Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
»Energi
»Spara energi
»Elsnål matkultur
»Solvärme
»Vindkrafts- och
  solel

»Vedeldning
»Biogas
»Värmepumpar
»Ljusstöpning
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 
Energi
 
»Till alternativ.nu

SOLVÄRME

Världsledande teknik
Svensk solvärmeteknik har över 15 års utveckling bakom sig. Från 70-talets system har kunskapen överförts på dagens moderna solfångare. I stort sett kan man säga att innovatörerna gått från klarhet till klarhet, vad avser konstruktion, systematik, applicering och montage.
 
Mycket sol i Sverige
I alla tider har gemene man trott att vi inte har tillräckligt med sol i Sverige för att nyttja solfångare till uppvärmning och tappvattenberedning, men det är helt fel. Generellt kan man säga att det finns 1000 soltimmar att tillgå var man än bor i landet. Naturligtvis finns det soligare platser och orter med en högre genomsnittlig nederbörd, men enligt SMHI är det statistiskt riktigt att nämna 1000 infallande soltimmar.
 
Hela tappvärmebehovet
Med hänsyn till effekten 800 W/m2 som når Sveriges jordyta och en 50 procentig verkningsgrad på solfångarna blir det en anselig energimängd att räkna med. Exempelvis skulle 1 procent av Sveriges yta, täckt med solfångare som har 30 procents verkningsgrad, klara hela vårt lands behov av uppvärmning och tappvärmevatten under ett år. Detta innebär att Sveriges alla villor och hyreshus kan få ett rikligt tillskott från solvärmen. Detta från en energikälla som inte har några driftskostnader. Det är också av betydelse att det geografiska läget spelar en mindre roll.
 
Kombinera olika former
Att välja solvärme som komplement för sin värme- och varmvattenproduktion är att välja en energiform i ett vidare perspektiv. Solvärmen arbetar bäst i kombination med någon form av ackumulatortank (lagringstank) vilket ökar både flexibilitet och oberoende.
 
Ackumulatortank
90-talets värmesystem bygger på användningen av en ackumulatortank, som ger solvärmen och de övriga energislagen bästa verkningsgrad. Samtidigt utgör detta en oslagbar kombinationsmöjlighet. En bra lagringstank arbetar med temperaturskiktning vilket ger lägre värmeförluster. Solvärmen kan genom en ackumulatortank kombineras med alla typer av värmekällor, samtidigt som solvärmen och de övriga energislagen får bästa förutsättning för maximal effekt. Ackumulatortankens volym dimensioneras alltid efter fastighetens effektbehov och styr i sin tur solfångarytan. Det är inte alltid nödvändigt att ha stora lagringsvolymer.
 
Generellt kan vissa kombinationsmöjligheter vara att föredra. Solvärmens primära del är att förse hushållet med tappvarmvatten, och då i första hand under sommarhalvåret. Genom ackumulatortanken kan solfångarna under sommartid stå för hela hushållets totala värme- och varmvattenbehov, vilket motsvarar 20-30 procent av det totala energibehovet.
 
I ett nybyggt enfamiljshus är exempelvis en 500 liters lagringstank att föredra och till den volymen dockas 7,5 m2 solfångaryta. En solvärmeanläggning på 7,5 m2 kostar från tillverkare ca 24.000 kronor exklusive moms och frakt (1992). Till den kostnaden tillkommer rörledning och montage. En riktigt dimensionerad solvärmeanläggning sparar upp till 1,5 kubikmeter olja per år.
 
Nya bidragsregler
Med dagens bidragssystem är en investering av solfångare en bra affär. I och med trepartiöverenskommelsen våren 1991 fick solvärmen nya bidragsregler. Boverket administrerar idag ett 25 procentigt bidrag på hela investeringskostnaden, det vill säga inklusive rörledning, arbete, moms och ackumulatortank. Summan är maximerad till 1.400 :- / m2 solfångaryta.
 
Lönsam teknik
Dagens solvärmeteknik för villamarknaden är konkurrenskraftig! Om man dessutom installerar en ackumulatortank ökar både verkningsgrad och möjlighet för värmesystemets funktion och drift. Solvärmen är en energikälla som betalas i förskott. När väl investeringen är betald finns inga driftkostnader att tala om. I sammanhanget kan också nämnas att dagens solvärmeteknik har en beräknad livslängd på långt över 30 år! Genom bidrags- och lånemöjligheter, lång livslängd, bättre systemteknik och försumbara driftkostnader är solvärmen lönsam!
 
Svensk solvärmeteknik
Svensk solvärmeteknik är teknikledande. De resultat som uppnåtts genom 15 års forskning har lett till en unik kompetens, både i små och stora anläggningar. Det är de stora projekten, typ det i Falkenberg på 5.500 m2, Lyckebo 7.500 m2 och Nykvarn 4.000 m2 som banat vägen för dagens moderna och högeffektiva solfångare för villamarknaden.
 
Exportvara
Forskarna och innovatörerna har koncentrerat sig på kvalité, både vad avser systemteknik och solfångarkonstruktion, och prestanda. TeknoTerm Energi AB i Göteborg exporterade 50.000m2 till Europa och Asien under 1990. Svensk solvärmeteknik är både teknikledande och marknadsledande idag, vilket är glädjande då vi har en stor tradition inom detta "gebit". Detta skall branschen ha all heder för!
 
Enkel installation
Dagens solvärmeteknik är konstruerad för att vara anpassningsbar både till olika typer av värmesystem och för olika takmontage. Installationen är okomplicerad och den händige villaägaren kan göra mycket själv. Upphandling och vägledning sker i de flesta fall genom lokal rörinstallatör. Installatören kan ge råd kring kostander, funktion och montering.
 
Tillverkarnas ambition har varit att få fram system som bygger på konventionellt rörarbete, vilket man också lyckats med. Både drift och skötsel har förenklats så att alla kan "förstå" hur solvärmen arbetar i ett vanligt värmesystem.
 
Investera för framtiden
Avslutningsvis kan vi nämna att det finns tillgänglig solvärmeteknik för villauppvärmning, pooluppvärmning, flerbostadshus samt fjärrvärmeverk som är fullt utvecklad. Idag kan svenska solvärmeföretag erbjuda kompletta system med konkurrenskraftiga priser. Solvärmen är en investering som är lönsam för byggherren, staten, miljön och kommande generationer.
 
Svensk solenergiteknik är rikt dokumenterad av bla Byggforskningsrådet, Chalmers Tekniska Högskola och Statens Provningsanstalt. Idag säljs system som är väl prövade och funnit sitt naturliga sätt att dockas till värmesystemet. Svensk solvärme är byggd för vårt klimat och sparar både pengar och miljö!
 
Lars Andrén
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare