Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skillnad på electrolux assistenter  (läst 50238 gånger)

Leif Nilsson

 • Inlägg: 4
  • -
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #180 skrivet: 17 feb-19 kl 11:55 »


Enklast är väl att ohmmäta och kolla att du har lågohmig förbindelse mellan den ena gula och den ena svarta, samt mellan den andra gula och den andra svarta.

Kolla också om du får fram spänning från kretskortet till motorn.

Hej igen.

Jag mätte kondensatorn, och fick oändlig resistans mellan ena ingående och båda utgående, men på den andra ingående fick jag oändligt mot ena men lågomigt motstånd mot den andra, så kondensatorn blev huvudmisstänkt.

Tog bort kondensatorn helt och slog ihop gul med svart + gul med svart och nu går maskinen igen.

Stort tack för hjälpen!

En följdfråga bara; kondensatorns uppgift är enbart radiostörningsskydd? Den har ingen personsäkerhets-funktion? Man blir ju lite orolig när den sitter ihop med godset, att man skapar en potentiell risk med att ta bort kondensatorn, fast det snarare är tvärt om i det här fallet.

Jag antar att den sitter i godset för att skapa någon form av faraday-bur som isolerar radiostörningar.

torbjorn

 • Inlägg: 10903
  • Medelpad
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #181 skrivet: 17 feb-19 kl 14:09 »
Ja, på sätt och vis. Det där störningsskyddet innehåller förmodligen tre kondensatorer - en mellan ledarna, och två som ligger från var sin ledare till jord. Eventuellt finns det också några spolar inbyggda. Läser man den finstilta texten och ev schema på den så brukar det framgå där. Syftet med kondensatorn mellan ledarna är att motorn inte ska kunna sprida ledningsbundna störningar ut på elnätet, och syftet med de andra två är att inte motorstommen ska kunna fungera som "antenn" och sprida störningar direkt ut i luften.

mossan32

 • Inlägg: 2
  • -
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #182 skrivet: 01 jun-19 kl 17:49 »
Hej!
Är ny medlem här, och har en gammal Electrolux N10.
Den har tyvärr ett sprucket vred till timern/motorn som gör att vredet bara snurrar fritt på axlen, och därför så går varken motorn eller timern... Tänkte bara fråga om någon här vet var/om det går att få tag på ett sådant vred? Hade ju varit tråkigt annars...
Mvh

torbjorn

 • Inlägg: 10903
  • Medelpad
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #183 skrivet: 01 jun-19 kl 21:25 »
Vred som passar på axeln men som kanske inte ser ut på exakt rätt sätt, kan man hitta på skrotade spisar. Så ett besök på närmaste återvinningsstation kan ge utdelning.

TW

 • Inlägg: 2611
  • Finland
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #184 skrivet: 01 jun-19 kl 21:44 »
Jag har samma problem på min. har skaffat en stump 35mm rostfritt axelstål som skall svarvas till ett nytt vred med en ingängad stoppskruv som låser mot flatsidan på axeln.
Grannen med svarven råkade ut för en enorm stormfällning i sin skog i januari och därför har vredet inte blivit svarvat ännu.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

mossan32

 • Inlägg: 2
  • -
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #185 skrivet: 03 jun-19 kl 11:03 »
Tack för tipset!
Jag var nere och plockade ett vred från vår gammla spis som bara står i källaren, va lite annat fäste, men det fungerade i alla fall hjälpligt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser