Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dunderglögg!  (läst 14587 gånger)

Tjotten

  • Gäst
Dunderglögg!
« skrivet: 09 dec-05 kl 16:45 »
Jag brukar göra dunderglögg vart år. Alkohol mängden brukar ligga på 17 - 18%. Nu till frågan, är det lagligt att göra sådan glögg på potatis och jäst. Endel säger att man får så länge man inte dectilerar andra säger att det har med volym % ens storlek om det är tillåtet eller ej. För övrigt så fanns receptet för många årsedan (början på 80 talet) i en dagstidning, borde väl vara lagligt då?!?!?

Skytten

  • Inlägg: 7440
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #1 skrivet: 16 dec-05 kl 20:27 »
Lagen är tydlig men tillämpningen minst sagt virrig.
Du får egentligen inte göra maskrosvin, fast en tidigare statsminister öppet trotsade förbudet.

Det ska vara frukt och bär.

Man kan i praktiken säga att kan du jäsa upp alkoholen, blir det inga problem.

Sedan kan man frysa ut det till starkare dryck, detta är inte specifikt förbjudet, men definitionen på spritdryck är samtidigt allt som är över 22%.

Så länge det inte säljes, tror jag att ingen komer på tanken att lagföra.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Tjotten

  • Gäst
Re:Dunderglögg!
« Svar #2 skrivet: 17 dec-05 kl 23:11 »
Tack för svaret.
Då är min glögg inte riktigt rumsren, men.... :-X.
Skål för julen!
« Senast ändrad: 17 dec-05 kl 23:14 av Tjotten »

Vitis

  • Inlägg: 4066
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #3 skrivet: 17 dec-05 kl 23:53 »
Anledningen till att man förr (??) inte fick jäsa drycker med tillsatts av socker var naturligtvis ett försök att förhindra mäskjäsning för hembränning.

En bekant till mig fick påhälsning av Farbror Blå för ett tag sen, alla utrustning beslagtogs givetvis och förverkades MEN han fick tillbaks sina två hinkar (2x25liter) med färdig mäsk, sådär 18-19% och gjord på enbart socker och ingen frukt eller druvjuice.

Detta tar jag som ett tecken på att det är OK att jäsa vad du vill om du inte bränner det till sprit.

Kan inte citera alkohollagen just nu, den är dessutom inte så glasklar i sina formuleringar, men jag tror att du kan dricka din glögg med gott samvete. Min är redan slut en dryg vecka före jul ... men god var den, äppelglögg med massa kanel. Inte så sötsliskig som den man köper heller.

Skål och go' jul !

Vitis

  • Inlägg: 4066
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #4 skrivet: 18 dec-05 kl 00:03 »
Ok, så här säger lagen för den som orkar läsa .... :

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19941738.HTM

Jag klipper ut två paragrafer så ni slipper sitta och läsa "notisum" hela helgen :

Definition :

2 § Med sprit förstås en vätska som innehåller alkohol i en koncentration av mer än 2,25 volymprocent. Med tillverkning av sprit förstås varje förfarande, varigenom alkohol i sådan koncentration framställs eller utvinns. Vin, starköl och öl anses dock inte som sprit. Inte heller utgör framställning av sådan dryck tillverkning av sprit.

5 § Med vin förstås en alkoholdryck som är framställd genom jäsning av druvor eller druvmust eller av bär, frukt eller andra växtdelar samt andra alkoholdrycker som innehåller högst 22 volymprocent alkohol och som inte är spritdryck, starköl eller öl.

Ang. tillverkning :  
 
1 § Sprit och spritdrycker får inte tillverkas utan tillstånd (tillverkningstillstånd).

2 § Vin, starköl eller öl får inte tillverkas utan tillstånd om det inte gäller tillverkning i hemmet för eget behov.

************************

Så  nöj dig med glögg på 21,99% så är det nog lugnt så länge det är "i hemmet för eget behov" !  :)

statustrött

  • Inlägg: 155
Re:Dunderglögg!
« Svar #5 skrivet: 18 dec-05 kl 00:19 »
 Det skulle vara intressant att se ditt glöggrecept, och beskrivning hur man gör den.
 Mitt enkla, men starka och dyra recept är så här.

 4 dl socker och 5 dl socker kokas upp, tillsätt 75 cl rödvin och 75 cl sprit samt 3,75 cl (1,5 flaska) aromatisk tinktur som köps på apoteket.


Nettus

  • Inlägg: 2680
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Dunderglögg!
« Svar #6 skrivet: 18 dec-05 kl 11:34 »

Med vin förstås en alkoholdryck som är framställd genom jäsning av druvor eller druvmust eller av bär, frukt eller andra växtdelar

Jag har för mig att maskrosvin blev lagligt att göra för en del år se'n. Stämmer det?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Vitis

  • Inlägg: 4066
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #7 skrivet: 18 dec-05 kl 12:14 »
Det som varit problemet är om/hur mycket socker man får tillsätta. Jag skulle tippa på att det kan räknas in under kategorin vin under 22%.

En annan fråga är om nån nånsin blivit åtalad för att ha gjort maskrosvin.

Statustrött : var det mitt recept du ville ha ?? Jag ska skriva ner det men inte just nu.

Tjotten

  • Gäst
Re:Dunderglögg!
« Svar #8 skrivet: 18 dec-05 kl 14:08 »
Det skulle vara intressant att se ditt glöggrecept, och beskrivning hur man gör den.
 Mitt enkla, men starka och dyra recept är så här.

 4 dl socker och 5 dl socker kokas upp, tillsätt 75 cl rödvin och 75 cl sprit samt 3,75 cl (1,5 flaska) aromatisk tinktur som köps på apoteket.



Min dunderglögg
5 liter svagdricka (vanlig billig sort)
5 skivad potatis
1 jäst (vanligt paket)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 färsk skalad skivad bit ingefära (ca 5 cm)
1- 4 kanelstänger
500g russin
2,5 kg socker

lös upp jästen och lägg samman allt och låt stå i 4 - 6 veckor, tappa upp med hävert.
Kan drickas med en gång men blir det över som sparas till nästa jul så blir den bättre  :)
Jag brukar försöka ta vara på russinen och använda dem i min saffranskaka som ätes med grädde, smaskens.

Vitis

  • Inlägg: 4066
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #9 skrivet: 18 dec-05 kl 16:24 »
Om jag får lägga in en kommentar angående ditt recept ...

Spendera 10-15:- på en påse starkvinsjäst istf. bakjästen. Det är väl värda pengar, ta en tesked jäst och tejpa igen påsen och förvara i frysen, den håller sig iaf. några månader om man skulle vilja jäsa nån annan dunderdryck framåt vårkanten (kanske maskrosorna eller vadför inte björksav ?).

Glöggen blir betydligt starkare, godare och mindre grumlig med vinjäst.

 

Skytten

  • Inlägg: 7440
    • Skåne
Re:Dunderglögg!
« Svar #10 skrivet: 18 dec-05 kl 19:45 »
Dunderglöggen går under namnet LURA i min bardomsby, det var det som vår skolklass blev berusade på, på en skolavslutning. (Visst ungdomen var inte alltid bättre på 50-talet).
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Tjotten

  • Gäst
Re:Dunderglögg!
« Svar #11 skrivet: 18 dec-05 kl 20:02 »
Om jag får lägga in en kommentar angående ditt recept ...

Spendera 10-15:- på en påse starkvinsjäst istf. bakjästen. Det är väl värda pengar, ta en tesked jäst och tejpa igen påsen och förvara i frysen, den håller sig iaf. några månader om man skulle vilja jäsa nån annan dunderdryck framåt vårkanten (kanske maskrosorna eller vadför inte björksav ?).

Glöggen blir betydligt starkare, godare och mindre grumlig med vinjäst.

 

Ska försöka minnas det till nästa år, ev göra en notering i receptboken men styrkan är det inget fel på, behöver ej vara starkare för min del. Har visserligen inte mätt alkoholhalten på många år nu men jag har köpt en mätare och ska mäta nu på onsdag då den nya satsen är färdig (är lite svårt med det som är på flaskor redan). Grummlig har jag faktiskt inte tänkt på att den är men den kan kanske bli klarare, vem vet. Tack för tipset.

Susanne

  • Inlägg: 439
Re:Dunderglögg!
« Svar #12 skrivet: 18 dec-05 kl 20:17 »
Min dunderglögg
5 liter svagdricka (vanlig billig sort)
5 skivad potatis
1 jäst (vanligt paket)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 färsk skalad skivad bit ingefära (ca 5 cm)
1- 4 kanelstänger
500g russin
2,5 kg socker

lös upp jästen och lägg samman allt och låt stå i 4 - 6 veckor, tappa upp med hävert.
Kan drickas med en gång men blir det över som sparas till nästa jul så blir den bättre  :)
Jag brukar försöka ta vara på russinen och använda dem i min saffranskaka som ätes med grädde, smaskens.


Jag har använt samma recept, men bara låtit jäsa 3 veckor. Kanske det blir bättre med längre jäsning? Har även modellerat om lite så det ska passa mina smaklökar bättre.  :) Jag tyckte det blev en besk eftersmak med svagdricka som bas, så jag provade med Jokk svartvinbär istället, men då blev det för sött, och i år blev det Jokk svartvinbär/lingon samt mindre socker än receptets mängd. Hittillis är det den sista blandningen som är klart bäst! Nästa år ska jag prova äppelmust som bas.


Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Dunderglögg!
« Svar #13 skrivet: 06 maj-06 kl 15:16 »
Jag har för mig att maskrosvin blev lagligt att göra för en del år se'n. Stämmer det?

Yepp, det är lagligt sedan 1994!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

RA

  • Gäst
Re:Dunderglögg!
« Svar #14 skrivet: 28 nov-06 kl 01:19 »
 Ja så var det glöggtider igen och då kan det vara på sin plats med en varning för GP´s Dunderglögg som jag kallar den här i Götet. Drick för bövelen inte av glöggen innan den har sedimenterat sig någorlunda. D.v.s. låta den klarna. Jag och en vän tog två glöggkoppar efter exakt tre veckor och det gav mitt livs värsta huvudvärk. (Drack inga andra starkvaror denna dec. kväll och glöggmuggarna var standardsmå). Tror att huvudvärken har med humusämnen i glöggen att göra, sånt som ska sjunka ner till spannens botten, inte ner i magen.

Skål                                      

Jens Larsen

  • Inlägg: 49
    • -
    • Honungsigillet
Re:Dunderglögg!
« Svar #15 skrivet: 28 nov-06 kl 09:42 »
Det bubblar även i min tvättstuga.

Kommentarer:

Angående jäst:
Bakjäst klarar inte att jäsa många procent utan det är förmodligen vinjäst som sitter på russien som tar vid efter några procent. Vill man krångla till det så gör man en förkultur på russinen.

Angående grumlighet:
Det som jäser nu dricks först nästa jul, då är smaken myskte rundare. Jag tappar om efter 2-3 veckor på dunken med jäskork (Svagdricka, Marks Bryggerier, 5 liter). Där får den stå en månad eller två och jäsa ur och klara. Dunken ställs ut utomhus, kallt men frostfritt någon dag. Därefter tappar jag det på PET-flaskor av den tjocka typen. Lagras stående mörkt.

Receptmodifikation:
Jästen klarar bara jäsa ut runt 1,8 kg socker, resten blir sötma och för mycket enligt mig. Klibbigt värre. 2,2 kg och 250 gram russin sänker jag det till. Att använda en del äppeljos tror jag skulle bli toppen. Utmärkt glögg som alla känner till och många gör hör på västkusten, kallas även GP-glögg (Göteborgs-Posten).

Lagligheten?
Även mjöd ligger i en gråzon för vad man får jäsa eftersom det inte är "frukt och bär". Systembolaget har numera en mjöd på hyllan och Hälsigen Ångbryggeri gör bubbelmjöd åt en krog. För husbehov gör jag som jag vill och mina gäster klagar inte ens dagen efter.

Erkil

  • Inlägg: 33
Re:Dunderglögg!
« Svar #16 skrivet: 11 dec-06 kl 21:56 »
Angående Tjotten's glög recept med svagdricka som bas så går det alderles utmärkt att använda sig av lätt öl eller 2,8%ig öl. Det smakar utomordentligt bra och det är knapt att man kan få nog av det.

"Den regering är bäst,
som inte regerar alls."
//Henry David Thoreau

åsnemor

  • Inlägg: 544
  • lever på landet och renoverar sin drömkåk
    • Västergötland
Re:Dunderglögg!
« Svar #17 skrivet: 11 dec-06 kl 23:57 »
glögg är gott i  maten också  :)
anka/kalkon i ugn
Skär lök, morot, potatis och andra grönsaker som ni tycker om i grova bitar.
lägg dem i en djup plåt. gnid in fågeln i apelsin, salta den och lägg den på grönsakerna.
häll upp ca 1 1/2 dl starkvinsglögg i ett glas och blanda i svartpeppar, lagerblad rosmarin och vitlök i glaset. häll sedan blandningen över fågeln.
häll lite salt och olivolja över grönsakerna.
sedan ställer du in alltihop i den varma ugnen. grader vet jag ej.(jag har vedspis)
skulle tippa på 190-200 grader.

ps. funkar på lamm också.



Falin

  • Inlägg: 1792
    • -
Re:Dunderglögg!
« Svar #18 skrivet: 13 nov-07 kl 11:35 »
Jag tänkte prova dunderglöggen i år, den ska jäsa i dunk med jäsrör va?

Jens Larsen

  • Inlägg: 49
    • -
    • Honungsigillet
Re:Dunderglögg!
« Svar #19 skrivet: 13 nov-07 kl 19:11 »
En hink med plastfolie går finfint.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=239&a=243092

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Dunderglögg!
« Svar #20 skrivet: 01 nov-09 kl 15:17 »
Hej! Jag har en liten fråga som egentligen inte har med glögg att göra. Men jag har funderat på detta länge, och den kom upp i huvudet igen när det blev lite tal om hemkört här. Frågan är frågan om t.ex. blindhet och annat som kan orsakas av t.ex hemkört. Varför blir man blind? Finns det någon som helst risk att något sådant skulle kunna hända av något som man bara jäser? Typ eget vin, glögg, etc.?
Kanske är en dum fråga, men den som inget frågar får heller inget veta, inte sant?


Ha det fint! //Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Re:Dunderglögg!
« Svar #21 skrivet: 01 nov-09 kl 15:44 »
Om jag får lägga in en kommentar angående ditt recept ...

Spendera 10-15:- på en påse starkvinsjäst istf. bakjästen. Det är väl värda pengar, ta en tesked jäst och tejpa igen påsen och förvara i frysen, den håller sig iaf. några månader om man skulle vilja jäsa nån annan dunderdryck framåt vårkanten (kanske maskrosorna eller vadför inte björksav ?).

Glöggen blir betydligt starkare, godare och mindre grumlig med vinjäst.

 

Det räcker med bara en tesked av starkvinsjästen, alltså? Vad händer om man har i en hel påse? Går allt förutom typ en tesked till spillo då eller blir det bara starkare?
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

esten

  • Inlägg: 2093
    • -
SV: Dunderglögg!
« Svar #22 skrivet: 01 nov-09 kl 16:56 »
Det är träsprit eller metanol du blir blind av inte etanol , det du dricker .
Men dåligt destillerat och renad alkohol kan innehålla både det ena och andra . Speciellt de så kallade finkeloljorna .
De blir du rejält sjuk av .
Smakar det inte bra , drick inte .

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Re:Dunderglögg!
« Svar #23 skrivet: 02 nov-09 kl 12:03 »
Det räcker med bara en tesked av starkvinsjästen, alltså? Vad händer om man har i en hel påse? Går allt förutom typ en tesked till spillo då eller blir det bara starkare?
Jästen dör vid en viss alkoholhalt så det lär inte bli starkare; däremot kan jäsningen komma igång snabbare och kanske jäsa klart snabbare om man har i mer jäst. Det kan vara bra eller dåligt beroende på.
Personligen tycker jag att det finns större tendens till jästsmak om man har i mycket jäst från början, men det kan vara andra saker än jästmängden så jag ska inte svära på det.

Falin

  • Inlägg: 1792
    • -
SV: Dunderglögg!
« Svar #24 skrivet: 02 nov-09 kl 21:57 »
Vi provsmakar just nu fjolårets glögg, den är riktigt god! Och stark, trots att vi "bara" använde bakjäst...  ;)

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Dunderglögg!
« Svar #25 skrivet: 15 jun-16 kl 07:40 »
Använder man inte frukt eller bär för jäsningen, eller sänker pH värdet på något annat sätt, utan pH värdet blir alltför högt, så löper man samma risk som de fångar som tillverkar s.k. pruno (https://en.wikipedia.org/wiki/Pruno) gjort på t ex potatis eller bröd i fängelset. Det kan leda till botulism:

http://www.clarionledger.com/story/news/2016/06/13/botulism-outbreak-homemade-alcohol-yazoo-prison/85837708/

DOI: 10.1016/j.annemergmed.2013.10.027

doi:  10.3201/eid1501.081024

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6139a2.htm

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6205a3.htm

Nattlorden

  • Inlägg: 65
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Dunderglögg!
« Svar #26 skrivet: 29 jun-18 kl 20:32 »
På tal om dunderglöggen, så har min stått ett par veckor nu och det börjar bli segt att vänta på bubblor i jäsröret.  Ligger fortfarande på 20-25°Ö så den borde kunna jäsa lite till om den inte nått full alkoholstyrka.  Funderar på att tappa om och kanske få det lite syresatt på kuppen.

Anledningen att jag börjat nu är att alla verkar säga att den blir godare året efter... så nu blir det ett halvår till Jul i alla fall...

Radar

  • Inlägg: 1071
    • Jämtland
SV: Dunderglögg!
« Svar #27 skrivet: 30 jun-18 kl 14:25 »
Den borde kunna jäsa ut en hel del mer. Nu har jag visserligen inte läst om dunderglöggen på flera år, så jag minns inte vilka ingredienser som ingår. Hmm.... öl var visst en basingrediens va? Det borde göra att den inte jäser ut till mer än kanske +10.
Det är besvärligt med tålamodet när man jäser. Speciellt i början av sin karriär. Försök glömma bort dina jäsningar och titta till dem en gång i veckan.
Lycka till.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Nattlorden

  • Inlägg: 65
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Dunderglögg!
« Svar #28 skrivet: 30 jun-18 kl 14:55 »
Den borde kunna jäsa ut en hel del mer. Nu har jag visserligen inte läst om dunderglöggen på flera år, så jag minns inte vilka ingredienser som ingår. Hmm.... öl var visst en basingrediens va? Det borde göra att den inte jäser ut till mer än kanske +10.
Det är besvärligt med tålamodet när man jäser. Speciellt i början av sin karriär. Försök glömma bort dina jäsningar och titta till dem en gång i veckan.
Lycka till.

Ingel öl i mitt recept, bara svagdricka.

Petra Källden

  • Inlägg: 210
SV: Dunderglögg!
« Svar #29 skrivet: 28 aug-18 kl 09:45 »
Hmm kör jag på nu är den odricklig till jul då då?

Postat med Alternativ.nu´s app


tropfrog

  • Inlägg: 1769
    • Västergötland
SV: Dunderglögg!
« Svar #30 skrivet: 28 aug-18 kl 10:27 »
Hmm kör jag på nu är den odricklig till jul då då?

Postat med Alternativ.nu´s app


Nej, den är inte odrickbar till jul. Tvärtom.

Jag har bara smakat nygjord och 1,2,3 år gammal. Inga av dem är odrickbara. Men jag tycker att den är som bäst år 2. Jag skulle inte rekommendera att spara den till år 4.

Mvh
Magnus

Petra Källden

  • Inlägg: 210
SV: Dunderglögg!
« Svar #31 skrivet: 28 aug-18 kl 10:57 »
Ah okej vilken tur :) då ska jag göra en stöpa senare idag :) nästan all köpeglögg innehåller citronsyra o jag får sån klåda då.

Postat med Alternativ.nu´s app


Petra Källden

  • Inlägg: 210
SV: Dunderglögg!
« Svar #32 skrivet: 06 sep-18 kl 21:11 »
Hur tätt behöver locket vara? Det där med plastfolie va ju ett sisyfos arbete...

Postat med Alternativ.nu´s app



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser