Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilken kupa?  (läst 6695 gånger)

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
Vilken kupa?
« skrivet: 17 aug-10 kl 09:02 »
Hej,
jag är nybörjare och har snart klarat av min första säsong som biodlare. Har en fin avläggare och ska öka till nästa år till några fler samhällen, men då dyker frågan upp. Vilken kupformat ska jag ha?
Har nu en LN Skälderhuskupa, som funkar bra, men är alldeles för tung. Har hört mig för i min förening men där finns endast erfarenhet av Svea och LN.
Tankarna går iaf åt att ha ett stort yngelrum Dadant så man slipper kolla runt i två yngelrum, det lyfter man ju inte ofta och då kan maken vara behjälplig, men annars ska jag ju orka med själv i längden. Men vad ska man ha som skattlådor?
 Halvformat 3/4 Langstroth eller halv Dadant?  Var får man tag på mellanväggar till de formaten. Närmsta försäljare är Joel Svenssons och de verkar inte ha de formaten, iaf inte i katalogen.  Om man har halvformat, ska ramarna trådas då? (såklart eller?)

Nästa fråga är kan man göra kuporna själv? Maken är mycket intresserad, vi har virke hemma och tid i vinter finns. Snubblade över Hörlekupan via en annan tråd här på Alternativ, enkel konstruktion , funkar den bra tro? Ja frågorna hopar sig, hoppas någon kan hjälpa mig bena ur några :)

Tack/ Wilmabink

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Vilken kupa?
« Svar #1 skrivet: 17 aug-10 kl 09:17 »
Jag tänkte så här som nybörjare. Köp några olika bottnar och några färdiga kupor så slipper du som nybörjare sätta igång och göra misstag. Kolla konstruktioner, mått etc. Låt gå nått år - då vet man mer och kan eventuellt sätta igång och snickra själv. Att börja med att snickra utan att veta nått om själva skötseln tror jag riskerar att bli problem.

Vaxet skär dom till efter de mått som beställs. Sen om det finns i hyllan eller inte vet nog bara fabrikanten själv. Maila ut en prisförfrågan i de mått som du efterfrågar.

Själv kör jag 3/4 Langstroth rätt igenom och är nöjd med det. Använd sökfunktionen så hittar du garanterat denna diskussion i tråden.  :)

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Vilken kupa?
« Svar #2 skrivet: 17 aug-10 kl 09:36 »
Tack för snabbt svar ska genast använda söken!

Det är nog en smart ide.  Jag har nog till 99% bestämt mig för Dadant 12 ramars yngelrum, men är det kompatibelt med 3/4 Langstroth, jag menar så man får jämna snygga staplar  ;)  Halv Dadant gissar jag ät kompatibelt. Tyvärr får man ju två olika format då, har nog lite mer att fundera på...

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Vilken kupa?
« Svar #3 skrivet: 17 aug-10 kl 10:04 »
Har inte hittar 12 ramarslådor för 3/4 Langstroth så ska du köra på färdigt så får det bli halvdadant i skattlådorna. Eller så sätter du igång och snickrar trots allt!  :)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Vilken kupa?
« Svar #4 skrivet: 17 aug-10 kl 10:07 »
Jag tror att det är ett gott råd att köpa några färdiga, och känna efter om man trivs med format och konstruktion, innan man kopierar eller modifierar och bygger själv.

Om din man (och du också kanske) tycker att det är kul att snickra och konstruera saker, så tror jag att bra ställningar, där man kan lyfta av skattlådor och ställa i bekväm arbetsställning vid kuporna underlättar väldigt. Då kan du lätt välja att ha samma format i yngelrummet, och ha den på två lådor, det underlättar om man ska göra avläggare, och om bina lägger för mycket honung och pollen i yngelrummet, då kan man lätt byta plats på ramarna. Att behöva slunga med kort varsel för att det blivit för trångt i yngelrummet är inte så kul...

Jag är också nybörjare, har gått kurser, och lär mig massor här på alternativ. Själv har jag tom svearamar, eftersom jag ärvde dem av morfar. Troligen blir det byte av format om några år, men eftersom jag vill ha någorlunda många samhällen snabbt, samtidigt som jag inte har särskilt mycket pengar att lägga på investeringar till bina, har jag valt att köpa in ännu fler, begagnade, sveakupor. Det är betydligt billigare än att köpa nya i Dadant- eller Langstroth-format, dessa format finns knappt på begagnatmarknaden. När min biodling bär sig och kan bekosta lite investeringar är planen att byta format, och att snickra en del själv, främst skattlådor, som ju kan vara av enklare konstruktion, utan isolering.

Jag är själv tjej, iofs ganska stark, men tunga lyft vill jag inte ha för många av, framför allt inte i obekväm arbetshöjd. Så jag har en säckakärra, jag ska konstruera en ramp upp till mitt slungrum, som ligger i en arbetsvagn, och jag funderar på att köpa en lyftbordsvagn, se http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg822781#msg822781 (hela S-Å:s tråd är jätteintressant, han satsar verkligen på sin biodling, och är nytänkande i vilka redskap och metoder man kan använda. Själv kan jag inte investera så mycket pengar, men inspireras och får idéer). Med sådan hjälpmedel kan man arbeta i bekväm arbetshöjd, och bara göra korta lyft. Hjul är en underbar uppfinning.

Om Joel Svensson är närmast dig, kan du inte bo alltför långt från mig, jag bor utanför Örkelljunga i nv Skåne. Kul med fler tjejer som håller på med biodling.

Lycka till!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Vilken kupa?
« Svar #5 skrivet: 17 aug-10 kl 10:11 »
Du skriver att LN är alldeles för tungt. Tänk på att 3/4 Langstroth är nästan lika stort.

Här i Strängnäs har föreningen ordnat byggkurs. Jag tror de höll till i en träslöjdssal.

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Vilken kupa?
« Svar #6 skrivet: 17 aug-10 kl 10:15 »
Varför inte ha Svea som yngelrum och ½LN som skattlådor? Borde bli lätt och behändigt.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Vilken kupa?
« Svar #7 skrivet: 17 aug-10 kl 10:17 »
Om man vill fortsätta med LN så kan man ha hls i skattlådorna, det sparar en hel del tunga lyft.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Vilken kupa?
« Svar #8 skrivet: 17 aug-10 kl 11:15 »
Tanken är god att ha ett stort och lättarbetat yngelrum. Dadant är ett stort och trevligt format.
Köper man en Nackakupa i Dadant så är den i frigolit, isolerat och klart för vintern. Lätt att fodra med stor foderlåda, bra botten och tak är det också.

Vill man snickra själv är det lätt att göra skattlådorna i 3/4 Langstroth i gran eller furu, de sitter ju bara på sommartid och behöver ej mer isolering än så. Köp i så fall en skattlåda också i Nackaformatet, så är det lätt att räkna ut måtten på virket till hemmasnickeriet.

Fördelen med ett stort Dadant yngelrum och 3/4 skattlådor är att det ej blir så högt, motsvarande i LN-format blir ett riktigt höghus, för att inte tala om Svea (som annars är rätt bra som yngelrum).

HLS skattlådor är iofs OK, men det blir väldigt mycket yta som bara är träramar, man eftersträvar väl att ha så stor vaxyta istället. Mer vaxyta, mer honung. Och även med HLS blir det lätt höghus.

Nackakuporna säljs av LP-s biodling i Säffle, en trevlig och bra butik.

Lycka till med bina.

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Vilken kupa?
« Svar #9 skrivet: 17 aug-10 kl 13:30 »
Oj vad många svar  :) Tack alla!
Det är så mycket att hålla ordning på och bilda sig en uppfattning om. Jag köper nog en bunke med olika tänkbara format och provar mig fram. Oisolerade skattlådor är ju enkelt. Det svåra är att veta om kuporna "passar" med varann (för "snygga" staplar).  Skulle helt oisolerade lådor (även yngelrum), med isolerad huv som täcker yngelrummet/n vintertid, typ Hörekupan funka?
 ieenilorac, jag bor i Skånes Fagerhult

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Vilken kupa?
« Svar #10 skrivet: 17 aug-10 kl 15:30 »
Nu ska jag röra till det lite till för dig..  :P

Oisolerade lådor fungerar utmärkt med huv under vintern - men även utan huv!
Många menar att isolering bara har betydelse på sommaren, dvs man ska isolerar mot värme snarare än kyla. Många använder helt oisolerade yngelrum i Sverige och de har ingen högre vinterdödlighet än de med isolerade lådor.

Så nu fick du ett alternativ till att ta ställning till!  8)

 

Solklart

  • Inlägg: 120
    • Uppland
SV: Vilken kupa?
« Svar #11 skrivet: 17 aug-10 kl 16:11 »
Nu ska jag röra till det lite till för dig..  :P

Oisolerade lådor fungerar utmärkt med huv under vintern - men även utan huv!
Många menar att isolering bara har betydelse på sommaren, dvs man ska isolerar mot värme snarare än kyla. Många använder helt oisolerade yngelrum i Sverige och de har ingen högre vinterdödlighet än de med isolerade lådor.

Så nu fick du ett alternativ till att ta ställning till!  8)

Man kan övervintra bin i helt oisolerade lådor men man får räkna med en något högre foderförbrukning.  Samhällena får givetvis inte vara för svaga heller.


Ta alltid ut glädje i förskott! Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan! :-)

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Vilken kupa?
« Svar #12 skrivet: 17 aug-10 kl 17:12 »
Man kan övervintra bin i helt oisolerade lådor men man får räkna med en något högre foderförbrukning.  Samhällena får givetvis inte vara för svaga heller.

Nja, nu gör jag inte så själv, men jag vet de som invintrar oisolerat med en hink bifor utan problem, så att foderförbrukningen ökar håller jag inte med om.

Men vad gäller styrka kan jag kanske hålla med - svaga avläggare ska man inte invintra oisolerade

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Vilken kupa?
« Svar #13 skrivet: 17 aug-10 kl 18:30 »
Jag tror att det finns en poäng att försöka utjämna temperatur och fuktighet. Så att säga "kapa topparna". Det gör man med isolerade kupor. Oavsett det är sommar eller vinter. Funkar med hus iallafall - inte skoj med kondens eller stekheta ytor.

Tror jag iallafall! Som för övrigt kör med isolerade kupor inomhus i paviljong...  :)

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Vilken kupa?
« Svar #14 skrivet: 21 aug-10 kl 10:10 »
Hoppas ni orkar med några till frågor ;)

Okej, i onsdags trodde jag att jag hade bestämt mig (dadant yngel och halv dadant skattlåda) men så började vi prata om att det vore smart med ett format. Jag har ju faktiskt plockat om och flyttat upp gamla ramar och då är det himla smidigt med samma format.

NU har jag bestämt mig!
Det blir 3/4 Langstroth för hela slanten, vi snickrar själva oisolerade lådor och en plåtslagarbekant fixar isolerade huvar. Vi beställer oisolerade skattlådor från Biredskapsfabriken, för att ha en mall att måtta på, likadant med ramar. Appropå ramar, är plastramar bara till "plast" kupor eller kan man ha det i träkupor också, det verkar ju nimmt att rolla på vax, klarar det vaxet slungningen? Men det är kanske samma tid i jobb att tråda och kaka i ramarna som att rolla på vax? Trådningen klarar väl ursmältning osv ett par gånger innan man måste tråda om, och det lär väl inte det pårollade vaxet klara.

Frågan är bara hur många lådor ska man räkna med till yngelrum? Två eller tre? Eller ska man ta det som det kommer och övervintra på två och sen utöka till tre om det blir starka och behöver utrymmet?

En viktig fråga är vilken storlek på botten passar? Det funkar väl med Langstroth eller?? Tänkte satsa på varroabottnar.

Jag såg såna där 19 l foderlådor i en annan tråd, funkar det till träkupor? Verkar ju jättesmidigt.

Frågorna verkar ju aldrig ta slut, får man svar på en föds det genast ett par tre till  :)

Tack/Wilmabink

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Vilken kupa?
« Svar #15 skrivet: 21 aug-10 kl 10:45 »

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Vilken kupa?
« Svar #16 skrivet: 21 aug-10 kl 12:17 »
Tack Curt!  :)

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Vilken kupa?
« Svar #17 skrivet: 21 aug-10 kl 14:55 »
Appropå ramar, är plastramar bara till "plast" kupor eller kan man ha det i träkupor också, det verkar ju nimmt att rolla på vax, klarar det vaxet slungningen? Men det är kanske samma tid i jobb att tråda och kaka i ramarna som att rolla på vax? Trådningen klarar väl ursmältning osv ett par gånger innan man måste tråda om, och det lär väl inte det pårollade vaxet klara.
Frågan är bara hur många lådor ska man räkna med till yngelrum? Två eller tre?
Jag såg såna där 19 l foderlådor i en annan tråd, funkar det till träkupor? Verkar ju jättesmidigt./quote]

Plastramar går jättebra i trälådor. Ramarna vaxar man bara en enda gång. När vaxet blivit brunt så skrapar man loss det med en spackel, behöver ej rollas om. En plastram håller mycket bättre i slungningen än en träram, man kan i princip aldrig slunga sönder en plastram.
Sommartid ska du ha tre lådor till yngelrum, det går däremot att övervintra på två lådor, bra t.ex för avläggare. Fullstarka samhällen övervintrar man på tre lådor, och så skiftar man plats på lådorna till våren när yngelsättningen är i gång.

Wilmabink

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Vilken kupa?
« Svar #18 skrivet: 22 aug-10 kl 14:06 »
Tack wictor för svaret  :) Varför skiftar man plats på lådorna på våren? Säkert jätteknasig fråga men men. Vet du eller någon annan om en Langstroth botten passar 3/4 Langstroth lådor? Visst gör de det eller??

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Vilken kupa?
« Svar #19 skrivet: 22 aug-10 kl 15:19 »
Nej, det är ingen knasig fråga. Man måste inte skifta lådor, det går bra ändå, men man stimulerar äggläggning och hjälper samhället att få plats med mer yngel när man skiftar plats på lådorna.

Langstroth botten passar till 3/4 langstroth, hel langstroth, dadant och halvdadant, alla har samma bredd - "langstrothbredd" - men olika höjd. Dadant finns i 12ramars lådor oxå, men de vanliga bottnar som finns i Sverige är för 10 ramarslådor.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

510 gäster, 1 användare
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser