Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
»Ekologisk odling
»Odling för
  nybörjare

»Lägenhetsträdgård
»Odling inomhus
»Drivbänkar och
  växthus

»Solviva-växthus
»Redskap och
  utrustning

»Fröodling
»Klippa träd
»Biologisk be-
  kämpning

»Svampodling
»Landskapsvård i
  närmiljö
»Dammar
Ȁngs- och betes-
  marker
»Permakultur
»Samodling
»Hotade fröer
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

SOLVIVA VÄXTHUS

Anna Edey bor i Marthas Vineyard vilket har ett klimat liknande Skånes. 1980 brann hennes hem och hon bestämde sig då för att bygga ett ekologiskt hus eftersom hon insett att den moderna livsstilen hotar jorden och att mycket stora svårigheter väntar om den moderna människan inte börjar leva mer varsamt i naturen.
 
Solviva Solar Greenhouse
Solviva Solar Greenhouse byggdes 1980 och har visat följande:
  • Uppvärmningskostnaden kan reduceras till noll genom att använda solvärme, värmelager, gardiner för fönster och elda gamla tidningar.
  • Det är möjligt att odla alla grönsaker, tomater och örter i det egna hemmet året runt och få en bra skadedjurskontroll utan bekämpningsmedel. Att integrera växthuset med bostaden ger inga problem med fuktighet, insekter, vinterkyla eller för hög sommarvärme.
  • Det är möjligt att ha luktfria, trevliga och bekväma mulltoaletter inomhus som varken behöver el eller vatten. De kan göras billiga och är enkla att bygga och underhålla.
  • Gråvatten, även med normala tvätt- och rengöringsmedel kan användas för bevattning av omgivande marker utan otrevliga bieffekter.
  • Ett sådant hus kostar inte mer att bygga och är mycket billigare att bo i än ett standardhus.
  • Det är en sann glädje att bo i ett hus som man vet står i balans med naturen i stället för att skada den.
Solviva Winter Garden
1983 skapade Anna Edey Solviva Winter Garden. Målet var att visa att det är möjligt att odla organiska grönsaker genom hela vintersäsongen utan att använda bränslesystem eller giftiga ämnen mot skadeinsekter och ändå få en stor skörd. Anna önskade också visa att det går att få en bra inkomst för det arbete som utförs.
 
Solviva växthus
Solviva växthus är på ca 300 m2 varav själva växthusytan är 270 m2. Till detta kommer utomhusareal på ca 500 m2. Anna hade små resurser och växthuset byggdes med hjälp av frivillig arbetskraft. Inglasningen består av en specialplast i fyra skikt som släpper igenom lika mycket ljus som tvåglasfönster men isolerar som fyrglasfönster. Plasten är väsentligt billigare och beräknas hålla i tio år.
 
Uppvärmning
Växthuset värms, förutom av solen, också upp av cirka 75 hönor och 40 angorakaniner. Dessa ger förutom värme både gödsel och inte minst koldioxid. Anna har beräknat att skörden ökas med 50% på grund av den högre koldioxidhalten. I början hade hon vissa problem med för mycket kväve som gav ammoniak men det har hon löst genom att använda sågspån i kaninburarna.
 
Kanin

 
Utomhus har hon 25 får men det framgår inte hur mycket mark dessa kräver för foder. I växthuset har hon en hemmagjord braskamin och ett värmelager. I regel behöver hon dock aldrig elda i kaminen för att få tillräcklig värme.
 
Odling i avloppsrör
Hon använder sig enbart av regnvatten och egenproducerad kompost. Skadeinsekter hålls borta av sina naturliga fiender och genom blomster som t ex indiankrasse. För att öka odlingsytan odlar hon sallad i långa avloppsrör i plast som är uppskurna på ovansidan dessa hänger i taket och drar nytta av ljuset utan att skugga andra växter. Bevattning och skörd underlättas också på detta sätt.
 

 
Sallat till restaurang
Genom att hon skördar salladen för hand och plockar blad i stället för att skära av hela huvudet, får hon en mycket finare skörd under längre tid. Hon säljer bl a till närliggande restauranger och eftersom dessa slipper en massa rensnings- och prepareringsarbeten betalar de 60% mer för salladen. Beräkningar har visat att detta växthus på 400 m2 kan försörja 200 människor med grönsaker, ägg och kött året runt. Mellan två och tre heltidsanställda behövs och timförtjänsten ligger på 70:-
 
Lättskött
När jag träffade Anna i maj ställde jag frågan om man inte måste ha ovanligt gröna fingrar för att få så fint resultat. "Inte alls" svarade hon. "Nu när jag reser i Europa har jag anställt en ung man som aldrig hade odlat förut. Efter en veckas introduktion klarar han det lika bra som jag."
 
Solviva på Bornholm
Solviva Winter Garden presenterades i Sverige och Danmark sommaren 1990. En naturskola, Bornholms Naturskole Grynebaekken, tände direkt och har byggt ett växthus efter Anna Edeys principer. Det kommer att utprovas och anpassas efter skandinaviska förhållanden och klimat.
 
Sammanfattning
Solviva Winter Garden har visat följande:
  • Att det går att få en utomordentligt stor skörd av organiska grönsaker, örter och ätbara blommor av högsta kvalite, även under vinterns kallaste nätter och mörkaste dagar, utan annan uppvärmning än solen och värme från djuren. Denna yta kan faktiskt förse 200 människor med hälsosam sallad varje dag året om. Det har också visat sig att man kan klara högsta produktivitet mitt i sommaren med enbart naturlig självdragsventilation.
  • Med hjälp av smådjur (30 angorakaniner och 75 hönor) ökar produktiviteten med 50% på grund av koldioxidhalten. Kostnaden för foder betalas mer än väl av produktionen av ägg och angoraull. Risken för ammoniakgas som kan vara skadlig för växterna kan bemästras med god skötsel av kaninburarna.
  • Det går att eliminera problem med skadeinsekter genom att skapa en fin miljö för nyttiga insekter och blommor och omsorg i arbetet. Inga bekämpningsmedel behövs.
  • Det går att uppnå 75 grader i en solbox och använda hetluften för att pasteurisera toalettkompost.
  • Med hjälp av solceller på 2.8 m2 kan man få tillräckligt med elektricitet för att cirkulera uppvärmd luft och vatten vintertid och pumpa vatten för bevattning sommartid.
  • Det går att få en årlig bruttoinkomst på 450 000 kr genom att sälja det dagliga behovet av grönsaker till 200 människor. Och detta på en yta av 200 m2 för växthuset och 500 m2 trädgård. Arbetsinsats 80-120 timmar per vecka beroende på årstid.
Peter Norrthon
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare