Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mesost debatt  (läst 1984 gånger)

tittut

  • Inlägg: 21
    • Skåne
mesost debatt
« skrivet: 13 mar-11 kl 20:55 »
Har hamnat i diskussion med min fader om hur man gör riktig mesost. Vi är båda överens om att den mesosten jag gör inte är "riktig" då den kokas på vassle från komjölk (har inga getter i min närhet men däremot gott om kor).
Frågan är hur gör man riktig mesost och på vad?

 

Solöga

  • Inlägg: 147
  • Jag vill, jag kan, jag SKA!
    • Småland
    • Furukull
SV: mesost debatt
« Svar #1 skrivet: 13 mar-11 kl 20:58 »
Tror att kokt vassle från getost blir den "äkta" mesen

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: mesost debatt
« Svar #2 skrivet: 15 mar-11 kl 20:51 »
Mese på komjölk är svårt, då kokningen är energikrävande. Fjällbrynt etc har energisparande indunstare, och gör sina produkter på komjölk. Därför kan man hålla låga priser, och det gör mesekok på komjölk konkurrensmässigt svårt.

Getmjölk som råvara ger andra möjligheter.

Man kan tillsätta 5 - 10 % mjölk till vasslen, så blir mesesmaken fylligare.

Meseprodukter är mese, messmör och mesost. Vattenhalten (och därav koktiden) skiljer. Mesosten lufttorkas ochså för att bli hylingsbar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

521 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser