Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Uppland Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras  (läst 2405 gånger)

Anders Plogen

 • Inlägg: 219
  • -
Uppland Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« skrivet: 13 mar-18 kl 18:10 »
Det är med tungt hjärta jag tagit beslutet att försöka placera om min hund Åke. Jag har av personliga skäl blivit tvungen att flytta till stan och jag tycker inte längre att jag kan ge honom det liv han förtjänar.

Åke är resultatet av en tjuvparning mellan en korthårig pappa och en strävhårig mamma . Båda föräldrarna var mycket aktiva jakthundar. Pappan på fågel och mamnan på klövvilt.

Vi har bott på landet med en gård full av husdjur, småbarn och människor. Åke fungerar utmärkt som familje- och gårdshund. Han älskar katter och barn. De allra flesta hundar går han bra ihop med, men han har kommit i slagsmål med andra okastrerade hanhundar vid ett par tillfällen. Han är följsam, lydig och genomsnäll. Älskar att arbeta. Kan lätt bli lite väl ”övertänd” när något är riktigt kul. Lite ”valpig” kanske. Har alltid haft honom lös på gården utan problem. Han respekterar gränserna för det allra mesta (löptikar och rävar kan dock locka ut honom på egna äventyr..). Oftast avger han ett eller ett par skall när någon närmar sig gården, i övrigt är han mycket tyst. Brukar lämna honom hemma upp till 3-4 timmar när jag jobbat. Han har aldrig stått i hundgård.

Jag tror att Åke är ovanligt storvuxen för att vara Vorsteh. Sist vi var hos vetrinären vägde han 37 kg. Mankhöjden är ca 66cm. Fysiken och konditionen är mycket god. Han är muskulös, snabb och smidig. Enda problemen han haft är ett par tänder som gått sönder (bortopererade nu) samt blodig diarre vid ett tillfälle. Troligen pga nåt han fått i sig.

Jag tog jägarexamen i samband med att jag skaffade Åke, så jag är ingen erfaren eller inbiten jägare. Men vi har provat på och lärt oss massor tillsammans. Det jag lagt överlägset mest energi och tid på är blodspår, eftersök och apportering. Han har en mycket bra nos och älskar att spåra! Det kan dock gå lite väl fott ibland. Vi har gjort en hel del skarpa eftersök, mest på rådjur, med gott resultat. Han jagar ändå inte friska rådjur, som tur är. Vi har lockat och vakat räv. Då avfångar han om det behövs och apporterar räven. Apportering har vi annars mest gjort med dummy och döda fåglar då vi tyvärr inte har någon vidare fågeljakt här. Åke har stor ”dådkraft” och kastar sig gärna i isvatten eller genom snår och stenrösen för att hämta apporten.

Varje vinter har jag kört lite drag med skidor eller långfärdsskridskor. Åke är råstark och snabb. Han gillar att dra, men tröttnar tyvärr ganska fort. Brukar max bli ett par km i full fart. Men jag tror det är ett motivationsproblem snarare än att han inte skulle orka. De få tillfällen jag kört tillsammans med andra hundar har det gått bättre. Jag är övertygad om att han med rätt person och i rätt sammanhang skulle kunna utvecklas till en utmärkt draghund!

Jag har sprungit och cyklat med honom flera ggr i veckan. Då är han alltid lös och följer stabilt vid min sida.

Min förhoppning är att jag ska kunna hitta ett nytt hem åt honom där han kan få fortsätta att vara lös mycket och har meningsfulla arbetsuppgifter.

 

VS

 • Gäst
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #1 skrivet: 16 apr-18 kl 19:52 »
Hej,

Har du hittat ett permanent hem åt Åke? 

Anders Plogen

 • Inlägg: 219
  • -
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #2 skrivet: 17 apr-18 kl 21:05 »
Hallå!

Nej, det har inte löst sig än. Jag är öppen för alla typer av förslag. Allra bäst vore om jag kunde hitta någon som skulle vilja ha "delad vårdnad" om honom, eller som kan ha honom någon vecka då och då. Jag pluggar i Uppsala och mitt schema gör att jag oftast kan ha honom, men vissa veckor går bara inte ihop. Jag har en gård utanför Smedjebacken och är där på helgerna och hela sommaren, så då går det också bra. Det är helt enkelt vardagen som är krånglig.

VS

 • Gäst
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #3 skrivet: 18 apr-18 kl 18:54 »
Det blir garanterad vårdnadstvist ;D Hoppas du hittar nån i Uppsala för att få hjälp på vardagarna. Lycka till!

Anders Plogen

 • Inlägg: 219
  • -
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #4 skrivet: 08 aug-18 kl 08:45 »
Är det verkligen ingen som behöver en fantastisk gårdshund som man kan jaga med?

Gurkmeja

 • Gäst
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #5 skrivet: 08 aug-18 kl 09:14 »
Är det verkligen ingen som behöver en fantastisk gårdshund som man kan jaga med?
Det borde ju vara rusning efter en sån fining som Åke. Har du annonserat i jaktforum och liknande?

Postat med Alternativ.nu´s app


Landet

 • Inlägg: 824
  • Västerbotten
SV: Snart 7-årig Vorsteh-hane omplaceras
« Svar #6 skrivet: 08 aug-18 kl 09:39 »
Eller draghundsforum, till någon som kanske inte elitsatsar.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk 


Dela detta:

* Inloggade just nu

421 gäster, 4 användare
chpe21, drake3, donderboss, javill

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser