Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hugga ner träd på statsägd skog?  (läst 590 gånger)

Jesus Kristus Är Guds Ord

 • Inlägg: 324
  • Bohuslän
hugga ner träd på statsägd skog?
« skrivet: 01 aug-20 kl 01:59 »
vad tror ni om den iden?

det finns ju vissa företag i det här landet som säger sig ha staten som ägare, som är ägare av en hyffsat stor andel av landets skogar.

säg att man är en fattig människa som dessutom saknar bostad på det, samt att det  knappast bör bli fråga om något anklagande om ekonomisk vinning i ett eventuellt åtal. (jmf typ blåbärsplockare som kommit hit från andra sidan jordklotet. inte för att jag har hört talas om något åtal när det gäller dem heller, men men..)


vi säger 5 friska träd under en två månaders period.
« Senast ändrad: 01 aug-20 kl 23:17 av Jesus Kristus Är Guds Ord »

Tjalve

 • Inlägg: 3194
  • Blekinge
SV: hugga ner träd på stadsägd skog?
« Svar #1 skrivet: 01 aug-20 kl 08:49 »
Tror det är mycket dåligt. Vill man hugga träd ska man äga träden eller fått tillåtelse av ägaren. Stöld skall beivras.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Ett svart får

 • Inlägg: 8645
  • Bohuslän
SV: hugga ner träd på stadsägd skog?
« Svar #2 skrivet: 01 aug-20 kl 09:15 »
Ta reda på nedblåsta träd om det är ved du är ute efter och inte vill betala.

malarmaster

 • Inlägg: 4225
  • Småland
SV: hugga ner träd på stadsägd skog?
« Svar #3 skrivet: 01 aug-20 kl 11:57 »
all mark o skog har en ägare. Det finns statliga företag som äger skog,det är riktigt. Hugger man ner träd på deras mark är det stöld precis som om man gör det på grannens mark. Allemansrätten ger dig rätt att plocka bär men det är absolut förbjudet att skada träd,buskar eller annat som växer. Vill du ha ved prova med att prata med kommunen. De har också skogsmark,oftast illa skött och kan nog tänkas bevilja huggning /gallring av t.ex björk. Dock under ansvar. Vet två i byn som fixar sin ved på detta sätt. De får en karta på området och vissa förhållningsregler. kommunen hugger/gallrar ju också själva och den veden går oftast till flisning på  tippen. mindre sågverk kan också skänka bort trärester men det är ju oftast fur o gran. Större sågverk flisar själva o säljer. Annat alternativ till gratis ved är engångspallar. många företag skänker med glädje sådana då de annars blir en kostnad på sopsidan. Vet flera företag som har skyltar som talar om att här finns gratispallar att hämta.  Kräver dock transportmöjlighet. Även på byggen kan man om man har tur få möjlighet att hämta avkap o annat spill. det kostar stora pengar för företaget att få bort detta så oftast är de glada om en del försvinner gratis.

Vedklyvaren

 • Inlägg: 187
  • Värmland
SV: hugga ner träd på stadsägd skog?
« Svar #4 skrivet: 01 aug-20 kl 20:50 »
 Lättare att få lov att ta nerfallna träd från en privat markägare. Är det offentligt så är många potentater inblandade och för den enskilda befattningshavaren är det lättast att säga nej för då har han inte gjort något fel.

Jesus Kristus Är Guds Ord

 • Inlägg: 324
  • Bohuslän
SV: hugga ner träd på stadsägd skog?
« Svar #5 skrivet: 01 aug-20 kl 23:13 »
tack för en del tips. kan komma till nytta inom kort framtid.

det kan löna sig att snacka om sina planer märkte jag igår, hade jag bara varit lite tidigare så hade det nog blivit mycket att göra. en bekant hade precis sålt sina åkrar på massa hektar, och varnade för att hugga ner träd utan lov med.

sen saknar jag ju varken körkort eller bil, så det skulle nog bli lite löjligt att inte ta nedfallna träd före nytt oftast.

edit, ändrade rubriken från "stadsägd" till "statsägd" men antar att de som svarat hittills troligen fattade vad jag menade.
« Senast ändrad: 01 aug-20 kl 23:24 av Jesus Kristus Är Guds Ord »

mattias_33

 • Inlägg: 533
  • Hälsingland
SV: hugga ner träd på statsägd skog?
« Svar #6 skrivet: 02 aug-20 kl 04:56 »
Nu är det ju olika i vårat land. Men häruppe så är bönder bästa vedkällan. Alltid en bit åker som håller på att växa igen, eller ett dike som fått skog för dom moderna maskinerna inte kan slå ner allt gräs intill kanterna.
Vill man kan man fråga bolagen om man får städa uppläggningsplatser. Är man smart kan man slå två flugor i en smäll, tjäna pengar och få veden.
Dang Dang We!

 

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10801
  • Östergötland
SV: hugga ner träd på statsägd skog?
« Svar #7 skrivet: 02 aug-20 kl 23:11 »
Ja, friska träd skall man låta bli. Är man betrodd kan man ju gallra åt någon, annars finns det ju hur mycket ved som helst där det har avverkats. En granne från förr samlade grenar så hon fick ihop 10 m3 ett år. Mycket bättre än att gå och träna.

Är man hyggligt bra på att fälla träd kan man ju ta ned träd åt folk i trädgårdar, då kan man ta betalt och få ved på samma gång. Men klantar man sig kan det bli dyrt.

Idag finns det förresten en massa regler. Ansvar som kan ställa till det och krav på motorsågkörkort mm.

Häromkring dör askar, och det finns barkborrar här och var och vindfällen, så billig ved finns det gott om om man bara orkar och pratar med skogsägaren. Alla skogsägare har inte såg själva, utan beställer avverkning per telefon, och att bli av med några barkborreträd blir krångligt då.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser