Klenspänning som uttryck finns inte längre i dagens säkerhetsföreskrifter, numera har man blivit internationell och talar om SELV, safety extra low voltage och PELV, protective extra low voltage.
Men hur låg spänningen och den nyttiga effekten än är, så kan en elanläggning ändå räknas som starkströmsanläggning (vilket ju i så fall innebär vissa behörighetskrav). En starkströmsanläggning är (nu är jag inte säker på att citatet blir exakt ordagrant) en "anläggning med sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan innebära fara för person eller egendom". Det finns alltså inga bestämda gränsvärden, utan det avgörande är om anläggningen i praktiken kan innebära någon slags fara på det ställe där den faktiskt används.
För att hårddra det hela så kan en ficklampa som drivs av ett par 1,5 V-batterier räknas som starkströmsanläggning om den ska användas i ett explosionsfarligt utrymme.
Under 50 V anses risken för personskada av stötar vara ganska liten.
Men när det sedan gäller brandrisk som följd av kortslutningar, överbelastade kablar, varmgång i dåliga skarvar och sånt, så behövs det inte mycket effekt för detta. Även om vi tänker oss en enkel 12 V-anläggning med en solcell på några tiotal W parallellt med ett fritidsbatteri, så kan batteriet ge en kortslutningseffekt på tiotals kW kortvarigt, och några hundra W som gott och väl räcker till för att värma upp någon anläggningsdel så att den kan sätta eld på sin omgivning, kan batteriet ge i flera timmar.