Lånar tråden lite- finns det något enkelt test man kan göra på egen hand som man inte behöver skicka in- eller är det enbart ph man kan mäta på egen hand? Vad ska ph ligga på för att vara bra?
Du kan ju alltid göra en organoleptisk prövning själv - använda dina egna sinnen tillsammans med kemikunskaperna från skolan för att analysera vattnet.
Färg och ev bottensats kan ju avslöja en hel del saker. Skimmer på ytan tyder på att det är förorenat av olja.
Lukt och smak kan avslöja t ex olika metaller, humus, svavelväte, klorider.
Om vattnet är mycket hårt fungerar billiga maskindiskmedel dåligt, tvålen löddrar inte, kokar man kaffe på vattnet måste man använda mörkrostat kaffe för att få någon smak, och det blir kraftiga kalkavlagringar.
Om vattnet är mycket metallhaltigt vilket märks på smak, lukt och avlagringar på porslin, så brukar pH åtminstone inte vara onormalt högt. Metaller låter sig nämligen inte lösas i alkaliskt vatten.
Olika metaller kan man skilja åt på avlagringarnas färg (koppar - grönt, järn - brunt, mangan - gråsvart).
Klorider märker man på att vattnet smakar salt (ungefär som bräckt vatten från Bottenviken eller vissa sorters mineralvatten).
Man kan också dra en hel del slutsatser om förväntad vattenkvalitet genom att studera traktens geologi och de erfarenheter de närmaste grannarna har från sina brunnar.
Risk för förorening av tarmbakterier genom ytvatten, närbelägna tvivelaktiga avlopp mm kan man ofta bedöma genom att studera hur brunnen är gjord, vad det är för slags jord närmast brunnen, om det finns några misstänkta anläggningar i närheten av den.