Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Molycote  (läst 328 gånger)

Okulärbesiktning av Byrålåda

  • Inlägg: 206
    • Blekinge
Molycote
« skrivet: 17 okt-19 kl 10:48 »
vissa lager ska ju enligt litteraturen smörjas med ett sådant fett,,vaD ÄR DET FÖR FETT OCH VAD GÖR DET FÖR MER NYTTA ÄN ETT VANLIGT MM INFO

 

ensamhet

  • Inlägg: 3798
    • Lappland
SV: Molycote
« Svar #1 skrivet: 17 okt-19 kl 11:25 »
Om det stavas Molykote, så är det väll ett varumärke?

torbjorn

  • Inlägg: 11527
    • Medelpad
SV: Molycote
« Svar #2 skrivet: 17 okt-19 kl 17:54 »
Molykote är inte en enda sorts smörjmedel, utan det är ett varumärke som en viss tillverkare använder för en hel massa olika smörjfetter, oljor och glidlacker som har det gemensamma att de innehåller MoS2 (molybdendisulfid). Exakt samma produkter säljs också av andra tillverkare, men de får inte använda namnet Molykote utan hittar på andra varumärken.

Fördelen med MoS2 är att det minskar risken för hopskärning, och smörjfilmen tål höga yttryck utan att bryta samman.  Det är lämpligt att ta till i nödfall för t ex överbelastade, felkonstruerade eller dåligt gjorda glidlager som vill gå varmt eller skära ihop om man använder vanlig olja eller smörjfett. Ett annat användningsområde är i drivknutar på framhjulsdrivna bilar.

Fett med MoS2 bör vanligtvis inte användas i kullager, åtminstone inte i högvarviga kullager. Detta för att det valsas sönder och "skär sig", så att MoS2 hamnar på ett ställe och fettet på ett annat ställe i lagret. Man brukar se på gammalt MoS2-fett att det inte längre är gråsvart som när det var nytt utan börjar bli grönsvartaktigt, då vet man att det är på väg att börja sönderdelas.

Man får INTE använda MoS2 i självsmörjande glidlager med sintrade (porösa) bussningar. Partiklarna sätter igen porerna i bussningarna och förstör de självsmörjande egenskaperna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

386 gäster, 1 användare
Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser