Många skållar vid alldeles för hög temperatur, då går skinnet sönder eftersom det blir mer eller mindre kokt.
Det som är svårt med att plocka kycklingar/höns är att skålla dem på rätt sätt. Det är faktiskt inte så svårt. Med rätt tid och temperatur på vattnet när man skållar så är det enkelt att plocka:
*Stor hink eller bykkar, stor så att hönan kan doppas helt under vatten och gärna litet extra stor så att inte temperaturen sjunker när hönan stoppas ner.
* Temperatur cirka 62-67 grader, använd termometer! Rätt temperatur är viktig, tillräcklig för att fjädrarna ska släppa men inte så varmt att skinnet kokas och går sönder.
* Doppa hönan, håll i benen och kör ner hönan med huvudet före. Pumpa hönan upp och ner i vattnet upprepade gånger så att vattnet når in till skinnet.
* Skållningstiden brukar ligga mellan 60-90 sekunder. Man kan prova efter en minut genom att ta tag i ett par vingpennor och känna efter om de släpper. De ska släppa mycket lätt.
* Plocka så snart som möjligt.
----
Avblodningen går snabbt, det brukar räcka med cirka två minuter.