Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Är detta fortfarande honung?  (läst 3494 gånger)

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
Är detta fortfarande honung?
« skrivet: 30 dec-11 kl 11:51 »
Långsamt kristalliserande honung har ju egenskapen att om man förvarar den i storkärl i rumstemperatur sjunker kristallerna till bottnen och efter några månader har man hälften flytande och hälften fast. Om man då tappar denna flytande fraktion, är det då fortfarande honung?

Att man inte får lov att tillsätta något eller ta bort något från honung och ändå kalla det honung är ju klart, men har man verkligen tagit bort något från honungen när man bara tappat utan att blanda?

Gideon i Roslagen

  • Inlägg: 797
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #1 skrivet: 30 dec-11 kl 18:29 »
Utan att ha stått inför problemet så tror jag att det är så här. Att om du ympar den flytande fraktionen så får du helt normal honung men den fastare fraktionen borde vara grovkornig. Berätta gärna om jag har fel!!

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #2 skrivet: 30 dec-11 kl 18:36 »
Tänkte att det kanske skulle vara positivt att kunna sälja flytande svensk honung som inte är behandlad eller uppvärmd.

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #3 skrivet: 30 dec-11 kl 19:01 »
Jag tror det är separerad honung(jämför separator för mjölk)..
Honung är det, både den flytande och den kristalina. Däremot innehåller de väl olika halter av olika sockerarter, såsom acasiahonung, ljunghonung och rapshonung gör. Tror du ska märka upp och saluföra som sorterd honung..
Får du oönskade rester kan jag göra mjöd på det..
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

knutte

  • Inlägg: 149
    • -
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #4 skrivet: 30 dec-11 kl 20:50 »
Ett annat fenomen som kan ställa till det är att ytlagret ofta får högre vattenhalt. Har mätt i tunnor toppen först på 22-23%, sedan rört tunnan och 18-19%...

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #5 skrivet: 30 dec-11 kl 21:31 »
Undrar om det där med vattenhalten har att göra med att kristalliserad glukos och flytande glukos är olika hygroskopiska?

Den övre fraktionen kan säljas som icke homogeniserad naturligt separerad honung och den nedre fraktionen som gammaldags honung.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #6 skrivet: 30 dec-11 kl 21:57 »
gammaldags honung.

= vanlig honung ?
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #7 skrivet: 31 dec-11 kl 02:01 »
= vanlig honung ?
Oympad honung/gammeldags honung blir ibland "grynig" när den stått till sig.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Gideon i Roslagen

  • Inlägg: 797
SV: Är detta fortfarande honung?
« Svar #8 skrivet: 01 jan-12 kl 13:03 »
Att oympad honung blir grynig det är fullt naturligt. Det finns för få kärnor för kristallitionen. Men man kan ljumma den så den blir lättare att röra och sedan så rör man upp den. Den blir inte perfekt men användbar. Jag fick smaka grovkornig honung på biforsknings-institutet i Berlin. Vi som är vana vid slät honung var lite kritiska men som gäster där så kommenterade vi inte.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

535 gäster, 3 användare
javill, Radar, torpjens

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser