En skorsten fungerar inte bra om den inte är varm och torr. Det är först då det blir riktigt drag i den. För att den skall bli torr och varm måste du elda ofta.
På hösten, när man börjar elda, kan det vara ganska stora mängder vatten i teglet i skorstenen. Vattnet kyler oerhört innan man får bort det, mycket mer än stenen. Man kan få elda i flera dagar innan man känner att skorstensstocken börjar bli varm. Och det är först då som det riktiga draget kommer. En fuktig skorsten kyler rökgaserna mycket och det blir aldrig något riktigt drag. Fukten i rökgaserna kan rent av kondensera INNAN de kommer ut ur skorstenen. Då blir skorstenen ÄNNU fuktigare varje gång du eldar. En varm skorsten gör att rökgaserna håller värmen hela vägen. Och kondenserar en bit ovanför skorstenen. Det skall alltså helst inte komma vit rök upp ur skorstenen. Den skall bildas en liten bit ovanför skorstenen.
Om man har värmepump och lite direktverkande el och kanske även solvärme, har det välisolerat, och tänker elda med ved i kökspisen/kakelugnen bara när det blir riktigt kallt, så kan man alltså få problem. Har man vedeldning så skall man elda så att skorstenen håller sig lite fesljummen och torr hela tiden. Ett par brasor om dagen då eldningssäsongen börjar kan räcka. Elda så tills du märker att skorstenen blir fesljummen. Så länge det är mycket vatten i den håller den sig kall. Sedan räcker det nog med en brasa minst varannan dag, oavsett om det behövs eller inte. Annars ryker det in och blir allmänt otrevligt hela vintern. Och eldar du inte ofta nog så kan det alltså förvärras genom att rökgaser kondenserar i skorstenen. Och kyler skorstenen till nästa eldningstillfälle.
När du eldar första gångerna på hösten så kan det också vara bra att vara lite försiktig. Kakelugnar gillar inte att bli upphett(s)ade för snabbt. Då kan de gå sönder. Ett par små brasor om dagen är bättre än en stor. Använd gärna extra torr och finkluven ved så slipper du problem med kondens i skorstenen i början.
När man eldar med ved i kakelugn skall man inte elda när det blir kallt. Man skall elda INNAN dess! Medans kakelugnen fortfarande är lite ljummen från föregående eldning. Då får man jämn och go värme och kakelugnen håller länge.
En plåtkrona över skorstenen kan minska problemen med mycket fukt i skorstenen.
Är skorstenen bara varm så gör det inte så mycket att det är lite krökar i kanalerna. Kan iaf vara värt att testa att torka skorstenen innan man river den i alla fall...
En fuktig och kall skorsten går ibland baklänges på sommaren. Det beror på att skorstenen är kallare än uteluften. Och den kalla luften i skorstenen åker neråt in i huset och drar in mer luft utifrån. Uteluften kyls ner i skorstenen och kan rent av innehålla så mycket vatten att det kondenserar på insidan av skorstenen och gör den ännu fuktigare. Det kan vara ansenliga mängder fukt som kommer in i skorstenen den vägen.
Det rätta är att det skall vara drag i skorstenen även under sommaren. Ha spjällen öppna och kolla ibland. Är det inget drag så måste du elda. Inte för att det är kallt inne, utan för att skorstenen annars går back. Det luktar inget vidare när en skorsten går back.

Sommarhus är extra känsliga för detta. En fuktig skorsten sprängs lätt när fukten i den fryser.
A.