Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Jonas från Backfors skrivet 22 jun-11 kl 12:13
-
Är intresserad av att höra vad folk här på alternativ tror är det mest miljövänliga sättet att få mat på bordet? Vilken miljöpåverkan har ex vår gård som vi försöker driva så självhushållande som möjligt vad gäller mat. Vi har får och grisar för köttet, getter för mjölk och ankor/höns för ägg. Vi köper in hö och korn av en grannbonde som kör utan könstgödsel, dessutom tar vi mycket ris och löv till fåren vintertid. Inget av djuren har eluppvärmt och vi bär vatten även vintertid till dem. Sen försöker vi odla så mycket som möjligt till oss människor på gården. Har idag ca 60 kvadrat grönsaksodlingar men tanken är att vi ska ha ca 250 kvadrat + potatisland i framtiden. Sylt, saft, marmelad osv gör vi själva av bär från skog och mark. Samma sak med svamp och te.
Så finns det mer miljövänliga sätt? Går det tex att odla allt och bara äta vegmat? Ellr är det inte mer miljövänligt än vad vi gör idag?
-
Jag tror att på sådan mark där det är möjligt är det mest miljövänliga en ren vegankost, odlad helt manuellt med hacka och spade. En sådan upptar enligt teoretiska beräkningar och (imho rätt misslyckade) provodlingar ca 800 m2 per person.
I den steniga backen där våra får går kan man inte odla något. Där är köttproduktion mest miljövänligt.
-
Intressant detta med 800 kvadrat / person. Tycker det känns lite om man ska väga in att odlingen inte enbart kan bestå av odling så att säga. Måste väl finnas utrymme för plats mellan rader osv, eller är det inräknat i detta? Sen är det ju detta med växtföljd också. Blir svårt när man vill odla mycket av en sak och mindre av något annat. Tex potatis och rofrukter. Eller har jag fel?
Slutligen funderar jag över lagringsmöjligheterna. Var ska man lagra mat från säg 2200 kvadratmeters odling för 3 personer i Sverige(norra i mitt fall)? Som vi gör nu och slaktar lamm när vi behöver ha kött på bordet så "förvarar" vi ju köttet ute på betet tills vi behöver det. Fördelen där är ju också att det varken riskerar att bli dåligt och dessutom bara blir mer och mer av det. Skriver INTE detta som köttförespråkare utan funderar verkligen hur man kan göra för att på bästa sätt kunna vara självförsörjade på mat på miljövänligaste och billigaste sättet.
Det vi odlar av morötter, potatis, olika kålsorter mm + sylt, saft osv tar redan nu upp en väldig massa plats i jordkällaren. Om vi skulle stryka köttet från vår lista och ersätta med vegetariskt känns det som om det vore övermäktigt att förvara på något sätt.
Kom gärna med tips och ideer!
-
Den där siffran 800 m2 ramlar fram här på forumet med jämna mellanrum. Jag tror den är skapad av en teoretisk räknenisse som aldrig odlat så mycket som ett gräsfrö paktiskt.
I teorin, alltså enbart där, så går det förmodligen att få fram mat att överleva på, på den ytan. Men i praktiken lär det aldrig gå, inte i längden. Det räcker ju med lite missväxt på en fläck, så är det året åt pipan.
Miljövänligaste sättet att få fram mat är enligt mig att man odlar det som växer bäst på den aktuella platsen, och man ger det som odlats fram, till den som utnyttjar det bäst.
Om vi börjar söderifrån så handlar det om grönsaksodlingar på de lätta och tidiga jordarna i skåne och längs framförallt västkusten.
På de tyngre lerjordarna på slätterna odlas spannmål, oljeväxter och proteingrödor, varav den bästa går till brödsäd, grynhavre och maltkorn, övrigt går till djurfoder, drivmedel, matolja.
När vi kommer upp i skogsbygderna så utnyttjas alla små bitar till grönt bete till kor, som har den unika förmågan att omvandla gräs till mjölk på ett effektivt sätt. På de bättre, men ändå medelmåttiga åkrarna så odlas fodersäd, havre och korn.
Utmed de stora sjöarna och till viss del i mälardalen odlas potatis, bär och grönsaker.
Norr om mälardalen är det i huvudsak köttdjur som utnyttjar allt bete som finns.
När man gör på det här sättet, så odlar man med naturen, inte mot den. Man ser vilken gröda som passar utan större förändringar, och så odlas den. En gris omvandlar spannmål till kött, på det mest effektiva sättet av alla varelser som finns, då är det rätt givet att ge grisen spannmål. Likia naturligt är det att ge kon gräs, och få mjölk, istället för att vi skulle tvinga i oss gräset.
Betsämmer man att man vill ha en världsbefolkning som ska äta enbart vegetariskt t.ex så måsta man våldföra sig på naturen för att få ihop det, odla extrema monokulturer med grönsaker på de ställen där det alls är möjligt. Men detta räcker ändå inte på långa vägar, utan man måste bygga enorma växkhuskomplex för att få fram maten. Och då anser jag att man arbetar emot naturen. Man skapar en onaturlig värld, bara för att man har fått en ide.
-
The minimum amount of arable land required to sustainably support one person is 0.07 of a hectare. This assumes a largely vegetarian diet, no farmland degradation or water shortages, virtually no post- harvest waste, and farmers who know precisely when and how to plant, fertilize, irrigate, etc.
http://www.iisc.ernet.in/currsci/feb25/articles16.htm (http://www.iisc.ernet.in/currsci/feb25/articles16.htm)
-
[url]http://www.iisc.ernet.in/currsci/feb25/articles16.htm[/url] ([url]http://www.iisc.ernet.in/currsci/feb25/articles16.htm[/url])
Det skulle verkligen vara intressant att se någon prova detta i Sverige. Tror det är hopplöst omöjligt faktiskt. Ingen som odlat på 800 kvadrat utan maskiner och konstgödsel och vet hur mycket n fått fram varje år på den ytan?
Vi har en yta här som är 50x5 meter alltså 250 kvadrat som vi funderar på att uöka våra odlingar med. Har då enbart tänkt använda handkraft och inget konstgödsel eler bekämpningsmedel. Har i så fall tänkt dela upp den i 5 bitar med växtföljd enligt följande: Rotfrukter och lök - Potatis - Baljväxter - Kål - Gröngödsling. Sallad, mangold, spenat, vissa baljväxter och annat småkrafs odlar vi på våra nuvarande 60 kvadrat. Det hoppas vi ska kunna ge ca 200 kg rotfrukter och 200 kg potatis vilket vi borde klara oss på med nuvarande diet med kött till ca hälften av måltiderna. Att vi får så lite kg / kvadrat räknar vi med eftersom en del potatisar kommer vara dåliga av någon anledning.
-
Det skulle verkligen vara intressant att se någon prova detta i Sverige. Tror det är hopplöst omöjligt faktiskt. Ingen som odlat på 800 kvadrat utan maskiner och konstgödsel och vet hur mycket n fått fram varje år på den ytan?
100 kvm räcker gott för ett års behov av grönsaker. Men sen skall man ju äta annat med.
-
Det är inga problem att odla grönsaker i Kalix, långt norr om Mälardalen. Kort växtsäsong kompenseras av dygnet-runt ljus och färre skadedjur och sjukdomar samt stor tillgång till vild mat (bär, svamp, rötter och animalier). Enda problemet är att det är lite svårare att odla proteingrödor, men bondbönor, sockerärt och gråärt går bra.
Jag tycker att det låter som att TS har en mkt hållbar lösning med låg miljöpåverkan iom att även djurfodret är löst. Hur är det med ströet?
-
Här är de 800 kvadratmeterna så får den som vill läsa själv och bilda sig en uppfattning.
http://www.cul.slu.se/publikationer/veganekhstud2001.pdf (http://www.cul.slu.se/publikationer/veganekhstud2001.pdf)
Enligt min mening är teorin sund men genomförandet brister av tre orsaker: odlaren är oerfaren, odlingarna sköttes inte om och målet att klämma in allt på den tillgängliga ytan leder till ineffektivitet. T.ex. är det i praktiken mycket bättre att odla spannmål på större sammanhängande fält.
-
En sak som ofta glöms bort är att det finns oerhörda mängder mat att sätta på bordet, som man inte behöver odla. De flesta småskaligt odlande befolkningar runtom i världen lever inte ensidigt på egenodlat, utan de är till lika delar (i mån av möjlighet) samlare/jägare.
Foder till djuren, frukt och bär, grönsaker, bladgrönt, rötter och även vissa sädeslag växer naturligt och generöst på många platser i världen, och människor vet att ta tillvara denna gratis rikedom som dessutom ger större variation och näring. Tänker man så så räcker 800 kvm ganska långt, inbillar jag mig.
-
Så finns det mer miljövänliga sätt?
Ta reda på vart affärerna kastar kasserad mat, typ om en förpackning får en buckla, bananen en brun prick, bäst före datumet är imorgon, etc. och gå dit när ingen ser.
-
100 kvm räcker gott för ett års behov av grönsaker. Men sen skall man ju äta annat med.
Och det brukar du få ut, och hålla lagrat över vintern? Observera att tidigare kallades detta påstående orealistiskt... var har DU läst det Bevisa att det funkar för dig...
-
Och det brukar du få ut, och hålla lagrat över vintern? Observera att tidigare kallades detta påstående orealistiskt... var har DU läst det Bevisa att det funkar för dig...
Jag har odlat upp 100 kvm ungefär. Första åren fick jag en så kraftig skörd att frysboxen var full i över ett år med mestadels broccoli,selleri och pumpa, skafferiet med squash och palsternackor. Sen brann huset och det blev ett par års odlingspaus. Vi får se vad det blir i år.
Rotfrukter som potatis, rovor, samt lök och spannmål har jag tidigare inte rymt inom de100 kvm, utan bara odlat "gröna"grönsaker. I år pdlar jag en del potatis och lök med och då mindre grönsaker . För att rymma allt kommer jag behöva mer än 100 kvm, kanske 200-300 kvm.
Men då är jag inte vegan utan köper en hel del matvaror,som ägg och mejeriprodukter
-
Ta reda på vart affärerna kastar kasserad mat, typ om en förpackning får en buckla, bananen en brun prick, bäst före datumet är imorgon, etc. och gå dit när ingen ser.
Tycker inte alls det är en speciellt miljövänlig metod. Myket av det som slängs är ju rena miljöbovarna. Typ tomater från spanien osv. Nej absolut ingen hållbar lösing enligt mitt sätt att se på saken.
Jag tycker att det låter som att TS har en mkt hållbar lösning med låg miljöpåverkan iom att även djurfodret är löst. Hur är det med ströet?
Ströet hos oss är halm från samma bonde vi köper hö/korn från och sedan köper vi dessutom spån från en såg 3 mil från oss. Det hämtar vi 3-4 gånger per år så dr kan det ur klimatsynpunkt bli betydligt bättre.
Jag har odlat upp 100 kvm ungefär. Första åren fick jag en så kraftig skörd att frysboxen var full i över ett år med mestadels broccoli,selleri och pumpa, skafferiet med squash och palsternackor. Sen brann huset och det blev ett par års odlingspaus. Vi får se vad det blir i år.
Rotfrukter som potatis, rovor, samt lök och spannmål har jag tidigare inte rymt inom de100 kvm, utan bara odlat "gröna"grönsaker. I år pdlar jag en del potatis och lök med och då mindre grönsaker . För att rymma allt kommer jag behöva mer än 100 kvm, kanske 200-300 kvm.
Men då är jag inte vegan utan köper en hel del matvaror,som ägg och mejeriprodukter
Köper du ingen mat från affär förutom ägg och mejeriprodukter? Klarar du dig alltså på ca 100 kvadrat? Låter helt otroligt i så fall. Eller köper du grönsaker, rotfrukter från affären också? Ett av problemen som jag ser det med för stor del vegkost tar du också upp, lagringsfrågan. Blir mycket i frysarna om man ska lagra för ett helt år. Men man kan ju givetvis koka in mycket. Tycker det är så väldigt smidigt at gå ut och slakta ett får varannan månad. Då behövs bara en liten frys :)
-
Köper du ingen mat från affär förutom ägg och mejeriprodukter? Klarar du dig alltså på ca 100 kvadrat? Låter helt otroligt i så fall.
Nej, jag skrev att 100 kvm täckte hela mitt behov av grönsaker. Jag dricker kaffe, käkar frukt, älskar pasta osv.
-
. Tycker det är så väldigt smidigt at gå ut och slakta ett får varannan månad. Då behövs bara en liten frys :)
Jag försökte döda en kattunge en gång, men jag gav upp. Fick för mycket ångest.
-
Rotfrukter, kål, lök, äpplen har ju fantastisk hållbarhet. Mörkt svalt och torrt bara. Löken behöver torkas lite först. I princip allt går att torka och tar då väldigt lite plats. Även kött, rökt och torkat, tänk korvar och skinkor. Saltsill på tunna. Tryckkokta glasburkar kan innehålla allt möjligt, behöver inte vara inlagt.
Självhushållning på kvinnligt vis är en bra bok om det praktiska i att vara självförsörjande, finns länk på bokforumet.
Intressant att vissa tycker att dumpstring inte är miljövänligt... Man tar ju hand om det som slängts av andra, man uppmuntrar ju inte handeln, tar bara hand om "sopor". De är ju de varorna som inte hamnar i containern som påverkar handeln. För övrigt hittar man mkt ekogrönt, de blir "fula" fortare och sorteras då ut trots att det bara är uttre skönhetsfel.
-
Jag försökte döda en kattunge en gång, men jag gav upp. Fick för mycket ångest.
Tänkte du äta upp kattungen? Att döda "bara för att" skulle ge mig ångest också...
-
En vän i Skattungbyn odlar enligt uppgift 700kvadratmeter grönsaker till sin familj(3-4 personer) och är självförsörjande på den biten. Sen odlar han potatis och lite säd för sig men där har jag ingen uppgift på hur mycket. Grönsakslandet handgräver han...
Får tror jag är ett riktigt bra djur ur miljösynpunkt om man har lite mark att ha dom på så att man inte behöver köpa in en massa foder och liknande.
-
Dumstring måste ju vara miljövänligt i högsta grad, man ser till att maten inte kastats i onödan,hemskt slöseri med livsmedel som är ätbart. Jordkällare rymmer väl det mesta i rotfruktsväg+Äpple,Päron. ;)
-
....Kom att tänka på en sak till...När köttätaren står där nerblodad bland tarmarna så går Veganen eller Vegeterianen med lugna steg till jordkällaren och hämtar lite rotfrukter och lagar en miljövänlig middag,undrar vem som blir klar snabbast med middagen :D .
-
....Kom att tänka på en sak till...När köttätaren står där nerblodad bland tarmarna så går Veganen eller Vegeterianen med lugna steg till jordkällaren och hämtar lite rotfrukter och lagar en miljövänlig middag,undrar vem som blir klar snabbast med middagen :D .
Word på det, det är arbetsintensivt med kött...
-
Är intresserad av att höra vad folk här på alternativ tror är det mest miljövänliga sättet att få mat på bordet? Vilken miljöpåverkan har ex vår gård som vi försöker driva så självhushållande som möjligt vad gäller mat. Vi har får och grisar för köttet, getter för mjölk och ankor/höns för ägg. Vi köper in hö och korn av en grannbonde som kör utan könstgödsel, dessutom tar vi mycket ris och löv till fåren vintertid. Inget av djuren har eluppvärmt och vi bär vatten även vintertid till dem. Sen försöker vi odla så mycket som möjligt till oss människor på gården. Har idag ca 60 kvadrat grönsaksodlingar men tanken är att vi ska ha ca 250 kvadrat + potatisland i framtiden. Sylt, saft, marmelad osv gör vi själva av bär från skog och mark. Samma sak med svamp och te.
Så finns det mer miljövänliga sätt? Går det tex att odla allt och bara äta vegmat? Ellr är det inte mer miljövänligt än vad vi gör idag?
Jag har svårt att se, hur detta skulle kunna bli mera miljövänligt. Bortsett från det du hämtar hos grannen och i skogen, så har du möjlighet att skapa ett hållbart kretslopp med hjälp av ditt eget och djurens avfall. Du kan också återföra litet till skogen i form av aska eller ge nåt ätbart eller gödsel till grannen. Ur miljösynpunkt blir påverkan väldigt liten i slutändan på det här viset. CO2 kommer man inte ifrån helt, men det är kanske inte heller önskvärt. Lever man på det som är närproducerat och ger tillbaka på samma ställe är det svårslaget. Det svåra är att skapa en balans med metallredskap eller plastföremål som man utnyttjar i den moderna livsföringen. Tar lång tid att bryta ned osv.
-
Jag tänker på att vi nog underskattar möjligheterna ibland?
Karin Jansson från FOBO (Förbundet ekologisk-biologisk odling) lär ha räknat ut att om vi använde all vår åkermark till vegetabilisk föda och alla vore veganer så skulle det räcka till 34 miljoner människor. Det borde ju innebära att vi till 9 miljoner människor idag använder mer mark än nödvändigt till odling. Att odla alls är ju ett visst ingrepp i naturen (jämfört med att t e x plocka bär och nötter i skogen). Men behöver inte nödvändigtvis vara skadligt, utan kan ju även berika jorden och olika levande varelser om man gör det på "rätt sätt" tänker jag.
Sen finns ju en massa plats utöver åkermarken som skulle kunna odlas på med... En del odlar ju t o m med på sin betong-balkong mitt i stan i brist på annan plats. (Menar inte att detta är något eftersträvansvärt, men mycket bättre än ingenting).
Det finns en del koloni-lotter också och tänk bara på allt gräs som folk noggrant odlar kring sina hus. Ofta med stor möda. (Från Bill Mollison, Permaculture – A Designer’s Manual, Tagari Publications, Australia 1988, sidorna 434-435):
”The singlest largest crop system in the USA, requiring 573 kilocalories per square meter to maintain – more than the energy used in the producion of corn or vegetables – is…” GRÄS!
"By 1978, lawns used 15%-20% of the annual fertilizer production in the USA; equal to that used on the total food agriculture of India. As for water use, 44% of domestic water consumption in California is used for lawns, which is another enourmous public cost of lawns, as well as longterm groundwater, atmospheric, and soil pollution costs.”)
Enligt boken skulle amerikanarna kunna föda hela sin befolkning om de odlade mat där de odlar sitt gräs. Lite gammal bok, men de odlar nog inte mindre gräs nu(?).
Som Eulalia nämner, finns ju även en oerhörd rikedom i skogarna också. Jag läste i en dagstidning häromåret att bara 2% av de svenska blåbären plockas (av människor), och av de 2% är det till störst del företag och inte privatpersoner som plockar och det mesta av det företagen plockar exporteras sen till Asien där de tillverkar hälsokostpiller av dem som dels används där men som även går på export i andra delar världen. Vilket slöseri! Idag går en del svenskt spannmål på export (förr året tjänade Sverige 1 443 miljarder kronor på spannmålsexporten enligt JBS (http://www.jordbruksverket.se/download/18.773c089e128e1620fa58000781/PM+1a+kvartal+2010.pdf (http://www.jordbruksverket.se/download/18.773c089e128e1620fa58000781/PM+1a+kvartal+2010.pdf))
Ordet "miljö" är nog inte fel att fundera över heller nu när frågan gällde det miljövänligaste sättet att få mat på bordet:
(av franska milieu, 'genomsnitt', 'miljö'; av mi, 'mitt', och lieu, 'plats') har flera betydelser:
* Med miljö kan menas omgivning eller omgivande förhållanden som i
* Miljö (omgivning), samlingen av alla levande och icke-levande föremål på jorden
* Miljöpsykologi, gren av psykologin som studerar den sociala och fysiska miljöns inverkan på en person
* Social miljö, en persons levnads- och arbetsförhålladen
* Miljö (konst), omgivningen kring ett konstnärligt motiv
* Miljö (arkitektur) är inom arkitekturen den inre och yttre omgivning som finns hos byggnader och anläggningar.
* Miljö på biljardbord
* Grafisk miljö är samlingen av de grafiska gränssnitt som möter en datoranvändare
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6 (http://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6))
Jag noterade också fotnoten i "800kvm för en vegan-studien" från SLU (http://www.cul.slu.se/publikationer/veganekhstud2001.pdf (http://www.cul.slu.se/publikationer/veganekhstud2001.pdf)):
Under extreme climatic conditions, that make it impossible to grow sufficient vegetables and potatoes or cereals, this does not hold true and animals might then be a more adequate source of nutrients.
Det miljövänligaste sättet att få mat på bordet på torde väl vara det som kräver minst skadliga ingrepp på Moder Jord (ej skadliga, men väl berikande om möjligt). Vissa saker är väl mer eller mindre uppenbart skadliga (om än inte för majoriteten om vi ser till verkligheten): bekämpningsmedel, konstgödsel, maskiner som skadar jorden på olika sätt, monokulturer t e x.
Mindre uppenbara saker som jag även funderar över i detta sammanhang är: Hur påverkas medvetandet av det vi äter och det sätt vi skaffar fram det vi äter? Vårt medvetande speglar ju det yttre och vårt medvetande avgör våra handlingar.
-
Hjordar är växtätare, köttätare ensamma vargar. När rovdjuren blir lika talrika som växtätarna får vi katastrof. Egyptens gräshoppor.
-
Hjordar är växtätare, köttätare ensamma vargar. När rovdjuren blir lika talrika som växtätarna får vi katastrof. Egyptens gräshoppor.
Att balansen mellan de olika leden i näringskedjan är viktig, råder väl inget tvivel om. Att balansen rubbas, beror främst på människans ingrepp. I övrigt reglerar sig naturen självt - på sikt.
Angående vem som har mest jobb med maten, så ligger ju odlingen av grönsaker långt fram. Att hålla djur på bete är inte speciellt krävande. Visst tar slakt och tillredning tid, men som regel räcker ett slaktat djur till mer än en måltid. Man behöver inte göra detta moment var dag alltså.
Jag försökte döda en kattunge en gång, men jag gav upp. Fick för mycket ångest.
Håller med Charlotte, att döda av mer diffusa orsaker kan ge vem som helst ångest. När man dödar för att äta är det en naturlig process. Gör man det hemma går det fort och stressfritt. Men man gör det inte för att det är kul.
Som jag skrev i den förra tråden, så finns det en del som anser att även växter har känslor. De kan uppenbarligen kommunicera med kemiska substanser.
-
....Kom att tänka på en sak till...När köttätaren står där nerblodad bland tarmarna så går Veganen eller Vegeterianen med lugna steg till jordkällaren och hämtar lite rotfrukter och lagar en miljövänlig middag,undrar vem som blir klar snabbast med middagen :D .
Det inläggt kändes ju genomtänkt! Är ju som om jag skulle skriva: "När veganerna sliter i trädgårdslandet helt jordiga och smutsiga går vi köttätare ner i matkällaren och hämtar upp en kallrökt fårstek, undrar vad som går snabbast?"
Hjordar är växtätare, köttätare ensamma vargar. När rovdjuren blir lika talrika som växtätarna får vi katastrof. Egyptens gräshoppor.
Jo för man har ju aldrig hört talas om vargflockar? Lejon jagar ensamma också va? Å älgar dom vandrar runt i stora flockar. ELLER?
Jag försökte döda en kattunge en gång, men jag gav upp. Fick för mycket ångest.
Verkligen samma sak att döda en kattunge som ett får för mat. Du tror inte det dör massa larver när du kokar broccolin då? Blir ju som patetiskt om man hela tiden ska hålla på sådär! Jag undrar vad som är mest miljövänligt, inte om folk tycker det är samma sak att döda en katt som ett får.
-
Jo för man har ju aldrig hört talas om vargflockar? Lejon jagar ensamma också va? Å älgar dom vandrar runt i stora flockar. ELLER?
Ensamma växtätare finns, men inte stora (> 100) rovdjursflockar. Utom människan då.
-
Och det brukar du få ut, och hålla lagrat över vintern? Observera att tidigare kallades detta påstående orealistiskt... var har DU läst det Bevisa att det funkar för dig...
Jag har två rejält stora frysboxar. Och jag är inte intresserad av att bevisa något. Jag är en berätta-historier-kille, inte en bevisa-att-jag-har-rätt-kille
-
Verkligen samma sak att döda en kattunge som ett får för mat. Du tror inte det dör massa larver när du kokar broccolin då? Blir ju som patetiskt om man hela tiden ska hålla på sådär! Jag undrar vad som är mest miljövänligt, inte om folk tycker det är samma sak att döda en katt som ett får.
För vissa är det en tänkbar möjlighet att slakta ett får, för andra inte. Det finns många olika sätt att hålla djur på, vissa bättre, andra sämre. Dessa är, enligt min mening, för det mesta sämre för djuren än att inte hålla djur alls. (Om vi bortser från argumentet att vissa djurarter inte skulle existera alls om vi inte hade dem som föda)
Frågan om vegetarianism har mer positiva miljöeffekter än köttätande beror på
1) Om djurhållningen sker på marker som kan användas för vegetarisk odling eller inte
2) Om den vegetariska föda transporteras långa sträckor
3) Odlingstekningen
Jag håller med om att egen produktion av lammkött från betesmark och impediment har mer positiva miljöeffekter än import av sojabönor från hårt besprutade odlingar odlade på nerhuggen regnskogsmark.
-
Om man är sån lagd att man inte kan tänka sig att äta kött eller fisk då bör man alltså tänka på var man bosätter sig. :)
-
Om man är sån lagd att man inte kan tänka sig att äta kött eller fisk då bör man alltså tänka på var man bosätter sig. :)
Ja. Undvik Grönland.
-
En sak köttätaren inte tänker på är hur djuren avlivas eller med vad. Vem tillverkar slaktpistolen? Vem tillverkar ammunitionen? Tillverkar dom även vapen för krig,tvåbensvård? :-X
-
En sak köttätaren inte tänker på är hur djuren avlivas eller med vad. Vem tillverkar slaktpistolen? Vem tillverkar ammunitionen? Tillverkar dom även vapen för krig,tvåbensvård? :-X
http://www.moraofsweden.se/ (http://www.moraofsweden.se/)
-
[url]http://www.moraofsweden.se/[/url] ([url]http://www.moraofsweden.se/[/url])
Kan inte slaktreglerna men låter ju skumt om man får avliva, slakta hej vilt med Morakniv :o . Religiösa kanske får det, typ Halalslakta.
-
Kan inte slaktreglerna men låter ju skumt om man får avliva, slakta hej vilt med Morakniv :o . Religiösa kanske får det, typ Halalslakta.
Här kör vi med kosher. Det är ju intressant med andra kulturer och deras sedvänjor.
-
Kan inte slaktreglerna men låter ju skumt om man får avliva, slakta hej vilt med Morakniv :o . Religiösa kanske får det, typ Halalslakta.
Jordbruksverket är din vän: L22 (http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001087/2008-069.pdf)
Och ja, man får halalslakta så länge man följer reglerna om bedövning.
-
trodde det skulle vara en intressant tråd om miljöpåverkan där man kunde få lite tips och trix så spårar det ut och handlar bara om pajkastning om hur duktig man är som inte äter kött och hur dålig den ena är och inte dan andra är för man äter eller inte äter kött.
vad man äter är samma som vilket kön man har sex med, ens egen privatsak.
blir less på dessa diskutioner. ät bajs om ni så vill det skiter jag fullständigt i men kom med vettig information i disskutioner och sluta sätta er på någon jävla pidestal för ni gör si eller ni gör så för ni sitter ner och skiter vilket fall som helst.
så kan tråden fortsätta handla om intressanta saker och så man kan få chansen att faktiskt lära sig något och få ut något vettigt av tiden man kastar bort framför datorn istället för vara ute och göra något vettigare.
-
En sak som ofta glöms bort är att det finns oerhörda mängder mat att sätta på bordet, som man inte behöver odla. De flesta småskaligt odlande befolkningar runtom i världen lever inte ensidigt på egenodlat, utan de är till lika delar (i mån av möjlighet) samlare/jägare.
Foder till djuren, frukt och bär, grönsaker, bladgrönt, rötter och även vissa sädeslag växer naturligt och generöst på många platser i världen, och människor vet att ta tillvara denna gratis rikedom som dessutom ger större variation och näring. Tänker man så så räcker 800 kvm ganska långt, inbillar jag mig.
Eulalia har fattat grejen :)
-
trodde det skulle vara en intressant tråd om miljöpåverkan där man kunde få lite tips och trix så spårar det ut och handlar bara om pajkastning om hur duktig man är som inte äter kött och hur dålig den ena är och inte dan andra är för man äter eller inte äter kött.
vad man äter är samma som vilket kön man har sex med, ens egen privatsak.
blir less på dessa diskutioner. ät bajs om ni så vill det skiter jag fullständigt i men kom med vettig information i disskutioner och sluta sätta er på någon jävla pidestal för ni gör si eller ni gör så för ni sitter ner och skiter vilket fall som helst.
så kan tråden fortsätta handla om intressanta saker och så man kan få chansen att faktiskt lära sig något och få ut något vettigt av tiden man kastar bort framför datorn istället för vara ute och göra något vettigare.
Bra sagt! Jag ville få svar på vilket sätt som är miljövänligast. Få en disskution kring det. Inte om man ska vara vegan eller inte.
Vi försöker verkligen bli så miljövänliga som möjligt för vi tror inte det är hållbart att leva som vi(människorna) gör idag med all nedsmutsning från olja till miljögifter. Därför vill vi få fram vår mat på ett miljövänligt sätt. Samma sak med uppvärmning, transporter mm. Där vill vi också bli miljövänligare. Tex har vi konverterat om huset till veduppvärmning istället för el. Planer finns för solpaneler också men an måste tyvärr ha pengar först :)
Så till matbiten. Odlingarna i år är som sagt på 60 kvadrat + potatislandet på kanske 25 kvadrat och kryddträdgården som är runt 15 kvadrat. Alltså på tok för lite odlingar. Men just nu klarar vi allt detta utan minst lilla kilmatpåverkan. Samma sak med fåren. Grisarna däremot klarar vi inte riktigt då vi köper kornet från en bonde så vi måste köra bil dit och hämta. Ingen större klimatpåverkan men ändå.
-
Bra sagt! JAg ville få svar på vilket sätt som är miljövänligast. Få en disskution kring det. Inte om man ska vara vegan eller inte.
Och det har du fått.
-
Det är så mycket som spelar in och är svårt att mäta... När jag hämtar in min egen potatis, odlat i ett handgrävt land utan konstgödsel eller bekämpningsmedel så känns det ju spontant väldigt miljövänligt. Gödseln är hämtad från grannen med hobbyhästar som inte har användning för all sin gödsel själva. Hästarna går ju på bete så här års, men hur är det med inputen av hö, halm, strömaterial? Hur är det framställt och transporterat (vad jag förstår köper de här i närheten, men det blir ju en del fossilbränslen i hanteringen).
Och sättpotatisen är köpt i butik, för jag har dåliga lagringsmöjligheter för egen sättpotatis. Hur är den odlad och transporterad?
Sådär kan man hålla på...
-
Det är så mycket som spelar in och är svårt att mäta... När jag hämtar in min egen potatis, odlat i ett handgrävt land utan konstgödsel eller bekämpningsmedel så känns det ju spontant väldigt miljövänligt. Gödseln är hämtad från grannen med hobbyhästar som inte har användning för all sin gödsel själva. Hästarna går ju på bete så här års, men hur är det med inputen av hö, halm, strömaterial? Hur är det framställt och transporterat (vad jag förstår köper de här i närheten, men det blir ju en del fossilbränslen i hanteringen).
Och sättpotatisen är köpt i butik, för jag har dåliga lagringsmöjligheter för egen sättpotatis. Hur är den odlad och transporterad?
Sådär kan man hålla på...
Ja bra! Jag vill hålla på sådär :) Man tänker ju inte på allt från början. Perfekt med nya infallsvinklar så man inte bara åker och köper halm och sen inte tänker vidare hur den är odlad osv.
-
Min alkohol är 100 % miljövänlig. Framställd av egna äpplen och norsk fuljäst. Och extraförrådet inhandlades i Puttgarden när jag ändå passerade med dotterns flyttlass.
Men sockret, det kan man ju bli bättre på. Honung är en möjlighet, men då skall de ha socker till kuporna. Så tills vidare får danskarna hjälpa till med betsockret.
-
Min alkohol är 100 % miljövänlig. Framställd av egna äpplen och norsk fuljäst. Och extraförrådet inhandlades i Puttgarden när jag ändå passerade med dotterns flyttlass.
Men sockret, det kan man ju bli bättre på. Honung är en möjlighet, men då skall de ha socker till kuporna. Så tills vidare får danskarna hjälpa till med betsockret.
Du får mer honung från kuporna än vad som krävs för invintring generellt. Eller iallafall har jag alltid fått det. Har aldrig använt socker till bina.
-
Anledningen till att man ger socker är ju för att socker är billigare än honung, inte för att bina behöver just socker =). Om man lämnar nog med honung åt dom (dvs inte skattar så mycket på hösten) så får dom ju dessutom alla andra nyttigher som dom behöver under vintern. Det har funderats på om traditionen att skatta all honung och invintra på socker har bidragit (obs! bidragit, inte orsakat) till massdöden av bin.
-
Anledningen till att man ger socker är ju för att socker är billigare än honung, inte för att bina behöver just socker =). Om man lämnar nog med honung åt dom (dvs inte skattar så mycket på hösten) så får dom ju dessutom alla andra nyttigher som dom behöver under vintern. Det har funderats på om traditionen att skatta all honung och invintra på socker har bidragit (obs! bidragit, inte orsakat) till massdöden av bin.
Om detta tvistar de lärde. Övervintring på honung ger mer utsot än socker. Dags att kolla status i biodlingstrådarna.
-
Om detta tvistar de lärde. Övervintring på honung ger mer utsot än socker. Dags att kolla status i biodlingstrådarna.
Min erfarenhet är att detta är felaktigt. Om man invintrar dom på ljus honung funkar det fint. Det är ett väldigt konstigt argument att en insekt som har funnits hur länge(? Innan oss iallafall) inte skulle överleva på den föda dom samlar in. Som att säga att vi inte kan leva på grönsaker och bär ungefär :P
-
Det är nog inte så att étt sätt är det mest miljövänliga. Vi behöver nog många sätt som kompletterar varandra och var o en behöver hitta bästa sättet utifrån hur de bor och lever.
T.ex. är det miljövänligt med stadsbor utan bil, de tar sig till skolor, jobb, affär mm utan att bränna fossila bränslen. Logistik innebär att transporten av mat till många människor på samma ställe (en stad) kan göras vettig (liten energiåtgång pr mun att transportera mat till). Så bor man i stan kanske det mest miljövänliga är att dumstra, därefter att välja "rätt" när man handlar. För den som bor på landet med mark är det vettigast att utgå från gårdens och markens förutsättningar. Har man bara 1 hektar odlingsmark kanske det är vettigast att ha odlingar och inte betesdjur och antingen vara vegis eller om man vill ha kött/äg komplettera med lite höns och nån hushållsgris. Har man 20 hektar naturbete och en liten plätt åker är det kanske mest miljövänligt att ha nöt eller får + lite odling. o.s.v.
Det får inte bli så teoretiskt och principiellt att man glömmer sunt förnuft och att utgå från förutsättningarna där man är.
-
Jag skrev "funderats på", n'est pas? Inte bevisats ;)...
Anledningen till att man började ge socker var väl för att det är billigare än honung, det var vad jag lärde mig på bikursen. Och att det har den effekten att det ger mindre utsot (och det är ju inte så konstigt, iom att de inte får i sig särskilt mycket annat än energi från sockret), men jag har extremt svårt att tro på att de som höll på med bin förr i tiden en dag sa: "Jag vet, vi ger bina socker, det är säkert bättre än honung att övervintra på". Inte föränn socker blev en billig produkt kan det ju ha varit aktuellt att invintra på det... "Förr i tiden" var ju socker finsöta och honung billigsöta.
Själv tycker jag att de ska få övervintra på åtminstone en del honung, och när jag skaffar mina bin kommer jag att köra på en TBH. Jag vill inte ha bin för att tjäna pengar på dem, utan som pollineringstjänst och ur bevarandesyfte (står i kö på en svärm nordiska) med honungen som en trevlig biprodukt. Hehe. Bi-produkt.
-
Min erfarenhet är att detta är felaktigt. Om man invintrar dom på ljus honung funkar det fint. Det är ett väldigt konstigt argument att en insekt som har funnits hur länge(? Innan oss iallafall) inte skulle överleva på den föda dom samlar in. Som att säga att vi inte kan leva på grönsaker och bär ungefär :P
Mer som att säga att vi övervintrar bättre med kläder än med kroppshår. Honung är det bästa bina kan tillverka, men det är inte säkert att det är det bästa för dem. Kan tilläggas att ohyrebekämpning numera är ett argument för helinvintring på fräscha sockerramar.
Det här borde dock vara en fråga som kan lösas med forskning. Hur ser svaret ut?
-
Det är nog inte så att étt sätt är det mest miljövänliga. Vi behöver nog många sätt som kompletterar varandra och var o en behöver hitta bästa sättet utifrån hur de bor och lever.
T.ex. är det miljövänligt med stadsbor utan bil, de tar sig till skolor, jobb, affär mm utan att bränna fossila bränslen. Logistik innebär att transporten av mat till många människor på samma ställe (en stad) kan göras vettig (liten energiåtgång pr mun att transportera mat till). Så bor man i stan kanske det mest miljövänliga är att dumstra, därefter att välja "rätt" när man handlar. För den som bor på landet med mark är det vettigast att utgå från gårdens och markens förutsättningar. Har man bara 1 hektar odlingsmark kanske det är vettigast att ha odlingar och inte betesdjur och antingen vara vegis eller om man vill ha kött/äg komplettera med lite höns och nån hushållsgris. Har man 20 hektar naturbete och en liten plätt åker är det kanske mest miljövänligt att ha nöt eller får + lite odling. o.s.v.
Det får inte bli så teoretiskt och principiellt att man glömmer sunt förnuft och att utgå från förutsättningarna där man är.
Halleluja! Äntligen en förnuftets röst. Håller helt med dig...har själv tänkt samma sak. Jag hör till dem som har endast 1 hektar mark......men jag kanske ska få arrendera en bit till betesmark......skulle vilja ha får....
-
Mer som att säga att vi övervintrar bättre med kläder än med kroppshår. Honung är det bästa bina kan tillverka, men det är inte säkert att det är det bästa för dem. Kan tilläggas att ohyrebekämpning numera är ett argument för helinvintring på fräscha sockerramar.
Det här borde dock vara en fråga som kan lösas med forskning. Hur ser svaret ut?
Tja... Det faktum att dom har överlevt i några miljoner år som ras och nu dör av i en allt snabbare takt tyder säkert på någonting. Dom kanske behöver mer socker?
-
Tja... Det faktum att dom har överlevt i några miljoner år som ras och nu dör av i en allt snabbare takt tyder säkert på någonting. Dom kanske behöver mer socker?
Förmodligen.
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article258507.ece (http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article258507.ece)
-
"På vårkanten kan mjölksyrabakterierna oftast inte leva på den sockerlösning odlaren förser bina med efter att ha slungat honungen. Då blir bina lätt sjuka. Men enligt Tobias Olofsson skulle man då kunna ge dem frystorkade bakterier."
Såååå? Honung är fortfarande bäst helt enkelt ::)
-
"På vårkanten kan mjölksyrabakterierna oftast inte leva på den sockerlösning odlaren förser bina med efter att ha slungat honungen. Då blir bina lätt sjuka. Men enligt Tobias Olofsson skulle man då kunna ge dem frystorkade bakterier."
Såååå? Honung är fortfarande bäst helt enkelt ::)
Det tror jag absolut! mitt "förmodligen" saknade en ironisk smiley :-)
-
Gott, det var lite otydligt :)
-
Lite mer om upptäckten av binas fantastiska bakterieflora:
http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden_5.pdf (http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden_5.pdf)
Detta kan precis som Snickarn säger förklara senaste årens mystiska bi-död, och även binas bristande motståndskraft mot varroan.
-
Mer som att säga att vi övervintrar bättre med kläder än med kroppshår. Honung är det bästa bina kan tillverka, men det är inte säkert att det är det bästa för dem. Kan tilläggas att ohyrebekämpning numera är ett argument för helinvintring på fräscha sockerramar.
Det här borde dock vara en fråga som kan lösas med forskning. Hur ser svaret ut?
Det finns en (icke statisk) balanspunkt som när den tappas kan få oerhörda konsekvenser.
Ju mer vi har klätt oss, desto sämre motståndskraft har vi fått mot kyla. Ju mer vi skyddat vårt skinn mot solen, desto mer cancer. Ju mer vi vaccinerar oss, desto sämre utvecklas vårt eget immunförsvar...osv.
-
Apropå "senaste årens mystiska bi-död, och även binas bristande motståndskraft", läste jag något om en teori att bina helt enkelt inte klarar all strålning från G-näten, telecom och allt vad det är...Klarar bina sig bättre i områden där mobilnäten inte är så utvecklade?? Typ riktig glesbygd? ???
-
Kanske börjar bli lite off topic nu eller?
Annars är ju honung en sak som vi tänkt satsa på i framtiden. Eller rättare sagt bin :) Socker är ju inte direkt det mest miljövänliga så om man kan ersätta med honong är de kanon.
-
Kanske börjar bli lite off topic nu eller?
Jo, jag tänkte föreslå bitrådarna. Å andra sidan har frågan om sockerutbyte en liten men dock miljövänlighetsaspekt.
-
Det här med bina är ju intressant i sig, men kanske bör tråden delas så det blir lättare att hitta info senare. Bi-drar liksom till översiktligheten här på forumet :)
-
Mindre uppenbara saker som jag även funderar över i detta sammanhang är: Hur påverkas medvetandet av det vi äter och det sätt vi skaffar fram det vi äter? Vårt medvetande speglar ju det yttre och vårt medvetande avgör våra handlingar.
Har du lust att utveckla det lite? :)
-
I samband med att jag tittade på möjligheten att odla svamp, läste jag om vissa japanska jordbruksföretag som arbetar på ett tilltalande sätt. Arealen är på c:a 100 hektar. På 90 ha odlas ris och på resten odlas soja.
Risodlingen ger ris och rishalm. Riset säljs och halmen torkas. På halmen odlas sedan svamp (ostronmussling) som säljs och halmen är nu så nedbruten att den blir utmärkt som kreatursfoder tillsammans med soja.
Kreaturen går på ett 10 cm tjockt lager sågspån. Gödseln trampas ner i sågspånen. Efter 2 veckor byts sågspånen mot ny, och gödselblandningen läggs på kompost. I denna odlas daggmask. Efter en tid sållas masken bort, torkas mals och används som fiskfoder i en fiskdamm. Resterande sågspån innehåller småmaskar, maskägg etc. Den läggs ut 15-20 cm tjockt och här får kycklingar gå. De kan leva i veckor på masken som finns!
Kycklingar och fisk slaktas och ger kött. Slaktavfallet används som foder till pälsdjur.
Övrigt djuravfall mals och blandas med gödsel och komposteras. Denna kompost används på åkern som jordförbättringsmedel, och minskar behovet av konstgödning. Man får ibland för mycket kompost och den läggs ut på ofruktbar mark i ett 1,4 m tjockt lager. Efter nedbrytning erhålls ny odlingsbar mark!
-
Låter ju fantastiskt!
-
ChristinaR, den diskussionen är mer av filosofisk karaktär och förtjänar nästan en egen tråd kanske? I vilket fall, jag ska försöka utveckla mina tankar när jag får lite lugn och ro och skrivlust. :)
Det Edgar skriver fick mig att tänka på ytterligare en sak. Att ett område nu kan verka vara lämpligare för bete än odling kanske i vissa fall kan bero på att området förlorat sitt jordlager av olika anledningar. Att återberika området på det sätt som de gör ("Man får ibland för mycket kompost och den läggs ut på ofruktbar mark i ett 1,4 m tjockt lager. Efter nedbrytning erhålls ny odlingsbar mark!") låter som en smart idé!
jorderosion: sammanfattande benämning på erosionsskador som kan drabba åkrar, betesmarker och kalavverkade skogsmarker till följd av markförstöring som förstärkts genom att människor eller boskap har försvagat skyddande växtlighet.
(http://www.ne.se/jorderosion (http://www.ne.se/jorderosion))
Kanske inte ett stort problem i Sverige dock som tur var.
-
Det Edgar skriver fick mig att tänka på ytterligare en sak. Att ett område nu kan verka vara lämpligare för bete än odling kanske i vissa fall kan bero på att området förlorat sitt jordlager av olika anledningar. Att återberika området på det sätt som de gör ("Man får ibland för mycket kompost och den läggs ut på ofruktbar mark i ett 1,4 m tjockt lager. Efter nedbrytning erhålls ny odlingsbar mark!") låter som en smart idé!
Att odla i sig förstör matjorden. För att bibehålla den tillsätter man gödsel. När djuren betar (ej överbetning) sköter detta sig självt. Dessutom är de växter som växer på betesarealer perenna, till skillnad från det vi odlar (ettåriga). Många växter behöver betning för att föröka sig t.ex och sprida sina från.
Allt är ett kretslopp, betesdjur behövs, vilda eller tama och då vi starkt reducerat de vilda hjordarna, får alltså tamboskap ta den platsen i kretsloppet. Det spelar ju ingen roll om man är vegan eller köttätare, allt i naturen har en viss ordning och följd. Det är ju främst vi människor som sätter detta ur spel. Framförallt genom odling av ettåriga monogrödor över stora arealer.
-
ChristinaR, den diskussionen är mer av filosofisk karaktär och förtjänar nästan en egen tråd kanske? I vilket fall, jag ska försöka utveckla mina tankar när jag får lite lugn och ro och skrivlust. :)
Så skall jag hjälpa dig på traven .Kött gör dig stridslysten och aggressiv, särskilt i samband med sprit. Vegetarisk föda gör det enklare för dig att hysa medkänsla för alla levande varelser.
-
Att odla i sig förstör matjorden. För att bibehålla den tillsätter man gödsel. När djuren betar (ej överbetning) sköter detta sig självt. Dessutom är de växter som växer på betesarealer perenna, till skillnad från det vi odlar (ettåriga). Många växter behöver betning för att föröka sig t.ex och sprida sina från.
Allt är ett kretslopp, betesdjur behövs, vilda eller tama och då vi starkt reducerat de vilda hjordarna, får alltså tamboskap ta den platsen i kretsloppet. Det spelar ju ingen roll om man är vegan eller köttätare, allt i naturen har en viss ordning och följd. Det är ju främst vi människor som sätter detta ur spel. Framförallt genom odling av ettåriga monogrödor över stora arealer.
Du har tydligen missat gröngödsling totalt? Funkar alldeles utmärkt och man behöver inte ha några djur. Annars håller jag med dig. Man måste tillföra näring till jorden i samma mängd som man tar näring. I ekologisk odling med fyrskifte eller mer och gröngödsling så bygger man hela tiden upp en bättre jord.
Sen är inte jag emot att man har boskap. Men de behövs inte för jordens skull :)
-
Så skall jag hjälpa dig på traven .Kött gör dig stridslysten och aggressiv, särskilt i samband med sprit. Vegetarisk föda gör det enklare för dig att hysa medkänsla för alla levande varelser.
Var har du den källan? fast om det stämmer så är väll vegetarianer mer fjoller då ?
-
Du har tydligen missat gröngödsling totalt? Funkar alldeles utmärkt och man behöver inte ha några djur. Annars håller jag med dig. Man måste tillföra näring till jorden i samma mängd som man tar näring. I ekologisk odling med fyrskifte eller mer och gröngödsling så bygger man hela tiden upp en bättre jord.
Sen är inte jag emot att man har boskap. Men de behövs inte för jordens skull :)
Känner du några som odlat på detta sättet med enbart gröngödsling under mer än 10-15 år på samma mark utan att få problem med brist på vissa näringsämen? Vore i så fall intressant att höra närmare om!
-
Ytterligare några funderingar.
Oljan blir dyrare, och därmed energin. Innebär att alternativa energikällor kan bli lönsamma och större volymer av dessa kommer.
Detta innebär att alla transporter och maskinanvändning blir mycket dyrare.
Om man som producent av livsmedel gör kalkylexperiment när man bestämmer vad man ska satsa på (vegetabilier olika sorter, animalier olika sorter) sätter in att dieseloljan, el, konstgödsel, soja, plastpåsar, bevattning mm kostar 5 ggr dagens priser.
Detta tror jag kommer att ge en fingervisning om vad man ska satsa på för att ligga i täten(alternativt överleva) när den stora energikrisen kommer. Problemet är tajmingen, man kan ju inte vara alltför långt före.
Innebär också att man bör finnas i geografisk närhet till kunderna.
Bussresor till gårdsbutiker kommer att öka. Stormarknader utanför städerna minskar.
-
Var har du den källan? fast om det stämmer så är väll vegetarianer mer fjoller då ?
När Indien invaderades av muslimen Mahmud av Ghazni 1021 förklarades nederlaget med att indierna blivit för softa av allt vegetariskt käk. Därför återgick krigarkasten ksatryas till köttätande. När den sikhiska religionen bildades 400 år senare tilläts köttätande med det uttalade syftet att bli bättre på att knacka muslimer.
Än idag äts det mer kött i det konfliktfyllda Nordindien än avslappnade Sydindien. Skrönorna har jag hört i samtal med samtida indier,men jag har dem inte sökt efter dem i historiska dokument.
Men som sagt, egen tråd var det. Ljugarbänken. Moderatorklåfingerfri, helst.
-
När Indien invaderades av muslimen Mahmud av Ghazni 1021 förklarades nederlaget med att indierna blivit för softa av allt vegetariskt käk. Därför återgick krigarkasten ksatryas till köttätande. När den sikhiska religionen bildades 400 år senare tilläts köttätande med det uttalade syftet att bli bättre på att knacka muslimer.
Än idag äts det mer kött i det konfliktfyllda Nordindien än avslappnade Sydindien. Skrönorna har jag hört i samtal med samtida indier,men jag har dem inte sökt efter dem i historiska dokument.
Lite funderingar uppstår i mitt huvud här. Sikher får äta griskött, muslimer bör inte. Vilket kött ger bäst knackningkrafter? Finns det något du hört om det?
-
Jag bor nära polcirkeln och här är det inte så tätbefolkat, jag tror nog att det skulle gå att livnära sig på potatis/grönsaker som man odlar själv. Och sedan efter säsong försöka fiska lite som tillskott. Plocka bär på hösten.
Ett par fiskenät några linor metkrokar och bra flöten måste förstås köpas men de håller flera år om man är försiktig med dem.
-
När Indien invaderades av muslimen Mahmud av Ghazni 1021 förklarades nederlaget med att indierna blivit för softa av allt vegetariskt käk. Därför återgick krigarkasten ksatryas till köttätande. När den sikhiska religionen bildades 400 år senare tilläts köttätande med det uttalade syftet att bli bättre på att knacka muslimer.
Än idag äts det mer kött i det konfliktfyllda Nordindien än avslappnade Sydindien. Skrönorna har jag hört i samtal med samtida indier,men jag har dem inte sökt efter dem i historiska dokument.
Men som sagt, egen tråd var det. Ljugarbänken. Moderatorklåfingerfri, helst.
Taja det var ju en bra skröna i vart fall :) fast inte vidare tro värdig för övrigt.
-
Du har tydligen missat gröngödsling totalt? Funkar alldeles utmärkt och man behöver inte ha några djur. Annars håller jag med dig. Man måste tillföra näring till jorden i samma mängd som man tar näring. I ekologisk odling med fyrskifte eller mer och gröngödsling så bygger man hela tiden upp en bättre jord.
Sen är inte jag emot att man har boskap. Men de behövs inte för jordens skull :)
Det där har du ingen aning om huruvida det fungerar långsiktigt. Att vi kan testa och köra på det sättet i några år är ju inget konstigt eftersom det finns så mycket näring lagrad i marken ett tag till.
Sen tas det ju som vanligt ingen hänsyn till den ekonomiska aspekten, att odla ekologiskt utan djur och gröngödsla med en så tät frekvens så det långsiktigt ger nån form av uthållighet, kommer att ge en kopiöst dyr mat.
Bussresor till gårdsbutiker kommer att öka. Stormarknader utanför städerna minskar.
Det tror jag inte en sekund på. Det kommer alltid att finnas mängder med människor som vill/måste prioritera pris och tid, och alltså varken har tid, intresse eller råd att åka bussresor till gårdsbutiker.
Men en liten nischförsäljning på gårdarna kommer säkert att finnas kvar.
-
Det där har du ingen aning om huruvida det fungerar långsiktigt. Att vi kan testa och köra på det sättet i några år är ju inget konstigt eftersom det finns så mycket näring lagrad i marken ett tag till.
Sen tas det ju som vanligt ingen hänsyn till den ekonomiska aspekten, att odla ekologiskt utan djur och gröngödsla med en så tät frekvens så det långsiktigt ger nån form av uthållighet, kommer att ge en kopiöst dyr mat.
Det kan vara så att det behövs tillföras mer näring än man kan få från tillexempel kompost och gröngödsling, absolut. Men det kommer krävas bra mycket mindre än vad den boskapsmängd vi har idag producerar. Dessutom producerar ju vi själva gödsel som går att använda efter många års kompostering men det görs inte idag. Jag äter själv kött så jag är inte emot djurhållning och har man djur ska man såklart använda gödsel.
Kopiöst dyr mat? Jag pratar självhushållning. Odla min egen mat. Den blir inte så mycket dyrare den. Maten i köpcentrum däremot? Ja den kommer vara skitdyr!
-
Lite funderingar uppstår i mitt huvud här. Sikher får äta griskött, muslimer bör inte. Vilket kött ger bäst knackningkrafter? Finns det något du hört om det?
Sikher får äta vad de vill, utom muslimernas halal-kött, om de skall vara renläriga. Vegetariska sikhordnar finns dock. Vem som slåss bäst vet jag inte.
-
Så skall jag hjälpa dig på traven .Kött gör dig stridslysten och aggressiv, särskilt i samband med sprit. Vegetarisk föda gör det enklare för dig att hysa medkänsla för alla levande varelser.
Då har du visst rätt i, Nattapotta.
Nyare världshistoriens största massmördare Adolf Hitler har ju varit känd och ökänd för sin omåttligt höga köttkonsumption. ;D
-
Sikher får äta vad de vill, utom muslimernas halal-kött, om de skall vara renläriga. Vegetariska sikhordnar finns dock. Vem som slåss bäst vet jag inte.
Lite OT Sikher är krigarkasten talte min hustru om för mig. Krigare får väl anses som fysiskt högpresterande, åtminstone förr.
Högpresterande är ju också elitidrottarna. Hur ligger andelen veg(etari)aner där jämfört med folkgenomsnittet?
-
Lite OT Sikher är krigarkasten talte min hustru om för mig.
Då kan du tala om för din fru att krigarkasten heter Ksatryas. Sikjher står utanför kastsystemet. De tar avstånd från det genom att rituellt byta namn till Singh, så att det inte skall gå att skönja deras ursprung.
Däremot är de vanliga inom ordningsyrken, som polis och militär.Britterna föredrog dem, Rajputerna och Gurkhas som legoknektar, därav ryktet om Sikherna som en "krigarkast".
-
Då har du visst rätt i, Nattapotta.
Nyare världshistoriens största massmördare Adolf Hitler har ju varit känd och ökänd för sin omåttligt höga köttkonsumption. ;D
Hitler åt kött ibland, men hade vegetarianismen som ett ideal:
Ofta beklagar man att man lever i en tid när man ännu inte vet hur den nya världen kommer att se ut. Men sak kan jag säga alla köttätare: Den nya världen kommer att vara vegetarisk!
Vegetarisk kost, styrketräning och hälsokost har varit populärt bland högerextrema på grund av övermänniskoidealet. Men då glömmer de att den som är stark också måste vara snäll, som Bamse säger.
-
Då har du visst rätt i, Nattapotta.
Nyare världshistoriens största massmördare Adolf Hitler har ju varit känd och ökänd för sin omåttligt höga köttkonsumption. ;D
Nå ja han kankse är den störste men ha gjorde det ju inte skälv USA tog ju kål på 2miljoner vietnameser på falaska gruder och hur många dom har dom har mörda för att kunna härska det vet i fåglarna men många är det.
-
Ja , vem är störst?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Josef_Stalin#Terrorns_offer (http://sv.wikipedia.org/wiki/Josef_Stalin#Terrorns_offer)
Men nu är vi återigen på väg in på ett annat ämne. Miljövänlig mat var det. Jag föreslår Road kill och dumpsterdiving.
-
Roadkill??? Men bensinen till bilen dp
-
Roadkill??? Men bensinen till bilen dp
Gjort är gjort. Funkar om man bor vid järnvägen med.
-
Vegetarisk kost, styrketräning och hälsokost har varit populärt bland högerextrema på grund av övermänniskoidealet. Men då glömmer de att den som är stark också måste vara snäll, som Bamse säger.
Ja, men nu var det ju du som påstått att det är kött som gör dig aggressiv,
att du nu påstår att Hitler åt ibland kött är lite svag som svar.
-
Ja, men nu var det ju du som påstått att det är kött som gör dig aggressiv,
att du nu påstår att Hitler åt ibland kött är lite svag som svar.
Det finns fler sätt att bli aggressiv på. Att odla övermänniskoideal är ett.
Medkänsla gör dig till vegetarian. Vegetarianism gör dig inte medkännande. Att försöka avstå från kött av ideologiska skäl innan man har transcenderat driften gör en bara bitter - och därmed elak.
-
Men SNÄLLA! Försök hålla er till ämnet!
Funderar lite kring detta med att förvara kött under vintern om man nu behöver det. Vid vilken temperatur går det att förvara köttet utomhus och hur länge? Tänker att vi slaktar två får när det är säg -5 ute. Skulle vi kunna förvara dem utomhus(rovdjurssäkert såklart) iställeför att stoppa dem i frysen efter att de mörat klart?
-
Lufttorka, eller rök? Vet en del folk från Färöarna och Island som gör det första. På Färöarna är lufttorkat fårkött deras "julskinka". De torkar den nära havet, så får de gratis saltsmak också. ;)
-
Men SNÄLLA! Försök hålla er till ämnet!
Tänker att vi slaktar två får när det är säg -5 ute. Skulle vi kunna förvara dem utomhus(rovdjurssäkert såklart) iställeför att stoppa dem i frysen efter att de mörat klart?
Ni kan i alla fall äter er igenom faret under 2 - 4 veckors tid utan att fryser det. Man börjar med frambenen osv.. kommer man upp till stekarna är de gudomliga i sin mörhet :)
/Januschka
-
Provade i vinter att göra som januschka skriver och styckade ned lammet eftersom. Tror det tog två veckor sen var det slut. Å en kallrök har vi nog tänkt bygga. Det skulle förenkla mycket om man inte vill äta lamm varje dag i två veckor :)
-
Men SNÄLLA! Försök hålla er till ämnet!
Funderar lite kring detta med att förvara kött under vintern om man nu behöver det. Vid vilken temperatur går det att förvara köttet utomhus och hur länge? Tänker att vi slaktar två får när det är säg -5 ute. Skulle vi kunna förvara dem utomhus(rovdjurssäkert såklart) iställeför att stoppa dem i frysen efter att de mörat klart?
rökt kött håller länge... även torkat kött..det går att torka vid öppen eld..sätt köttet där du med nöd och näppe klarar av att hålla händerna vid brasan..endast fukten som skall drivas ut så sätt det inte för nära för då blir det tillagat..
gravat kött håller väl rätt bra oxå?
-
Läste om metoden i Indien där man lät kycklingar gå på ströet efter man haft det till större djur. Funderar till nästa år på att göra så här hemma också för att slippa köpa kycklingfoder. Tänkte då att man skulle kunna stänga in dem i fårhuset på deras halmbädd. Dr är det ju en jäkla massa småkryp på vårkanten så då borde de väl kunna få i sig allt protein de behöver den vägen? en kan man komplettera med lite krossad säd och kanske slänga in lite finklippt grönt också. Borde väl funka? Sen när kycklingarna blivit större slänger man ut ströet på landet som täckmaterial.
rökt kött håller länge... även torkat kött..det går att torka vid öppen eld..sätt köttet där du med nöd och näppe klarar av att hålla händerna vid brasan..endast fukten som skall drivas ut så sätt det inte för nära för då blir det tillagat..
gravat kött håller väl rätt bra oxå?
Jo torkat och rökt finns som sagt i tankarna. Manborde ju kunna bygga en gemensam tork/rök där torken sitter ovanpå själva eldstaden till röken. Man leder alltså bort röken från eldstaden till "röklådan" och bygger torken ovanför eldstaden så det blir varmt men ingen rök. Om man bygger det luftigt borde det ju bli bra luftgenomströmning och man får inte allt för varmt så det tillagas.
-
Läste om metoden i Indien där man lät kycklingar gå på ströet efter man haft det till större djur. Funderar till nästa år på att göra så här hemma också för att slippa köpa kycklingfoder.
Att höns trivs på gödselstacken är ju välkänt.
Angående torkning, håller jag nog på den gamla metoden där man lufttorkar långsamt i några + grader, typ parma och liknande. Inte med hjälp av värme. Tror lufttorkat blir hållbarare.