Hej. Jag har fått lära mig att så fort det fastnar fårbajs/halm under skorna så är det dags att halma. Men som de flesta skriver är det starten som är viktigast, torv och kalk i botten och sedan rikligt med halm, minst 40 cm. Ifjol var vi på 2 v semester under senhösten så en kompis skötte fåren, då blev det halmat för lite och väldigt skitigt och blött. Det blev aldrig någon bra bädd, jag tror aldrig vi använt så mycket halm en vintersäsong någon gång. Till råga på allt var den hösten var regnig och halmskörden katastrofal med blöt och ibland mögig halm som resultat. Vi ströade med torv för att suga upp det värsta och toppade med ny halm. Jag klipper alltid mina tackor 2 ggr/år i oktober och april.
Man lär sig alltid något av tidigare missöden, nu halmar vi alltid ordentligt från början och biter i det sura äpplet när bädden ska ut. Att tackorna står och stampar händer hos oss på våren och sommaren, det är små blodsugande flugor i bädden som trivs i det fuktiga under det torra ytskiktet. Vi har en lagård som stall, två dörrar öppna plus vädringskanalen i mitten av taket och fyra ventiler i väggarna. Att ha bra ventilation är viktigare desto fuktigare vintrar man har, hos oss är det torr och kall vinter med temperaturer ner till -35 så i kylan fungerar stallet bra.
Vi har tretton tackor på ca 60m2, jag ströar ungefär en gång i veckan, använder ungefär 4 st stora rundbalar per år. Stallsäsong september-juli (de får gå in från betet till efter midsommar då värsta myggplågan är över). De fodras ute en gång om dagen. Under lamning är alla inne i stallet, det blir från mitten april till slutet på maj. Då går det åt mest halm och bädden växer enormt.
