Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakt och plock?  (läst 1077 gånger)

ChickenCurry

  • Inlägg: 8
    • Västergötland
Slakt och plock?
« skrivet: 07 nov-10 kl 14:00 »
Hej!
Jag undrar hur man gör när man slaktat en tupp/höna? Har hört att man ska doppa dem i varmt vatten för att lättare kunna plocka. Är det så o vid vilken temperatur ska man i så fall doppa ner dem o hur länge ska de vara neddoppade? Hur länge ska de hänga för att blodet ska rinna ur dem? Tips mottages med stor tacksamhet :) // Elin
Funderar på att öppna 4H-gård :P

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Slakt och plock?
« Svar #1 skrivet: 07 nov-10 kl 14:17 »
Här finns en del att läsa

http://butcherachicken.blogspot.com/
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

 

Cees

  • Inlägg: 206
    • Närke
SV: Slakt och plock?
« Svar #2 skrivet: 07 nov-10 kl 14:18 »
Jo ja brukar doppa dem i ca 75grader upp o ner lite i vattnet så det tränger in överallt, några sekunder i vattnet..
När huvet är av så håll den i bena, blodet brukar va slut när den slutat flaxa..
Kan va bra att hålla i bena o svinga kroppen innan huvet huggs av, mycket av blodet går ut i huvet när man svingar kroppen ett varv. Den ska ju självklart bedövas först. Ja brukar svinga kroppen så huvet slår i kubben innan ja hugger av, då får man ju två flugor i en smäll..

Mvh

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Slakt och plock?
« Svar #3 skrivet: 07 nov-10 kl 15:57 »
Många skållar vid alldeles för hög temperatur, då går skinnet sönder eftersom det blir mer eller mindre kokt.

Det som är svårt med att plocka kycklingar/höns är att skålla dem på rätt sätt. Det är faktiskt inte så svårt. Med rätt tid och temperatur på vattnet när man skållar så är det enkelt att plocka:

*Stor hink eller bykkar, stor så att hönan kan doppas helt under vatten och gärna litet extra stor så att inte temperaturen sjunker när hönan stoppas ner.

* Temperatur cirka 62-67 grader, använd termometer! Rätt temperatur är viktig, tillräcklig för att fjädrarna ska släppa men inte så varmt att skinnet kokas och går sönder.

* Doppa hönan, håll i benen och kör ner hönan med huvudet före. Pumpa hönan upp och ner i vattnet upprepade gånger så att vattnet når in till skinnet.

* Skållningstiden brukar ligga mellan 60-90 sekunder. Man kan prova efter en minut genom att ta tag i ett par vingpennor och känna efter om de släpper. De ska släppa mycket lätt.

* Plocka så snart som möjligt.

----
Avblodningen går snabbt, det brukar räcka med cirka två minuter.

sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
SV: Slakt och plock?
« Svar #4 skrivet: 07 nov-10 kl 20:06 »
kolla linkosos hemsida :)
Dv. höns, undulater & ragdoll


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

476 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser