Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mördarsniglar i komposten  (läst 10709 gånger)

Sille

 • Inlägg: 43
  • Närke
mördarsniglar i komposten
« skrivet: 08 aug-10 kl 08:27 »
Vi har en hel del mördarsniglar, spanska skogssniglar, på vår tomt.
Är det någon som har något bra tips på hur man får dem att låta bli hushållskomposten??
Jag har fått tipset att salta runt komposten, men vad händer då med mask och mikroorganismerna i komposten?
På något sätt måste vi få dem att lämna komposten ifred, annars sprids de ännu mer när de lägger sina ägg i komposten och vi lägger ut komposten på våra odlingar.

ieenilorac

 • Inlägg: 8442
 • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
  • Skåne
  • Sonnarps naturbruk
SV: mördarsniglar i komposten
« Svar #1 skrivet: 08 aug-10 kl 09:08 »
Tyvärr trivs sniglar bra i komposter. Använd för all del inte salt, det är inte bra för nedbrytningen eller för miljön.

Man kan ha olika angreppssätt, antingen har man en sluten kompost, vilket man helst bör ha med hushållskompost, annars kan man dra till sig råttor, och det är heller inte tillåtet att slänga animalierester i en öppen kompost. Har man en godkänd kompost kan man ofta få billigare sophämtning. Det finns beskrivningar både på forumet och på nätet hur man gör sin egen slutna kompost, om man inte vill köpa en färdig.

Om man mest slänger vegetabilier, och struntar i reglerna - vilket jag tycker att man kan göra i detta fall - så kan man istället se komposten som en snigelfälla. Troligen har du nämligen sniglar och snigelförökning på andra ställen än i komposten... I sådana fall bör man så gott som dagligen tidigt på morgonen eller sent på natten - pannlampa rekommenderas - gå ut och med lämpligt redskap, sax, vass spade eller liknande och döda alla sniglar du ser. Lägg dem i komposten, eller låt dem ligga där du dödat dem. De är snigelfällor i sig själva, andra sniglar kommer dit för att äta upp dem.

Själva komposten får gärna ordnas som 2-3 fack intill varandra, eller åtminstone läggas ganska samlat, och med god dränering runt. Har man mycket snigelproblem bör man vända komposten ganska ofta, ca var annan till var tredje vecka. Lite jobbigt, men komposten blir snabbt klar, den blir näringsrik och jämnt komposterad, och strukturen blir fin. Var noga med att det som låg överst och i kanten på den gamla högen hamnar nederst och innerst. På så sätt blir temperaturen hög i större delen av komposten, och då överlever inte snigeläggen. För att ytterligare förbättra nedbrytningen kan man täcka hela komposten med ett tjockt, minst 10 cm, lager med halm, löv eller gräs/hö. Man kan också använda dagstidningar, som läggs omlott ordentligt. Täcklagret lägger man åt sidan när man vänder komposten, och återanvänder på den nya högen. När man lägger på nytt material lyfter man bara på täcklagret och lägger in det gröna.

Ett annat sätt, om man har möjlighet och intresse för det, är att skaffa höns och/eller ankor, som kan går runt komposten. Antingen lägger man komposten i deras inhägnad, eller så har man dem frigående. Tänk i sådan fall på att hägna in ev odlingar, så att fåglarna inte äter upp dem. Höns är väldigt effektiva på att äta snigelägg och små sniglar, och de sprätter själva fram dem, sniglarna lägger äggen så pass ytligt att hönsen lätt kan gräva fram dem, snigeläggen behöver nämligen såväl lagom fukt som syre, så de kan inte ligga för djupt. Ankor äter även större sniglar, främst om de är unga. Vuxna ankor är inte lika flitiga på att äta sniglar, även om de kan äta en hel del. Unga ankor däremot, brukar rensa bort varenda snigel som finns.

Nackdelen med fågelmetoden är att man måste bo där man kan ha dem, och de kräver lite skötsel, även om de är väldigt lättskötta. En annan nackdel är att det blir lite skräpigt där fåglarna går. Dels bajsar de en hel del, dels sprätter de runt i komposten, så ibland får man räfsa ihop den lite. Och så kan inte komposten ligga direkt vid ev odlingar, eftersom fåglarna då äter dem också. Stängsel krävs, och enklare bostad till fåglarna. Ankor kan man ha bara över sommaren, och slakta på hösten, då behöver man inte sköta dem på vintern.

Även med fåglar måste man vända komposten någon gång.

Oavsett metod, utom för den slutna komposten, gäller att med snigelproblem är det bra att sprida ut allt materialet ganska tunt efter första frost, men innan det blir tjäle och blir tungjobbat. Antingen - och det är bäst om det går, för det är mindre arbete - där man ska vända ner den, eller om man bara använder den som täckmaterial så är det ju klart direkt, eller på ett annat ställe, där man kan räfsa skrapa upp materialet på våren. Då kan nämligen inte snigeläggen och småsniglarna övervintra där.

Och ju fler snigelägg och småsniglar som inte övervintrar, desto färre sniglar som kan föröka sig tidigt nästa år. Då har man ett försprång i snigelbekämpningen.

Lycka till, jag vet hur det är med mördarsniglar. Jag har en misskött bit gammalt bete, med väldigt dålig dränering och högt älggräs som granne till mitt trädgårdsland. Sniglarna förökar sig okontrollerbart, och de övervintrar bra där. Jag förhandlar med grannen om att få hägna in området och släppa mina fåglar där. Överallt där fåglarna når är det i princip snigelfritt, där fåglarna inte är har jag massor av sniglar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Elsa10

 • Inlägg: 2
  • Uppland
SV: mördarsniglar i komposten
« Svar #2 skrivet: 08 aug-10 kl 10:48 »
Hej

Jag har läst om en metod där du samlar in en massa sniglar. Dränker dem i snigelmedlet nemaslug och klipper dem mitt itu. Sen lägger du ut dem som bete till de andra sniglarna. De kommer och äter upp sina släktingar och dör vilket i sin tur lockar dit ända fler. Snart ska det så vara snigelfritt!

Lycka till!  :D

tench

 • Inlägg: 767
  • -
  • Solrot
SV: mördarsniglar i komposten
« Svar #3 skrivet: 23 aug-10 kl 17:07 »
Komposten är mitt hjärtebarn. Jag vänder och donar med den ofta. Nedbrytningen blir effektivare då. I år har jag även "täckodlat" med halvnedbruten kompost till sallaten och det har gett bra resultat.
Jag plockar alltid sniglar i komposten. Troligen förökar de sig en del där också.
Jag har i år funderat på ifall jag ska sprida komposten under hösten. Jag är dock lite fundersam ifall kvävet kommer lakas ur. Kanske kan jag i vanlig ordning täcka med löv och liknande för att undvika det. Men då kanske jag förlorar poängen med att snigelägg inte övervintrar där. Vad tror ni?
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

 

Skrabban

 • Inlägg: 3
  • Västmanland
SV: mördarsniglar i komposten
« Svar #4 skrivet: 26 aug-19 kl 10:34 »
Jag plockar mördarsniglar och lägger i en plasthink. Slår sedan på kokande vatten vilket dödar dem direkt. Kan jag sen lägga tillbaks dem i komposten? Kan de små odjuren gnaga sig igenom plastsäckar? Jag har blandat jord och bokashi i plastsäckar för att få bra jord till våren. Hatar detta problem med sniglar! Ankor är inget altnernativ för mig då jag bor i en tätort. Kanske snigelmedel?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

210 gäster, 2 användare
olleryd, mattias_33

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser