Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ritningar på bikupor mm.  (läst 96165 gånger)

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Ritningar på bikupor mm.
« Svar #120 skrivet: 11 aug-14 kl 18:01 »
Hej Biodlarn


Har först nu sett din frågeställning:


Du har missat att invintringen sker med två helt utbyggda lådor varav en skall vara full med honung) och då blir hela höjden 42 cm och 16 ramar.
Skillnaden att ha bina sittandes horisontellt versa vertikalt angående värmefördelning borde vara tämligen självklart tycker jag.
Att ha förråden ovanför klotet i stället vid sidan om likaså. Klotet äter sig uppåt och in i honungen som dessutom blir uppvärmt.


Och visst finns det andra dödsorsaker än enbart svält eller inte ta foder...

Då frågar jag igen med en tydligare variant på frågan. Om jag har en horisontell topplistkupa med en kakhöjd på 42 cm och 8 kakor i bredd eller en Warrékupa med 8 kakor i bredd och två lådor tydligen är en tom dessutom på en höjd av 42 cm. Vad är den väsentliga skillnaden då vad gäller dina påståenden?

Om jag sen har en mindre kakhöjd på knappt 28 cm i en annan horisontell kupa vilket är mer än din låda med honung på 22 cm du nämner. Vad är den avgörande skillnaden då? Om du har 8 kakor i bredd eller kanske tom 10 i en horisontell topplistkupa eller 8 kakor i bredd på en Warré och i princip samma höjd spelar ingen roll. Förstår du inte det?

Du har en viss risk att få delat vinterförråd i en Warrékupa också om det vill sig illa. Det gäller alla uppstaplingskupor. Hade du kunnat förskjuta flusteröppningen till ena sidan som med en horisontell topplistkupa med tre hål mitt på långsidan så bina började med klotet där så hade det minskat risken även för dina kupor. Inget märkvärdigt med det. Nu är risken inte överhängande. Själv har jag inte råkat ut för det på mina kupor under de sex år jag inte tillämpade detta men varför strunta i det när man har möjligheten. För att vara extra tydlig så är det alltså inget som krävs för att bina skall övervintra i en Htbh utan en möjlighet att minska på risken vilket med all rimlig logik borde vara lika stor som i en Warrékupa med samma antal kakor i bredd och små variationer i höjd.
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Ritningar på bikupor mm.
« Svar #121 skrivet: 11 aug-14 kl 18:10 »
Hej Biodlaren


Ja men då så...då var det jo klart en gång för alla.
Men om det är i stort sett samma mått...hur horisontell är din kupa då? ;)

För tydlighetens skull så är inte en låda tom utan där sitter bina i början på tomma celler.
Enligt gängse erfarenhet så skall de inte sitta redan på honung där för att inte fryser gadden av sig...se Janos tråd om övervintring.

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Ritningar på bikupor mm.
« Svar #122 skrivet: 11 aug-14 kl 18:48 »
Hej Biodlaren


Ja men då så...då var det jo klart en gång för alla.
Men om det är i stort sett samma mått...hur horisontell är din kupa då? ;)

För tydlighetens skull så är inte en låda tom utan där sitter bina i början på tomma celler.
Enligt gängse erfarenhet så skall de inte sitta redan på honung där för att inte fryser gadden av sig...se Janos tråd om övervintring.

Skönt att du börjar förstå :-)

Min kupa är en horisontell topplistkupa och utökas under vår och försommar i sidled men invintras på 8-10 kakor i bredd, en del ha fler men det spelar ingen roll eftersom bina inte behöver använda dem. Det går inte helt plötsligt åt mer foder för att det finns fler kakor i bredd. Snarare är min erfarenhet den att jag aldrig haft så liten foderåtgång som i mina horisontella topplistkupor. Hur mycket som beror på att jag gått över till Nordiska bin när jag bytte från Nacka 3/4 Langstroth till HTBH är svårt att säga men jag tror nog att en del beror på kupan. Det borde ha en viss betydelse att bina slipper luftspalten inkl trälisterna runt om och dessutom kan täta mot sidorna om de vill. Faktum är att de bygger upp rätt tjockt på den övre delen och ner på sidorna på kakorna som förberedelse inför vintern. Bättre klimatkontroll helt enkelt.

Vad gäller yngelrummet så förmodar jag att de som hållit på med bin ett tag känner till att det är viktigt att bina kan göra ett så kompakt klot som möjligt genom att även krypa in i tomma celler och flytta detta efterhand som de tömmer foderceller.

Det jag förmodar att du läst (om jag inte missminner mig tror jag du länkat till den) en sida om en kille som bytte från HTBH till Warré i USA(?) pga av kakras på sommaren. Han menar det har med temregleringen att göra. Jag tänker inte säga emot, kommer inte ihåg om han var i varmare eller liknande klimat men personligen tycker jag inte det är ett stort problem. Snarare pekar en del åt att lite högre temp ger bättre förmåga för bina att hantera Varroan. Vet inte om det finns forskning som styrker det. Såglänkar på det i ett forum på yrkesbiodlarna men länkarna funka inte så jag saknar referenser på det.

En sak tror jag de flesta biodlare kan vara rätt överens om och det är binas förmåga till anpassning efter de förutsättningar som ges (även om vi nu märker att det finns gränser) Själv skulle jag se om jag kunde göra något åt en svärm som bosatt sig i stödsträvan på en väggrind i metall härom dagen men någon hade redan avlivat dem och satt isoleringstejp över hålet. Vad jag vill säga är att alla kupor har sina för och nackdelar både för biodlaren och bina. Det är snarae så att var och en skall fundera på vad man vill ha ut av sin biodling, vilket eller vilka är syftena med biodlingen och därefter vikta dessa för och nackdelar utifrån detta. Dessutom är det min bestämda åsikt att det är väldigt bra för bina om det åtminstone är hyfsat lätt att inspektera och skörda för biodlaren.

Jag har haft mina Nordiska bin i horisontella topplistkupor i fem säsonger nu utan förluster i de två ursprungliga samhällena. Detta i växtzom 5 och dessutom på drygt 300 möh. Blir lite knepigt när folk påstår att det inte är bra då. De två första åren (år 6 och 7) hade jag nätbotten och då dog de för mig. Tokerier :-)

Dessutom ser jag mycket fram emot erfarenheterna jag får när jag hjälper min nybörjarbiodlare till granne med dennes Warrékupor. Däremot kan jag inte se att jag skaffar några sådana själv. De horisontella har för och nackdelar som passar mig betydligt bättre. Allt blir kompromisser som man som sagt får försöka optimera utifrån sina syften.

Jag undrar om den som håller ordning i biodlingstrådarna brutit ihop för länge sedan. Inte konstigt i så fall. Maken till vad det drar iväg i trådarna har jag nog inte sett någon annanstans :-)
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Ritningar på bikupor mm.
« Svar #123 skrivet: 11 aug-14 kl 18:59 »
För att bidra lite till trådskaparens ämne så länkar jag till Phil Chandlers bygginstruktion för horisontella topplistkupor. De är bra på många sätt men jag rekommenderar viss anpassning från engelskt klimat till vårt nordiska som dessutom kan variera en hel del. Bl.a är min egen erfarenhet ifrån Värmland att nätbotten går bort. Byggprinciperna är dock rätt bra. Mina första kupor gjordes enligt kompendiets större modell dvs 120 cm invändigt. Nu mer bygger jag kuporna 150 cm långa och med 32 mm lister(istället för 35) rätt över. Då ryms drygt 45 lister och det räcker efter lite lärande och anpassning av skötselsystemet rätt bra. Hyfsat kontinuerligt skördande och avläggare.

http://småbruk.se/publication/how-to-build-a-topbar-hive-2/
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

361 gäster, 1 användare
Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser