Det är inte bara besprutningen som är otrevlig. I många längder, kanske framförallt i Asien, är luftfuktigheten mycket hög. Detta gör att textilier kan mögla när de lagras. Och lagras gör de ju både innan de sys upp till att föreställa något, och efteråt när lakanen/kläderna är färdiga. För att de inte ska mögla tillsätts ofta konserveringsmedel i form av formaldehyd som är ett av de mest allergiframkallande ämnen man känner till. Och tyvärr räcker det inte att tvätta plaggen en gång, man kan hitta kemikalierester i tyger som tvättats tiotals ggr.
Underkläder, pyjamaser och lakan, som man har direkt mot huden i många timmar, rekommenderar jag att köpa ökotex-märkt klass 1 till barn och minst klass 2 till vuxna. (klass 1 har strängaste kraven)
Men de mängder som vi och våra barn får i oss av icke ökotex-märkt textil är ändå försvinnande små jämfört med de mängder som textilarbetarna får i sig när de jobbar med dessa tyger. Här i Sverige vet jag att många som jobbar med att packa upp kläder i större butiker använder handskar när de handskas med plaggen. Många asiatiska sömmerskor är unga och känner troligtvis inte ens till riskerna, så att välja ökotex kan även ses som en solidatetshandling.
Tyvärr betyder inte ökotexmärkningen i sig att bomullen från början är obesprutad, men på wwf: sida står det att "Målet för Ökotex är dock att bistå med ett ackrediteringssystem för miljövänlig produktion", och det har också kommit en till ökotex-märkning, nämnligen "Öko-Tex 100 plus" som innebär att produkten är miljövänligt producerad, hur lätt det är att hitta sådana produkter vet jag tyvärr inte, har inte sett så många själv.