Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
»Ekologisk odling
»Odling för
  nybörjare

»Lägenhetsträdgård
»Odling inomhus
»Drivbänkar och
  växthus

»Solviva-växthus
»Redskap och
  utrustning

»Fröodling
»Klippa träd
»Biologisk be-
  kämpning

»Svampodling
»Landskapsvård i
  närmiljö
»Dammar
Ȁngs- och betes-
  marker
»Permakultur
»Samodling
»Hotade fröer
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

KLIPPA TRÄD

Beskärning av fruktträd görs för att sol och luft skall nå in till blad, blommor och frukt. Om fruktträden gallras på rätt sätt får de grenar som blir kvar mer kraft och orkar bära färre men större och bättre frukter.
 
Äpplen

 
Trädet stimuleras
Man stimulerar också gamla ovårdade träd att skjuta nya och kraftiga skott på de gamla grenarna. Trädet strävar hela tiden efter att ersätta de bortskurna partierna med nya skott, detta för att upprätthålla den nödvändiga balansen mellan krona och rotsystem.
 
Redskap till beskärning
Sekatör: Klipper grenar på upp till cirka 3-4 cm tjocklek. Vid användning vänds det plana bladet på sekatören mot trädet för att sår och sårkanter ska bli så jämna som möjligt. Svamp, röta och insekter kan annars tränga in under barken.
Sekatör

Såg: En bågsåg försedd med ett smalt och vridbart sågblad behövs för att komma åt att såga i alla riktningar.
Bågsåg

Kniv: För kapning av mindre kvistar och putsning av sårytor och kanter.
Kniv

Stege: Stadig 2-3 meter.
 
Råd och tips vid beskärning
  • Bästa tiden för beskärning är mars - april eller då de värsta frostperioderna är över.
  • Äppel och päron är mest i behov av gallring. Körsbär och plommon gallras endast om grenarna är skadade eller sitter för tätt. De gallras då på eftersommaren efter skörden.
  • Det är bättre att beskära för lite än för mycket.
Ta det i omgångar.
 
  • Grenarna skall gallras så att de sitter på jämnt avstånd från varandra runt stammen. Korta av dem så att 2/3 av årsskotten återstår.
  • Alla inåt pekande grenar skall sågas av. Detsamma gäller för korsande grenar.
  • Nya sido- och toppskott gallras och skärs tillbaka. Toppskotten beskärs med minst 1/3 av sommarens tillväxt och sidoskotten förkortas till 5-6 knoppars längd.
  • Skär av skotten med ett lutande snitt för att förhindra uttorkning av knopparna.
  • Vid flera skott från samma knopp behålls det som har störst vinkel från stammen. Den grenen ger större styrka.
  • Börja att såga av grenar underifrån till 1/4 av grenens tjocklek. Möt sedan med ett skär uppifrån för att inte grenen skall splittras och riva bort bark när den går av.
  • Felriktade grenar kan rättas till genom att man binder fast och fixerar dem med snören i andra grenar. Två till tre veckor brukar det ta att få dem i önskat läge.
Unga fruktträd
Planteringsåret: behöver inget göras.
Andra våren efter planteringen: för att få endast en topp klipps första grenen närmast toppen bort. Sedan lämnas 3-4 grenar kvar på cirka 15-20 cm avstånd från varandra och avkortas som på teckningen. Grenarna skall sitta som i en spiral runt stammen.
Andra vårens beskärning

Tredje våren: man bör inte korta av det nya skottet fullt så mycket som förra året, 2/3 bör vara kvar.
Tredje vårens beskärning

Fjärde våren: trädet beskärs enligt samma idéer som föregående år.
Fjärde vårens beskärning

 
Gamla fruktträd
Gamla träd förnyas bäst genom att man från kronans innersta och nedersta delar gallrar bort klena grenar och skott som ger dålig skörd. Ta det dock lugnt och arbeta med tålamod då trädet hela tiden skjuter nya skott för att balansera rotsystemet. Man brukar säga att man skall försöka hålla stammen luftig och fri. Det ska gå att kasta upp en boll utan hinder utefter stammen, eller en hatt rakt igenom.
 
För bättre skörd på gamla fruktträd behöver lavar och mossa samt gammal bark tagas bort. Det görs lämpligen med stålborste. Bättra därefter på med en blandning av lera och vatten för att skydda mot nya svamp- och mögelangrepp samt för att förbättra trädets näringstransport mellan rötter och grenar.
 
Marcus Samuelsson
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare