Ok de finska ugnarna är inte kakelugnar men plåtugnar, men principen och utseende är såpass lika. Jag har forskat på sistone i kakelugnar och upptäckt det finns även skillnader på insidan, inte bara utsidan mellan finska och svenska kakelugnar.
Skalet är ju det första och uppenbara skillnaden, plåt blev ju det vanligaste materialet här, det håller tätt, är billigt, spricker inte.
Exempel på plåtugnar

Vissa har rost och vissa har en massiv botten, det är samma med svenska kakelugnar som jag förstår det, finns båda typerna. De med massiv botten är oftast äldre modeller.
Plåten innebär att risken för läckage och sprickor mot rummet eliminieras, men det är inte den enda skillnaden, en annan skillnad är att insidan och utsidan av en typisk finsk kakelugn är separata från utsidan, iallafall ovanför eldstaden.
En svensk kakelugn byggt på femkanalsprincipen kan se ut såhär, det är en enhetlig konstruktion:

En finsk plåtugn ser oftast ut såhär istället:

I dessa ritningar på plåtugnar från 40 talet kan man se principen också:


Modell med rost, också sekundärluft. Tror inte sättet att mura teglet i yttersektionen i denna ritning var vanligt. Ser svårt ut att sota.
Fördelen med detta är att eldstaden (som i moderna ugnar görs av eldfast tegel) som blir varmare snabbare än den övriga strukturen kan röra sig utan att orsaka spänningar mellan ytter- och innerdelen, ugnens tak vilar också på ytterdelen av samma orsak.