Framför allt bör man ju komma ihåg att det finns många olika typer av avfettningsmedel som kemiskt sett inte alls liknar varandra.
Förr i tiden (1980-talet och tidigare) bestod avfettningsmedel som regel av en blandning av lacknafta eller brännolja och något emulgeringsmedel (typ såpa eller diskmedel). Billiga märken var också utspädda med mer eller mindre vatten och ibland kunde de vara färgade eller parfymerade för att dölja lacknafteursprunget.
I början av 1990-talet fick vi en ny lag om kemiska produkter i Sverige och därmed något som kallades substitutionsprincipen, det medförde att de lacknaftabaserade avfettningsmedlen nästan försvann från marknaden och folk svor ve och förbannelse över de s k miljöavfettningsmedel som i början ofta knappt fungerade alls. Men "miljöavfettningen" blev snabbt bättre på alla punkter, dock också dyrare än de gamla avfettningsmedlen. När sedan Sverige gick med i EU fick vi inte ha kvar substitutionsprincipen och därför dök de gammaldags avfettningsmedlen upp på marknaden igen, mest som lågprisprodukter som säljs till privatpersoner. För professionellt bruk används bättre - och dyrare - sorter numera.
En intressant sak är att många av de affärer som säljer dåliga lacknaftabaserade avfettningsmedel idag, även har bättre typer i sortimentet. Men de kallas av någon anledning inte avfettningsmedel utan säljs som t ex "fasadtvätt", "mögeltvätt", "grovrengöring", "högtrycksschampo" eller något liknande.
Kullager och andra obehandlade ståldetaljer bör man överhuvudtaget inte tvätta med vattenhaltiga eller vattenbaserade rengöringsmedel, det är svårt att undvika ytrost innan de torkar.
Det är som sagt bättre med bensin eller lacknafta, i synnerhet när de ändå ska smörjas med mineraloljebaserade smörjmedel innan de sätts ihop.
Det finns dock ett undantag, och det är delar till hydrauliska bromssystem på bilar. Gummidelarna i sådana system tål inte alls bensin, lacknafta, mineralolja mm så där måste man tvätta i t ex sprit eller vatten + diskmedel, skölj sedan noga i hetvatten och blås rent med tryckluft så ståldelar hinner torka fullständigt innan de rostar.