Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ull att färga  (läst 2043 gånger)

Anna N

  • Inlägg: 29
Ull att färga
« skrivet: 16 jan-04 kl 13:37 »
Vilken fårras passar bäst om man vill ta tillvara ullen för att spinna garn och växtfärga?
Undrar Anna N

 

mirakel

  • Inlägg: 172
    • Uppland
Re:Ull att färga
« Svar #1 skrivet: 18 jan-04 kl 17:52 »
Hej Anna!

All ull GÅR att spinna, en del ger bara inte samma trevliga resultat! Vill du tillverka mjuka, goa garner för stickning av tröjor etc. skall du med fördel välja tex. finullsfår, pälsfår(gotländska utegångsfår), ryafår, spelsau, dalapälsfår mfl. Skall du spinna garn för tillverkning av mattor kan du välja får med ull av grövre kvalitet. Att tänka på är också att ull från "köttraser" tex. shropshire,  texel eller dorset oftast brukar ha sämre spånadsegenskaper och vara "vaddig" och också svår att tova.

All ull går att växtfärga! Men vill du ha klara färger skall du med fördel välja vit ull. Grå och brun går också bra, färgen blir då bara lite dunklare. Vill du färga mörkt blått tex. kan du välja grå ull för att få färgen djupare.

Kolla på biblioteket, de har ofta massor av böcker om växtfärgning och ullhantering. Tex av Erik Sundström (växt och svampfärgning) eller Kerstin Gustavsson.

Lycka till!
Gabriella
« Senast ändrad: 18 jan-04 kl 17:57 av mirakel »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser