Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Allmänna Traktor tråden  (läst 19573 gånger)

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #40 skrivet: 11 feb-14 kl 12:33 »
Snöblad på lastaren till en mindre och äldre traktor bör nog vara just rakt.  Lastaren är avsedd att lyfta och knuffa framåt, och är inte byggd för att ta upp krafter i sidled.
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.

Hans Andersson

  • Inlägg: 450
    • -
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #41 skrivet: 11 feb-14 kl 16:52 »
Lastare är ju en ovärderlig hjälp i många lägen. Det kan väl vara skönt att slippa släpa och slita med grejer jämt. Även om det innebär att starta en 'fossilmotor'.  Det ska dock vara en helhydraulisk lastare, och den ska vara tät. Rätt jobbigt att skynda sig och måla eftersom lastaren sjunker ner på 3 minuter. Dessutom hamnar den då ofta rätt i väggen.
Plant golv är onekligen behagligt, i synnerhet om man jämför med gamla trånga MF där man ska trixa sig ner med benen.
BM 500 är en fin traktor på 60 hk, som faktiskt kom direkt med plant golv i mitten av 70-talet.
Det man får på köpet med plant golv, är mer eller mindre lyckade länkagelösningar till växelspakarna, eftersom man ju då vill slippa ha dom mitt i golvet.

Lastaren använder jag som sagt ofta.. här på bygge med att lyft upp plank 6 meter på taket.


OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #42 skrivet: 12 feb-14 kl 21:17 »
Jag håller nog med att lastare är ett måste. Tyckte dock att det i en sån här tråd kan vara värt att ifrågasätta. Ska man ha mer än en maskin så kan ju nästa vara utan lastare. Ett tipps jag fått och själv tänkt på innan det, men ännu inte provat, är att lära sig att montera av lastaren. Skall gå ganska snabbt och ger ju en del fördelar vid ex vis höskörd och en mer lättkörd traktor till de sysslor lastaren inte behövs. Ska inte ta mycket längre tid att koppla på än ett 3-p redskap.

Kanske kan tråden då återgå till annat än lastare eller ej!

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #43 skrivet: 13 feb-14 kl 19:23 »
Skönt att hästkramandet i tråden tog slut...

Plant golv tycker jag nog kom på 70-talet på de nykonstruerade modellerna.
Hitch(-krok) är ett drag som är vanligt i norden och Storbrittanien. Tvärt emot angivet så fanns det bra tidigare än 80-talet. Typexemplet är ju BM Boxer som hade det som alternativ (och många har). Även andra BM som 430 kan ha orginalkrok.
Själv har jag bl.a. en Massey Ferguson 175 från tror jag 1968 med krok. Dock ska man säga att den kroken är väldigt liten och har svårt att ta stora hitchöglor (de finns i olika grovlek beroende på hur mycket belastning de ska tåla).
Hitchkroken är idag på tillbakagång på några fronter. Stora maskiner börjar köra med kuldrag (som bilar fast större diameter). Till skillnad mot hitchen kan en sådan vara konstruerad för att ta negativ belastning (kärran försöker lyfta traktorn). Har hänt dödsolyckor med flakväxlarna när hitchlåset gått sönder och draget efter en tur uppåt kommit ner i hytten på traktorn.
Andra tillbakagången är kinestraktorer. Helt enkelt struntar de att producera specialare för oss på den här marknaden. Det s.k. jordbruksdraget är mer globalt.

Men skaffar man sig en begagnad traktor så ser jag det som bra plus om den har hitch. För svenska marknaden är det inte bara kärror som använder det utan andra bogserade redskap.

Enda sedan Ålö introducerade sin Quicke-lastare ("Rör-quicken") i andra delen av 1950-talet har det varit relativt enkelt att koppla bort lastare. Kort brukar det gå ut på att man med ett redskap tillkopplat fäller ner eller sätter fram vissa orginalstöd, lossar någon fasthållning, tar ur hydraulslangar (måste givetvis ha snabbkopplingar) och "backar ur" lastaren.

Att åka runt med lastaren i onödan är bara dumt tycker jag. Som sagt är sikten bättre utan lastare. Ska man ha lastare på någon traktor om man har flera tycker jag det bör vara på den bästa traktorn (om den inte är för stor för att vara praktisk för det). Anledningen är att troligen är en bättre lastare till en äldre/mindre traktor och om stortraktorn är modernare är det inte roligt att "tvingas" in i gammeltraktorn för att böka runt med lastaren. Stort plus på en lastartraktorn, men det kom väl först på 80-talet (Valmet 90-talet) är fram/back-växellåda. Alltså en växelspak som ger lika många växlar framåt som bakåt och gör det enkelt att hantera de många riktningsändringar som lastarkörning innebär).

2wd traktorer får problem med drivningen om de har last i skopan och underlaget inte är det bästa. Men det finns en anledning till att lastartillverkar rekommenderar att använda motvikt - för att det hjälper. Så innan man skaffat/gjort sig en rejäl motvikt ska man inte klandra 2wd. Skadar inte att använda det på 4wd traktorer heller.

Gällande snöblad i frontlastaren så tänker man främst på diagonalblad (där snön skuts åt sidan). Det vara lastarmsstöd (så det stödjer sig mot fäste vid frontvikterna) om man tänkt köra så. Men då kommer vi upp i stora maskiner. Hastigheten spelar ju roll här också. Att bränna iväg på byavägen med diagonalblad med liten lastare slutar med skrot för tidigt.


Volvo BM 500, 2200, 2250 är traktorer som har ett visst illa rykte. Det är i grunden International Harvester-traktorer som BM köpt och satt plåtar och hytt på. Vissa menar på att de är sämre än sina IH förlagor. Och värst är det med de fyrhjulsdrivna, 2204, 2254. Jag säger inte att det är omöjligt att äga och använda en sådan men för nybörjare så finns det alternativ. Hittar man en billig sådan här så är det något som är väldigt dåligt med den och krävs rejäla reparationer. Som alltid, men speciellt med dessa, ska man vara påläst innan köpet.

Det är vad jag hinner skriva nu. Ni vet att jag gärna göra långa utläggningar om traktorer, finns många tidigare inlägg om det.

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #44 skrivet: 14 feb-14 kl 19:07 »
Varför traktor?
Man behöver mer kraft än vad man själv kan ge - och hästar har många nackdelar så de passar inte för alla personer eller arbetsuppgifter (inte har jag sett en häst lasta upp rundbalar på skullen...)
En konventionell traktor (små hjul fram, stora bak) är en mångsidig maskin men också därför en kompromiss av många saker. Man köper den för att man inte vill ha en handfull olika maskiner (ex. lastmaskin, flaklastbil, skogsmaskin, självgående vallredskap, grävmaskin) utan man får komplettera med de tillbehör som behövs.


Modell & Reservdelar
Ska man försöka sig på någon sorts tumregel så bör man främst kolla på traktormodeller som finns med på www.oie.se (och gärna se att det inte bara är typ filter som finns), OIE är den största säljaren av reservdelar till gamla och halvgamla traktorer i Sverige. Visst kan det vara så att reservdel finns utomlands men ibland är det brådis att få hem det.

Frontlastarredskap
Förslag på frontlastarredskap (man måste inte ha allt)
Dynggrep - kanske passar en del hästägare? Var bl.a. för detta som frontlastare på traktorer kom till så man slapp lasta dyngkärror med skyffel.
Jordskopa/grusskopa - Mindre men tålig skopa för att för att lasta tunga material. Man kan inte gräva med en frontlastare (vissa tror det), som bäst skrapa av översta skiktet av jorden.
Snöskopa/lättmaterialskopa - Stor volym för att lasta lätta saker som snö eller sågspån.
Pallgaffelställ - Egentligen avsedda för att flytta lastpallar. Och precisionen tycker jag är bra, någon som undrade om det tidigare. En motviktstruck är såklart mycket enklare att köra med men funkar rätt bra med traktorn. Det är inte att man gör för stora rörelser utan att det kan vara väldigt svårt att se var gafflarna är. Har man vedsäckar (1,5 kbm) med öglor så använder man gafflar när det ska lastas och även flyttas (finns andra sätt för det). Själv så anade jag inte hur mycket nytta man har av pallgafflar fören jag skaffade det. Det är många ställen man behöver "peta på" känns det som och då kommer de väl till pass. Finns varianter med en klo över så man kan gripa tag i saker med (t.ex. hålla ner ris) men det är för de mer moderna maskinerna med hydrauliskt uttag.

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #45 skrivet: 14 feb-14 kl 22:00 »
När det gäller hitch så menade jag att det var först på 80-talet det började bli ovanligt att det inte fanns hitch, och då talar jag om de små traktorerna - alla "bra" grejer kom väl oftast först på större traktorer. Det finns väl mf 35or med hitch också men på de äldre modellerna var det nog oftast någon form av extrautrustning som eftermonterades vilket åtminstone på en mf 135a innebär sänkning av markfrigången. Det finns ju flera modeller färdiga monteringssatser om man vill bygga på hitch. Och eg samma med plant hyttgolv, det fanns ju tidigare men framförallt på större modeller och på de små som oftast är av intresse i de forumtrådar jag läst började det väl bli standard först på 80-talet.

Det där att plant hyttgolv leder till bättre eller sämre länkagelösningar till växelspak. De modeller jag kört, främst john deere 70-80tal, har haft växelspakar mellan benen men det har jag inte stört mig på. Har kört nån modern valtra och new holland med spakarna i sidan, nu dock inte några längre körningar, men där tycker jag det känns lite mer avigt... Men det är väl en vanesak förstås!

hans

  • Inlägg: 327
    • Dalsland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #46 skrivet: 14 feb-14 kl 22:18 »
Men vad är den bästa beg traktorn alltså kvalitetsmässigt i förhållande till kvalite/reservdelspriser/tillgång till reservdelar låt säga 50-100-150hästare var på ford och kollade pris på komplett bakruta till min 5600 72hk 78års modell 5500kr plus m....och det är ett specialpris annars kostar den 7000 plus m....och då är det en ford hytt och ingen hytt av annat fabrikat som ford köpt in. 

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #47 skrivet: 14 feb-14 kl 22:42 »
Ska man ha en traktor som fungerar till det mesta behöver man ca 100 hk, 4WD, lastare och minst 90-talare. Ska man köra mycket med lastaren är det en klar fördel om det finns kopplingsfri fram/bak växel. Mindre lastartraktorer på 70-80 hk blir lite för lätta att lyfta ensilagebalar i balklämma med och att försöka utan 4WD är lönlöst.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

hans

  • Inlägg: 327
    • Dalsland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #48 skrivet: 14 feb-14 kl 22:58 »
Håller med Tjalve då har man verkligen en traktor till allt kan även effektivt lasta dynga med gödsel skopa så det är bara finansieringen kvar då 100-200000 tusen?

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #49 skrivet: 14 feb-14 kl 23:05 »
Ja, under 100000 kr kommer man nog inte. Men man får trösta sig med bra andrahandsvärde. 
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #50 skrivet: 15 feb-14 kl 13:11 »
När det gäller hitch så menade jag att det var först på 80-talet det började bli ovanligt att det inte fanns hitch, och då talar jag om de små traktorerna - alla "bra" grejer kom väl oftast först på större traktorer. Det finns väl mf 35or med hitch också men på de äldre modellerna var det nog oftast någon form av extrautrustning som eftermonterades vilket åtminstone på en mf 135a innebär sänkning av markfrigången. Det finns ju flera modeller färdiga monteringssatser om man vill bygga på hitch. Och eg samma med plant hyttgolv, det fanns ju tidigare men framförallt på större modeller och på de små som oftast är av intresse i de forumtrådar jag läst började det väl bli standard först på 80-talet.
[...]
Okej det du skrev var rätt, att det blev mer standard vid 80-talet.

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #51 skrivet: 15 feb-14 kl 15:43 »
Vi måste ju kunna lämna rekommendationer på billigare traktorer än 4wd+lastare+90-tal. Även om de är mycket bättre än andra så tycker jag att familjen X som flyttar ut på landet som kanske har 20 000 - 40 000 att köpa traktor för måste kunna få en rekommendation.
Väldans långa inlägg det blir när jag får skriva om traktorer...


Vilken traktor ska man välja?
Först - se om det går att leja in arbetet. Vill man egentligen bara att någon syssla ska bli gjord så kanske bönder/maskinstationer i närheten kan åta sig det. Bor man så till att det kanske inte går att ordna bra (bara sura bönder runt omkring, som inte går att mjuka upp?) får man titta på att köpa eget.
Allmänt tycker jag att traktorer i de här nedre prisklasserna ska köpas direkt av andra personer/gårdsföretag. Det relativa påslaget hos stora maskinhandlare för 60-talstraktorer är rätt stort.
Att äga en traktor är inte som att äga en modern bil där man knappt tittar under motorhuven och inte knappt behöver kunna något mer än ordningen på pedalerna.
För att bilda er en uppfattning om vad det är för traktor länkar jag in sökningar till Googles bildsökning.

Tar några scenarier här:
"Villa på landet"
Litet potatisland (sånt säkert sanna alternativare sköter mer förhand om de vill slita för att må gott i själen), köra runt lite ved, snöskottning på vintern. Ungefär så har en granne till föräldrarna och han hade från början en Volvo T22 och T24 (bensin/fotogenare). Han bytte till en BM 36:a (diesel) med lastare, dvs. litet snäpp större men inte modernare. Även en annan bekant har i årtionden klarat av lite större potatisland, snöskottning med frontblad och köra ved på pallar i baklyften med en BM 35:a eller 36:a (de är typ samma traktor).
Reservdelstillgången på dessa är väl sedan länge på väg tillbaka. Tidigare nämnda OIE och traktorskrotar kan nog ändå få fram det som behövs. Traktorn är inte modern nog för att vara bra att köra en hel höskörd med, inte köra ensilagebalar i fronten heller. Men ska man mest putta och dra lite så ska man inte förringa dem. Diesel och väger mer än en grålle så det går att få dragkraft. Det är inte en traktor att växa i för en verksamhet så man får akta sig för de som vill ha lite för mycket för traktorn. Skulle säga att 10k för någon normal och som mest 20k om det är bättre skick med lastare (man får nog inte helhydraulisk). Av de som bjuds ut verkar många (relativt andra gamla modeller) blivit utrustade med frontsnöblad och snökedjor. Är det just att köra av snön på en mindre väg så hittar man inget bättre till samma pris. Dessa traktorer byggdes innan det blev lagkrav på skyddsram, så för säkerhetens skull är det ett plus eller ett krav om man så vill att hitta en med godkänd skyddsram (ev. inklädd till hytt). Brukar sitta någon skylt på den om det.

Liten hästgård, minimikraven
Farsan hade några travhästar när jag var liten och 4 ha vall att ta hö på. Det här var tiden före man körde hösilage och ojade sig över att inte hitta det perfekta analyserade fodret. Som traktor hade vi en BM Victor. Det är en 2-cylindrig diesel som inte var nydanande när den kom 1955 (bakdelen var i princip samma som T21 som kom 1946) och när den gick ur tiden 1961 var den hopplöst omodern egentligen (vår är från just det året, därav röd BM). Att jag skriver sådant här negativt är för att i efterhand så räckte den inte till helt ut. Om vi för hästgården räknar bort omläggning av vall (sådant som inte görs varje år lejs in först) så var den inte så väl lämpad till hårdpressen (används inte till den). När det togs hö till hästarna så var det inlejt en som slåttrade och använde vår hårdpress hos oss. Jag har senare, lite mer för nöjes skull, använt en buren slåtterbalk till traktorn vilket den klarar av rätt bra. Pressen har jag också kopplat men av flera anledningar så är det bara en nödlösning.
Så hästgården som ska slå, vända, stränga och pressa höet så är lägsta nivån en traktor med hög/låg-växellåda (för extra antal växlar) och kraftuttagskoppling som inte är beroende av drivhjulskopplingen. Kan vara tillbehör på vissa av modellerna jag listar: BM-Volvo Boxer (och T600), Buster 400 (ej 320), 430, Massey Ferguson (MF) 135 samt 165, 168, 175, 178 (snarlika traktorer). Märken som jag är mindre bekanta med som kanske är rätt storlek/har rätt utrustning: Ford 3000 - 5000, John Deere 920, 1020, 1120, 2020, 2120.
Sådana här är minimikraven, ju mer pengar man lägger på desto bättre komfort får man. Finns ingen övre gräns prismässigt, har en på jobbet som flyttat ut på landet där de har några hästar, han gick och beställde en sprillans ny Valtra A83 förra året för han ville ha det modernt och nytt för att lita på.
Storleksmässigt ska man nog inte gå upp på 6-cylindriga modeller eller 4wd av tidigare årgångar (om man inte läst specifikationen). Viktiga är att undvika "klumpiga" traktorer. Många tidiga 4wd traktorerna har framaxlar som inte medger någon snävare svängradie. Ska man använda detta i något trångt utrymme, speciellt med lastare, blir det jobbigt. Ett exempel är Fiat 880 DT. På blocket finns just nu några sådana (utan lastare) som ser ut att vara i gott skick för runt 60 000 + moms. Men den svängradie är lite mer än vad Valmet/Valtra hållit sin 8000- och senare T-serien på i 20 år. Det är en sexcylindrig traktor för riktiga jordbruk, inte hästgårdar.

Källor på detta är www.konedata.net samt att www.tractordata.com också är en sajt att hitta datauppgifter på.

Större moderna hästgård
Det som inte lejs (tanken var väl att hålla på med hästar, inte jordbruk?) sköts med 4wd traktor och lastare för att enkelt hantera ensilagebalar, 80-talet och framåt. Modeller jag är väldigt bekanta med här är 4WD Valmet 505, 605, 705 och 805. Bra vändradie och rätt så modern. Dock är de väldigt eftertraktade (eftersom det inte är någon ovanlig udda/knepig modell) så priserna är väldigt höga. Men är det något som man söker i den här åldersklassen som är välkänt och reservdelstillgång finns fortfarande från tillverkaren i hela landet så är det ett säkert kort. Nackdel är dock avsaknad av fram/back-växellåda. Det kom först på efterföljaren, 6000-serien. Men den är ännu fler skogsägare ute efter på begagnatmarknaden så där går inte priset att motivera alls.


Jag tror jag får formulera någon enkel regel: Gör det dyraste klippet du har råd att göra! Dvs. få tag i ett exemplar i bra pris i så hög budget du kan ha. Jag tror helt klart på moderna maskiner om man har råd. Att köpa någon väldigt gammal traktor fastän man har råd med bättre för att bruka sin lilla täppa enkom för att det är idylliskt är dumt. Hittade ett blogginlägg som slår hål på idyllen och hur det görs idag: http://harshult.wordpress.com/2012/07/30/holass-idyll-eller-mest-slit/

Hans Andersson

  • Inlägg: 450
    • -
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #52 skrivet: 15 feb-14 kl 16:39 »
Allt handlar ju om att para ihop antalet pengar man har, med den bekvämlighet man önskar sig, och där de två linjerna av nödvändighet korsar sig, där har man sin traktor.

De antagna behoven idag är upptrissade till nivåer som man bara drömde om på 70-talet.
Vi hade 8 ha vall +12 ha öppen åker och det sköttes med en IH 414 på 45 hk och en Grålle.
IH,n gick till de 'tunga arbetena'. 2-skärig plog, 30 pinnars harv, bogserad tröska, slåtterbalken och löspressen.
Grållen drog såmaskinen, hövändare och körde hem hölass.

Det funkade, även om det önskades några hk till för att kunna ha en 3-skärig plog.

En maskinpark enligt ovanstående letar man ju upp på Blocket för rimliga pengar. Ta bara tid på dig, och tänk på att alla traktorägare lever i nån slags drömvärld av vad deras gamla skrothögar är värda.

Tillåter sen plånboken att man går upp till kanske 60 000 för en traktor, så är det inga som helst problem att hitta en traktor som lätt klarar 20 ha åker.

4 wd är ju såklart trevligt. Men 'nödvändigt' är det bara om man ska köra mycket med lastaren. Annars finns det inget som säger att man behöver 4wd för att tex plöja. Om man lär sig köra traktor.  De extra pengar som en 4 wd kostar, måste man alltså noga ställa mot sina behov.

Betänk att det var Fiat som kom med vettig 4 wd på 80-talet. Innan dess så var det bara påbyggnader, och det mesta var 2 wd och man utförde alla sysslor ändå.

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #53 skrivet: 15 feb-14 kl 19:41 »
Eftersom många med mindre hobbybruk i princip finansierar inköpen med privata pengar så verkar det svårt att gå på 100 kkr och mer för en stor traktor som knappt går att vända på gårdsplanen och som inte kommer runt på de små åkerlapparna utan backande och trixande. Dessutom om det ska vara ekonomiskt/miljömässigt försvarbart att köra med en större maskin behöver man också ha större redskap till och då plockar det på ekonomiskt. Det är ju lite overkill med en 100 hästars till slåtterbalk kombiräfsa och löspress. Och ska den lilla gården köpa redskap för hundratusentals kronor så blir det nog billigare att leja in tjänsterna. Däremot kan det vara försvarbart med en mindre maskin och billigare redskap för t ex hö. För egen del så har vi till denna vintern köpt hö till våra djur. Eftersom det är en verksamhet som går nätt o jämt upp så betalar vi i princip (i likhet med många i liknande situation) det med skattade lönepengar och dessutom moms på det. Att då köpa hömaskiner för 10 000 kr så har vi tjänat in det på 1-2 år, arbetstiden borträknat. Men om vi skulle köpa hårdpress, rotorslåtter etc för våra 3-5 ha vall per år så blir det dyrt o vi hade kunnat köpa i många år.

Bösahusarn

  • Inlägg: 1271
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #54 skrivet: 11 mar-14 kl 12:45 »
Här har ni er traktor!
http://www.blocket.se/simrishamn/HSCS_G_35_Tankula_traktor_52568234.htm?ca=23_13&w=0

Den är ju tydligen värd en massa..
Det är aldrig för sent att ge upp.

Qeruiem

  • Inlägg: 2035
  • Fick inte vara Toll
    • Skåne
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #55 skrivet: 11 mar-14 kl 12:57 »
Jag känner lite att det kan kanske vara lite tricksigt att montera en frontlyft på den där + att jag blir lite orolig för att den kan vara i svagaste laget för ett klippaggregat.
The very definition of news is something that hardly ever happens. If an incident is in the news, we shouldn't worry about it. It's when something is so common that its no longer news – car crashes, domestic violence – that we should worry.

-- Bruce Schneier '08

Bösahusarn

  • Inlägg: 1271
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #56 skrivet: 11 mar-14 kl 13:00 »
Det måste väl ändå vara körglädjen som räknas...
Det är aldrig för sent att ge upp.

andtol

  • Gäst
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #57 skrivet: 11 mar-14 kl 13:09 »
Jag känner lite att det kan kanske vara lite tricksigt att montera en frontlyft på den där + att jag blir lite orolig för att den kan vara i svagaste laget för ett klippaggregat.

:)

Du menar att man ska använda traktorn aktivt också? :)

Det måste väl ändå vara körglädjen som räknas...

Fantastiskt fin traktor!

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #58 skrivet: 11 mar-14 kl 22:06 »
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Allmänna Traktor tråden
« Svar #59 skrivet: 12 mar-14 kl 15:16 »
Helt underbar text  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 1 användare
lavendula

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser