Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "Industrisocker"?  (läst 17814 gånger)

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: "Industrisocker"?
« Svar #40 skrivet: 03 feb-10 kl 17:25 »
Nu har jag lärt mig att industrisocker får inte användas till annat än exempelvis etanolframställning - inte ens Vägverket får sockra vägarna med detta.

Tittar på Nordicsugars sida som beskriver olika socker på ett bra sätt. Bland annat finns flytander invertsocker. Detta torde väl vara samma produkt som bifor fast anpassat för livsmedel? Se här: http://www.nordicsugar.com/fileadmin/Industri_PDF/PDF_industri_SE/Flytande_invertsocker.pdf

Ett alternativ som man skulle kunna överväga att använda är hälften glukos och hälften fruktos och göra eget invertsocker. Vanligt socker (sackaros) delas med hjälp av syror eller enzym (exempelvis hos bin) till just glukos och fruktos.

Tyvärr blev jag bortkopplad 4 ggr (!) i växeln när jag skulle prata med en säljare så just nu har jag inte mer koll på exempelvis priser.

Vad tror ni om invertsocker eller att blanda glukos och fruktos själv?

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: "Industrisocker"?
« Svar #41 skrivet: 03 feb-10 kl 17:29 »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #42 skrivet: 03 feb-10 kl 17:39 »
Det enda vi vet är att Bifor innehåller en viss mängd enklare sockerarter (spjälkat socker). Men vad de kokat ihop och ifrån får vi aldrig veta, man kan nog göra Bifor från många sorters socker bara beståndsdelarna (sockerarterna) är rätt i proportioner. Jag kan tänka mig att man gör Bifor av socker som blir över på något sätt, överskott, returer, vattenskador etc etc.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: "Industrisocker"?
« Svar #43 skrivet: 03 feb-10 kl 17:44 »
Invertera socker är inte svårt, och det säljs ju ibland som förfalskad honung. Detaljerade instruktioner finns på nätet. Jag skulle tro att bin skulle föredra det före socker, liksom ett steg mindre för  att tillgodogöra sig det.

http://www.uni-r.de/Fakultaeten/nat_Fak_IV/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/D-art_honey-e.htm
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Rune H

  • Inlägg: 119
SV: "Industrisocker"?
« Svar #44 skrivet: 04 feb-10 kl 01:36 »
...
Sirapen är ju delvis inverterad och uppdelad i enklare sockerarter (spjälkad) precis som Bifor.
..
Spjälkad som Bifor eller som Invintra ? Kan tydligen vara vilket som eller både ock ?

Rune H

  • Inlägg: 119
SV: "Industrisocker"?
« Svar #45 skrivet: 04 feb-10 kl 01:58 »
Invertera socker är inte svårt, och det säljs ju ibland som förfalskad honung. Detaljerade instruktioner finns på nätet. Jag skulle tro att bin skulle föredra det före socker, liksom ett steg mindre för  att tillgodogöra sig det.
Glöm inte att hålla koll på HMF-halten om du försöker spjälka själv.

Bina tillsätter enzymet till det foder de får, oavsett om det behövs eller inte, så någon större vinst blir det knappast för deras del.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: "Industrisocker"?
« Svar #46 skrivet: 04 feb-10 kl 08:08 »
Hade just ett trevlig samtal med en verksamhetsutvecklare inom Vägverket. De hade för övrigt lagt alla försök på hyllan pga höga sockerpriser.

Enligt denne man så ligger priset på socker på stabilt 6 kr/kg för bonden där EU subventionerar med 5 kr/kg. Världsmarknadspriset ligger på 1,20-1,30 kr/kg från Brasilien men EUs tullar gör import därifrån olönsam.

Det som används på vägarna är "industrisocker" - tvärt emot vad jag tidigare skrivit - alltså socker utan krav att vara godkänt som livsmedel. Råsocker och ren glukos har använts. Danisco är leverantör och han beklagade sig över den närmast kartelliknande situation som råder i sockerbranschen.

Lek med tanken att sockerpriset skulle halveras. Hur skulle det påverka oss som biodlare?
« Senast ändrad: 04 feb-10 kl 08:14 av ersam »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #47 skrivet: 04 feb-10 kl 08:12 »
Lek också med tanken att sockerpriset kan fördubblas, mera skatt på socker och ämnen som bidrar till bl a övervikt hos befolkningen.

Kartelliknande situationer finns tyvärr i alla branscher i vårt lilla land, här är inget helt avreglerat.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: "Industrisocker"?
« Svar #48 skrivet: 04 feb-10 kl 08:15 »
Kartelliknande situationer finns tyvärr i alla branscher i vårt lilla land, här är inget helt avreglerat.

Sockerkartellen verkar råda i hela EU och dessutom uppbackad med höga importtullar. De som företräder oss nu snackar om vikten om frihandel. Skitsnack!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: "Industrisocker"?
« Svar #49 skrivet: 04 feb-10 kl 09:54 »
Socker har varit prisregelerat i i allafall 70 år.  Före vi enbart hade skyddstullar, var det helt enkelt importförbud, och sockertillverkningen var ett monopol. Monopolsituationen är  avskaffad på pappret, men inte i praktiken. Danisco har nästan 100% av marknaden här.  Den lilla del som kommer via andra leverantörer är från andra dominerande aktörer i annat EU-land.

Vore sockret tullfritt att handla med, skulle Europas sockerindustri och betodling krympa ordentligt.
Detta är på väg bitvis, betodlingen kommer i framtiden att få allt lägre betalt, om inte redan prisfallet kommit.
Cubasocker skulle kosta ca sjundedel.

Men den som inte gillar att det marknadsförs långdistanshonung, och förespråkar närproducerat, får väl ha samma tänk om sockret.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #50 skrivet: 04 feb-10 kl 09:57 »
Med de prognoser odlarna själva har för 2010 tyder allt på en uppgång i stället.
http://www.lantbruk.com/sockerpriset-spas-stiga-med-20/2010-01-22

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: "Industrisocker"?
« Svar #51 skrivet: 04 feb-10 kl 10:00 »
Undrar vad en burk "närproducerad" honung skulle kosta om även sockret skulle behöva vara närproducerat?  :o

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: "Industrisocker"?
« Svar #52 skrivet: 04 feb-10 kl 10:22 »
Med de prognoser odlarna själva har för 2010 tyder allt på en uppgång i stället.
http://www.lantbruk.com/sockerpriset-spas-stiga-med-20/2010-01-22


Avräkningspriset inom EU:s prisreglering är att sockerbetor ska betalas 44% mindre och det har skett succesiva prisreduktioner från 2006 och målet 44% ska ha nåtts i år.

Världsmarknadspriset flukturerar efter tillgång och efterfrågan, så det priset kan mycket väl stiga under 2010, då pga av obalans mellan skördeutfall och efterfrågan.

Den minskade odlingen i Europa är planerad, då mycket socker tidigare fick säljas med förlust på världsmarkanaden och har kritiserats som en dumpning från EU.s sida.

Om EU godkänner stundande sammanslagningarna inom sockerindustrin, blir det ca 4 stora företag i hela unionen.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

lukin

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #53 skrivet: 04 feb-10 kl 11:08 »
Undrar vad en burk "närproducerad" honung skulle kosta om även sockret skulle behöva vara närproducerat?  :o

Här skulle jag ju kunna vara med och konkurrera. Jag har 700 m till Sveriges enda sockerbruk (där betkampanjen slutade för ett par veckor sedan), nu saknas bara bina.

//sven

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: "Industrisocker"?
« Svar #54 skrivet: 04 feb-10 kl 12:10 »
Här skulle jag ju kunna vara med och konkurrera. Jag har 700 m till Sveriges enda sockerbruk (där betkampanjen slutade för ett par veckor sedan), nu saknas bara bina.

//sven

kan du köpa ut eller ?
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #55 skrivet: 04 feb-10 kl 12:37 »
Jag vill också ha ca 1 kmb, vi kan ta det på macken ... ;D

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: "Industrisocker"?
« Svar #56 skrivet: 04 feb-10 kl 14:11 »
Jag har lekt lite med att göra socker från trä. Laddade en oljetunna med sågspån, och tillsatte lite svavelsyra. Sen eldae jag och värmde upp till en troligen gynsam temperatur.
Reducerade syran med  kalk och fick en fraktion av gips.

Den våta delen som blev kvar och klarnad kunde jag jäsa till  16% alkohol.

Detta var ett experiment, och jag fick lite svårigheter att kolla om det var tillräckligt med energi som gick åt mot produken jag fick. Men resterna  - torkat brann bra.

Socker från trä tillverkades i sverige under beredskapstiden, och när sen freden kom, blev det inte lönsamt.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: "Industrisocker"?
« Svar #57 skrivet: 04 feb-10 kl 14:20 »
Intressant! Det finns många sätt att skaffa sötma, lönnsirap, björksocker etc.
Man förstår att många insekter lever på träden när saven stiger.
Myrorna låter även bina vara när saven stiger i träden, fram tills dess får man vara på sin vakt.

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: "Industrisocker"?
« Svar #58 skrivet: 04 feb-10 kl 14:27 »

Myrorna låter även bina vara när saven stiger i träden, fram tills dess får man vara på sin vakt.

Den boken har inte mina myror läst. Här var de väldigt förtjusta i kuporna i somras och jag fick ta konsistensfett på benställningen som kuporna står på.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: "Industrisocker"?
« Svar #59 skrivet: 04 feb-10 kl 14:34 »
Oja. Jag tar minst 90 liter björksav varje vår från de björkar som finns på tomten, plus där jag får ta.  Björksav innehåller mer smakämnen än socker, bara nån  eller ett par % socker.  Jag kokte in med ved en sats om ca 80 liter och fick ut en god sirap som inte var mer än  fyra kilos vikt.

En annan gång kokade jag in ungefär så det dög till att göra vin, mycket häftigt, och mycket smak av vår.

Björksav är tunt men bredvid sockret finns det sköna smaker.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

292 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser