Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bygga om gammal ladugård till lösdrift  (läst 482 gånger)

Oskar R

 • Inlägg: 3
Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« skrivet: 25 okt-20 kl 11:03 »
Står i byggplaner inför utökning av min dikobesättning. Har idag ett relativt nybyggt lösdriftsstall med 20 koplatser, men har planer på att bygga om en gammal ladugård på min föräldragård.

Ladugården är byggd runt sekelskiftet 1800/1900 och är uppdelad i tre delar. Djurdelen har 12 uppbundna koplatser utöver boxar för ungdjur och kalvar. Höloft och kraftfoderfickor finns kvar.
Utöver djurdelen finns det en ”hödel” med ett enkelt plankgolv och en loge med grusgolv. Mellan djurdelen och höladan finns det en timrad vägg.

Jag har helt enkelt funderat på att blåsa ut alla mellanväggar, innertaket i djurdelen och istället regla upp och gjuta en platta. Är det någon som har gjort något liknande? Det kanske är billigare att blåsa ner hela byggnaden och slå upp en enklare byggnad med tre väggar och snedtak?

Tanken är att sedan få plats med drygt 25 dikor och 40 ungdjur i lösdriften. Utfodring kommer att ske via en upprullare och bandfoderbord som ska gå längs med väggen. Utgödsling sker med minilastare via portar i änden.

Tjalve

 • Inlägg: 3206
  • Blekinge
SV: Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« Svar #1 skrivet: 25 okt-20 kl 20:20 »
Problemen brukar vara takhöjd så man kommer in med traktor och att fixera väggarna så syllen inte glider av stenkanten. Ser inte riktigt framför mig hur du tänkt men att mocka ut så mycket med minilastare känns jobbigt. Jag har ingen erfarenhet av bandfoderbord men verkar dyrt och komplicerat. Till utfodring hade väl minilastaren fungerat bra.
Ska du inte ha skrapgång framför foderbordet? Annars blir det lätt kladdigt och går åt en massa strö.
Ett alternativ är ju att bygga foderbordet och skrapgång ute längs långsidan och sedan ströbädden inne i den gamla byggnaden. Då behövs bara ett enkelt snedtak upp mot den gamla byggnaden.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

olivia.k

 • Inlägg: 1451
  • Jämtland
SV: Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« Svar #2 skrivet: 25 okt-20 kl 20:43 »

Jag har helt enkelt funderat på att blåsa ut alla mellanväggar, innertaket i djurdelen och istället regla upp och gjuta en platta. Är det någon som har gjort något liknande? Det kanske är billigare att blåsa ner hela byggnaden och slå upp en enklare byggnad med tre väggar och snedtak?Känns ju lite onödigt att riva en hel byggnad och bygga på samma ställe. Bygg nån annanstans istället.
Vet inte vad den ladugården är gjord av men det är ju dyrt att uppföra byggnader så dumt att riva nåt som är i gott skick. Jag har 2 gamla ladugårdar från 1800-talet och skulle inte riva någon av dem eftersom det kostar några hundratusen att uppföra en kopia. Jag ser rätt många som skänker bort timmerladugårdar här där jag bor och själv skall jag bygga en tredje ladugård på ca 70 kvadratmeter och det kommer gå på 200 tusen och då är det inte ens nån grund.
När det gäller renovering är det rätt jobbigt för i gamla ladugårdar är det sågspån och skit i mellanbjälklaget.

skogaliten

 • Inlägg: 1138
  • -
SV: Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« Svar #3 skrivet: 25 okt-20 kl 21:23 »
Att göra som du tänker på att göra, i lite olika varianter, är rätt vanligt i fårbesättningar. Dock brukar man prioritera att "endast" använda logdelen, eftersom man oftast vill ha en kall och välventilerad lösdrift.

Jag har t.ex. förstärkt takkonstruktionen på logen med takstolsliknande förstärkningar (antagligen överdimensionerade, och tagit bort stolparna som stod "mitt i", rivit bort det gamla trägolvet på den golvade delen, och så har vi gjutit betonggolv på hela ytan, samt säkrat syllstockarna mot betongen.

Vi har på så sätt skaffat oss ca 250 kvm loge utan besvärande stolpar, och med plats att köra in med traktor om vi vill.

Att "ta bort" timmerväggen" till ladugårdsdelen är  inte så enkelt. Timmerväggen är en bärande del byggnadskonstruktionen, så vill man göra mer än att öppna upp en lagom stor passage mellan loge och ladugård, så behöver man nog ta till med experthjälp, timmerkunnig.

Det går att ta bort innertaket (höloft) i ladugårdsdelen, men bjälkarna som taket vilar på, är också bärande delar, som dessutom håller ihop timmerkonstruktionen i överkant av långväggarna. Den sammanhållande dragkraften som bjälkarna ger, behöver ersättas. Detta kan göras, det finns åtminstone två metoder som jag kommer att tänka på direkt, men man  bör ta hjälp av någon med kunskap om timmerbyggnader som kan titta på den aktuella byggnaden, för att välja rätt metod.

Om det blir billigare att riva, eller göra om det gamla, är svårt att svara på.

Att fixa logdelen är inte så svårt eller dyrt, det är timmerdelen som kan bli besvärlig. Be någon med kunskaper om timmerhus, komma och titta på ladugårdsdelen och ge råd.

Det kan ju också spela roll om ladugårdsdelen är är i bra eller dåligt skick. Hur friskt är timret?

Gårdsmiljön har kanske ett visst värde med de äldre byggnaderna också?


Oskar R

 • Inlägg: 3
SV: Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« Svar #4 skrivet: 31 okt-20 kl 16:49 »
Efter att ha pratat med en rådgivare nu så ser det ut som att det kommer bli en djupströbädd inne i logen och sedan en utbyggnad med utfodring under tak och skrapgång. Det kommer sammanlagt bli räcka till ca 45 djur. Den gamla ladugårdsdelen kommer byggas om till lösdrift med automatisk utgödsling och ha plats för 20 ungdjur, tanken är att hålla rekrytering där.

 

Ek

 • Inlägg: 521
  • Västergötland
SV: Bygga om gammal ladugård till lösdrift
« Svar #5 skrivet: 31 okt-20 kl 21:12 »
Snåla inte med ströbäddsytan minst det dubbla mot lagkraven. Fundera även noga på hur du ska strö smidigast blir ofta betungande i längden. Lycka till.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

328 gäster, 5 användare (1 dolda)
antlina, bergh, Ett svart får, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser