Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)  (läst 325528 gånger)

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #740 skrivet: 29 sep-10 kl 07:59 »
P R E M I Ä R !!!!

Första burkarna krämig honung ut till försökskaninerna på företag, det blev skitbra.

130 ser ut att vara en bra lagringstemperatur.
« Senast ändrad: 29 sep-10 kl 08:06 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #741 skrivet: 29 sep-10 kl 11:43 »
Jag tänkte använda veckan för marknadsföring. Bara första vändan idag fyllde nästan all kvot. 20 lådor ut innan 17:00 idag blandat kanderad/färsk honung, nu går det undan.
Fick t o m meddela att den färska honungen är snart slut, den finns bara under en begränsad tid fram till början av oktober.
Affären köpte rubbet som fanns kvar trots priset, han hade 3 burkar kvar efter ca 3 veckor.
Enligt primärtillståndet jag har så får jag köpa in honung för att kunna leverera (om jag vill).

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #742 skrivet: 29 sep-10 kl 21:08 »
Har fått email idag från en lite purken större biodlare (avundsjuk så det syns) som inte tycker jag skall få sälja till butik utan att svara på frågor.

Vad är korrekt och hur skall texten tolkas? 
Det verkar som om Länstyrelsen tycker en sak, SBR nästan samma, Däremellan Livsmedelsverket, Kommunen något annat och yrkesbiodlare håller tydligen på kommunen typ.
Hela (allt) det här känns väldigt fladdrigt och mycket chafsigt. Varför kan man inte ge ut en tydligare gemensam syn/text/info??

http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/155/1/

Ur dokumentet "Säker honung" framgår följande:

Sälja direkt till konsument (Ja små mängder upp till 1000 kg) 5

5 Livsmedelsverket har gjort bedömningen att biodlare som enbart producerar honung upp till 1000 kg inte är att betrakta som livsmedelsföretag och omfattas därmed inte av kravet på registrering. Det innebär att dessa kan leverera (skänka bort, sälja etc) sin honung direkt till konsumenter, till butiker och till tappstationer så länge den totala mängden levererad honung understiger 1000 kg. Biodlare som producerar mer än i genomsnitt 1000 kg honung per år måste däremot vara registrerade som livsmedelsföretag i primärproduktionen men kan, utan att vara registrerad som livsmedelsföretag i ledet efter primärproduktionen, sälja (leverera) upp till totalt 1000 kg direkt till konsumenter och till lokala butiker. Se även s. 21 i Livsmedelsverkets vägledning om honung och producenters leveranser av små mängder honung.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #743 skrivet: 29 sep-10 kl 21:12 »
Läs noga här ...

"Det innebär att dessa kan leverera (skänka bort, sälja etc) sin honung direkt till konsumenter, till butiker och till tappstationer så länge den totala mängden levererad honung understiger 1000 kg."

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #744 skrivet: 29 sep-10 kl 21:17 »
Det här slipper man om man inte förvarar för kallt och ger honungen den tid den behöver för att starta upp kristalliseringsprocessen.

Det blir ljust och det blir cement!
http://forum.biodlingsforetagarna.nu/index.php?PHPSESSID=10mjkfg9b93l35cigu56sgsmr4&topic=4316.msg22373;topicseen#msg22373

Det var just detta jag försökte undvika med min variant som dessutom var avslappad och enkel.
« Senast ändrad: 29 sep-10 kl 21:23 av Sten-Åke Lindell »

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #745 skrivet: 29 sep-10 kl 21:28 »
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/V%C3%A4gledning_om_honung.pdf

Livsmedelsverket anser att en biodlare, som enbart levererar små mängder honung och andra primärprodukter från den egna biodlingen under den mängd som anges nedan, inte bör betraktas som livsmedelsföretagare. Verksamheten bedöms inte ha sådan kontinuitet, grad av organisation, omfattning och komplexitet, i enlighet med vägledning för godkännande och registrering eller beaktandesats nr 9 i förordning (EG) nr 852/2004, att den kan betraktas som livsmedelsföretag.

"Kontinuitet och grad av organisation" låter gummiparagrafaktigt och ordvalet återkommer ideligen. Låt oss se vad förordningen egentligen har att säga om saken.

(9) Gemenskapsreglerna bör inte tillämpas på primärproduktion
för användning inom privathushåll eller på enskildas
beredning, hantering eller lagring av livsmedel för konsumtion
inom privathushåll. Dessutom bör dessa regler endast
gälla företag, vilket är en verksamhetsform som förutsätter
viss kontinuitet och en viss grad av organisation.


Observera ordvalet där på slutet.

Vi läser vidare under artikel 1, Räckvidd:

2. Denna förordning skall inte tillämpas på
a) primärproduktion för användning inom privathushåll,
b) enskildas beredning, hantering eller lagring av livsmedel för
konsumtion inom privathushåll,
c) producenters direkta leveranser av små mängder primärprodukter
till konsumenter eller till lokala detaljhandelsföretag
som levererar direkt till konsumenter,
d) uppsamlingscentraler och garverier som omfattas av definitionen
av livsmedelsföretag enbart på grund av att de hanterar
råvaror för framställning av gelatin eller kollagen.
3. Medlemsstaterna skall i sin nationella lagstiftning fastställa
regler för den verksamhet som avses i punkt 2 c. Sådana nationella
regler skall garantera att målen i denna förordning uppnås.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #746 skrivet: 29 sep-10 kl 22:03 »
Men hur ser kommunens vilkor ut? De kräver i princip tillstånd från burk #1. (vems paragrafer gäller egentligen)?

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #747 skrivet: 29 sep-10 kl 22:10 »
Men hur ser kommunens vilkor ut? De kräver i princip tillstånd från burk #1. (vems paragrafer gäller egentligen)?

I första hand EG-förordningen, eftersom den smäller högre än nationell lag. I andra hand nationell lagstiftning, dvs i praktiken livsmedelsverkets regler. Varför kommunen tror det krävs tillstånd från burk 1 är en gåta.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #748 skrivet: 30 sep-10 kl 00:28 »
Varför kommunen tror det krävs tillstånd från burk 1 är en gåta.
Det är att de är försiktig och de är rädd för att göra fel.

Har råkat ut för det flera gånger under sommaren med resultat att de hör av sig igen när de har satt sig in i det och har fått lite mer kött på benen.
Dock , om man bjuder på smak prover hamnar man i ett annat läge med flera krav från myndigheter .

Så Länge man inte har tagit stora klivet upp bland "stor företagarna" så är det andra kriterier som gäller.

Man kan hoppas att alla tar sitt ansvar och handskas med livs medel på ett ansvarsful sätt. Så att man inte går till historien som mat förgiftaren #1.

mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #749 skrivet: 30 sep-10 kl 12:59 »
Som sagt beror troligen kommunens ställningstagande pga okunskap. Hänvisa till Livsmedelsverket så blir dom nöjda. Då får dom dessutom längre kafferast och slipper skriva papper.

Tappstation = bensinmack?  ;)

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #750 skrivet: 30 sep-10 kl 14:07 »
 ;D
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #751 skrivet: 30 sep-10 kl 17:52 »
När man får plocka på hyllorna själv!!

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #752 skrivet: 30 sep-10 kl 18:50 »

Bi alive

  • Inlägg: 293
    • Bohuslän
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #753 skrivet: 30 sep-10 kl 21:25 »
Vad anger du för bäst före datum på din naturella honung till butik?
Min naturella håller sig ju fin i ca 8mån men vågar man skriva det på burkarna.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #754 skrivet: 30 sep-10 kl 21:44 »
Bäst före kan fortfarande vara +18 månader dvs bara ange tillverkningsår 2010.
Men man bör upplysa kunden om att honungen blir grövre allt eftersom och hur man får den flytande igen. Naturell honung blir ju inte i flytande form för evigt.

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #755 skrivet: 01 okt-10 kl 20:29 »
Det ser riktigt snyggt ut på hyllan, måste säga att dina burkar verkligen kommer till sin rätt i rätt sammanhang!  :)

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #756 skrivet: 01 okt-10 kl 22:16 »
Sten-Åke - SNYGGT

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #757 skrivet: 02 okt-10 kl 09:18 »
Säsongen klingar av nu och jag skulle kunna fortsätta ett tag till, sässongen känns kort. Men när honungsmängden ökar blir det mera att göra på hösten och det förlänger sässongen. Nästa år hoppas jag ha ökat honungsproduktionen ca 10x och då blir det mera produktions- & sälj- arbete på höst/vinter månaderna.
Nu ha jag i alla fall kommit igång och det är inte alls svårt att få in primörer i butikerna. Än en gång, bästa honungen får man direkt från den lokala biodlaren.
Ett sätt för att alla skall få denna chans är att sälja sin närproducerade honung lokalt i butiker runt om i områden där man bor. Alla som har honung till husbehov kan alltså expandera med flera kupor, sälja avläggare till intresserade och sälja honungsöverskottet hos de lokala handlarna.
Storbutikerna rår man ändå inte på, de har sina avtal och köper all möjlig import och ser bara till att den Svenska honungsleverantören får små marginaler och dålig lönsamhet.
Men som småodlare har man flera möjligheter för sin avsättning och det kan faktiskt bli en glad slant.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #758 skrivet: 02 okt-10 kl 09:32 »
Lite säljstatistik, ca 800 burkar, inte ens 300 kg, har 3 lådor kvar (45 burkar). Alla frånsett några prover tidigt (250g sexkant och 500g) så landade allt i 350g burkar.

Privat till/på företag 40:-/burk, på uteplatser/marknad 50:-/burk och till butiker stenhårt 30-35:-/burk (oftast 35).

Alla andra har iggats! Som liten producent med fantastisk honung skall man inte gå ner i pris och bli av med allt samma dag. Själv är jag lite störd över att allt gick så fort.

Snittpris 38 sek, ca 800 burkar (runt 30.000 sek). Kul att komma hem i ett hav av 20-50 och 100-lappar.

Michailov

  • Inlägg: 326
    • Västergötland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #759 skrivet: 02 okt-10 kl 09:32 »
Återigen - det är jäkligt roligt att följa dig Sten-Åke. Du gasar på som om du hade turboladdning  :).

Jag har alltid hört att de stora livsmedelsbutikerna gör centrala avtal, inte får ta in egna produkter i sortimentet, kräver stora (enorma) leveranser för att vara intresserade. Det jag inte riktigt fattat är vad är en stor livsmedelsbutik? I mitt närområde finns 2 Hemköp, 2 Ica (mindre varianten) och en Coop Nära. 3-4 km bort finns ytterligare 1 stor Hemköp, 1 Ica Maxi, 1 Willys, 1 Coop Forum. Alla dessa är ju delar av en stor moderorganisation - menar du att den lokala/enskilda butiken är intresserad men att det inte är någon idé att förhandla med t.ex Coop centralt?

/Michailov
Varför använda utländska ord när det finns adekvat, svensk vokabulär ?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

429 gäster, 1 användare
PatrickMal

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser