Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stor familj, begränsad yta - tips önskas!  (läst 523 gånger)

skräptanten

 • Inlägg: 3571
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« skrivet: 10 okt-19 kl 12:16 »
Goddagens alternativ-vänner  :) !

Skulle behöva lite hjälp ur era kloka huvuden.
Vi är en stor familj. Mamma, pappa, bebis, en hoper förskole- och skolbarn som bor växelvis, samt ett vuxet barn (som dock f n är hemma bara på helgerna eftersom han gör sin GMU).
Vi har inte fattat något definitivt beslut om hur vi ska göra; om vi ska bo kvar här och bygga ut huset, eller flytta till ett större (eller mer välplanerat) hus. Just nu har vi den ytan vi har. Så jag behöver tips på vad vi kan göra för att det inte bara ska kännas som en enda röra allting ::) .

Förutsättningarna: 1800-tals timmerhus, 2 plan, ingen källare under huset. Takhöjd 2,10 och däromkring (gamla hus är ju lite snea och vinda). Inte så litet, 120-130 kvadrat om jag inte minns fel. Dock är det dåligt planerat. Köket är för litet åt en stor familj som dessutom ofta lagar mat och bakar, ont om arbetsytor, där finns dessutom kökspannan som värmer huset. Badrummet kombinerat med tvättstuga är däremot stort och rymligt. Hallen där man kommer in vid fin-ingången är också rätt stor, men långsmal, så den är svår att göra så mycket med. Ett stort bekymmer är att vi saknar en grovingång; alla både fin- och lagårdskläder måste alltså hängas i samma rum (om än på olika ställen). Dessutom förvaras veden i hallen, finns inte plats för en vedlår i köket, och det går inte att elda kall ved direkt utifrån.
2 av skolbarnen delar rum, bebisen sover i föräldrasovrummet, övriga har egna rum. Det är alltså gott om sovrum, men mindre generöst med gemensamma utrymmen. Förvaring är också svårt, det finns några inbyggda garderober, och trappskrubben förstås, men det känns inte tillräckligt.
Det verkar ändå som att det är rörigare än vad det skulle behöva vara. Vi har fasta städdagar, 2 ggr i veckan, där samtliga familjemedlemmar städar/plockar under en bestämd tid. Ett av barnen sätter larm på sin padda, och när larmet går är det färdigstädat. Alla har ansvar för det egna rummet, och vi tar gemensamt ansvar för resten. Sen är det dagligt plock, förstås, och disk och tvätt och sopa vedskräp...
Ett bekymmer är att "var sak på sin plats" inte funkar, eftersom alla saker inte har någon egen plats, och alltså hamnar lite varsomhelst. Hur fixar man en plats till var sak?
Eller ska man bara backa intill hästtransporten till fin-ingången *morr* och börja lasta, och köra skytteltrafik till Återvinningscentralen?

Vad gör man? Vad har ni gjort?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

kretslopp

 • Inlägg: 1315
 • 67 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #1 skrivet: 10 okt-19 kl 19:44 »
Du får göra en ritning på huset så vi förstår hur det ser ut. Sen har du säkert några egna idéer som du behöver skicka med för att ge input.
kretslopp

skräptanten

 • Inlägg: 3571
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #2 skrivet: 11 okt-19 kl 13:26 »
Har tyvärr ingen ritning, och är inte så duktig på att göra sådana heller.

Har gjort följande i nuläget, förutom det som står i trådstarten:
>Ställt in ett ytterligare skåp (ett stort åbäke modell 1930-tal) i köket för att få plats med mer köksutrustning och inventarier där, så det inte ska behöva stå framme på bänkarna. Samtidigt tagit bort en skiva från köksbordet så det ska vara lättare att röra sig i köket (vi får plats alla runt bordet ändå).
>Placerat ett ställ med trådbackar bredvid tvättmaskinen, där varje barn får en back där deras rena tvätt läggs. Smutstvätten har olika, pedagogiskt uppmärkta, korgar där familjemedlemmarna kan lägga sina lortiga kläder. Funkar sådär, eftersom somliga barn bara slänger av sig dagens använda kläder på golven i sina rum. Lösning: Några smutstvättkorgar i sovrummen.
>I hallen har de ovuxna barnen varsin hylla modell "kapprum på förskolan", för sina kläder och skor. Funkar rätt bra.

Fler förslag mottages tacksamt!
(Ibland känns hästtransport/ÅVC-lösningen mycket lockande...)
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Svart

 • Inlägg: 481
 • tills jag hittar något mörkare
  • Västergötland
  • Min butik på Etsy.com
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #3 skrivet: 11 okt-19 kl 13:53 »
Ihåliga möbler. Det är så vi gör, det löser ju inte allt men det är skönt att få undan leksakerna en kvart eller två innan de åker fram igen.

Bästa tipset annars är gummitofflor. De är imponerande bra som skydd mot legobitar och när tårna träffar stols- eller bordsben. Eller utspilld dricka. Eller getingar. Eller glassplitter.

mattias_33

 • Inlägg: 284
  • Hälsingland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #4 skrivet: 11 okt-19 kl 20:15 »
Utrymmen under trappor är oftast bortglömda.
Under sängar kan man ha stora lådor på hjul.

Lagårdskläderna kan vara i lagårn! Ett underställ och snabbare arbetstempo så gör det inget om dom är lite rå.
Dang Dang We!

torbjorn

 • Inlägg: 11088
  • Medelpad
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #5 skrivet: 11 okt-19 kl 21:36 »
Väggfasta hyllor eller skåp högt upp på väggarna, där man kan stuva undan saker som inte används dagligen, så behöver de inte ta plats på golvet eller i lättåtkomlig förvaring.

Hur gör ni med torkning av tvätten (då det inte är torkväder ute)? Är det torkställningar/klädstreck överallt inomhus, eller snabbtorkning intill kökspannan, eller har ni torktumlare?  Det kan vara mycket värt - t o m att betala torktumlarens elförbrukning - att slippa ha huset belamrat av tvätt som hänger på tork överallt.

 

skräptanten

 • Inlägg: 3571
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #6 skrivet: 12 okt-19 kl 20:32 »
Tackar för era kreativa tips :) !

Tvätten hänger vi på linor i det rymliga badrummet, där finns en fläkt, så tvätten torkar rätt snabbt. Men torktumlare...ja, kanske ingen dum idé ändå...
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

kretslopp

 • Inlägg: 1315
 • 67 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #7 skrivet: 13 okt-19 kl 11:38 »
Egentligen tycker jag du har bra koll på läget, och utnyttjar det du har så bra som du kan! Dom där sakerna som inte har någon bra platts, vad är det för grejer? Som jag bott så har kallfarstu och veranda varit viktiga förvaringsplatser. Så att bygga till en ny ingång, en farstu rejält tilltagen. I vårt lilla hus med ett pyttelitet kök, valde vi att bredda köket, genom att bygga ut huset.
kretslopp

sayerbýr

 • Inlägg: 495
 • sayerbýr - woodcutter settlement
  • -
  • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #8 skrivet: 13 okt-19 kl 18:41 »
Tycker nog att du är inne på något med den dära transporten :)
Tittar en på det ur ett systematiskt förbättringsarbete. Processer och skit. (Jo jag har en liten nördig sida också sen gammalt...) Så är inte var-sak-har-sin-plats modellen lösningen till 100%. Utan det är allt som redan finns men inte används, är trasigt, ska lagas, ska tvättas, ska bara eller vad det nu finns för anledning till att det är kvar.

Grovstäda, ut med allt. Ta in sedan en sak i taget. Fundera, diskutera och omvärdera huruvida denna sak verkligen har en plats i hemmet, eller i ladan för all del. Är det helt dött i behövande och känslomässigt. Varför lägga tid, energi? Och låta det ta plats.

Jag gillar den modellen. Vissa saker vid ödehuset jag fixar med har flyttat tre gånger innan de kom iväg. I mitt boende har det minimerats totalt. Förr bodde jag på 115kvm, sen blev det 65, sen 34. Nu 15. Så det som finns, finns av en anledning. Resten är biobränsle eller någon annans.

Sen är det ju självklart att var enda yta med luft på ska utvärderas och funderas över om det måste vara luft där eller om det går att nyttja.
Har använt mig av hängande ”garderober”. Där sväljer mycket om en viker underkläder till 10x10x2 cm isch. Tunna tröjor går att vika likt i butik och blir 20x15x2 isch. Strumpor viks ihop och blir en tub. 5cmx10cm isch.

;) Men så är jag lite annorlunda hahaha. Hoppas du kan dra nytta av något iallafall!
Tveka inte att ställa frågor om något är oklart.
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.

LimJans

 • Inlägg: 6725
  • Dalarna
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #9 skrivet: 14 okt-19 kl 08:13 »
När vi bodde lite smått så var lådor under sängen helt underbara! Sätter man lock på dem så blir det inte dammigt. Dessutom går det utmärkt att förvara platta, stora/långa saker uppepå locken (typ rullar med presentpapper, ett stort halv-lagt pussel på en träskiva, ett stort fat i glas som maken fått i present....)

Dessutom hade vi ett köksbord med infällda utdragsskivor (IKEA). Till vardags behövde vi ingen utdragsskiva, men vi hade ofta besök och då var det bara att dra tag i bordets kortände så blev det större. Ville man ha det ännu större fick dra i den andra änden också. Inga skivor att förvara som man måste hämta.  Yess Sparade plats i vardagen.

karsan

 • Inlägg: 1678
  • Södermanland
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #10 skrivet: 14 okt-19 kl 08:49 »
Jag gissar att det redan är fullt i diverse skåp och förvaringsställen.  Kan ni skaffa ett ytterligare uthus, typ lekstuga, friggebod, enkom till förvaring?   Där man kan ha sånt som används sällan, typ Luciakläder, och säsongsgrejer som sommarens lekgrejor,  som får byta plats med vinterkläder på hösten?

Svart

 • Inlägg: 481
 • tills jag hittar något mörkare
  • Västergötland
  • Min butik på Etsy.com
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #11 skrivet: 14 okt-19 kl 09:01 »
Vi har kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Tänkte att det var en bra idé då vi bara har plats för en maskin men det visade sig att torktumlarluddet inte har någon bra plats att fastna på så det måste köras ett rengöringsprogram för att få ut det, annars luktar nästa tvätt fruktansvärt. Inte så bra med andra ord och maskinen är större än en vanlig tvättmaskin.
Det kan vara vi som har missat nåt i och för sig, jag får väl läsa på.

torbjorn

 • Inlägg: 11088
  • Medelpad
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #12 skrivet: 14 okt-19 kl 15:21 »
Vi har kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Tänkte att det var en bra idé då vi bara har plats för en maskin men det visade sig att torktumlarluddet inte har någon bra plats att fastna på så det måste köras ett rengöringsprogram för att få ut det, annars luktar nästa tvätt fruktansvärt. Inte så bra med andra ord och maskinen är större än en vanlig tvättmaskin.
Det kan vara vi som har missat nåt i och för sig, jag får väl läsa på.

Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare  blir alltid kompromisser som inte blir riktigt lika bra som två separata maskiner. Och det verkar som om olika tillverkare lyckas mycket olika bra med dem.

För ett par år sedan släpade jag hem en liten toppmatad sådan av märket Kenny (lite efterforskningar visar att Kenny är ett märke som svenska importören har satt på den, den är egentligen tillverkad av den franska firman Thomson och säljs under många olika märken, i Tyskland heter den t ex Blomberg). Nåväl, jag tyckte inte riktigt den passade i konservburksbingen på förpackningsåtervinningen så jag tog hem den därifrån. Efter att jag hade plockat bort en strumpa ur avloppspumpen fungerade den utmärkt, och sedan något år används den regelbundet. Det är sällan lämpligt att låta den köra tvätt och tork automatiskt i en följd, eftersom trumman bör vara mycket mindre fylld vid torkning än vid tvättning om resultatet ska bli bra. Bättre att köra en tvätt, plocka ur ungefär hälften av tvättgodset och sedan köra torkning på resten.
Luddfiltret sitter mycket lättåtkomligt och tydligt skyltat på den maskinen, har man bara öppnat luckan kan man rimligtvis inte missa att det finns där.

Svart

 • Inlägg: 481
 • tills jag hittar något mörkare
  • Västergötland
  • Min butik på Etsy.com
SV: Stor familj, begränsad yta - tips önskas!
« Svar #13 skrivet: Igår kl. 08:37 »
Tack Torbjörn, jag får undersöka där hemma. Men det borde ju finnas hopp för vår tycker jag, den var åtminstone inte billig så kanske är den bra.

Vi har ovansidan av tvättmaskinen som skötbord. Vi hade aldrig fått plats med ett fristående skötbord så trots att den är stor är tvättmaskinen en platsbesparing.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser