Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Koll på sorterna  (läst 1127 gånger)

Peppiga Pia

 • Inlägg: 185
  • Skåne
Koll på sorterna
« skrivet: 29 jan-12 kl 21:27 »
Jag blev nyligen medlem i föreningen Sesam och vill verkligen lära mig mer om fröodling och bevaring av gamla sorter. Men jag undrar om det är någon som har bra tips på hur man håller koll på vilka sorter man har?

En del grödor behöver man förodla, då kan man ju ha etiketter som visar sortnamn, men sedan när man planterar ut dem har jag inte kommit på något bra sätt att markera namnen. Det behöver ju vara något som tål både väder och vind och gärna syns bra. Vissa grödor behöver ju två år sig på att gå i frö och då kanske man förvarar dem i jordkällaren och där behöver man ju också ha koll.


Lilla Zoo

 • Inlägg: 601
  • Västergötland
SV: Koll på sorterna
« Svar #1 skrivet: 29 jan-12 kl 22:18 »
jag använder alltid plastetiketter och skriver med blyerts ( det enda som verkligen håller tycker jag), och jag sår perenner som får stå ute över vintern. Det funkar hos mig. Kanske finns det andra bra tips.
En konstnärssjäl som bor i husvagn, är odlare och hönsgalen...
Allt kan ha ett annat användningsområde,det är fantasin som styr....

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
SV: Koll på sorterna
« Svar #2 skrivet: 30 jan-12 kl 20:29 »
Jag använder plaststickor från Lindbloms. Skriver med märkpenna. Har inte vågat testa med blyerts...

http://produkter.shop.textalk.se/sv/katalog/tillbehor/sahjalpmedel/etiketter-for-markning/

http://produkter.shop.textalk.se/sv/katalog/tillbehor/sahjalpmedel/etikett-och-markpennor/

Raderna markeras i början och slut med pinnar, d v s överskott från beskärning och slyröjing. Även byte av sort inom rad markeras med pinne. Sorten anges dessutom med att man sätter en plaststicka.

Dessutom gör man en kartskiss över landet, där alla rader och sorter skrivs in. Då är man garderad även om t ex kajor rycker upp några plaststickor.

Om du har rotfrukterna i nätsäck kan du göra hål i plaststickan med ett hålslag innan du sticker ned den i marken. Sen kan den fästas vid säcken med snöre, ståltråd eller platsclips.

 

Peppiga Pia

 • Inlägg: 185
  • Skåne
SV: Koll på sorterna
« Svar #3 skrivet: 01 feb-12 kl 13:21 »
Vad smart med plastetiketter med hål i, det lät smidigt. Då slipper man ju byta etiketter. Jag tror jag på med blyerts, har hört tidigare att det funkar utomordentligt.
Tack för  tipsen :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

162 gäster, 1 användare
Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser