Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför är våra ägg svårskalade??  (läst 19258 gånger)

johannaw

  • Inlägg: 59
    • Uppland
Varför är våra ägg svårskalade??
« skrivet: 19 jul-10 kl 23:30 »
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....

Jenny på Björkkulla

  • Inlägg: 1212
  • Lev idag, imorgon kan det vara för sent!
    • Uppland
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #1 skrivet: 19 jul-10 kl 23:35 »
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....

Jag vet inte vad det beror på, våra ägg är svårskalade i perioder. Men jag vet bot! Salta rejält i vattnet när du kokar och skölj med kallt vatten direkt när de kokat färdigt så att de kyls snabbt. Då blir de lättare att skala!
Jag och maken har sönerna (4 och 7 år), döttrarna  (1 och 2 år),  Vi har Hedemorahöns, kalkoner, gotlandskaniner och  katter. Tidigare har vi haft en fjällnära hushållsko och hälsingefår, Vi bor i ett 300 år gammalt torp.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #2 skrivet: 19 jul-10 kl 23:37 »
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....

Äggen i affären är kan vara 3 veckor redan när dom kommer till affären. Sedan har de en bästföredatum som ligger ytterligare 4 veckor fram i tiden. Har du köpe ägg som du har haft i kylen en vecka kan du räkna med att dom är minst 2 veckor gamla och förmodligen äldre än så.

Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #3 skrivet: 20 jul-10 kl 00:05 »
jag brukar märka upp äggen för eventuell kläckning i maskin... har det gått mer än 14dagar blir de matägg och då är det aldrig några problems..
Fjäderfän och kaniner

anders 67

  • Inlägg: 500
    • Dalarna
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #4 skrivet: 20 jul-10 kl 00:29 »
Ja det beror på att äggen är färska.
Fjällkor,rödkullor,telemarkskor,SRB-kor,dölekor,holsteinkor, lantrasfår,höns,grönsaksodling

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #5 skrivet: 20 jul-10 kl 01:32 »
Jag startade en tråd för ett bra tag sen om detta, vilken utvecklade sig väldigt mycket... Kul som tusan att läsa allas tips för att få äggen mer lättskalade... ;)

Dom tips som kom upp då var att förvara äggen i rumstemperatur ett dygn innan dom ska kokas, att salta vattnet, skölja i rikligt med kallvatten efter kokningen.

Själv har jag nog kommit fram till att äggen är svårast att skala när dom är färska. Ju äldre äggen är, desto lättare är dom att skala. Och så skölja med massa kallvatten efteråt. Jag har dock inte testat att salta vattnet... Kanske ska testa det imorgon. :)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #6 skrivet: 20 jul-10 kl 04:34 »
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....
Nyvärpta ägg är svårskalade. Min släkt har handlat med ägg i mer än 50 år och jag vet att de som skulle gå till restauranger och liknande ofta fick så på lager ett tag, så att dom skulle kunna skala dem lätt.
Jag har inte hört talas om några specialknep för att få nyvärpta mer lättskalade, men det betyder inte att det inte finns

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #7 skrivet: 20 jul-10 kl 08:42 »
det är, som redan konstaterats, färskheten som gör dem svårskalade... vet man att man ska skala ägg i förväg så är det en stor fördel att spara ägg till det tillfället :) (jag ska göra räksmörgåsar på lördag, jag har ett packe ägg från slutet på förra veckan som jag ska använda då)

spola äggen i massvis av kallt vatten direkt när de är kokade, låt dem bli riktigt kalla innan du försöker skala dem, en skål med vatten och en isklamp/isbitar 30 minuter i kylskåpet hjälper lite (även på ägg som är "gamla")
skala under rinnande kallt vatten


har man gamla ägg kan man skala dem så här :)
http://www.kossan.se/roliga-filmer/snabb_att_skala_aegg.htm
(det lär inte funka om bitar av vitan fastnar i skalet)

Eva-Marie

  • Inlägg: 147
    • Skåne
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #8 skrivet: 20 jul-10 kl 08:55 »
Hinnorna som finns runt vitan och gulan är som starkast när äggen är helt färska. Ju äldre ägget blir desto svagare blir hinnorna. Det är därför som gamla ägg lätt "går sönder" och gulan och vitan blandar sig när man knäcker dem. Jag tycker det brukar räcka med att äggen är 4-5 dagar gamla så går de bra att skala.
Hönsgalen 3-barnsmor på skånsk gård med hund, katter, grisar,får,  marsvin, kaniner, myskankor och höns (Brahma, dvärgbrahma, dvärgkochin, RIR, Lohman, Hedemora, faverolle, appenzeller spetshättad och maran)

Rutan

  • Inlägg: 100
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #9 skrivet: 20 jul-10 kl 09:10 »
Jag har också hört att vita ägg är mera lättskalade än bruna. När vi hade många värphöns och sålde ägg bla till en som hade catering med smörgårstårtor och hon ville helst ha vita ägg för hon hävdade att de var lättare att skala.

Bettyboop

  • Inlägg: 514
    • Småland
    • Andersson's Lantgård
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #10 skrivet: 29 jul-10 kl 19:12 »
Vita eller bruna de är lika svårskalade när de är färska.
Färgen spelar ingen roll
Bor på härlig lantgård med Hästar, katter, kaniner, Rottweiler, Lohmanhöns, Dvärgkochin och Dvärgwyandotter. Odlar massor.

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #11 skrivet: 29 jul-10 kl 19:44 »
Av våra rasers ägg tycker jag de ljusbruna, från Australorp, är lättast att skala . De som alltid är svårskalade, oavsett lagringstid är Maranäggen. Om det beror på ras eller äggfärg lämnar jag osagt.
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

nina77

  • Inlägg: 444
    • Hälsingland
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #12 skrivet: 30 jul-10 kl 20:33 »
om man pickar ett hål i ägget med en nål innan kokning, går det lättare att skala.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #13 skrivet: 30 jul-10 kl 20:38 »
om man pickar ett hål i ägget med en nål innan kokning, går det lättare att skala.

Blir det inte pocherade ägg av alltihop då??
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Nina K

  • Inlägg: 1032
    • Skåne
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #14 skrivet: 30 jul-10 kl 20:53 »
Brukar koka äggen och när tiden gått hälla ut kokvattnet och spola äggen med kallvatten, låter ligga 1-2min i kallvatten. Skalet lossnar lätt för mig. Då jag haft problem att skala var då jag låtit dem ligga i kokvattnet eller stått och svalnat på fat.

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #15 skrivet: 30 jul-10 kl 21:26 »
Blir det inte pocherade ägg av alltihop då??

Nej det fungerar utmärkt. Du ska pricka ägg som du kokar i äggkokare för att förhindra att äggen går sönder och "exploderar".
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #16 skrivet: 30 jul-10 kl 21:58 »
Nej det fungerar utmärkt. Du ska pricka ägg som du kokar i äggkokare för att förhindra att äggen går sönder och "exploderar".

Jag har alltid tyckt att äggpickaren på min äggkokare är överflödig... har aldrig kokat sönder ett ägg?! Men ska testa att picka nästa gång och se om de blir lättare att skala.

När nu hönskrällena börjar värpa igen...
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Spindel

  • Inlägg: 623
    • Bohuslän
    • Helenas mignon
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #17 skrivet: 03 jan-11 kl 13:27 »
mina går inte att få hel gula när man ska steka dom, gubben brukar se ut så här vid spisen  >:D
Bor på landel i ett underbart hus, med min goa gubbe,en hel hop ungar, 3 snälla vovvar, 2 lata kattgubbar,Genbank med finfina Bohuslän-Dals Svarthöns, ekorrar i träden och ja ett okänt antal fiskar, mignon ankor och en urgullig kanin

 

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #18 skrivet: 03 jan-11 kl 13:32 »
En lösning på svårskalade ägg är ju att helt enkelt låta bli att skala. Ta en kniv, hugg ägget mitt itu och gröp ur med sked istället. Om det inte är viktigt att äggen ska vara hela då (kanske som dekoration eller något). :P
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

hönapöna78

  • Inlägg: 27
    • Småland
SV: Varför är våra ägg svårskalade??
« Svar #19 skrivet: 03 jan-11 kl 20:21 »
Min erfarenhet är också att ju färskare ägg desto mer svårskalade. Jag brukar alltid ta en knappnål och trycka ett litet hål i den trubbiga änden på ägget innan jag lägger ner dem i det kokande vattnet. Tycker att det verkar funka för mig :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

678 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser