Hej Biodlaren
Ja men då så...då var det jo klart en gång för alla.
Men om det är i stort sett samma mått...hur horisontell är din kupa då?
För tydlighetens skull så är inte en låda tom utan där sitter bina i början på tomma celler.
Enligt gängse erfarenhet så skall de inte sitta redan på honung där för att inte fryser gadden av sig...se Janos tråd om övervintring.
Skönt att du börjar förstå :-)
Min kupa är en horisontell topplistkupa och utökas under vår och försommar i sidled men invintras på 8-10 kakor i bredd, en del ha fler men det spelar ingen roll eftersom bina inte behöver använda dem. Det går inte helt plötsligt åt mer foder för att det finns fler kakor i bredd. Snarare är min erfarenhet den att jag aldrig haft så liten foderåtgång som i mina horisontella topplistkupor. Hur mycket som beror på att jag gått över till Nordiska bin när jag bytte från Nacka 3/4 Langstroth till HTBH är svårt att säga men jag tror nog att en del beror på kupan. Det borde ha en viss betydelse att bina slipper luftspalten inkl trälisterna runt om och dessutom kan täta mot sidorna om de vill. Faktum är att de bygger upp rätt tjockt på den övre delen och ner på sidorna på kakorna som förberedelse inför vintern. Bättre klimatkontroll helt enkelt.
Vad gäller yngelrummet så förmodar jag att de som hållit på med bin ett tag känner till att det är viktigt att bina kan göra ett så kompakt klot som möjligt genom att även krypa in i tomma celler och flytta detta efterhand som de tömmer foderceller.
Det jag förmodar att du läst (om jag inte missminner mig tror jag du länkat till den) en sida om en kille som bytte från HTBH till Warré i USA(?) pga av kakras på sommaren. Han menar det har med temregleringen att göra. Jag tänker inte säga emot, kommer inte ihåg om han var i varmare eller liknande klimat men personligen tycker jag inte det är ett stort problem. Snarare pekar en del åt att lite högre temp ger bättre förmåga för bina att hantera Varroan. Vet inte om det finns forskning som styrker det. Såglänkar på det i ett forum på yrkesbiodlarna men länkarna funka inte så jag saknar referenser på det.
En sak tror jag de flesta biodlare kan vara rätt överens om och det är binas förmåga till anpassning efter de förutsättningar som ges (även om vi nu märker att det finns gränser) Själv skulle jag se om jag kunde göra något åt en svärm som bosatt sig i stödsträvan på en väggrind i metall härom dagen men någon hade redan avlivat dem och satt isoleringstejp över hålet. Vad jag vill säga är att alla kupor har sina för och nackdelar både för biodlaren och bina. Det är snarae så att var och en skall fundera på vad man vill ha ut av sin biodling, vilket eller vilka är syftena med biodlingen och därefter vikta dessa för och nackdelar utifrån detta. Dessutom är det min bestämda åsikt att det är väldigt bra för bina om det åtminstone är hyfsat lätt att inspektera och skörda för biodlaren.
Jag har haft mina Nordiska bin i horisontella topplistkupor i fem säsonger nu utan förluster i de två ursprungliga samhällena. Detta i växtzom 5 och dessutom på drygt 300 möh. Blir lite knepigt när folk påstår att det inte är bra då. De två första åren (år 6 och 7) hade jag nätbotten och då dog de för mig. Tokerier :-)
Dessutom ser jag mycket fram emot erfarenheterna jag får när jag hjälper min nybörjarbiodlare till granne med dennes Warrékupor. Däremot kan jag inte se att jag skaffar några sådana själv. De horisontella har för och nackdelar som passar mig betydligt bättre. Allt blir kompromisser som man som sagt får försöka optimera utifrån sina syften.
Jag undrar om den som håller ordning i biodlingstrådarna brutit ihop för länge sedan. Inte konstigt i så fall. Maken till vad det drar iväg i trådarna har jag nog inte sett någon annanstans :-)