Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kalkning och ekologisk grönsaksodling.  (läst 2439 gånger)

Skogsvilde

  • Inlägg: 14016
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Kalkning och ekologisk grönsaksodling.
« Svar #40 skrivet: 15 okt-20 kl 19:28 »
Kolen binder tungmetaller så att växterna inte tar upp dom. Kalken höjer ph-t så att inga tungmetaller lakas ut ur mineral eller kol.

Men kolet kapslar in upptagna tungmetaller...
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Ricbot

  • Inlägg: 18
    • Uppland
SV: Kalkning och ekologisk grönsaksodling.
« Svar #41 skrivet: 04 dec-20 kl 05:24 »
Kolla om du har ogräs och vilken sort det är dvs näslor = PH 5.1-5.9 eller vad det nu är och då har du en ganska exakt utgångspunkt för mängd kalk du behöver och ofta behövs det iom att vi har surt regn. Sen till din fråga, kolla vad just din gröda behöver för PH men den lär knappast behöva PH 6.0 för fosfor är nästan inte biologisk tillgängligt då och du får mängder av problem med fosfor brist. Aska funkar det med iom att det är grundämnen som är basiska till stor det som fosfor och dom höjer PH dom med. Det finns iofs aska med tungmetaller om marken haft väldigt lågt PH och tungmetaller blivit biologiskt tillgängligt och det blir så runt vissa vägar om jag förstått det rätt men jag har ingen bra källa förutom att det är runt dom platserna som man fått skicka stubbar till destruktion av kemiskt skadliga ämnen. Jag tror alla behöver kalka frekvent.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 11624
    • Östergötland
SV: Kalkning och ekologisk grönsaksodling.
« Svar #42 skrivet: 04 dec-20 kl 08:52 »
Men kolet kapslar in upptagna tungmetaller...
Den inkapslingen är inte beständig, mer som att du lägger in spannmål på magasinet istället för att förvara det på gårdsplan. Råttorna kan hämta ändå, även om vinden inte blåser omkring kornen. När du kalkar fungerar det ungefär som att du minskar mängden råttor genom att skaffa många katter. Inte bästa liknelsen, men...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

215 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Har dessa godingar i mitt fritidshus och har lagt band på själv att inte läsa de förens jag har läst ut en annan bok, mycket tråkigare bok, vilket gett mig en rejäl sporre att läsa ut den och börja med dessa tidningar! Har tjuvläst en och spoiler, den var jätteintressant!
/Rebecca B

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser