Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?  (läst 1551 gånger)

WP

 • Inlägg: 170
  • Södermanland
Nu har jag kanske anpassat rubriken lite efter kategorin, visste inte var jag skulle ställa frågan.

Har så få djurenheter och bor på ett ställe som gör att jag slipper krav på gödselhantering men jag försöker göra rätt i alla fall för att få bra gödsel och minska miljöpåverkan. Träck, spån, halm och lite hö hamnar på en gjuten gödselplatta och det finns utrymme för den att brinna där.

Men gödselplattan har en urinbrunn under sig, inget tak så det kommer även regnvatten och stallets avloppsrännor som tar hand om rester från vattningen av djuren hamnar där. Som det är nu blir brunnen full på ungefär sex månader.

Vad gör jag lämpligast av vad-det-nu-är som brunnen innehåller? Ska det ut på hövallen eller är det onödigt? Kan jag (som tidigare brukare på gården) pumpa ut det på betesmarken? Antar att det är mindre lämpligt med en överfull brunn inför vintern och att jag bör tömma så mycket jag kan nu?

Ringde Länsstyrelsen men fick bara svar om vad jag har skyldighet till, vilket idag är ingenting alls.


Postat med Alternativ.nu´s app

Tjalve

 • Inlägg: 3182
  • Blekinge
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #1 skrivet: 17 okt-17 kl 00:11 »
Beroende på var du bor kan det vara olika regler men för mig i södra Sverige så är det förbjudet att sprida gödning 1/11-28/2 så det är några dagar kvar att hoppas på bra väder så vallarna bär. Inga problem att sprida 40 m3 per hektar på vall vid varje tillfälle men det ger ju klart bättre effekt att vänta till våren eller om det bara är regnvatten, urin och pressvatten efter 1:a skörden. Så lämpligt är att sprida så mycket nu så att du klarar vintern utan överfull brunn.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

kurt

 • Inlägg: 3493
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #2 skrivet: 17 okt-17 kl 03:50 »
Om man vill minska miljöpåverkan så sprider man ju inte gödsel på gröda som inte växer

WP

 • Inlägg: 170
  • Södermanland
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #3 skrivet: 17 okt-17 kl 14:20 »
Men vad innehåller brunnen i praktiken? Om gödselplattan är tom så är det ju bara vatten. Volymen vet jag inte men den fylls med regnvatten, överblivet vatten från vattenhinkar och städning på ett halvår. Hur stor volym fastgödsel ska ligga på plattan för att vattnet ska räknas som flytgödsel? Jättekonstig frågeställning kanske. Borde kanske bygga tak över gödselplattan?


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

Tjalve

 • Inlägg: 3182
  • Blekinge
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #4 skrivet: 19 okt-17 kl 08:58 »
Om du menar vilken mängd N, P mm som finns i brunnen är det nog ganska omöjligt att svara på. Vanlig gödsel går att hitta näringsinnehållet på med lite sökning på nätet. Flytgödsel blir den knappast men innehåller det pressvatten från platsen bör man behandla vattnet som gödningsmedel och inte bara pumpa ut det, utan sprida på gröda eller om det är små mängder vattna i odlingar. Tak känns onödigt men ta hand om avrinning från plattan om det ligger gödsel där.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

WP

 • Inlägg: 170
  • Södermanland
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #5 skrivet: 20 okt-17 kl 08:37 »
Ja, ganska omöjligt kanske Men skulle det vara gott nog att pumpa ut det på en liten mark som vi tagit hö på i år, om man flyttar runt slangen efter några timmar. Förutsatt att gräset fortfarande växer då... Ingen annan näring har återförts, marken har bara vilat.

Jag har vad jag tror är en vagn för flytgödsel, men det har vuxit upp en mindre skog runt den och någon har nog byggt en ny byggnad intill gödselplattan som traktorn klarar med nöd och näppe men det finns inte en chans att komma förbi med tankvagnen. Ett projekt i sig och jag är lite sent ute.

Tänker att det vatten jag har i urinbrunnen inte borde vara sämre än det regnvatten som går igenom gödsel som ligger i limpa på lagring någonstans. Jag lagrar gödsel på plattan för att det finns plats. Fast att det inte är sämre betyder ju inte att det är bra

Hur gör alla andra? Och vad hjälper egentligen krav på gjuten gödselplatta om regnvattnet rinner av och ned i marken?


Skickat från min iPad med Alternativ.nu

 

Thomas_

 • Inlägg: 1898
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Gödsla med innehållet i urinbrunnen? Kan jag göra det nu?
« Svar #6 skrivet: 20 okt-17 kl 13:42 »
Ska urinen/gödselvattnet köras ut på gräsvall så är det ju självklart att det ska ske på våren då växtligheten startat på nytt. Vilken lantbrukare kör ut den på Hösten/vintern då minst 50% av näringen försvinner innan växten tar upp den?

Såvida det inte råder platsbrist i cisternen inför vintern, det är ju en annan sida av myntet.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, Drottningodling, uthyrning av bisamhälllen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Avelsarbetare i Lunds Biavelsklubb. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser