finns många åsikter om detta, men det här är ju egentlige själva kärnan.
-
Jag har inte läst hela tråden men så här gör vi. Tar tillbaka ca. 10 lamm från slakteriet. De tar 345 kr för slakt. vi kör våra lamm dit,hämtar återtag och hänger lite längre här.(tycker att det är bättre) Sedan tar vi 95/kg för helfall och hoppas att inte ngn. vill ha finstyckat. Vi kan hjälpa till med grovstyckning om det behövs.De flesta känner vi och de är helnöjda. Vi har Gutar mellan 15-20 kg.Jägare styckar helst själva. Har inga problem att sälja dessa lamm men går inte ut på "marknaden" utan har kunder.
-
Jag har inte läst hela tråden men så här gör vi. Tar tillbaka ca. 10 lamm från slakteriet. De tar 345 kr för slakt. vi kör våra lamm dit,hämtar återtag och hänger lite längre här.(tycker att det är bättre) Sedan tar vi 95/kg för helfall och hoppas att inte ngn. vill ha finstyckat. Vi kan hjälpa till med grovstyckning om det behövs.De flesta känner vi och de är helnöjda. Vi har Gutar mellan 15-20 kg.Jägare styckar helst själva. Har inga problem att sälja dessa lamm men går inte ut på "marknaden" utan har kunder.
Det är ju en bra variant! Att ta hem slaktkroppen och sälja den, styckad eller hel.. Får man göra så eller finns det massa andra regler som sätter käppar i hjulen för det?
I.o.f. skulle det bli upp mot 95 kronor/kilot finstyckat (räknat på slaktvikten då, inte den faktiska köttvikten) för min del då om jag ska sälja det..
-
Det är ju en bra variant! Att ta hem slaktkroppen och sälja den, styckad eller hel.. Får man göra så eller finns det massa andra regler som sätter käppar i hjulen för det?
I.o.f. skulle det bli upp mot 95 kronor/kilot finstyckat (räknat på slaktvikten då, inte den faktiska köttvikten) för min del då om jag ska sälja det..
Så får man nte göra utan det måste vara förackat och obruten kylkedja. Att börja grovstycka, hänga i utrymmen som inte är godkända för köttproduktion eller liknande godkäns inte. Så vidare kontrollanten inte släppe igenom det vill säga. Väldigt stor skillnad mellan kontrollant och kontrollant. Ibland vet tex inte ns kommunens ansvarige vad som gäller utan an hänvisa en att ta reda på sakerna själva...
-
Så får man nte göra utan det måste vara förackat och obruten kylkedja. Att börja grovstycka, hänga i utrymmen som inte är godkända för köttproduktion eller liknande godkäns inte. Så vidare kontrollanten inte släppe igenom det vill säga. Väldigt stor skillnad mellan kontrollant och kontrollant. Ibland vet tex inte ns kommunens ansvarige vad som gäller utan an hänvisa en att ta reda på sakerna själva...
Det är ju själva faan..
-
Det är ju själva faan..
Frustrerad? :) Varför kan du inte ta dina i en transport och köra dom till återtagsslakteriet? 7-8 mil är ju inget, så kan du sälja helt enligt regler..
-
Frustrerad? :) Varför kan du inte ta dina i en transport och köra dom till återtagsslakteriet? 7-8 mil är ju inget, så kan du sälja helt enligt regler..
Jo, det är väl så det får bli.. Men jag misstänker att det inte lär stanna vid 340 kronor per lamm om man ska ha det finstyckat och färsat.. Frågan är om det är värt det hela.. Jag menar en slaktkropp hos mina lamm väger väl kanske 15 kilo, sedan ska slakteriet ha en bunt pengar, och jag vill gärna få ut lite för köttet + resan tur och retur 2 gånger.. Det kan inte bli många kronor per kilo kvar till mig på det.
-
Nä, några pengar över blir det ju inte. Om det går så försök åtminstone få styckning per kilo..då har du ju lite koll på läget iaf..
-
Om du skickat dom till slakteri så hade du fått typ 6-8 kr kilot för dom...
Ja, och varför hade jag fått 6-8 kr/ kg?! För stora?! Och vad är felet med det, då det är kött, och inte fett?! Kan man fråga sig....
-
Ja, och varför hade jag fått 6-8 kr/ kg?! För stora?! Och vad är felet med det, då det är kött, och inte fett?! Kan man fråga sig....
Japp för tunga (gränsen för bästa pris går vid 26 kg) och för lite fett.
"Köttet bör vara ljust och helst i så små styckningsdelar som möjligt, fettet är smakbärare." Från kurs i köttkvalite.
-
Japp för tunga (gränsen för bästa pris går vid 26 kg) och för lite fett.
"Köttet bör vara ljust och helst i så små styckningsdelar som möjligt, fettet är smakbärare." Från kurs i köttkvalite.
Okej, ja, jag antar att köttet inte är fettfritt, det borde väl vara omöjligt?! Går gränsen vid 26 kg på grund av att styckdetaljerna blir för stora då eller?
På en klassisk köttras kan jag tänka mig att vikter därutöver blir det fett, inte kött. Men det är ju detta som utmärker denna rasen, att oavsett storlek så blir de inte feta....
Dock i år är de rätt stora, det får vi tacka det extremt bra betes året för! Dessutom så föddes de 1 mån tidigare än vad lammning (bör) ligga, likaså slaktades de 1 månad senare än beräknat pga av det goda betet!
Så till nästa år kommer de nog ligga runt 25 kg i genomsnitt kan jag tänka mig.
Hur som helst så är jag faktiskt lite stolt då slaktaren berömde detta fina kött! Och det känns ju bra för en nybörjare... Sen får Scan betala vad dom vill, dit kommer inte mina djur iaf, då får jag väl göra hundmat på det istället! Eller mala ner allt till korv!
-
På en klassisk köttras kan jag tänka mig att vikter därutöver blir det fett, inte kött.
Där har du fel!
Köttraserna fortsätter att bygga kött även vid höga vikter, det är det som är skillnaden på köttraser och andra raser!
De tunga köttraserna bygger kött och inte fett även vid väldigt hög utfodringsintensitet och väldigt hög vikt.
-
Frustrerad? :) Varför kan du inte ta dina i en transport och köra dom till återtagsslakteriet? 7-8 mil är ju inget, så kan du sälja helt enligt regler..
Man får tyvär inte transportera djur själv längre än 65km utan utbildning :(
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadgallerfortransportinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc80001019.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadgallerfortransportinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc80001019.html)
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadartransporterinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc8000992.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadartransporterinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc8000992.html)
-
Där har du fel!
Köttraserna fortsätter att bygga kött även vid höga vikter, det är det som är skillnaden på köttraser och andra raser!
De tunga köttraserna bygger kött och inte fett även vid väldigt hög utfodringsintensitet och väldigt hög vikt.
Tack Rosa! Det är kanon och lära sig massa nytt :-*
Men vad är det för raser folk talar om när man får problem med fettansättning istället för kött vid högre vikter?
En känd person köpte en bagge av mig för att korsa in i sin (texel, har jag bestämt för mig) besättning för att minska fett ansättningen, är inte texel en tung köttras?! Eller är jag helt ute och cyklar?!
Förklara... Alltså jag ifrågarsätter inte vad du säger, utan jag vill bara lära mig o:) :-[ :P
-
Hur som helst så är jag faktiskt lite stolt då slaktaren berömde detta fina kött! Och det känns ju bra för en nybörjare... Sen får Scan betala vad dom vill, dit kommer inte mina djur iaf, då får jag väl göra hundmat på det istället! Eller mala ner allt till korv!
Ett förslag.... även om du verkar anti Scan. Om du sålt dem i juni-juli när de hade vägt, säg... 20 kg hade du säkert fått minst 40 kr/kg för dem. Bara lämna iväg dem, bli av med dem tidigt, slippa krångla, slippa fundera på prissättning, slippa försöka ro ihop det med köpare och tidpunkt som ska passa alla etc etc. Allt runtomkring återtag kostar i både tid och pengar.
-
Alltså, jag är inte emot scan just bara för priserna. Jag är inte emot Scan eller liknadne uppköpare på det viset..
Utan jag vill sälja mitt kött, jag vill möta kunden. Jag vill att de ska få se var deras mat har blivit till. För mig är det så mycket mer värt än bara just kött=pengar.
Jag ska inte sticka under stol med att även jag behöver pengar för att leva. Men det finns även mer där bakom.
Vi kommer att ha nästa år en gårdsbutik, och där kommer ju inte bara säljas kött. Utan även ost, skinn, honung, ägg.. Detta är gårdens produkter.
Sen kommer det även finnas produkter från andra tillverkare/förädlare... Det handlar om mångfald i min butik med.
Och allt kött kommer absolut inte säljas i köttlådor. Det mesta är tänkt att säljas som styckdetaljer, och det som inte går som styckdetaljer, ja det får bli korv...
Och skulle jag inte få avsättning för allt kött själv, ja, då kanske jag skickar en omgång djur till uppköpare under sommaren, då priserna är som högst...
När även hundarna har fått bli mätta ;) ;D
-
Man får tyvär inte transportera djur själv längre än 65km utan utbildning :(
[url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadgallerfortransportinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc80001019.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadgallerfortransportinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc80001019.html[/url])
[url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadartransporterinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc8000992.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/transporter/vadartransporterinomekonomiskverksamhet.4.207049b811dd8a513dc8000992.html[/url])
Ja de där jävla byråkratidioterna har tydligen sett till att täppa till varenda möjlighet för en småbrukare att få tillbaka några pengar på att slakta sina djur..
I dagsläget är alltså det mest ekonomiska alternativet för mig att ha djuren för den egna konsumtionens och EU-bidragens skull och att sedan slå ihjäl överskottslammen och gräva ned dem.. Jag VET, det är OCKSÅ olagligt! Jag blir så förbannad att jag inte vet vart jag ska ta vägen.. Jag HATAR detta jävla land så mycket ibland.
EU-reglerna är ju de samma över hela EU, men skillnaden ligger i hur mkt myndigheterna i de olika länderna lägger energi på att de efterlevs.. Inte faan är myndigheterna i Grekland, Italien, Spanien o.s.v. lika jävla nitiska mot småskalig försäljning som de är här i vårt skitnödiga land?! Jag är född i fel tid helt klart.. Jag hatar detta överstatliga och överkóntrollerande samhälle!!
-
Fy vilket språk! Ingen tvingar dig att bo i Sverige, flytta till ett annat land då!
-
Halte...
Man behöver väl inte tolka alla regler så himla bokstavligt...!!
Och det eviga tjatet om obruten kylkedja.... du får köttet packat i lådor som har stått i slakteriets kyl som säkert inte håller mer än 2 grader , du kör det i din bil utan att ha på en massa värme. Hur lång tid tar det då att få upp temperaturen över 8 grader ( som är gränsen ) ? Inte tar det en halvtimme iaf. Ska man köra långt så kan man packa om i frigolitlådor och ha med kylklampar
Om man vill stycka hemma.... det kan väl inte vara några problem om man har ändamålsenliga lokaler. Kolla med livsmedelsinspektören, det finns även bestämmelser som säger att man vid enstaka till fällen får göra både det ena och det andra utan tillstånd. Kolla det istället för att bara resignera
-
Fy vilket språk! Ingen tvingar dig att bo i Sverige, flytta till ett annat land då!
Men stackars liten då.. Du får hålla för ögonen istället.
-
Om man vill stycka hemma.... det kan väl inte vara några problem om man har ändamålsenliga lokaler. Kolla med livsmedelsinspektören, det finns även bestämmelser som säger att man vid enstaka till fällen får göra både det ena och det andra utan tillstånd. Kolla det istället för att bara resignera
Jag har kollat ALLT hos min inspektör och man får enligt henne INTE slakta om det inte är godkända lokaler för kötthantering. Dvs ganska stränga regler. Kylkedjan ska dessutom vara obryten utanför förpackningen, det går alltså inte att säga att "köttet har inte blivit varmare än 8 grader". Vi får inte ens transportera bullar från ett godkänt kök 300 meter från gården hem till vår frys i gårdsbutiken utan att ha dem i kylbagar!
Men på vissa håll godkänner säkert inspektören det hela. Det är ju lite av probleet, att det är olika människor som drar egna slutsatser utifrån ett allt för krågligt regelverk.
-
Du verkar nog ha en ovanligt nitisk inspektör, jonas. Och det är ju en del av problemet, att folk tolkar så olika. Man får ju t.ex stycka i en varm lokal, 12 grader.. Reglerna säger dock att temperaturen i köttet inte får stiga över ett visst gradantal. Det betyder alltså att om du kan stycka snabbt, så spelar inte temperaturen i rummet nån roll. Detsamma gäller rimligen kylkedjan, i sin egenkontroll mäter man ju ankomsttemperaturen inne i förpackningen.
Men att man skulle få stycka lite överallt, det stämmer ju såklart inte. All hantering ska ske i godkänd lokal.
-
Det är just det där som gör det så jobbigt tycker jag.. Det är lite som att slåss mot skuggor. Den ena säger si, den andra så och så i slutänden så kan man ändå inte vara säker på att man inte hamnar i en tvist med en tredje som tolkar sakerna på ett helt annat sätt
-
En sann byråkrat är definitionsmässigt en person som ser varje lösning som ett problem.
-
Man får stryka dom medhårs och bara hålla med i allt dom säger, då brukar det gå att lirka sig fram. Gör man ett seriöst intryck, så är hälften vunnet.
Inte som det var här hos mig förr, då jag hade inspektörer som jagade mig runt bilen med delgivningar och sen hängde sig fast i backspegeln på bilen när jag åkte iväg.
-
Får se om några år då bostadshuset är färdigrenoverat om man ska försöka få till en fungerande kötthanteringsverksamhet.. Det är ju lite pengar man ska ut med och man får väl räkna med en hel del bråkande och överklagande också. Så det gäller ju att man har plånboken och psyket välfyllt.
Tycker det är tillräckligt jobbigt med min nuvarande kontrovers med sotarmästaren, exakt samma problemställning fast inom ett helt annat område..
-
Ja de där jävla byråkratidioterna har tydligen sett till att täppa till varenda möjlighet för en småbrukare att få tillbaka några pengar på att slakta sina djur..
I dagsläget är alltså det mest ekonomiska alternativet för mig att ha djuren för den egna konsumtionens och EU-bidragens skull och att sedan slå ihjäl överskottslammen och gräva ned dem.. Jag VET, det är OCKSÅ olagligt! Jag blir så förbannad att jag inte vet vart jag ska ta vägen.. Jag HATAR detta jävla land så mycket ibland.
EU-reglerna är ju de samma över hela EU, men skillnaden ligger i hur mkt myndigheterna i de olika länderna lägger energi på att de efterlevs.. Inte faan är myndigheterna i Grekland, Italien, Spanien o.s.v. lika jävla nitiska mot småskalig försäljning som de är här i vårt skitnödiga land?! Jag är född i fel tid helt klart.. Jag hatar detta överstatliga och överkóntrollerande samhälle!!
Är faktiskt beredd att hålla med dej till stora delar,det är näst intill omöjligt att prova leva lite grann på småskalig produktion,lagar hit regler dit.
-
hursomhelst, hur klassade sig dina lamm? Jag är lite sugen på att köra renrasigt på mina frisar nästa år. :) Hur var det, hade du M3?
-
Det som är riktigt irriterande är att man får sälja vilt som är slaktat ute i skogen med kniven som användes att bre mackan och peta naglarna med, bukhålan fylld med granris och släpat efter traktorn hem - mina lamm som slaktats hemma på gården där slaktkroppen aldrig har varit i kontakt med något annat än de 4 knivarna (avfångning, flå, buköppning och en "vanlig" slaktkniv blir 4 olika knivar) och mina rentvättade händer får vi inte ens sälja som hundmat ???
Styckning av lamm är inget man vill betala dyra pengar för, för en van styckare tar det ungefär 5 minuter för att stycka ett lamm... så 100 kr per lamm för styckning ger en timlön på 1200 kr :o
Själv har jag inte lika mycket övning men på sådär 15 minuter har jag ju finstyckat lammet i bog 2st, hals 2 st halvor, entrecote 2 st, ytterfilet 2 st,filet 2 st samt 2 st benfri stek + revben och sidor + underdelen av bakbenen vilka jag gör färs av ;D
Säljer man hela djuret till slakteriet så får man ju vara glad om dom inte skickar en räkning för att dom har varit så snälla och tagit emot dom >:D
Vi frågade nyligen på får vad dom skulle tänkas ge eftersom vi ska minska på antalet tackor, dom började prata om 6 kr kilot - avdrag :o I affären kostar hundmaten 20 kr kilot fryst, så inte fasen får dom se skymten av några tackor på slakteriet.
Nä, det börjar vara dags att göra något åt slakterilobbyn elle rvem tusan det är som har kommit på nuvarande regler - "Sverige det nya matlandet" kan ju Eskil jordbruksminister se sig i stjärnorna om så länge vi inte får till fler gårdslakterier, fler gårdsmejerier och fler småskaliga ysterier.
Stordrift har aldrig gynnat utvecklandet av delikatesser vare sig lokalt eller nationellt, i landet brunsås är det ju bara prislappen som är intressant :-X
-
Det som är riktigt irriterande är att man får sälja vilt som är slaktat ute i skogen med kniven som användes att bre mackan och peta naglarna med, bukhålan fylld med granris och släpat efter traktorn hem - mina lamm som slaktats hemma på gården där slaktkroppen aldrig har varit i kontakt med något annat än de 4 knivarna (avfångning, flå, buköppning och en "vanlig" slaktkniv blir 4 olika knivar) och mina rentvättade händer får vi inte ens sälja som hundmat ???
Styckning av lamm är inget man vill betala dyra pengar för, för en van styckare tar det ungefär 5 minuter för att stycka ett lamm... så 100 kr per lamm för styckning ger en timlön på 1200 kr :o
Själv har jag inte lika mycket övning men på sådär 15 minuter har jag ju finstyckat lammet i bog 2st, hals 2 st halvor, entrecote 2 st, ytterfilet 2 st,filet 2 st samt 2 st benfri stek + revben och sidor + underdelen av bakbenen vilka jag gör färs av ;D
Säljer man hela djuret till slakteriet så får man ju vara glad om dom inte skickar en räkning för att dom har varit så snälla och tagit emot dom >:D
Vi frågade nyligen på får vad dom skulle tänkas ge eftersom vi ska minska på antalet tackor, dom började prata om 6 kr kilot - avdrag :o I affären kostar hundmaten 20 kr kilot fryst, så inte fasen får dom se skymten av några tackor på slakteriet.
Nä, det börjar vara dags att göra något åt slakterilobbyn elle rvem tusan det är som har kommit på nuvarande regler - "Sverige det nya matlandet" kan ju Eskil jordbruksminister se sig i stjärnorna om så länge vi inte får till fler gårdslakterier, fler gårdsmejerier och fler småskaliga ysterier.
Stordrift har aldrig gynnat utvecklandet av delikatesser vare sig lokalt eller nationellt, i landet brunsås är det ju bara prislappen som är intressant :-X
Väl talat!
-
För oss som jobbar med att stycka lamm skulle det bli en rejäl förlustaffär att stycka för 100 kr/st... Det är ju inte bara själva styckningen som tar tid, och som dessutom tar mer än 5 minuter om det ska se snyggt ut ;) Man ska ta fram kropparna, lådor och insatspåsar kostar, allt måste märkas och lådorna ställas rätt, och -en stor del- städningen efteråt och pappersarbetet som tar en himla tid. Det blir en del avfall också som det kostar några kronor kilot att bli av med. Sedan kostar det en hel del att driva själva slakteriet, provtagningar mm. Däremot om man styckar åt sig själv och bara räknar tiden man gör själva styckningen så är jag väl nere på nära 5 minuter. Men då blir det inga kotletter i bandsågen :P
Slutsats: Det var mycket enklare innan vi öppnade slakteriet, men vi har samtidigt större möjligheter att sälja våra produkter nu :)
-
Jag föredrar ytterfile framför kotletter... benfritt ska det vara ;)
Jämför man priserna på slakteriet så verkar dom ju anse att uppfödningen av lammet ska ge sådär 8 kr kg på slaktvikt medan deras egen insats verkar värderas till det dubbla - även som uppfödare är det pappersarbete, även där ska det vara godkända lokaler, även där blir det avfallshantering och veterinär som ska betalas, trakorn vill ha diesel... kort sagt så funkar det inte att ta ut sina omkostnader på primärproducenten längre.
Idag är situationen helt ohållbar med ständigt dyrare insatsvaror och ständigt sämre avräkningspriser, omräknat i dagens penningvärde så fick bonden 3 ggr mer betalt för köttet på 50-60-talet samtidigt som diesel och konstgödning har blivit mångdubbelt mycket dyrare sedan dess. Jordbruket går på knäna medan Ica-Stig, grossisten och slakteriets VD åker fläskmerca :-X
Nu håller vi på att skära ner på antalet djur och kommer bara att ha uppfödning för självhushållning... skulle jag satsa på djurhållning i större skala så skulle jag vara tvungen att ta över både slakt och distribution i egen regi om det ska bli några pengar över till en egen fläskmerca.
-
Det är väl ingen som tvingar dig att sälja till slakteriet eller hålla på med får överhuvudtaget. ???
-
Nä, men i min enfald så trodde jag att man skulle kunna få betalt för att producera kött.
Andra företag vill ganska standardmässigt ha 10% avkastning på satsat kapital, försöker du att producera kött får du vara glad om öht inte går back.
Det finns idag inte förutsättningar för att starta upp köttproduktion annat än för självhushållning, de låga avräkningspriserna sätter effektivt stopp för viljan att investera i någon form av verksamhet.
Tittar vi tex på slaktsvinsproduktion så har antalet producenter nästan halverats på senaste årtiondet, samtidigt som befolkningsmängden har ökat och köttkonsumtionen per capita har ökat. Så nu köper folk utländskt kött istället vilket är en tragedi för både djuren och miljön - vad spelar det för roll hur bra djurskydd och fantastiskt miljötänkande vi har i Sverige om vi inte producerar några jordbruksprodukter :'(
-
Det där med obruten kylkedja är precis vad man gör den till. Vi har i vårt egenkontrollprogram att saker vi transportera själv in till restaurangen inte ska ha gått upp till mer än 8 grader från när vi hämtade produkten, den brukar vara cirka 5 grader när vi hämtar på slakteriet. Det betyder att om man lastar en kombi fullt med 250kg massivt tättpackat lammkött mitt i sommaren så har man cirka 3 timmar på sig att komma fram till målet. Det är lite värre med de lösa påsar med ben, de värms upp ganska snabbt.
-
Så frågan är då vem vi skall hålla som ansvarig. Jag tycker att vi köttproducenter är ansvariga för att göra vår affärsidè lönsam. Inte slakteriet, de kan vi inte hålla ansvariga, inte staten, eskil eller någon annan heller.
Nä, men i min enfald så trodde jag att man skulle kunna få betalt för att producera kött.
Andra företag vill ganska standardmässigt ha 10% avkastning på satsat kapital, försöker du att producera kött får du vara glad om öht inte går back.
Det finns idag inte förutsättningar för att starta upp köttproduktion annat än för självhushållning, de låga avräkningspriserna sätter effektivt stopp för viljan att investera i någon form av verksamhet.
Tittar vi tex på slaktsvinsproduktion så har antalet producenter nästan halverats på senaste årtiondet, samtidigt som befolkningsmängden har ökat och köttkonsumtionen per capita har ökat. Så nu köper folk utländskt kött istället vilket är en tragedi för både djuren och miljön - vad spelar det för roll hur bra djurskydd och fantastiskt miljötänkande vi har i Sverige om vi inte producerar några jordbruksprodukter :'(
-
Tacitus: Det var just det vi gjorde, alltså tog hand om allt själva. Sedan slaktar vi åt andra också förstås. Jag håller med de som säger att det är vi bönder själva som har oss själva att skylla när vi "lämnat över" makten över maten till våra egna livsmedelsföretag som exv Scan. Istället för att säga till vd:n där att sälja våra produkter till det pris vi måste ha, har vi låtit honom/henne se till att bara industrin går bra. En vd som gör så skulle omedelbart avsättas!!!!! Sedan jag tog över gården här har vi inte sålt något till något annat slakteri, utan vi byggde upp det egna istället. Vi har hittills betalat 2 kr mer/kg för lammen än scan till de som vi köpt av då vi behövt mer till butiken (våra lamm är för små än så länge). Vi håller på och tittar på hur vi ska kunna få tillbaka insatsen från Scan som var gjord för en herrans massa år sedan. Tyvärr har inte idén med kooperativ fungerat alls, just för att vd:ar har fått hållas på det där viset!
-
Så frågan är då vem vi skall hålla som ansvarig. Jag tycker att vi köttproducenter är ansvariga för att göra vår affärsidè lönsam. Inte slakteriet, de kan vi inte hålla ansvariga, inte staten, eskil eller någon annan heller.
Problemet ärbara att vissa säljer köttet för 55 kr / kg, då är det liksom svårt att konkurrera med dem prismässigt. Visst kan man försöa marknadsföra att man har bra djurhållning osv men den tora massan bryr sig mer om att det ska kosta så lite som möjligt. Dock verkar trenden vända och folk blir mer medvetna, eller kanke rättare sagt "det blir lite mode i att säga att man handlat kött i en gårdsbutik hos byns bonde".
Räknade lite snabbt på alla våra kostnader på fåren minus bidrag, kom då fram till ungefär en kostnad på 1000 kr / tacka. Om vi då skulle få 2 lamm / tacka som väger 12 kg blir det 220 kg för oss. Säg sen att vi skickar det på slakt och där får vi betala ca 40 kr / kg + 10 kr / kg i frakt och sedan säljer det för 115 kr / kg. Då gör vi en vinst på totalt 14.300 kr på våra tio tackor. Inte så jäkla pjåkigt.
-
Problemet ärbara att vissa säljer köttet för 55 kr / kg, då är det liksom svårt att konkurrera med dem prismässigt. Visst kan man försöa marknadsföra att man har bra djurhållning osv men den tora massan bryr sig mer om att det ska kosta så lite som möjligt.
Nu är det ju så att det bara är någon promille (inte ens procent) av alla fårägare som missköter djuren.
Övriga har bra djurhållning, så det är ju ett väldigt dåligt för att inte säga lögnaktigt sätt att marknadsföra sig. :(
-
Nu är som tur är ett lamm mer än bara kött för mig.
Det finns ju fler delar på djuret som kan inbringa lite pengar, ull och skinn + betesbidrag för att dom håller landskapet öppet allt detta måste räknas in i budgeten. Jag håller också med om att det är fel att sälja kött till underpris och att man gemensamt skulle gå samman och riktpriser.
Nu är det svårt att diskutera priset för köttet då man tydligen räknar olika, en del räknar slaktvit och en del den faktiska vikt som går ut till kund och det blir skillnad.
-
Att klaga på konkurrenternas priser måste ju vara en dödfödd affärsstrategi. Jag tycker takes tabell i det här inlägget ger en tydlig indikation på var problemet ligger:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=121854.msg1109763#msg1109763 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=121854.msg1109763#msg1109763)
-
Nu är det ju så att det bara är någon promille (inte ens procent) av alla fårägare som missköter djuren.
Övriga har bra djurhållning, så det är ju ett väldigt dåligt för att inte säga lögnaktigt sätt att marknadsföra sig. :(
Kan väl inte vara ett lögnktigt sätt att marknadsföra att man har bra urhållning? Hur menar du då?
-
Kan väl inte vara ett lögnktigt sätt att marknadsföra att man har bra urhållning? Hur menar du då?
Nej men det beror på hur det görs..
att marknadsföra sitt lammkött som unikt på så vis att "-dom här har minsan levt i en bra djurhållning" och då spela på att köparen tror att här är djur som haft det unikt bra och att köpetillfället är unikt (underförstått att majoriteten av andra lamm dom lever i en såå dålig djurhållning).
Men eftersom 99% av fåren i Sverige har det bra/lever i bra djurhållning känns den marknadsföringen som "spelar på köparens okunnighet" som en lögn..
Men det är väl sånt som kallas "försäljningsteknik" kanhända.
-
Räknade lite snabbt på alla våra kostnader på fåren minus bidrag, kom då fram till ungefär en kostnad på 1000 kr / tacka. Om vi då skulle få 2 lamm / tacka som väger 12 kg blir det 220 kg för oss. Säg sen att vi skickar det på slakt och där får vi betala ca 40 kr / kg + 10 kr / kg i frakt och sedan säljer det för 115 kr / kg. Då gör vi en vinst på totalt 14.300 kr på våra tio tackor. Inte så jäkla pjåkigt.
Jag tycker tvärtom att din uträkning visar var problemet med köttproduktion och lönsamhet ligger. Om vi räknar bort momsen på det du sålde, 1500 kr och sen egenavgifterna, så är vi nere på i runda slängar 10 000 på 10 tackor. För att sköta om 10 tackor i ett år, sälja 20 lådor kött, så har du alltså skrapat ihop en halv månadslön för en vanlig industriarbetare..
Då tänker vi oss att man multiplicerar upp vinsten för att få ihop en hyfsad lön på 200 000 så är vi uppe i 200 tackor. Det blir då 400 lådor kött som ska säljas, dvs 8 lådor i veckan, året runt.
Vi har nu alltså 200 tackor som ska skötas, klippas osv.. 400 lamm ska ses till. Detta samtidigt som du ska ha kontakter med kunder, köra lamm till slakt och marknadsföra dig
Om vi vidare tänker oss att varje familj köper 2 lådor kött per år, så behöver du alltså 200 trogna familjer som stadigt köper sina lådor för 115 kr/kg istället för affärens 70 kr.
Detta går inte att få ihop, och där är problemet med småskalighet.
Som hobby, att sälja 20 lådor och få en liten sidoinkomst, absolut. Men att leva på det blir genast mer komplicerat.
Vi har hittills betalat 2 kr mer/kg för lammen än scan till de som vi köpt av då vi behövt mer till butiken
Jag kan inte se hur 2 kr/kg skulle göra nån avgörande skillnad för en lammproducent. Ingår transport till ditt slakteri då, eller måste folk köra dit djuren själva? En hyra av transport äter ju upp den merbetalningen.
Problemet med Scan är inte att det heter Scan, eller är stort. Problemet är att det misskötts i grunden. Slakteriföretag ska inte ägas av bönder, det finns flera exempel på det.
Kan väl inte vara ett lögnktigt sätt att marknadsföra att man har bra urhållning? Hur menar du då?
Att säga att man har bra djurhållning är helt ok. Däremot är man ute på hal is om man påstår att man har bättre djurhållning än andra.
-
I det fall som du beskriver, Existens, så kan man nog inte lita helt på att bara sälja till privatpersoner utan även satsa på att leverera till t.ex. affärer och restauranger. Förtjänsten blir då mindre men säkrare. Man kanske även satsar på mer vidareförädling som korv, burgare....? Jag tror helt klart på att det går att leva på en småskalig lammproduktion, även om det är mycket jobb och inte den högsta av löner.
I förfjol var vi på stuidebesök på en gård som levde på sina lamm genom att göra återtag, stycka själva och sälja direkt till kund. De hade ju iofs en del andra sidoinkomster också, som skinn, vidareförädling m.m. Det gäller att vara påhittig och hitta olika möjligheter.
Du skriver att affären tar 70:- men det kan ju inte alltid stämma. Jag säljer till en affär och får ett högre kilopris, momsen borträknad... :)
-
Existens?: Nej, 2 kr/kg kommer kanske inte att göra någon avgörande skillnad, men är trots allt en merbetalning. Nu har vi bara köpt 9 lamm, då vi inte haft egna att slakta just nu. Men har någon 10 lamm á 20 kg x 2 kr blir det iaf 400 kr, utan att behöva göra något mer. Vill du inte ha det...? Så länge matpriserna hålls nere så kan vi inte ge mer. Vi försöker iaf ta ut den extrabetalningen i butiken. Sedan har tyvärr en del butiker lammlådor som lockvara. En som vi slaktade åt levererade sedan till en icabutik som sålde lammlådor till kund för 55:-/kg på slaktvikten. Nu vet jag inte vad han fick för dem, men om han skulle ha överhuvud taget någon krona för besväret behöver han ta MINST den summan +moms=61,60 (det var helfall). Och då är det fortfarande väldigt billigt!
Ja, de får köra hit dem. De har kört hit i egna hästtransporter eller en djurkärra efter traktor. Då tar vi heller inte betalt för några transporter, som många andra gör. Dessutom bor våra leverantörer och slaktkunder nära, det är liksom det som är vitsen med ett litet småskaligt slakteri... ;D
-
Du skriver att affären tar 70:- men det kan ju inte alltid stämma. Jag säljer till en affär och får ett högre kilopris, momsen borträknad... :)
Det är ju det jag försökt förklara ett otal gång i olika sammanhang, men tyvärr sparkar folk ofta totalt bakut vid tanken på att sälja till affärer, för affärsinnehavare, det är ena giriga rackare som lägger på hundratals procent..
Så är det ju inte, påslaget på kött är kanske runt 10-15 %, om ens det. Får du alltså 70 kr av en affär, så är utpriset kanske runt 85-90 med momsen.
Och då har man tillgång till tusentals kunder som ser köttet.
Vill man sen komma närmare kunderna, så är det ju bara att stå i en butik på fredagar och dema sin produkter.
Jag tror inte på köttlådor när det kommer till att leva på det och försöka få fram 2-300 000 om året, det är ju ändå en högst måttlig gård som kräver de intäkterna för att gå runt.
Jag såg ju själv när jag satte mig och räknade på mina egna köttlådor av gris, och kom fram till att jag behöver sälja 10 st i veckan året runt, för att klara mig. När jag räknat ut det, så var det ett enkelt beslut att lägga ner. Det fanns helt enkelt inte praktiska möjligheter att få ihop en sån produktion. För intäkterna räcker ju ändå bara till en person.
Nu satsar jag på ägg, och det är ett självklart val att rikta sig mot affärer i första hand, dom betalar 20 kr/kg, samma som jag får ut av privata köpare..
Ja, de får köra hit dem. De har kört hit i egna hästtransporter eller en djurkärra efter traktor. Då tar vi heller inte betalt för några transporter, som många andra gör. Dessutom bor våra leverantörer och slaktkunder nära, det är liksom det som är vitsen med ett litet småskaligt slakteri... ;D
Jag vet ju inte hur det brukar vara med lamm, men när vi säljer grisar till slakteriet, så ingår transporten i avräkningen, något man lätt glömmer bort.
-
Apropå det där med obruten kylkedja. Om man slaktar på hösten är det ju sällan varmare än 10 grader ute så att transportera då i lådor och utan värme i bilen garanterar ju i princip en obruten kylkedja.
En reflektion jag gjort när det gäller allt som bönderna äger kooperativt är att det verkar som om tänket att det gör inte så mycket om jag inte får så mycket för mina varor för jag säljer ju ändå till mig själv. ::) För mig är det obegripligt att mycket av maten kan vara så billig. Att en liter mjölk är billigare än en liter flaskvatten eller läsk är banne mig helt helt sjukt. >:(
-
Man tar väl igen det som inte tjänas på mjölk, på mindre priskänsliga varor..som läsk. När hörde man senast nån yla om att läsken blivit 1 krona dyrare per flaska?
Sen finns det en del taktik-prissättning också. När jag undersökte äggpriserna i affären så visade det sig att en förpackning med ekoägg, 6-pack såldes för ungefär samma pris som den köptes in för. Förklaringen var att när PRO gör sina priskollar, så tar dom en 6-pack. Och då hamnar affären bättre i prisligan. vanligt folk köper ju sällan 6-pack ägg, så förlusten blir försumbar.
-
Falin- Jag har ingen klassning faktiskt på mina lamm, då jag slaktade på ett mindre slakteri, och jag frågade faktiskt inte om klassning. Utan bara i ord hur de upplevde köttet. Och det var UTMÄRKT..
Har själv provätit det i söndags, (jag som inte äter lamm :P) gjorde en stek. Och den var ju faktiskt inte sååå dum... nja, sen är det ju det är med lamm-smaken, men man kasnke lär sig?!
-
Det är ju i fettet som "fårsmaken" sitter, välputsat kött från rygg och bakben smakar inte får medan bogarna med mycket insprängt fett smakar desto mer.
Har man detta i åtanke så kan man tom göra god på mat av såväl 14 åriga gammeltackor som bagge direkt efter betäckningssäsong.
Rätt slaktat och tillagat så är lamm ett i särklass bra kött, bättre än både nöt och gris och i klass med ren.
Tyvärr så när man talar om lammkött så är det många som ser bog från gammeltacka kokt i kål framför sig... det är ju så att man skulle se till börja bjuda folk på riktigt vällagat lamm så dom lär sig sanningen.
Och för guds skull, se till att slaktarna upphör med barbariet att skiva upp hela lammet i "kotletter". Ytterfilet från lamm, dvs kärnan i de "riktiga" kotletterna som friskurits, är ett fenomenalt bra kött som endast får konkurrens av innerfilet från lamm och ren. Att skiva upp hela lammet i bandsågen är ju så urbota fånigt att man borde skjuta den som uppfann oskicket... att det sen blir lättstyckat om man inte gör några kotletter öht är ju bara grädde på moset.
-
Falin- Jag har ingen klassning faktiskt på mina lamm, då jag slaktade på ett mindre slakteri, och jag frågade faktiskt inte om klassning. Utan bara i ord hur de upplevde köttet. Och det var UTMÄRKT..
Har själv provätit det i söndags, (jag som inte äter lamm :P) gjorde en stek. Och den var ju faktiskt inte sååå dum... nja, sen är det ju det är med lamm-smaken, men man kasnke lär sig?!
Klart de har en klassning, det är ingen frivillig sysselsättning att klassa köttet.
-
Klart de har en klassning, det är ingen frivillig sysselsättning att klassa köttet.
Det är möjligt att de klassade det, jag vet inte! Jag frågade inte..... för mig var inte det så viktigt, då jag själv inte är så insatt i klassningar. Och varför jag skulle ha en klassning på det förstår jag inte riktigt heller... Köttet var bra, jag kommer ändå inte påverka min uppfödning på något vis, oavsett.
Dom är betesuppfödda, och ja, betet kan jag inte påverka så mycket, mer än att byta hagar...
Och måste man ha en klassning när man gör återtag?!
-
Det är möjligt att de klassade det, jag vet inte! Jag frågade inte..... för mig var inte det så viktigt, då jag själv inte är så insatt i klassningar. Och varför jag skulle ha en klassning på det förstår jag inte riktigt heller... Köttet var bra, jag kommer ändå inte påverka min uppfödning på något vis, oavsett.
Dom är betesuppfödda, och ja, betet kan jag inte påverka så mycket, mer än att byta hagar...
Och måste man ha en klassning när man gör återtag?!
Det är jag rätt säker på, det är därför vi har sån fin statestik kring kött.
-
Beror ju lite på hur mycket man får sälja också. Säljer men 4 lamm / år är det inga problem att få ågon att betala 150 kr för ett helt lamm med ben. Säljer man 200 lamm kan det ju bli svårare.
Jag personligen tycker det är jättekul att det kommer fler och fler fårbönder, nackdelen är bara att det tyvärr även där drar sig mot stordrift och då trycks priserna ned och tillsist måste alla ha 200 tackor för att gå runt...
Det går inte runt på 200 tackor heller utan man pratar oftast om 300-400 tackor för att kunna ta ut en heltidslön.
Vi har "stordrift" på 150-180 tackor och tar 120 kr ink moms styckat enligt önskemål och vakumpackat och det är för lite. Slakten kostar oss 275 kr, styckningen 355 kr = 630 + moms = 787,5 kr
Många av våra kunder vill ha lamm på ca 15 kg. Det blir en kostnad bara i slakt och styckning på 52,5 ink moms. Jag vill i alla fall ha 30 kr/kg till grundläggande drift (foder, kraftfoder, träckprover, mediciner, ev veterinär, strö, mm) och då är vi på 88,50 kr/kg. Transportkosnader till och från slakteriet vill jag också ha betalt för, ca 10 kr/kg. Bor i Norrland och glest om slakterier. Dessutom vill jag ha en slant för att täcka marknadsföringen, lagerhållningen, mm. I alla fall 10 kr/kg vill jag ha för det så då är vi på 108,50 kr/kg. Till detta kommer att underhålla byggnader, hagar, foderhäckar, grindar, sorteringssystem, mm samt avskrivningar och det landar nog på 10 kr/kg. Ska man därutöver investera i något för djuren eller vallmaskiner så landar det också på en gode slant.
Och vola! 120 kr/kg styckat och klart räcker inte riktigt.... :(
-
Det är möjligt att de klassade det, jag vet inte! Jag frågade inte..... för mig var inte det så viktigt, då jag själv inte är så insatt i klassningar.Och måste man ha en klassning när man gör återtag?! Köttet var bra, jag kommer ändå inte påverka min uppfödning på något vis, oavsett.
När man hämtar återtag får man ett kvitto.
På kvittot står vad djuren vägt och vilken klassning de fått.
Sen står kostnaden för slaktning vikt a pris, styckning vikt a pris och vad man skall betala.
Inte kan slakteriet slakta o stycka utan att skriva ett kvitto till kunden.
Dessutom ÄR det VIKTIGT att man som djurägare noterar vad återtagen väger och klassningen! (Djurjournalen passar bra till det.)
För detta registreras i slakteriernas dator och uppgifterna får användas av djurskyddet!
Skickas djur som klassas som magra ligger det djurägaren till last vid t.ex en anmälan om misstanke om vanvård av djur. Man skall enligt djurskyddet lära av att djuren varit för magra och justera skötsel och utfodring av dem!
-
När man hämtar återtag får man ett kvitto.
På kvittot står vad djuren vägt och vilken klassning de fått.
Sen står kostnaden för slaktning vikt a pris, styckning vikt a pris och vad man skall betala.
Inte kan slakteriet slakta o stycka utan att skriva ett kvitto till kunden.
Dessutom ÄR det VIKTIGT att man som djurägare noterar vad återtagen väger och klassningen! (Djurjournalen passar bra till det.)
För detta registreras i slakteriernas dator och uppgifterna får användas av djurskyddet!
Skickas djur som klassas som magra ligger det djurägaren till last vid t.ex en anmälan om misstanke om vanvård av djur. Man skall enligt djurskyddet lära av att djuren varit för magra och justera skötsel och utfodring av dem!
Det där står inte på kvittot vi får från vårt slakteri. Där står det antal och och pris. Tveksamt om de har någon dator över huvud taget. ::) Däremot står det slaktvikten på lådorna som de ligger i och även deras nummer. Så jag skriver upp det den vägen. Är jag med vid styckningen skriver jag själv upp det.
-
jag hoppas verkligen ingen här tror att mina djur varit FÖR magra?! Nu blir jag rädd :o
Extremt magert kött tillhör rasen!
-
sen skrev jag i början av tråden att slakten i sig nog skulle ske utanför skatteverkets inblanding = kvitto...
Då de dessutom sköts hemma på gården...
Rätt eller fel... ja det kan vi ju orda om ett tag! Seriöst eller oseriöst... men nu handlade det om 2 st lamm...
Nästa år blir det annorlunda...
-
Nej, det är ju riktigt..svartslaktat kött bortom alla regler, brukar sällan klassas...
Sen beror det på vad för slakteri man anlitar. Klassningen är ju till för att styra betalningen till leverantören. Vem har läst nåt om klass på köttet i en butik?
Så anlitar man ett slakteri som bara slaktar egna djur och återtag ibland, då klassar dom knappast, det finns inget som kräver det.
-
Nej, det är ju riktigt..svartslaktat kött bortom alla regler, brukar sällan klassas...
Sen beror det på vad för slakteri man anlitar. Klassningen är ju till för att styra betalningen till leverantören. Vem har läst nåt om klass på köttet i en butik?
Så anlitar man ett slakteri som bara slaktar egna djur och återtag ibland, då klassar dom knappast, det finns inget som kräver det.
Ja precis... Jag har ju dessutom inte mina för köttproduktion, utan mjölkproduktion. Så jag bryr mig inte nåt vidare om det där med klassning faktiskt... Bara mina djur lever bra och mår väl, och får avsluta sina dagar på ett värdigt sätt... och dessutom får växa i sin egen takt, ja då är jag mycket nöjd! Sen klassning hit eller dit.. ja det är inte så intressant för mig... Då jag själv sätter mina priser... och slaktaren tar ju inte mer betalt för att göra jobbet pga av klassning kan jag inte tänka mig?!?!
För mig räcker det med ett utlåtande om hur köttet är i kvalité, på ren svenska...
Sen skulle det ju kanske vara roligt med klassning, så man kan jämföra sig med alla andra... det är ju rätt brukligt att man gör det >:D o:) ;D
-
Här i norrland ger ju dessutom vallstöd (krav på djurhållning), kompensationsbidrag m.m. ofta mer per tacka än vad slakteriet är villiga att betala för 1,8 lamm från samma tacka - så då att jaga småpengar på klassningen är ju rent kontraproduktivt om det leder till ökade foderkostnader. Tex att leverera slaktlamm till påsk går man ju back på här jämfört med att leverera i tex oktober så att man kan föda upp lammen på bete trots högre betalning per kg.
Men ärligt talat varför blanda in någon slaktare öht vid svartslakt ?
Ska man bryta mot regelverket kan man ju lika gärna göra det ordentligt och slakta och stycka själv, det är ju ingen rymdforskning det handlar om. Allt som behövs är en slaktmask och en uppsättning knivar...
-
Här i norrland ger ju dessutom vallstöd (krav på djurhållning), kompensationsbidrag m.m. ofta mer per tacka än vad slakteriet är villiga att betala för 1,8 lamm från samma tacka - så då att jaga småpengar på klassningen är ju rent kontraproduktivt om det leder till ökade foderkostnader. Tex att leverera slaktlamm till påsk går man ju back på här jämfört med att leverera i tex oktober så att man kan föda upp lammen på bete trots högre betalning per kg.
Men ärligt talat varför blanda in någon slaktare öht vid svartslakt ?
Ska man bryta mot regelverket kan man ju lika gärna göra det ordentligt och slakta och stycka själv, det är ju ingen rymdforskning det handlar om. Allt som behövs är en slaktmask och en uppsättning knivar...
Nej. det är ingen rymdforskning. Det är känslor det handlade om... Det är inte precis så att jag letade efter ljus och lykta för att slakta mina lamm svart... Visst jag kunde ha bett om ett kvitto, jag hade gärna betalat in momsen m-m.. Men just då, var jag bara glad för att jag fick det gjort, snabbt, smidigt och enkelt, och bra för djuren...
Än är jag inte så härdad att jag tycker att slakt är en dans på rosor, jag hoppas aldrig iofs att jag blir det heller.
Visst det är en kriminell handling, men många av oss begår nog större brott än så eller har gjort. Jag har inga problem med mitt samvete faktiskt, jag ville bara klara av mina känslor... och jag gick ur detta som jag våndats för i 1 års tid, med en betydligt positivare upplevelse än jag hade väntat mig..
Så där har du svaret på frågan.. varför svartslakt... det var ingen uppsåtlig handling, jag vände mig till en slaktare som har detta som yrke, sen att han inte gav mig ett kvitto, och jag inte ens tänkte på att be om det.. ja det må ju vara hänt!
-
Nej, det är ju riktigt..svartslaktat kött bortom alla regler, brukar sällan klassas...
Sen beror det på vad för slakteri man anlitar. Klassningen är ju till för att styra betalningen till leverantören. Vem har läst nåt om klass på köttet i en butik?
Så anlitar man ett slakteri som bara slaktar egna djur och återtag ibland, då klassar dom knappast, det finns inget som kräver det.
Jodå, lagen om klassning av kött.
http://www.sjv.se/amnesomraden/handel/livsmedel/kottklassning.4.35974d0d12179bec285800013.html (http://www.sjv.se/amnesomraden/handel/livsmedel/kottklassning.4.35974d0d12179bec285800013.html)
Du kan få dispens om man har gårdsslakteri, men nu den verksamheten är ökande har man varit mer och mer restriktiv med dispens,. Det är viktigt statestik för hela sveriges avelsarbete.
-
Så anlitar man ett slakteri som bara slaktar egna djur och återtag ibland,
Men gårdsslakterier får väl inte legoslakta djur eller?
Med gårdsslakteri avses kontrollslakteri med slakt enbart av djur uppfödda på fastigheten där slakteriet är beläget.
-
Take: Det stämmer! Man får dispens så länge man slaktar egna djur, men så fort det är andras så måste de klassas. Där kan man också få en dispens, men då måste man gå den praktiska delen av jordbruksverkets klassningskurs, dvs en veckas praktik på ett stort slakteri med bara klassning. Jag kollade för en månad sedan, då jag måste iväg på den kursen då det är för dyrt att hyra in någon hela tiden.
Grimla: Numer, eller i de flesta fall, så heter det "småskaliga slakterier". Sedan beror det på om man har ett godkänt mottagningsstall om man får slakta åt andra eller ej, så var det i mitt fall åtminstone.
-
Där vi slaktade grisar, ett medelstort gårdsslakteri med tillstånd att legoslakta, var det aldrig tal om att få nån klassning.
-
jag hoppas verkligen ingen här tror att mina djur varit FÖR magra?! Nu blir jag rädd :o
Extremt magert kött tillhör rasen!
Nej, jag tror ingen tänker så, det behöver du inte oroa dig för.
Jag är så nyfiken på klassningen därför att jag tycker det är intressant. Vi säljer ju en del köttlådor, och jag tycker det är roligt att få så bra klassning som möjligt. Då kan man ju bolla lite med olika raser och uppfödningsmodeller.
Vi slaktade de sista två lammen häromdagen, som gått lite längre än tänkt... Den som vägde 25 kg slaktad gick i U4 och den som vägde 23 kg i U3. Det hade tex varit jätteintressant (tycker jag då ;)) att jämföra klassningen på frieslamm i samma storlek.
-
Ja, visst hade det varit spännande att jämföra, men ska be om klassning nästa år, så du får ett svar på den frågan ;D Då våra "små" frisisar, inte har en kropp som andra får :D
-
Ja, visst hade det varit spännande att jämföra, men ska be om klassning nästa år, så du får ett svar på den frågan ;D Då våra "små" frisisar, inte har en kropp som andra får :D
Det är då sant, mina klipptes för ett par veckor sedan, och gissa om det är skillnad på frisarna och köttraskorsningarna! ;D