Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kangal  (läst 7025 gånger)

Haugtussa

  • Gäst
Kangal
« skrivet: 06 okt-07 kl 08:19 »
Finnes det kangaloppdrettere i Sverige? (Vil gjerne ha linker til hjemmesider dersom det finnes noen)

dawnrun

  • Inlägg: 92
  • livet är för kort för att tjafsa om onödiga saker
    • gails hemsida
Re:Kangal
« Svar #1 skrivet: 06 okt-07 kl 09:51 »
vad är en kangaloppdrettere
sadlat om ifrån galopphästar till vallande border collies. har 3 stk Don, Liz, Nap

Haugtussa

  • Gäst
Re:Kangal
« Svar #2 skrivet: 06 okt-07 kl 09:54 »
En oppdretter ("uppfödare" heter det kanskje på svensk)  av hunderasen kangal... ;)

Lusa

  • Gäst
Re:Kangal
« Svar #3 skrivet: 06 okt-07 kl 11:32 »
du får kontakta sv kangalsällskapet så hjälper dom dig att hitta en bra uppfödare, det är det lättaste (enda?) sättet.
Alternativt köpa på blocket för 35.000 kronor  ;D har sett annonsen ett par gånger

http://www.kangalklubb.se

birgit

  • Gäst
Re:Kangal
« Svar #4 skrivet: 06 okt-07 kl 22:31 »
Kangal är en version av boskapsvaktande hundar.

dawnrun

  • Inlägg: 92
  • livet är för kort för att tjafsa om onödiga saker
    • gails hemsida
Re:Kangal
« Svar #5 skrivet: 07 okt-07 kl 10:54 »
 ;D tack för svaret. jag är tydligen dålig på norska ;D
sadlat om ifrån galopphästar till vallande border collies. har 3 stk Don, Liz, Nap

 

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Kangal
« Svar #6 skrivet: 07 okt-07 kl 11:43 »
Jag har haft lite kontakt med en som föder upp Kangal. Om du är intresserad kan jag leta reda på telefonnummret. PMa mig i så fall!
(Tror han har valpar nu).
Landsflykting i storstan...

Haugtussa

  • Gäst
Re:Kangal
« Svar #7 skrivet: 09 okt-07 kl 18:46 »
Koster de 35 000 ?  :o  Phew, så dyrt!

Jag har haft lite kontakt med en som föder upp Kangal. Om du är intresserad kan jag leta reda på telefonnummret. PMa mig i så fall!
(Tror han har valpar nu).

Har sendt deg en PM. :)

Mjölnare

  • Inlägg: 95
  • -Dat legem natura tibi, non accipit ipsa.-
    • Jämtland
Re:Kangal
« Svar #8 skrivet: 16 dec-07 kl 12:50 »
måste fråga mycket vänlig och snäll: vad tänker du ha hunden till? :)

ett köp av en boskapsvaktande hund som kangal, maremma, mastin, ortjavka, osv, ska noga genomtänkas. dessa raser är mycket självständiga, inte alls lika lydiga som t.ex schäfer, och de gör jobbet noga (beroende på hur de växte upp och socialiserades). är flockledaren inte hemma eller ges inga kommandon och hunden anser att något måste göras, så tar hunden upp initiativet självständig. det är dessa raser avlad fram till, och det är just dessa egenskaper som kan skapar problem om hundarna får för lite stimulans.

precis alla som kommer boskapen (även familjen anses som deras skyddsområde) för nära kan anses som inträngare och drivs bort: björn, varg, lösa jakthundar, svärmor, postis, vänner...

dessa hundar lär sig mer av vana än av kommandon. och de ska *aldrig* bestraffas med våld!!! då tappar dem ofta förtroende för flockledaren, med alla konsekvenser (hunden släpper inte fram flockledaren längre heller).

en omplacering av dessa hundar är ofta mycket problematisk, när man skaffar en sådan hund ska man tänka på att de ska dö på gården också.

det finns naturligtvis undantag också, och allt beror som vanlig på hur dessa hundar tränas och i vilken miljö de växer upp.

jag hittade nyligen en 2-årig (?) rysk ortjavka på blocket, som enligt beskrivningen växte upp i en hundgård, han var inte ens rumsren, och jag antar då att han hade väldigt lite umgänge med människor. jag påstår att det är livsfarligt att hämta hem en så pass dålig socialiserad hund som familjehund, även om man har boskap hemma. att övertyga en 60-kilo hund att man visst är hans flockledare är inte alls lätt...

vill tillägga att vi kommer att köpa en kuvasz för 9000kr snart från en svensk uppfödare.
« Senast ändrad: 16 dec-07 kl 15:37 av Mjölnare »

birgit

  • Gäst
Re:Kangal
« Svar #9 skrivet: 17 dec-07 kl 13:09 »
Bra förklarat Mjölnare! Har själv boskapsvaktare och vet att de är självständiga. Man kan inte ge dom order, men att få dom att göra det man vill och de fortfarande tror att de fattar beslutet är en väg. Man ska ha dom med sig, inte mot sig - säger amerikanarna på mailinglistan jag är med i.
Det är ett annat tänk. Det är dessutom väldigt viktigt att socialisera dem med det man vill att de ska acceptera, redan när de är små. Mina valpar föds ute hos fåren och får också innan de lämnas vidare till köpare, hälsa på katterna, kanin, hästar o kor. Dessutom utsättas för trevliga människor. Utan pjoskande. Erfarenheten vi har är att de tydligt markerar mot okända människor och djur, men är ko-lugna vid kända företeelser. Det är intelligenta hundar. Därför tar de inte order från dig. Detta innebär att introduktionen till livet efter uppfödaren är superviktigt. Tycker inte heller de ska födas upp i "vanliga" kennlar, utan få en bra start med djur och uteliv. Dessa hundar vaktar främst nattetid, så de passar inte inomhus.
Gillar inte ordet "stimulans" det ger en felaktig klang för mig. Kan tolkas som att man ska springa omkring på agility-banan osv. De här hundarna behöver ett revir med något att vakta, för att må bra.
Känner till ägaren av ovckarkan. Uppfödaren har tagit tillbaka den. Ett typexempel på felplacerade hundar.
Har själv en Estrela en Pyrenéer och två Pystrelor.  Vad man ofta glömmer också är att de inte är vuxna/mogna förrän tidigast 2 år. Hanhundar ända upp till 3 år. Bitvis kan de vara fullständigt odrägliga då. Testar gränser, gör som de vill osv. Som vilken strulig tonåring som helst. Man måste vara tydlig med dom. Inte tjata och skrika på dom i onödan. Men säga tydligt ifrån när de gör fel. Jag lär dom Alfa-rolling från det de är små.
Sedan är det ingen självklarhet att de uppför sig bara för att de vuxit upp bland djuren. De försöker klättra i rang där också.
Grunden är: Du är flockledaren, sedan kommer fåren (med inbördes rangordning) och sist hunden. Hunden ska alltid vika sig för fåren. Gör ett får utfall mot hunden ska han i princip lägga sig på rygg. Han får aldrig någonsin jaga eller skada ett av fåren.
Ett stort fel jag märkt hos folk jag diskuterat med, är att de anser hunden väsentligare än fåren. "Det är synd om hunden". Det är inte synd om hunden. Han är en del av flocken. Han är anställd av dig att göra ett jobb. Kan han inte fullfölja det, får han sluta sin anställning (efter att han uppnått vuxen ålder vill säga). Då är det bättre att ta bort den icke fungerande hunden, än att försöka omplacera en hund som brustit i respekt.
Fungerar hunden, är det också en toppen kompis, som man mycket väl kan gosa med. Precis som med favorit fåren.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

591 gäster, 1 användare
Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser