Jag har tunnor med vatten i, som är svarta, och det håller frosten borta ganska långt in på året.
Vattnet blir varmt under dagen.
Har man plats, lägger man en låg behållare med i växthuset ca 50 cm hög och några kvadratmeter stort (beroende på växthuset).
Först hälles en saltlag i, sedan ett tunt plastskikt och vanligt vatten öses försiktigt över ca 25 cm. saltlagen är tyngre än vatten och då djupet är litet, kan plasten behövas för att förhindra konvektion. Värmen i saltlagen kommer att sakta läcka ut under natten.
Om det är solsken, kan vattnet bli väldigt varmt. Man har gjort försök i Finland med goda resultat.
Med en större soldamm utanför huset, som är tre meter djup, kan hela växthuset bli varmt under hela året, och även din bostad.
I sydliga länder är detta på stark frammarsch. Försök i Finland på 60 graders latitud, visar att 300 kvm räcker för att värma ett hus, värmepump kan behövas på slutet av säsongen vid strängare vintrar, då bottenvattnet kanske är 17 grader.
En soldamm är en damm där man med saltgradient, får varmt vatten att bli tyngre än kallt, därför blir värmen isolerad i botten, och kan lätt hålla en temperatur på 80 grader celsius, mot slutet av sommaren. Det betyder att ca 300 kubikmeter vatten håller 80 grader i en sådan damm.