Du skriver att det ofta är lång inkubationstid på nosematos... Hur lång? Och hur lång tid från att kaninen är smittad kan man se det på njurarna?
/Sara
När jag pratade med obducenten här i Finland så sa denna att inkubationstiden är upp till 8 veckor.
Hon sa också att nosematos sprids via sporer i urinen. Det råder delade meningar om huruvida detta sprids om en annan kanin andas in av sporerna men om det skulle vara så så skulle kaniner i burar bredvid varandra med nätväggar också kunna smitta varandra.
När en kanin blir smittad så beror det på immunförsvaret hur det utvecklas men efter smittotillfället är den smittsam i ca 6 veckor då kan Parasiten kapsla in sig och förbli overksam eller bryta ut.
Om parasiten kapslar in sig och förblir overksam så smittar den inte länre, men om kaninen blir utsatt för stress elelr blir dräktig elelr immunförsvaret blir sämre så aktiveras parasiten igen och börjar då angripa kaninen.
Den griper sig på njurar binjurar osv osv, de inre organen först och sluthållplatsen är hjärnan. Kaninen lutar huvudet åt det håll där parasiten finns.
I endel fall kan kaninen ha konstiga ögonrörelser, den kallas nostagmus och detta betyder att öga har svaga ryckiga rörelser sidles, man ser bara detta om man står riktigt stilla och iaktar kaninen en god stund.
På endel kaniner kan nosematos ge ögonfläckar som kan misstas för starr eller liknande.
En hona som har ungar med nosematos , på denne behöver man inte se tydliga syptom, de kan ta lång tid upp till månader innan man ser huvudlutning, men något som har konstaterats är avmagring.
Även andra har upptäckt samma sak, om de inte finns huvudlutning så kan kaninen avmagra utan synbara orsaker.
Vad det gäller öroninflammation så är den nästan alltid förorsakad av pasteurella.
Råd som patologen ger är att för att vara säker på smitta så är obduktion ända säkra eftersom det inte alltdi är med öga synligt dessa ärrvävnader på njurarna, ibland kan man endast se dessa i microskop, de beror bara på hur hårt ansatt kaninen varit.
Alla djur som vistats i samma bur eller område är oundvikligen smittade. det råder delade uppfattningar och meningar bland patologerna om huruvida ungarna smittas i moderlivet eller ej.
För att bli av med smittan från buren så är kanske blåslampa ända säkra då jag vet att några uppfödare haft erfarenhet att nya kaniner blivit smittade såfort de blivit lagda på samma plats i samma bur trots rengöring med diverse medel.
Patologen sa att alla spår av urin eller avföring som är intorkat eller långt nere i trävirket fortfarande smittar under lång lång tid.