Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Barfota - ett sunt hästliv  (läst 23429 gånger)

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #20 skrivet: 20 jun-06 kl 15:25 »
Nä, jag har ingen aning. Alla som jag vet som använder metoden har bara fått positiva resultat, bortsett från att en del hästar såklart är ömma på grus några månader efter att man skor av dem. Jag vet inte så mycket om vad hålväggar egentligen är. Kan hålväggar vara "gamla" skador i hoven som visar sig först när de växer ner till sulnivån? Jag vet att så kan vara fallet med en del blåmärken(röda märken alltså)
 Har du nån bild på hoven underifrån så man kan se vad det rör sig om?

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #21 skrivet: 20 jun-06 kl 16:16 »
Jag ska ta en bild ikväll och se om jag kan lägga in den....
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #22 skrivet: 20 jun-06 kl 16:53 »
Det ironiska med det hela var att hästen som har hålväggar hela tiden hade jättefina hovar med bra kvalitet innan jag började med den här metoden. (Ove Lind verkade honom första gången och lovordade hans fina hovar  :()
Kanske ni har nåt tips innan man blir tokig..????

Hade han fina hovar förut med skor och hovar med hålväggar nu så kanske det är läge att sätta på skor igen?

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #23 skrivet: 20 jun-06 kl 22:50 »
Näää, han hade fina oskodda hovar... Har aldrig haft skor på sig.
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #24 skrivet: 21 jun-06 kl 00:53 »
Vad är skillnaden vid verkningen nu mot för tidigare? Vad är problemet med att gå tillbaka till den sortens verkning?
Vilken tidsram har du gett den nya verkningen (att det ska fungera utan hålväggar) och är den passerad?
Att fortsätta i evigheters evigheter med något som bevisligen inte fungerar på den individen känns rätt oaktuellt, om inte annat för hästens skull. Det skulle vara intressant att höra om hålväggarna skulle upphöra vid återgång till tidigare verkning eller om det är ett syndrom som nu blivit befäst.

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #25 skrivet: 26 jun-06 kl 14:43 »
Hej igen!

Bara en snabb fundering... Hålvägg, eller "white line disease" som det kallas på engelska(?) är tydligen svamp (och bakterier) i hovväggen, riktigt? Jag har fått lära mig att svamp och röta när det gäller strålen kan bero mycket på dels vilket underlag hästen rör sig på, om det är mjukt och fuktigt så ökar risken för svampangrepp, men att det också kan ha med fodret att göra, att en häst som får i sig (för) mycket socker/kolhydrater kan ha lättare att få svamp i hovarna... Kan det hjälpa att se över hans foderstat, att dra in på betforet eller havren?
Många hovvårdsspecialister säger ju att betfor egentligen bara är skit för att det "sätter sig i hovarna på hästen"...

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #26 skrivet: 27 jun-06 kl 10:09 »
Ja, jag vet inte om det är hålvägg eller white line desease. Mín hovvårdare säger hålvägg i allafall. Han får inget annat än gräs i hagen. (Gammal äng) I vintras ficka han ungefär 1/2 liter havre per dag. Ingen betfor. Mineraler. Problemet började i slutet av förra betessäsongen.
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #27 skrivet: 27 jun-06 kl 14:44 »
Jag hittade en jättebra artikel om white line disease(hålvägg på svenska) skriven av Pete Ramey, en av de stora namnen inom AANHCP. Han skriver bl.a att hålväggar kan bekämpas med tre olika medel som måste kombineras föra att man ska kunna få bort hålväggarna och dess orsaker. Detta för att hålväggarna i sig beror på tre olika faktorer.
1. Underlagets beskaffenhet. Om det är mjukt (och vått) så ökar risken. Detta är redan välkänt.
2. Fodret, om hästen äter för näringsrikt foder
3. samt hovens form, att den verkas enligt den typen av vildhästhov som befinner finns i torra områden, eftersom den typen av hov är mindre mottaglig för bärrandsröta/lamellrandsröta och hålväggar som föjld av det.
Det är tydligen väldigt viktigt att man dels försöker att förbättra underlaget som hästen rör sig på, att man ser till att den inte bara rör sig på mjuka och fuktiga områden som gräsängar, utan att hoven kan få tillfälle att torka upp på t.ex sand/grus/torr jord också.
Sen är det också väldigt viktigt att man ser över alla de 3 olika faktorerna, inte bara markbeskaffenhet, för annars har man liten chans att lyckas. Det spelar t.ex liten roll om man effektivt rengör hoven varje dag, för om den samtidigt får stå på mjuk och fuktig mark och får för energirikt foder så sitter man ändå kvar med rötan och hålväggarna. Och det gäller att man är diciplinerad när det gäller fodret för hästen. En del hästar reagerar lättare än andra, och kan vara känsliga för hög energinivå. Det kan räcka med väldigt lite havre som tillägg i foderstaten för att man kan börja upptäcka mjuka, smulande lamellränder, hovväggar och bärränder i hoven.
Det är också ett välkänt faktum att skodda hästar lider större risk för att dra på sig dessa symptom än barfota hästar pga att man "stänger in" svampen ännu mer under skorna, vilket bara hjälper svamp och bakterier att överleva.(De gillar instängda, mörka och fuktiga områden)

Han hade väldigt intressanta teorier om varför hålväggarna uppkommer även hos vildhästarna i olika våt-områden i världen, och att det faktiskt kan vara en överlevnadsfaktor, hur motstridigt den än låter.
Här är länken: http://www.hoofrehab.com/end_of_white_line_disease.htm#Whiteline

 "The end of white line disease" heter artikeln..

« Senast ändrad: 27 jun-06 kl 15:01 av ManiacDarling »

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #28 skrivet: 27 jun-06 kl 15:30 »
Tack för utförligt svar. Jag får göra så gott det går.
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #29 skrivet: 10 nov-06 kl 23:04 »
Allt denna tjafs om skor eller inte skor..  ::) Väsentligt är dock vad hästen används till!!!!!! Säger sig självt att en häst som tränas/jobbar hårt,framför allt på grusvägar inte fixar det, säg vad ni vill om "metoder"...
O har du en häst som mest går i hagen fixar inte hårda vägar med sten på heller om den inte är van.
En promenad häst som rids då o då klarar sig utmärkt! Det är ju så klart kanon o vara barfota, allra helst om dom har trånga hovar osv. Men det får ju va måtta på allt!
Anlita en riktigt duktig hovslagare, hästen måste ändock verkas ibland. Det här med "naturlig" slitning hit o dit är ju otroligt. Vem använder hästen på stäppen som hästhovarna är tänkta? O slås dom ut ur aveln som inte klarar barfota? Tänkte väl det....  :-\
Jo, ingen hört om flappskor? För många hästar med hovbekymmer ett bra alternativ, skonar även knäna.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #30 skrivet: 24 nov-06 kl 15:11 »
Har en ardennerhäst som gått barfota i hela sitt liv fram tills jag köpte henne då hon skoddes. Hovarna var i bedrövligt skick frasiga och långa innan hon skoddes. Troligen hade förra ägaren bara verkat några ggr per år. Upptäckte sedan att hon var nästintill omöjlig att sko om så hon gick länge med skorna och tappade en efter en. När hovslagaren kom igen tog vi bort sista skon som inte lossat och verkade henne (det funkade efter 1 månads träning på att lyfta hovarna). Eftersom hovarna nu inte är frasiga tyckte vi att hon kunde gå barfota, tills hon vant sig helt med att man lyfter hovarna.

Vi motionerar henne 3 ggr i veckan, longering eller dragarbete med harv och nu ömmar hon fram speciellt när vi longerar på våran grusplan. Ska hon vila eller ska man fortsätta arbeta henne så att hovarna "hårdnar till". Nu idag ville hon inte trava alls. Innan har det inte varit så tydligt. Kanske bidrar hennes nya hage till detta, den är delvis anlagd med grovt makadam, för att slippa gegget.

Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #31 skrivet: 24 nov-06 kl 19:21 »
Det bästa tipset jag kan ge dig är att verka hovarna regelbundet och med täta mellanrum så att de aldrig blir för långa(det är då utflytningar kan börja uppstå, ofta med försvagad sula, plattfothet och ömhet som följd, särskilt på så stora och tunga hästar som ardennern) och det gäller oavsett om hästen är skodd eller inte, det är alltid lika viktigt med rätt verkningsintervaller.
och motionera så mycket som möjligt på sådant underlag som hästen "tål" för stunden, eftersom motion ökar blodcirkulationen och påskyndar läkningen i hoven. Och sist men inte minst: skit i att sko hästen igen, särskilt om hovkvaliteten redan är dålig med fransigt horn, då är det bättre att hovarna får "ta sig" först, så att skorna sitter kvar och inte bara ramlar av. Men överhuvudtaget så tycker jag att det är bäst med oskott, den tiden man offrar under tiden som hovarna måste rehabiliteras och läka, får man dubbelt tillbaka med tanke på bättre hälsa, och längre levnadstid för hästen.
Om hon ömmar något fasligt på grus så undvik att motionera henne där. Tids nog blir det bättre. När hon går i hagen så kan hon väl själv välja vart hon trampar.

Jag tycker förresten det verkar lite konstigt att sko en häst pga att hovarna är fransiga och hovkvaliteten dålig, då försämrar man ju hovkvaliteten ännu mer och dessutom är det väl svårare att få skorna att sitta kvar?. Och när hästen har haft skorna så länge så att de till slut trillar av en efter en, och dessutom tidigare haft undermålig hovvård med alltför långt mellan verkningarna, ja då är det ju inte konstigt att hovmekanismen blir sämre och sämre och hästen till slut börjar ömma.

Jag kan trösta dig med att jag har ett kallblodssto som tidigare varit skodd, men som jag skodde av för ett drygt år sedan, och hon ömmar fortfarande ibland, men det är grymt stor skillnad mot tidigare då jag var tvungen att rida ut med boots så fort vi skulle gå på någon grusväg. Nu har jag inte använt dem på flera månader. Och jag ser en avsäevärd skillnad i hennes hovar nu som börjar bli skålformade igen, från att ha varit utflutna och platta som tallrikar. Så, det blir bättre, med tid, tålamod och en duktig hovvårdare!

Förresten, på tal om makadam så har jag precis lagt ut en hel del precis framför lösdrifthallen, på så sätt blir hon tvngen att trampa i lite grus några gånger per dag. Hon tål det, visar inga tecken på smärta, men hon undviker det ändå om hon kan. Jag har lärt mig att för att hästen ska tåla grusunderlag som barfotahäst så måste den också utsättas för det regelbundet så att hovarna "vänjer sig". En häst som alltid går på gräs, kommer troligtvis alltid att tycka att det är lite obehagligt med grus. Det vet vi ju själva hur det känns att gå barfota de första veckorna av sommaren, innan sulorna härdats lite. Tror det är samma sak med hästar faktiskt. Fast till största delen handlar det ju förståss om hur bra hovvård man ger hästen och hur ofta den verkas, det är förutsättningen för att det ska gå att ha dom barfota utan problem. Själva härdningen av sulan är den mindre omfattande delen av omställningen till sunda barfotahovar.. (För att inte tala om alla andra faktorer som kan spela in: fodret kan försämra hovkvaliteten, motion kan förbättra den och underlaget har också en viss betydelse som sagt. En häst som står i sin egen avföring större delen av dygnet har nog inte så fina hovar till slut)
« Senast ändrad: 24 nov-06 kl 19:30 av ManiacDarling »

McTrees

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #32 skrivet: 28 nov-06 kl 14:51 »
Så länge jag inte rider/kör mina hästar på krävande underlag mer än ett par timmar om dagen så känns det  inte är rätt att ha järnskor på dom som dom trots allt måste ha på sig resten av dygnet.

Med tanke på att järnskor inte flexar när hästen går, som barfota hovar gör och detta leder till hämmad blodcirkulation ner till hoven, blodet är det som bla ska läka ut inflammationer och liknande, nej med det i åtanke så känns det inte bra.

Och jag skulle defenitivt själv inte vilja ha på mig arbetsskor dygnet runt
  :P

Lösning för att undkomma ömmande hovar när man har barfota hästar är ju bl a boots, vilka jag inte tycker är särkskillt krångliga att ta på eller av och dom slits inte särskillt mycket heller eftersom det blir så korta stunder man har på dom.
Jag har inte alltid på dom heller bara bär jag rider längre bit efter grusvägar men oftast brukar jag hålla mig i diket vilket går minst lika bra om man bara ska skritta...
Även när det är is halt så har jag på broddade boots men på vintern när snön har lagt sig så är det nästan ännu trevligare att rida barfota -det är ju inte alltid halt!

I övrigt så kan jag rekommendera Hippogrips -gummi skor som som måste slås på men dom flexar och låter hoven röra sig. Jag tycker att dom har hållit bra och varit trevliga att använda, men det kan vara svårt att hitta en hovslagare som gillar att slå på dom =)





Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #33 skrivet: 28 nov-06 kl 15:34 »
Men har du kläderna på dygnet runt eller..  :D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

McTrees

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #34 skrivet: 28 nov-06 kl 17:35 »
 ;D
Nja förhoppningsvis inte -nån gång ska dom väl av!

Adnil

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #35 skrivet: 30 nov-06 kl 01:37 »
Easy boot epics 475:- / st är de mest prisvärda.
Är att rekomendera   :)

   www.naturligahovar.se
« Senast ändrad: 30 nov-06 kl 01:57 av Adnil »

Skatan

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #36 skrivet: 03 dec-06 kl 10:24 »
Hörni, just i den här frågan kan många bli upprörda ! För en del är det helt enkelt omöjligt att tänka sig en häst utan skor, för andra kanske det är okej om det är på andras hästar och för en del helt naturligt att hästen ska vara utan skor.

Men i alla fall, min knabstrupper´pojke har varit utan skor i ca 2 år nu. Hans hovkvalite har förbättras jättemkt! ´Jag vågar faktiskt rekommendera att man provar ta av skorna MEN i början är ofta hästen ömfotad, den kan t o m halta osv. Men vänta å se snart kommer hoven att hårdna och hästen slutar halta. Det handlar ju om att hästen i stort sett hela sitt liv haft skor och hoven inte belastats och då blir den ju känslig. Så om man ska ha sin häst barfota måste man VÄNJA den LÅNGSAMT..

På vintern när det är halkigt har jag "Boa boots" med broddar, vilket funkar utmärkt tkr jag. Jag kan även ta av broddarna på dom här bootsen och använda dom på sommaren om det är dåligt underlag.  

Alla hästar kan idag inte gå barfota, genom avel har ofta hovkvaliteten blivit sämre och om man tar av skorna på sånna hästar händer det att hoven bara spricker och faller sönder.

MEN det är värt ett försök!!

OCH ibland måste man fråga sig? Är det inte IDIOTISKT att säga att det är djurplågeri att ha sin häst barfota?? Om man verkar den rätt och vårdar hoven?? Jag tycker i alla fall det.  Jag anser att det är mer djurplågeri att spika in spikar i hoven på hästkraken istället.
« Senast ändrad: 03 dec-06 kl 10:26 av Skatan »

Skatan

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #37 skrivet: 03 dec-06 kl 16:40 »
Glömde att säga, man ska ju inte rida el. anstränga hästen i första taget.. Fast det hoppas jag ju alla fattade :)

Och om hästen börjar halta så ska man ALLTID ta dit vetrinären och kolla vad som är fel så inget gått galet!!

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #38 skrivet: 04 dec-06 kl 16:35 »
Alla hästar kan idag inte gå barfota, genom avel har ofta hovkvaliteten blivit sämre och om man tar av skorna på sånna hästar händer det att hoven bara spricker och faller sönder.

Just det här citatet bara måste jag ifrågasätta. Jag har hört detta påstås förut, från många "anti-barfota-människor" och jag bara undrar vilka trovärdiga belägg det finns för att man ska kunna påstå att hästaveln genom historien har påverkat hästens anatomi så till den milda grad att en del hästar inte klarar sig utan fastspikade järnskor?

Jag tror att man måste vända på resonemanget lite. OM det nu är så att vissa hästraser är belagda med diverse hovproblem pga felaktiv avel, eller vad det nu är - så är det med barfotagång och naturlig hästhållning som man har en chans att hjälpa dessa hästar. Hästar som har medfödd(vilket jag betvivlar) dålig hovkvalitet behöver ju isåfall MER av naturlig hästhållning och en chans att utveckla en sundare barfotahov i balans - det är ju först då som hästen får en rimlig chans att fundera bra TROTS sin dåliga hovkvalitet. Det är så jag ser det.

Jag tror nämligen inte att järnskor på dessa typer av hästar fungerar som nån sorts hjälpande hand för hästarna själva, snarare för ryttaren som då kan rida hästen ohämmat utan att tänka på hur hoven mår EGENTLIGEN. En hov som vittrar sönder och är svag, kommer vara lika svag under järnskorna. Man dödar alltså bara symptomen, inte sjukdomen.

Skatan

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #39 skrivet: 04 dec-06 kl 18:21 »
Bra påpekat ManiacDarling!

Jag har själv ingen erfarenhet av att en häst inte kan gå barfota. För Min häst och några av mina vänners hästar har barfota fungerat utmärkt! Men jag får ofta höra av folk att vissa hästar inte kan vara utan  skor.

MEN det finns hästar som föds med dålig hovkvalitet.

Jag måste hålla med dig, det borde ju vara hjälpen på problemet att ta av skorna och låta hästen gå på mjukt underlag och utan extra anstängning (ridning, körning etc.)

Vissa hästar har ju så FRUKTANSVÄRT dålig hovkvalite. Dessa hovar hålls nästan bara ihop om hästen har skor.

Men jag tkr nog att det borde gå att åtminståne förbättra hoven genom att ta av skorna, inte belasta hovarna onödigt (ridning, körning etc.)

Det kan ju ändå inte vara lösningen att spika i en trasig hov för att få den hel igen? Det säger vell sig själv att hoven går mer sönder.. Eller?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

531 gäster, 3 användare
javill, Tur-Johan, skräptanten

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser