gjorde en riktigt god pumpasoppa häromdagen, då använde jag en liten pumpa, ca 15 cm i diameter, men man kan ju ta en stor pumpa, och dubbla ingredienserna så blir det storkok.
1 liten pumpa
4 morötter
1 gul lök
4 tomater
grädde/mjölk
citron
ingefära
örtkryddor efter smak och tillgång, t ex timjan och dragon.
buljongtärning el salt.
peppar
andra kryddor efter smak.
skala och skär pumpa och morot i bitar, koka dem mjuka, häll upp spadet i en skål och mixa grönsakerna, när allt är mixat kan du hälla tillbaka så mycket av spadet att du får en trevlig soppkonsistens, man kan även ersätta lite av spadet med mjölk.
medan pumpan kokar kan man passa på att skålla tomaterna i kokvattnet, Då skär man ett kryss i tomaten doppar den en kort liten stund i vattnet och sen kan man skala av tomatskalet.
Stek lök gyllenbrun och blanda i tomaterna, (det räcker att dela dem lite med sleven)
Blanda ned tomatsåsen i den mixade soppan. smaka av med grädde, citronsaft/skal, malen alt riven ingefära, buljong och de andra kryddorna
Det blir en mumsig och syrlig höstsoppa
Man kan också istället för att koka med morötterna från början ha i dem i skivor efter att man mixat pumpan, då blir det lite mer att tugga på.
Och så går det ju bra att byta ut tomaterna mot en burk konserverade tomater om man vill.
lycka till