Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Planera grönsaksodlingen  (läst 7320 gånger)

AnnaPanna

  • Inlägg: 203
  • Bill o Anna
    • www.krugarden.se
Planera grönsaksodlingen
« skrivet: 12 jan-09 kl 10:17 »
Hej!

Jag håller på att planera för att göra i ordning grönsakslandet. Gäller att vara ute i god tid... ;)

Jag behöver hjälp med hur jag ska tänka. Hur ska jag dela upp grönsakerna. Jag kommer antingen att ha pallkragar eller andra lite mer upphöjda sängar. Så hur ska jag tänka när jag delar in vilka grönsaker som borde odlas tillsammans för att både förenkla arbetet men åxå få det snyggt?
Dessa grönsaker skulle vi vilja odla:

Gul-, vit- och salladslök, squash, rabarber, Bönor; vax, bryt och rosen. Sockerärtor, sallad, plock och huvud. Grönkål, broccoli, persilja slät o krusbladig. Morot, palsternacka, rädisa, rödbeta, svartrot, tomat, dill, gräslök.

potatisen tänkte vi så på friland i en hästhage.

Snälla nån som orkar hjälpa oss så att vi lyckas. Vi e taggade på att kunna vara lite självförsörjande på grönsaker. Jag har MASSOR av brunnen stallgödsel. Kan det användas till alla sängar? Behöver man blanda ut det med jord? kanske vissa sänkar behöver mer sand än andra?
Tacksam för hjälp. Tycker att det är en djungel bland alla böcker å hemsidor... ???
//Anna
Har en korthårig collie,5 katter, 2 nordsvenskar, en ardenner en shettiskorsning, 10 Skånska blommehöns (genbank) och snart 4 vita brevduvor.  Rider western, kör bruks och tror på positiv förstärkning när vi hanterar och tränar våra djur.

awesome

  • Inlägg: 39
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #1 skrivet: 12 jan-09 kl 11:42 »
Hej AnnaPanna!

Håller med om att det är rena rama djungeln i litteraturen när man försöker planera sin första grönsaksträdgård! Själv är jag inne på min femte säsong och är faktiskt väldigt nöjd med allt jag lärt mig av mina misstag i början. Jag kör med växelbruk och delar in mina grönsaker i 4 avdelningar som avlöser varandra. Låt säga att du har en viss avdelning, då löser de följande grupperna av varandra i just denna avdelning (varje grupp flyttas alltså ett steg varje säsong):

pumpa/squash/potatis

ärter/bönor

kålväxter

morötter, palsternacka, svartrot, haverot, rödbeta, mangold, målla

Den sista gruppen (framför allt de 4 första sorterna i den) mår bra av att du luckrar upp jorden lite extra och blandar ner lite grus innan du sår. Undvik att gödsla innan just dessa grönsaker, annars kommer det bara en massa blast och ynkliga rötter.
Lök brukar jag odla i separata bäddar, t.ex. inom ärt-/böngruppen. Även de följer växelbruksprincipen. Vitlök brukar jag både odla i lökbädden och mellan morötter och palsternackor för att hålla morotsflugan på avstånd. Dill odlar jag tillsammans med bondbönor, det lär avskräcka löss som annars gillar att äta toppen på bondbönorna.
Har du kompost? Om inte, kan det vara en bra idé att anlägga en i anslutning till grönsaksträdgården. Fantastiskt jordförbättringsmedel och hur lätt som helst! Brunnen gödsel är naturligtvis också guld, bara du ser till att inte gödsla alltför mycket åt gången. Själv blandar jag alltid brunnen gödsel med jord när jag gödslar och det funkar bra. 
Tänk på att rabarber och gräslök är perenner och alltså bör ha permanenta bäddar, själv låter jag alla perenner omge växelbruksbäddarna som en ram. Persilja är tvåårig, testa förresten gärna persiljerot som är jättegott i soppor. Läste någonstans att persilja avskräcker någon slags sparrisbagge, så jag odlar all min persilja i sparrisbädden.
Pallkragar eller upphöjda rabatter är en jättebra idé med tanke på dränering och anti-ryggont!
För övrigt kan jag råda dig till att inte så just bönor alltför tidigt (slutet av maj) medan däremot sockerärter och andra ärter är ganska tåliga och kan sås redan i april. Pumpa och squash måste du också vänta med tills i slutet av maj, om du inte väljer att förodla inomhus först.
Det blev ett långt brev, hoppas att du kan få nytta av några av mina tips!

Lycka till och hälsningar från Åsa 
Klassisk sångerska och trädgårdsfanatiker som så fort tillfälle ges flyr från Amsterdam till paradisträdgården i södra Halland...

AnnaPanna

  • Inlägg: 203
  • Bill o Anna
    • www.krugarden.se
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #2 skrivet: 12 jan-09 kl 13:26 »
ÅÅÅH! Tack snälla!!!
Det är precis sådana här råd och erfarenheter jag ville ta del av.
Tackar, tackar!
nu blev jag, om möjligt, än mer peppad!

Om jag nu har MASSOR med brunnen gödsel. Vad för slags jord skall jag använda mig av? Det blir ju väldigt dyrt att köpa jordsäckar... Har en hög med matjord i närheten. Men den e ju FULL med ogräs... Nån sa att jag kunde köpa billigaste billiga jorden och blanda med gödslet. Vad tror du? jag har ju både hästar och höns på gården så det vore ju toppen om jag kunde hitta ett sätt att använda mig av det.
Å vad jag längtar efter att sätta igång!
Mottager gärna fler tipps!
Anna
Har en korthårig collie,5 katter, 2 nordsvenskar, en ardenner en shettiskorsning, 10 Skånska blommehöns (genbank) och snart 4 vita brevduvor.  Rider western, kör bruks och tror på positiv förstärkning när vi hanterar och tränar våra djur.

AnnaPanna

  • Inlägg: 203
  • Bill o Anna
    • www.krugarden.se
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #3 skrivet: 12 jan-09 kl 13:33 »
Föressten..
Sallad.
Hur gör du?
A
Har en korthårig collie,5 katter, 2 nordsvenskar, en ardenner en shettiskorsning, 10 Skånska blommehöns (genbank) och snart 4 vita brevduvor.  Rider western, kör bruks och tror på positiv förstärkning när vi hanterar och tränar våra djur.

awesome

  • Inlägg: 39
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #4 skrivet: 12 jan-09 kl 15:41 »
Hej igen!

Roligt att kunna bidra med lite tips! På din fråga om typ av jord, så beror det på vilken sorts människa du är. Själv använder jag jord från en gammal betesmark på vår tomt, alltså den som finns under grässvålen. Håller på att gräva världens damm och då blir det mycket jord till alla rabatter! Visst finns det slumrande ogräsfrön i jorden, men om man inte är rädd för att rensa ogräs då och då så är det faktiskt inga problem. Särskilt om man kör med marktäckning (gräsklipp, ogräs man just dragit upp, tång eller halm beroende på vilken sorts grönsak det är) runt grönsakerna när de börjat komma upp. I april/maj förra året när det var så torrt (6 veckor utan en droppe) så var det faktiskt allt ogräs som kom upp mellan alla grönsaker jag sått när jag var i Sverige i mitten av april som räddade dem från uttorkning!!! När jag kom tillbaka i slutet av juni var det bara att dra upp allt ogräs och TA-DAAA! där var alla grönsakerna helt oskadda!!! Så om du inte är rädd för att luka lite ibland skulle jag råda dig till att använda jord från någon äng eller det berg matjord du har liggande. Ta då bara bort det allra översta lagret (ogräset) samt ev långa rötter av nässlor eller kirskål, dem ser du när du gräver i jordhögen. Allt ogräsavfall kan du oskadliggöra genom att låta det ligga och dra i vatten (helt täckt med vatten!) i minst en månad. Sedan silar du bort alla fasta delar som du slänger på komposten (som du förhoppningsvis har anlagt!) och använder det otroligt stinkande vattnet som växtgödning! Ta en del stinkande vatten och nio delar vanligt vatten och vattna mellan raderna vid grönsaker som behöver mycket näring under tillväxten.
Visst kan du köpa påsar med billig jord, men i den kommer det också att komma upp ogräs. I vilket fall som helst så blandar du jorden med brunnen gödsel (jag skulle nog ta en fjärdedel eller femtedel gödsel om den är välbrunnen, och lite mindre gödsel i jord som du ska odla rotsaker i.
Jag kom på lite andra tips: Vill du göra det svårare för ogräs att etablera sig, undvika skadeinsekter och andra hungriga djur samt stimulera trevliga insekter som äter mindre trevliga insekter, så kan du så tagetes, ringblommor, honungsphacelia, Limnanthes douglasii, indiankrasse, gurkört eller ettårigt klöver mellan dina grönsaker eller t.ex. som kant runt bäddarna. Det funkar bra hos mig, en del av blommorna är ätbara och dessutom ser det häftigt ut! Det finns även fröblandningar att köpa med ätbara blommor som du kan ta med i salladen.
Även påskliljor lär hjälpa lite mot rådjur och harar, även det kör jag med eftersom det är gott om vilt hos oss. Sätt inga tulpanlökar, för de drar till sig rådjur!!!
Sallad är gott!!! Har man tur med vädret kan man till och med så sallad på vintern, så kommer den upp fram på vårkanten. Det är en metod jag varit tvungen att testa eftersom jag bor i Holland och ibland inte kan vara i trädgården när man "bör" så. Det enda du ska se upp med är att plantorna lätt kan gå i blom (och få besk smak) om torkan blir för svår, så om du inte kan undvika  jättevarmt väder kan det vara bra att så i lite halvskugga, t.ex. mellan lite högre grönsaker som t.ex. majs, sockerärter (mitt under klätterställningen de klättrar på från två håll) och långsamt växande kålsorter. Om du sår lite och ofta så har du alltid färska blad att plocka. Ibland tar plantan sig igen om man sparar ett par blad nedtill när man skördar resten. Sallad gillar normalgödslad jord och växer relativt snabbt vilket gör det till en bra "mellanrumsväxt". Jag har testatl isbergssallat, ekbladssallat, lollo rosso, bindsallat och Quatre Saisons, samtliga var jättegoda och lätta att odla. Trädgårdsmålla är förresten också god att blanda i sallader, har du testat det? Mållor är också vackra i vanliga rabatter, det finns alla möjliga gröna, rosa, lila och röda nyanser.
Ojojoj, du märker att jag längtar till trädgården eftersom det bara bubblar på med tankar. Har du fler frågor så bara skriv!

Hälsningar från Åsa
Klassisk sångerska och trädgårdsfanatiker som så fort tillfälle ges flyr från Amsterdam till paradisträdgården i södra Halland...

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #5 skrivet: 12 jan-09 kl 16:10 »
 :)

AnnaPanna

  • Inlägg: 203
  • Bill o Anna
    • www.krugarden.se
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #6 skrivet: 12 jan-09 kl 16:54 »
Ja nu får vintern ta å skynda på!!!
Tack för alla tips! Jag återkommer säkert.
Anna
Har en korthårig collie,5 katter, 2 nordsvenskar, en ardenner en shettiskorsning, 10 Skånska blommehöns (genbank) och snart 4 vita brevduvor.  Rider western, kör bruks och tror på positiv förstärkning när vi hanterar och tränar våra djur.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #7 skrivet: 12 jan-09 kl 19:18 »
Du kan plantera efter näringsbehov, det blir bra. Du kan också plantera efter växtfamilj, det blir också bra. Tänk på att en del saker vill du ha stående över vintern, vissa kålsorter t ex, så att du har plats för sånt du vill så nästa höst/vinter: palsternacka, morot, vitlök.

Sallad hör till samma familj som svartrot och kronärtskocka. Betor och mangold är släkt med spenat.
snus? vad är priset på en pris?

awesome

  • Inlägg: 39
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #8 skrivet: 12 jan-09 kl 19:53 »
Hej!

Tänk också på att rädisor och rucola hör till kålsorterna, undvik att odla kålsorter mer än ett år i rad på ett och samma ställe.

Hälsn Åsa
Klassisk sångerska och trädgårdsfanatiker som så fort tillfälle ges flyr från Amsterdam till paradisträdgården i södra Halland...

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #9 skrivet: 12 jan-09 kl 20:03 »
Hej!

Tänk också på att rädisor och rucola hör till kålsorterna, undvik att odla kålsorter mer än ett år i rad på ett och samma ställe.

Hälsn Åsa

Men det gäller knappast korta kulturer som rädisor, dem kan man odla lite varstans i landet där de får plats.
snus? vad är priset på en pris?

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #10 skrivet: 12 jan-09 kl 20:50 »
Vi hade några lass med brunnen hästgödsel som inte vi kunde få ut i bäddarna men anlade några höga limpor som vi odlade pumpa och squash på nu året efter har det ju sjunkit ihop ganska mycket så det är en lagom hög odlingssäng som vi tänker odla kålväxter som kräver en hel del näring.  Dessutom, att börja med dessa växter är som att så självförtroende! helt otroliga växter

man kan ju vända på grässvålen först för att sedan nästa år göra det enklare för sig att blanda om jorden så man får in litet mineraler från jorden i komposten.

För att undvika knäpparlarver i potatislandet på nybruten jord så täckte vi med hö och brunnengödsel, slängde ut massa potatis och sedan täckte med någon halvmeter hö igen. blev ganska ok skörd med tanke på nerlagt jobb med tanke på hur sommarn var (jättetorr i början och slaskigt i slutet) I år tänkte jag mig att dra upp fåror i grässvålen med en arder och grunda med brunnen gödsel innan jag lägger i potatis för näringens skull..
« Senast ändrad: 12 jan-09 kl 21:00 av poze »
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #11 skrivet: 13 jan-09 kl 11:28 »
Finns det någon som har någon uppfattning om vilka grönsaker som det lönar sig mest att odla? För att kvalitet och smak blir bättre? näringsvärde blir bättre?  för att det blir billigare än att köpa? för att de är lättodlade och svåra att misslyckas med? etc.

Helt enkelt - vad är det mest lämpligt att odla om man har en begränsad yta att odla på, och varför? (Bor i V. Götaland).


karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #12 skrivet: 14 jan-09 kl 01:58 »
Dyrast att köpa i affären är nog sockerärter och gröna bönor (=skärbönor, finns i fler färger när man odlar själv) och när man odlar dem själv får man dem pinfärska.

Hemodlade tomater smakar mycket mer än köpta, men just när det är säsong för de egna är de billiga i affären, och någorlunda goda.

Hemodlad sallad kan också vara billig jämfört med affären,  men ibland kan den egna bli besk eller misslyckad på annat sätt.  En jättestor fördel är att den egna inte är besprutad. Lättast att odla är  plocksallad där man plockar bladen efterhand utan att vänta på att det ska bli ett huvud. Lägger man bladen i vatten en stund blir de spänstiga. Tar lite tid att plocka och pyssla  med - men du räknar väl inte med kostnad för arbetstid?

Gräslök är också lönsamt, särskilt om man ofta slänger en del av en knippa man köpt.

Frilandsgurka är rätt lätt att odla, alltså såna som ofta räknas som inläggningsgurka. Jag skalar dem och använder som vanlig, eller äter upp hela som en frukt. Mycket godare än köpt slanggurka.

Överhuvudtaget ska man inte räkna med att det man får från de egna landen ser precis ut som det i affären, men det finns massor av goda grönsaker att odla som man aldrig ser i affären. Mizuna och vintersquash till exempel. Och man kan använda mer av växterna - när man gallrar rädisor kan man äta de bortgallrade bladen i sallad, och likaså de spädaste bladen på en rödbeta man drar upp. Och man kan äta ett salladblad med hål efter insekter om man har odlat det själv.

Lök, rotfrukter, potatis, kål är så billigt att köpa att det man knappast sparar massa pengar. Men det kan vara värt det ändå, för känslan.

Enligt mina erfarenheter alltså.  Vad gäller näringsvärdet har jag ju inte kollat men visst känns de egna nyttigare. Och man har fått lite knäböjningsgymnastik på köpet.

karsan




emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #13 skrivet: 14 jan-09 kl 13:09 »
Jo, det är nyttigt för kropp och själ att odla också :)
Tack för tipsen!

awesome

  • Inlägg: 39
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #14 skrivet: 15 jan-09 kl 12:59 »
På tal om spektakulära rotfrukter:
Hemodlad haverot och svartrot är rena rama delikatesserna och som sagt garanterat giftfria. Jag skördade alla mina haverötter precis innan jul då det ju inte brukar vimla av nyskördade läckerheter.

Hälsn Åsa
Klassisk sångerska och trädgårdsfanatiker som så fort tillfälle ges flyr från Amsterdam till paradisträdgården i södra Halland...

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #15 skrivet: 16 jan-09 kl 03:20 »
Angående lönsamhet av att odla: Man ska faktiskt inte räkna lönsamheten som om det var en fråga om att byta ut det man brukar köpa mot den exakta motsvarigheten av hemodlat.

 Om man t ex får en massa jättegoda gröna bönor i odlingen så tar man förstås stora portioner av detta och antagligen automatiskt mindre av den dyra köttdelen. I alla fall hos oss förvandlas det som eventuellt blir över av korv eller kött till lunch eller pålägg nästa dag. Ju mer som blir över desto bättre. Om det t. o. m. räcker till  pyttipanna nästa middag sparar man så klart bra på det.

Rabarber är superlätt att odla och billigt i affären. Man kanske inte köper det så ofta ändå, men rabarberkräm  från egna rabarber är i princip gratis, det handlar om ören för strösocker och potatismjöl. Mjölkskvätten till är inte heller dyr. Om det så ersätter dyra och rätt smaklösa köpejordgubbar som brukar komma tidigt i juni när rabarbern är fin så har man gjort ett klipp! Särskilt om det handlar om en middag med gäster.

En annan sak är man lär sig uppskatta kvalitet när man odlar själv. Vi har numera helt slutat med värdelösa färska vintertomater. Det får bli krossade konserverade i stället. Smakar mer.

För att inte tala om att hemodlat är en jättevinst för miljön. Allt köpt åker långa vägar i  lastbil. Somligt får flyga dessutom. Inga förpackningar behövs.  Vanlig odling sprutar massa biocider. Även ekologisk kommersiell odling använder stora traktorer med fossila bränslen.  Miljövinsterna minskar förstås om  man själv sprutar en massa gifter - men vem sprutar på sånt man själv tänker äta?

Det som man sedan lägger ut för sina odlingar - ny superspade, krukor, frön som aldrig blir satta, plantor, fiberduk, nät för att hålla fåglar borta, snigelfällor, ett helt växthus .....   ja sånt sätter man i en annan budgetkolumn än Livsmedel.

karsan











 

xal

  • Inlägg: 1328
    • -
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #16 skrivet: 18 jan-09 kl 12:40 »
Kanske en latmaskfråga;

Finns det några lätt överskådliga tabeller som visar hur mycket eller lite mark man behöver för att odla olika rotfrukter och grönsaker till "husbehov" (vilket såklart är relativt) beräknat per person?
One cannot silly walk into Mordor!

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #17 skrivet: 18 jan-09 kl 19:51 »
Kanske en latmaskfråga;

Finns det några lätt överskådliga tabeller som visar hur mycket eller lite mark man behöver för att odla olika rotfrukter och grönsaker till "husbehov" (vilket såklart är relativt) beräknat per person?

Beror nog på hur mycket rotfrukter och grönsaker man äter.
snus? vad är priset på en pris?

xal

  • Inlägg: 1328
    • -
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #18 skrivet: 18 jan-09 kl 22:12 »
Vurre: Jo, därför "vilket såklart är relativt".
One cannot silly walk into Mordor!

Grismormor

  • Inlägg: 78
    • -
SV: Planera grönsaksodlingen
« Svar #19 skrivet: 19 jan-09 kl 21:32 »
SLU gjorde en  jätteundersökning för ett antal år sen. Den gick ut på att ta reda på hur stor odlingsyta en vegetarian behöver för att täcka ett årsbehov. Jag är inte hemma nu, men har för mig att jag  har artikeln nånstans. Om du vill så kan jag försöka leta upp den, annars kanske du kan söka på SLUs databas!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

547 gäster, 1 användare
Besksöta

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser