Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äpplefröplantor står i is, råd sökes!  (läst 470 gånger)

natdak

  • Inlägg: 3
    • Värmland
Äpplefröplantor står i is, råd sökes!
« skrivet: 12 dec-19 kl 17:27 »
Jag har typ 100 applefröplantor i växtkrukor och det ska vara deras första vinter. Efter sommaren jag satt dem i större krukor, med näringsrik kompost, ingen sand eller grus på botten. De är fyllda ungefär två tredjedelar med kompostjorden för att spara lite jord. Sen åkte jag bort i 3 veckor och nu att jag är hemma, så såg jag att de är fyllda med is. Bottnen frös så vatten fick inte rinna bort för de sitter direkt på marken. sen fylldes dem med vatten hela vägen till toppen och det frös. De flesta träden är helt under vattnet. Kan de överleva vintern så? Jag bor i Värmland, svensk trädgårds klimatzon 3, -27, - 30 är det kallaste som det blir. Annars har ni förslag om vad jag kan göra? Jag tror inte de ska kunna smälta utomhus inför den kallaste perioden. De fick smälta lite för det har varit plus grader för en stund nu så jorden och isen trycker inte mot krukornas sidor. Jag kanske kan ta de inomhus, om det finns en bra (och gratis) lösning så att vattnet inte ska rinna på golvet. Annars så kunde jag lägga de på pallar för bättre dranering. Vad tycker ni?
Tack så mycket!
Nathan

Tångräkan

  • Inlägg: 1100
    • Åland
SV: Äpplefröplantor står i is, råd sökes!
« Svar #1 skrivet: 12 dec-19 kl 17:56 »
Jag är ingen expert men tycker inte du ska ta in dem. Dels vet du aldrig vad det blir av fröplantor men de äppelträd som frösår sig gör det ju inte inomhus! De plantor som klarar sig klarar sig. Om det blir goda, ätliga äpplen vet du ändå inte förrän om många år. Men hoppas några plantor överlever och lycka till!
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

 

Ett svart får

  • Inlägg: 8670
    • Bohuslän
SV: Äpplefröplantor står i is, råd sökes!
« Svar #2 skrivet: 12 dec-19 kl 20:27 »
Har ni inte tö i värmland nu? Isen måste tina och vattnet rinna bort, annars klarar nog inte plantorna vintern. Jorden skall vara lätt fuktig, inte så blöt att hela krukan blir en stor isklump. Efter att vattnet är borta kan du ställa dom ute, i skugga. Det optimala är att gräva ned krukorna så jorden utjämnar temperaturen men det funkar också ganska bra att täcka hela gänget med löv eller flis. Plantorna skall sticka upp medan krukorna och jorden är täckt, så som det blir i skogen när löven har fallit. Det absolut värsta är om jorden är blöt och krukorna står i solen så det tinar på dagen och fryser på natten. Varje gång sliter och drar isen i rötterna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

234 gäster, 7 användare (3 dolda)
Ett svart får, fri, lassejohansson22, hsd

* Forum

* Om tidningen Åter- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser