Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  odla på balkong  (läst 5070 gånger)

juniafrida

 • Inlägg: 37
odla på balkong
« skrivet: 16 jan-08 kl 09:31 »
Hej
Jag efterfrågar tips. Balkongen ligger i sydväst läge och det blir väldigt varmt på em. Tomater, squash och paprika tänkte vi driva upp. Är det något annat som man lätt kan odla på balkongen.
Hur gör man för att det inte ska torka?
Vi tänkte odla i de lådor som Årstidernas grönsaker kommer i  :)
tack

mistel

 • Inlägg: 543
  • -
Re:odla på balkong
« Svar #1 skrivet: 16 jan-08 kl 09:37 »
Normalstora tomat och squashplantor behöver du runt 20liters byttor till. Det finns tomathinkar med vattenreservoar som passar till detta ifall man ska odla på balkong.

Många paprikasorter går utmärkt att odla i 10-15 liters behållare de brukar ofta få något mindre plantor.

Ju större byttor du har desto enklare går det med vattning en stor jordvolym håller mera vatten än en liten. Själv tycker jag man ska satsa på stora behållare med vattenreservoar på en varm och solig balkong ifall man inte kan vattna flera ggr per dag.

Soshila

 • Inlägg: 2468
  • Småland
  • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:odla på balkong
« Svar #2 skrivet: 16 jan-08 kl 09:43 »
Kryddvxter kan du odla. T.ex. persila och basilika. Potatis ska också gå att odla i hink.

anette i bugared

 • Inlägg: 6138
  • -
Re:odla på balkong
« Svar #3 skrivet: 16 jan-08 kl 10:45 »
Ett tips är att köpa s.k. murarbaljor och ställa odlingskärlen i. Det är lätt att vattna underifrån, man ser om vattnet blir stående (för mycket vatten) och det blir mindre stänk och söl från krukorna och ser rätt prydligt ut.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

marymae

 • Inlägg: 1554
  • Västerbotten
  • Det jag tänker
Re:odla på balkong
« Svar #4 skrivet: 16 jan-08 kl 11:40 »
Jag ska också balkongodla till våren, jag undrar om olika bönor och ärter. Jag är förtjust i ärtor som man äter med ärtskidan (sockerärter?), funkar det? Jag vill nog också ha tomater och paprika. Då min mamma odlade paprika hade hon den inne i ett soligt fönster, funkar paprika ute i Umeå, i Boden där jag växte upp var det för kallt enligt mamma. Hennes paprikor blev fina i alla fall där i fönstret. Dessutom, jag skulle vilja ha tips på någon kul sallad man kan odla.
elliha.blogspot.com

mistel

 • Inlägg: 543
  • -
Re:odla på balkong
« Svar #5 skrivet: 16 jan-08 kl 12:17 »
Alla bönor och ärtor brukar funka i stora hinkar.

Visst går det att lyckas med paprika i norr men man måste göra som de flesta av oss i söder gör = man odlar i hinkar (gärna svarta) och har plantorna ute under den varma perioden. +I norr är det en fördel att odla snabba sorter vissa fröfirmor ex. Runåbergs talar om ifall sorterna har lång eller kort utvecklingstid

brantas

 • Inlägg: 2107
 • www.brantas.se
  • Halland
  • brantas
Re:odla på balkong
« Svar #6 skrivet: 26 jan-08 kl 06:57 »
det finns ju mindre sorter av tomater som inte blir 2 meter höga om amn vill ha det på en rimllig nivå och ingen djungel på balkongen......
Planerar Hönsbytardag i Väröbacka den 20/4 mer info på www.brantas.se
ALLA är välkomna !

Soshila

 • Inlägg: 2468
  • Småland
  • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:odla på balkong
« Svar #7 skrivet: 26 jan-08 kl 16:50 »
det finns ju mindre sorter av tomater som inte blir 2 meter höga om amn vill ha det på en rimllig nivå och ingen djungel på balkongen......

Ja, det kan vara bra att tänka på. Odlade tomater på min uteplats ett år. Tänkte inte på hur stora de skulle bli utan nöjde mig med att det stod på påsen att de kunde odlas i kruka. Djungel var rätta ordet för vad det blev. Men det blev också fina tomater och grannarna var imponerade  8). Runåberg har en sort som heter Tiny Tim som jag tänkte prova i år.

mistel

 • Inlägg: 543
  • -
Re:odla på balkong
« Svar #8 skrivet: 26 jan-08 kl 18:28 »
Japp det finns dvärgsorter också tyvärr verkar förädlarna ha glömt en sak då de tillverkade tomater med små plantor nämligen smaken, frukterna ska ju vara goda också.

Odlar man bara en sort så man inte har något att jämföra med kanske man inte märker hur blaskiga frukterna är, de smakar ju något mera än butikernas iallafall.

Jag har odlat Tiny Tim hos mig blev den nog runt 80cm (odlad i markbädd i växthus), ingen åt frukterna här av den sorten, de smakar konstigt var det många som sade men de flesta hade testat alla de andra smakrika frukterna som hängde i växthuset.

Soshila

 • Inlägg: 2468
  • Småland
  • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:odla på balkong
« Svar #9 skrivet: 27 jan-08 kl 16:09 »
Åh, jag som hade sett fram emot små röda tomatkarameller till sommarn  :-\

SaraMartina

 • Inlägg: 2
Re:odla på balkong
« Svar #10 skrivet: 30 jan-08 kl 18:20 »
Jag bor i Göteborg och jag odlade på min balkong förra året och tänker göra så igen. Den ligger i sydöst och blir sjukt varm varma dagar.

Jag hade tänkt att sätta vanliga avlånga blomlådor längs med räcket. Men min mamma kom med ett förslag som visade sig vara fantastiskt bra ytmässigt för min lilla balkong: För att få plats med både mig själv och växterna satte jag upp en träspaljé på insidan av balkongens östgavel. Den stagades upp ORDENTLIGT med gröna plasklädda metallpinnar jag hittade i trädgårdshandeln. Sedan satte jag brädor på tvären för att ha nåt ordentligt att hänga lådorna i. (Denna anordning har stått pall vinterns alla stormar och bara svajat lite i toppen.)

I tre våningar blev det odling och det var jättebra och växte så det knakade men jag fick vattna massor. Fick mer plocksallat än jag kunde äta. Sen kom midsommar och regnet. Sen blev det liksom inget mer ordentligt för det var bara för blött för allt utom persiljan (som jag fortfarande skördar av då och då och har gjort så hela vintern!). Tre salvia dog hur jag än gjorde. Misstänker att salvia vill ha det riktigt rymligt för att trivas. Någon som kan bekräfta?

Jag hade en (eller faktiskt två) vildtomater i en 20-literskruka på golvet. Fick inga mängder men lite lagom gott till en sallad då och då. Höjden reglerade jag med beskärning.

Hade även sockerärt i en kruka på golvet. Blev fina grejer.


Pettertestar

 • Det ena och det andra
 • Inlägg: 4
SV: odla på balkong
« Svar #11 skrivet: 31 jan-08 kl 14:20 »
Testar

Pettertestar

 • Det ena och det andra
 • Inlägg: 4
SV: odla på balkong
« Svar #12 skrivet: 31 jan-08 kl 14:21 »
testar igen

juniafrida

 • Inlägg: 37
SV: odla på balkong
« Svar #13 skrivet: 20 feb-08 kl 14:56 »
ok så tiny tim är inget höjdare. Bra att veta jag hade nämligen tänkt testa den men tänker om nu.

colores

 • Inlägg: 33
  • Östergötland
SV: odla på balkong
« Svar #14 skrivet: 01 feb-09 kl 10:08 »
Jag tycker inte att mina tiny tim blev så illa, visst, vissa smakade lite konstigt, men det fanns också de som smakade bra.  I sommar ska jag vara hemma hela tiden så har tänkt mig att odla i lite större utsträckning (på balkongen alltså). Har några frågor:

-Hur viktigt är det att kärlet man odlar i är helt mörkt (eller går det bra att odla i typ vita plasthinkar?)
-Hur mycket jord kräver plocksallat, ruccola etc?
-Hur mycket jord kräver sockerärt?
-Vilken jord är lämplig? I skogen utanför finns en hög där vi de senaste fem åren lagt gammalt ris när vi rensat, i botten av den borde det ju vara jord nu, kan den funka? Hur är det med gödsel?


konstnär på tillfälligt studiebesök i stockholms innerstad, men snart tillbaka vid torpet i skogen:)

gardenergirl

 • Inlägg: 30
SV: odla på balkong
« Svar #15 skrivet: 01 feb-09 kl 22:43 »
Angående tomatsorter till balkong.Glöm Tiny Tim, en sort som inte förtjänar sin utbredning! Beror endast på att det är den vanligaste sorten som dom stora fröfirmorna saluför. Botanisera bland tomatsorter hos den kända tomatodlaren Åke Truedsson. Han har en egen lite klubb!! För 25:- om året får du ett nyhetsblad och tillgång till över 200 olika sorters tomater.  www.tomatklubben.se
Ang djup på krukor så är det ju i regel så att desto djupare desto bättre. Längre tillgång till näring under säsongen och bättre vattenhållande förmåga. Däremot så är det viktigt att det inte blir för mycket blöt och ogenomrotad jord som gärna ruttnar istället för att ge liv. En sallad tex klarar sig alldeles utmärkt i en vanlig balkonglåda medans en stor squash planta har mycket bladmassa som kräver ett helt annat jorddjup. Man brukar säga att växtens höjd  står i förhållande till hur djupa rötter dom har. Det är en förenkling men ändå ett riktmärke. Sen är det alltid så att om man gödselvattnar så kan man ha mycket mindre krukor än vad man kunde tro. Odling... alltid en avvägning!!
Två tips på sallat. Bägge finns hos www.runabergsfroer.se Bägge plocksallat och ekofrö. `Royal Oakleaf´en vacker och fantastiskt god ekbladsallat som står länge utan att bli bitter. Klarar sommarhettan på balkongen bra. `Saladini´för sallats finsmakaren som tycker om att måla med växter. Det är Runåbergs egen blandning av sallatssorter med allt från ljust grönt, genom ruccola, till djupt röda toner. Så glest.
Dahlior trivs utmärkt i krukor, blommar länge och trivs i gassande sol.
En fantastisk Rosenskära i dova gammelrosa toner som heter `Antiquity´hos www.raravaxter.com blir ca 60 hög för den lilla balkongen. Hadde den tillsammans med vit broksalvia förra året...så vackert.
Mitt enda råd pröva allt och gödsla och vattna ordentligt så brukar det gå väldigt bra!!

gardenergirl

 • Inlägg: 30
SV: odla på balkong
« Svar #16 skrivet: 01 feb-09 kl 23:08 »
Ahh glömde det viktigaste... jorden!! Jo förvisso går det nog att använda men den är nog inte så näringsrik, det finns kogödsel att köpa på säck, blanda upp med den och gärna lite sand eller små lecakulor. Annars finns det massor med olika jordar att köpa i handeln. Allt beror på om du vill odla ekologiskt eller inte. Hasselfors har en jätte bra krav-märkt plantjord som jag just nu inte kommer ihåg vad den heter(den här mamman behöver nog gå och lägga sig nu!!). Om det var p eller kjord?? Anyone?Eko jord till grönsaker. Jag erkänner att jag fuskar när det gäller blommor för jag älskar Hasselfors U-jord (Urn och balkonglådejord) använder jag till alla mina blomkrukor. Den har både kort och långtidsverkande gödning och är fuktighetshållande. Men så får jag den oxå nästan gratis på jobbet annars är den ganska dyr ca 79:- per säck(Uggh). I regel brukar jag alltid hälla i lite extra kogödsel och lite  krav märkt algomin trädgårdsgödsel. Har man egen kompostjord så är det trotts allt det bästa uppblandat med lite sand.

Ulric Eriksson

 • Gäst
SV: odla på balkong
« Svar #17 skrivet: 01 feb-09 kl 23:40 »
Beträffande små tomatsorter så odlade vi bl.a. Gardener's Delight i lådor med fårskit förra året. Det var i växthuset, men borde gå bra på balkongen också tycker jag. De var fantastiskt goda.

 

Whippet

 • Inlägg: 550
 • Fler självhushållare i världen
  • Norrbotten
SV: odla på balkong
« Svar #18 skrivet: 25 feb-09 kl 21:03 »
Jag och min mor drog upp fröer av Tiny Tim för ett par år sedan och sedan tog jag några plantor och planterade i min hemmablandade jord (lerjord, komposterad djupströbädd från får, komposterad hönsskit + sågspån och trädgårdskompost) och dessa smakade helt ok. Inte de godaste tomaterna i världen, men ok. Mamma satte sina plantor i "köp 5 säckar för en hundring-jord" från konsum, vet inte vilket märke, och hennes tomater åkte till och med på komposten för de var... sunkiga.  :-X Är det ett ord? Hennes Tiny Tim smakade ungefär som jorden luktade, dvs slam.
Kontentan av det hela är alltså att jag tror att jordens kvalitet är av stor betydelse för all mat man odlar. Heja ekologiskt  ;D
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

306 gäster, 6 användare (2 dolda)
Ett svart får, Landet, Håkan B, lassejohansson22

* Forum

* Om tidningen Åter- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser