Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Citrus & gödsel  (läst 172 gånger)

Be

  • Inlägg: 251
    • Finland
Citrus & gödsel
« skrivet: 16 sep-19 kl 13:09 »
Har ett litet citrusträd, oklart vad men gissar på citron. Det har alltså sått sig självt via frön i komposten. Försökte kolla i tidigare citrustrådar, men hittade inget specifikt om gödsling. Vet att de vill ha sur jord och att det finns specialgödsel i handeln, men vill helst inte köpa om det alls går att fixa själv. Så tips? Har tillgång till aska (härdad, så neutral pH), bokashi/lakvatten, varmkompost och diverse gödselvatten. Nu är det såklart höstgödsel utan kväve som står på agendan. Tänker att t.ex. aska kanske borde vara ok om den är härdad? Och hur vore det att lägga i lite barr/barrkompost för att få ner jordens pH? Någon som vet/har erfarenhet?
« Senast ändrad: 16 sep-19 kl 14:01 av Be »
Ingen människa är illegal

 

karsan

  • Inlägg: 1678
    • Södermanland
SV: Citrus & gödsel
« Svar #1 skrivet: 17 sep-19 kl 10:13 »
Det är kalk du ska undvika, kväve i normala mängden är säkert OK.  Jag har haft apelsinträd några gånger. Där jag bodde så att jag fick sol hela vintern (i alla fall så länge solen var framme) klarade det sig 10 år tror jag.  Jag gödslade nog mycket måttligt.
Men när jag flyttade så att solen skyms flera månader på vintern så har de dött på 1-2 år. Samma Stockholmsbreddgrad i båda fallen.  Ljust på vintern alltså.  Antagligen gärna svalt också.

Be

  • Inlägg: 251
    • Finland
SV: Citrus & gödsel
« Svar #2 skrivet: 19 sep-19 kl 09:58 »
Tack för input! Tänkte mest att kvävet inte är optimalt nu så här på hösten, men till våren blir det bra igen! Läste också att barr (i det här fallet tyvärr) inte alls försurar jorden|https://extension.oregonstate.edu/news/myth-vs-reality-whats-truth-behind-some-common-gardening-practices men ska fixa lite eklövskompost i stället. Men jo, bra poäng med ljuset, den ska få lite extra ifall det blir en ovanligt solfattig vinter.
Ingen människa är illegal


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

40 gäster, 1 användare
sakletaren

* Forum

* Om tidningen Åter- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser