Är det någon sort som är mer utsatt för röta andra ?
Har du råkat ut för bladmögel, skorv, kräfta ?
Har Du odlat någon blå/lila potatissort ?
Grata och Ukama var sorter som för 30 år sedan var populära bland ekologiska odlare. Torde väl nu ha ersatts av Timate, Escort och Matilda.
Brunröta har vi haft, beror på potatisbladmögel som gått ner i potatisarna.
Vilka sorter vi använt vet jag ej, har varierat efter hand. Några vinterpotatisar har vi använt samma år från år.
Men vi kör strikt växelbruk på det mesta, både mot sjukdomar och för jordens skull. Här finns det sjukdomar i marken så vi försöker skydda oss så gott det går. Många saker vill förstöra för den som vill odla ekologiskt.
Sara Bäckmo är en bra inpirationskälla som jag kan rekomendera.
Ja, följ gärna hennes råd! Citat från hennes blog:
https://sarabackmo.se/5-gronsaker-som-styr-min-vaxtfoljd/Jag låter fem grönsaker styra min växtföljd. Det är fyra grönsaker som på olika sätt är kända för att kunna dra till sig smittor och mindre angenäm ohyra till jorden, samt en växtfamilj som är känd för raka motsatsen. Kålväxter, potatis, morot och gurkväxter är jag mån om att byta växtplats på eftersom de kan påverka jorden negativt. Baljväxter är jag mån om att rotera eftersom de, tvärtemot de andra, bidrar positivt till jorden genom att fånga upp kväve ur luften som de transporterar ner i backen. Kväve är ju ett viktigt näringsämne, vilket gör att baljväxterna gödslar jorden bara genom att växa.
Hon säger också att man ska odla och ha kul, speciellt för att komma igång. Men tänker man långsiktigt måste man ha växtföljd.