Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kombucha  (läst 27224 gånger)

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Kombucha
« Svar #40 skrivet: 16 aug-06 kl 17:29 »
En höganäs är väl saltglacerad.

Använd aldrig metallföremål. Inte ens att röra lite grann med. Syran och metallen ger elektricitet som kulturen inte mår bra av.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Kombucha
« Svar #41 skrivet: 17 aug-06 kl 18:16 »
Kan man använda zinkhink till annan matlagning, tro?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Kombucha
« Svar #42 skrivet: 18 aug-06 kl 15:02 »
Om den är tillräckligt gammal eller importerad så kan den ha blyglasyr. Ska man INTE ha till mat.

Jupp, det står att det är kadmium- och blyfri glasyr på en klisterlapp, jag hoppas naturligtvis att detta stämmer!

Martin

Sol

  • Inlägg: 238
    • Skåne
    • fingerfardig
Re:Kombucha
« Svar #43 skrivet: 27 aug-06 kl 14:33 »



Vad kör du för tesorter, och hur mycket socker?
Är det sockermängden som ger hur mycket den kolsyras?



Jag har kört med ett grönt chai te med citrus, kommer inte ihåg märket, men det var ett löste i en färdig påse, alltså inget sånt som man öser upp själv.
Sockermängden är den som står i receptet som du skickade med.
Kanske beror det på värmen att det bildas mer luft snabbare?!

Hur länge kan man ha den färdiga kombuchan i rumstemperatur? Och ska man ha den i lufttät burk eller bara med papper över om man  har den i rumstemperatur?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Kombucha
« Svar #44 skrivet: 27 aug-06 kl 15:36 »
All citrus är bakteriehämmande och "kan" skada kulturen.

Helt färdig dryck upphälld på flaska kan vara i rumstemp i flera månader. Men bäst är ju att ha den framme i 4-5 dagar för kolsyrans skull och sen typ i kylen eller jordkällaren. Färdig dryck ska "stannas" genom att minska syretillförseln. D.v.s. lufttätt.

Men kulturen får aldrig hållas lufttätt. Då stannar även den eller möglar.
« Senast ändrad: 27 aug-06 kl 15:39 av Gruff »

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Kombucha
« Svar #45 skrivet: 27 aug-06 kl 20:11 »
Hej,

har idag fyllt mitt jäsningskärl med 20 liter te (svart+gunpowder 1:1) och 100g socker /liter. Har precis lagt tre stora skivor på ytan och än flyter de och hoppas att 2,5 liter "gammal" dryck räcker för en gundsyra. Jag är så kåt på den drycken att det inte är sant! Som tur var så skriver Herr G. Frank att man får unna sig en till flaska om man så vill, för då är det väl kroppen som anmäler sitt intresse. Bra ;)

Har märkt att det blir en kraftigare jäsning med svart+ nypon än bara nypon+örter, precis som det stod i böckerna.

Gruff, Du kan ju uppenbarligen mycket om tesorter. Jag köpte en svart tesort som heter "broken orange pekoe" och den luktar ingenting, och det står inte bergamott eller nåt på paketet heller. Men "orange" alltså - är det sorten? Eller är det typ en doftolja ... jag kan inget om te, hoppsan.

Hej då
Martin

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Kombucha
« Svar #46 skrivet: 27 aug-06 kl 23:17 »
Jag brukar fuska och läsa om te på te siter  :-[

Här t.ex. http://www.teacentre.se/catalog/. Men det stod inget om broken orange tyvärr. Men dom har en liten avdelning med organiskt, grönt och oolong te som är gott till K. Brukar köpa upp mig på ett kilo eller två. Tack och lov för internetshopping när man bor ute i skogen!

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Kombucha
« Svar #47 skrivet: 12 okt-06 kl 07:21 »
Hej,

jag hade köpt ett jäsningskärl på 32 liter som var avsett för vin- och öltillverkningen. Hade i ~20 liter kombuchate, drack ned till  ~10-15 liter och fyllde på med färskt te sedan. Hur läckert som helst! Jättetjock "svamp", massor med kolsyra, som en läskedryck alltså! Jag vill definitift börja om att brygga kontinuerligt i en och samma kruka, det var den hittilss bästa kombuchan. Teet är 1:1 gunpowder och svart, som Gruff rekommenderade.

Det -kärlet såldes som syrafast och livsmedelsäkta.

En närmare titt på symbolerna visade att materialkoden var en enkel femma, dvs. att det handlar sig om polypropylen, PP.

När jag då frågade tillverkaren av själva plasten och fick av säljare höra "Det törs jag inte svara på" när jag undrade hur syrafast deras PP-kärl är, då blev /blir jag orolig. Sedan beskrev de lite de tester som de kör med nya plastämnen och det blev klart att man under standardförhållanden utförde tester med  "standardsyror". Jag har lurat mig själv när jag trodde att "syrafast" även omfattar blandningar av olika ämnen - men det är ju klart: hur ska de kunna testa sånt? Omöjligt i praktiken.  Så min sammanfattning av begreppen "syrafast" och "livsmedelsäkta" är: strunt samma, värdelöst värderingssystem som inte avbildar verkliga förhållanden. All mat är syra och all mat är framför allt blandningar av olika ämnen samt längre exponering vid olika temperaturer. Med andra ord: en labbtest kan inte ge svar på mitt enskilda livsmedel utan bara visa en grov riktning.

Efter all läsning om mystiska förhårdnade gallblåsor med dödsföljd, bukspottskörtlar fulla av mineraloljeämnen och leverkollapser har jag dumpat plastkärlen och gått tillbaka till glas. Verkar inte som om plast (oavsett vad det heter och har för produktkod, alltså) är någonting att ha överhuvudtaget, för ingen kan uttala sig om synergiska effekter ens när det gäller sånt som vin.

I alla vinböcker jag läste stod det att man ska låta stå ett vin som har fått ättikdoft så att det blir till vinäger. Jaha, då har vi alltså fruktsyror, vinsyror, mjölksyror, ättiksyror och en himla massa annat som samtidigt under närvaro av andra ämnen såsom alkohl och vad-vet-jag simmar runt i plastpotten. Kanske de förstärkar varandra? Gör en plast som håller bra emot 20% ättiksyra angripbar för en 3-6% syrakoncentration av samma ämne? Även temperaturen spelar in och roll.

Verkligen, jag har fått gråa hår när jag läste om allt det här med plasten. Jag har inte trott att det finns ett så stort område kvar i mitt liv /mitt  hushåll där jag var så himla idiotisk dum och blåögd. Detta beror naturligtvis på att jag växte upp i en värld, där plast fanns med i bilden hela tiden, såsom glas och stål. Men nu är det slut, har sorterat ut det mesta och kastat.  Det är väl ett klassiskt exempel på hur det går när man växer upp med en sak, att man bara inte kommer på idén att den kan vara en fara liksom.

Så jag kan bara rekommendera att investera lite mer pengar i ett lämpligt kärl än att riskera något. Symptomatiskt för vår tid är ju att det alltid är tillverkarna själva som intygar att deras egna produkter är bara så bra och ofarliga. Här borde larmklockorna verkligen tjuta direkt.

Men inte heller glas är fritt från misstankar! Billigt glas kan vara gjort på returglas och ingen kan i praktiken säga  någonting im innehållsämnen. Blykristall, föroreningar med färgämnen, andra tungmetaller. Bäst att verkligen inse att valet av kärlet är mera avgörande egentligen när det gäller kombucha /bryggning än frågan vilket te man kan köra med.

Just my 2 cents!
Martin

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha
« Svar #48 skrivet: 12 okt-06 kl 10:13 »
Hur vet man om det är returglas i burken, måste de ha nån speciell märkning då?
Jag har kört min bryggning i stora 2-4 liters glasburkar som jag köpt med t.ex inlagd paprika eller liknande.


martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Kombucha
« Svar #49 skrivet: 12 okt-06 kl 10:31 »
Hej!

Enkelt svar: Du måste fråga glasets tillverkare. Om Du då efter alla de erfarenheter Du gjort i Ditt liv kommer att tro på det svar Du får, det står på ett annat blad. (Returglas är ju verkligen billigare än en nyproduktion).

Det borde vara säkert med gurkglas och dylikt, men man vet inte förrän man inte gjort det självt, eller? Visshet får man nog aldrig som normal människa, det gäller nog att söka sig en säljare /tillverkare som man kan känna förtroende för.

Missförstå dock inte mitt inlägg, jag vill inte sprida panik, utan snarare ge uttryck för den "chock" jag fick när det hela helt plöstligt gjorde en mening.

Hej då!
Martin

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Kombucha
« Svar #50 skrivet: 12 okt-06 kl 14:05 »
Så, här kommer en länk som publicerades 17/3 i år och som handlar om att inte ens PET, alltså den fina lilla och framför allt syrafasta och livmedelsäkta  ettan i återvinningstriangeln är säkert som det hela tiden brukar heta.

http://www.heise.de/tr/artikel/70947

Tyvärr på tyska. Det handlar om att man i mineralvatten hittade tungmetallen "antimon" i flaskinnehållet. Orsaken är det europäiska sättet att producera PET. Man behöver en katalysator och denna katalysator är i Europa just det där antimonet.

Man kunde visa upp till 1/8 av den tilllåtna gränsvärden i mineralvattnet - men säger också att belastningen är rund 30 gånger högre än om man hade druckit källvatten direkt.

Frågan är (för mig) också huruvida vatten med ett pH på sisådär 7 kanske är tamare mot plasten än en kombucha /kefir /läskedryck med ett lägre pH på kanske 3 eller 4. Och som jag skrev tidigare: kanske det blir ännu hemskare om man har olika ämnen samtidigt i flaskan.

Lösningen på antimon-problemet, säger artikeln vidare, vore att använda titan som katalysator, så som man gör i Japan. Även aluminium hittar sin väg i PET-produktionskedjan, även det ämnet är en katalysator.

Frågan är då bara huruvida man har glömt den "aluminium är gift"-debatten och törs lita på att nu detta ämne av alla hålls kvar i plasten!

Martin

EDIT:

http://www.uni-heidelberg.de/press/news/news06/2601antime.html
« Senast ändrad: 12 okt-06 kl 16:22 av martinki »

jaxz

  • Inlägg: 9
Re:Kombucha
« Svar #51 skrivet: 09 nov-06 kl 16:43 »
 :)

Hej,

Jag är en gammal Kombucha räv, men har haft en lång paus. Jag behöver en bra bebis för att komma i gång igen!

Vem kan ordna det åt mig?

jaxzjaxz@gmail.com

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha
« Svar #52 skrivet: 08 mar-07 kl 22:48 »
jag vet att detta diskuterats förut men jag orkar helt enkelt inte läsa igenom kombuchatrådarna igen eller fippla med sökfunktionen.

Hur är det med sockerhalten i den färdiga kombuchan? Cirka..?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha
« Svar #53 skrivet: 12 nov-07 kl 10:40 »
putt

Sirpusbollen, troligen har du redan fått svar, men om nån annan undrar över sockerhalter i kombucha

och lite mer, om kombucha och diabetes
« Senast ändrad: 12 nov-07 kl 10:51 av Eulalia »

Grodden

  • Inlägg: 6
Re:Kombucha
« Svar #54 skrivet: 20 nov-07 kl 16:17 »
Hej på Er
Börjar komma igång så smått med detta och har nu en 5:a och en 2:a igång
Vid byte blir det ganska fullt i kylen med 7 liter så nu har jag en liter på diskbänken
Hur mycket kan man ta i sej  på en gång? kan det bli för mycket av det goda så att säga.

////Grodden

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha
« Svar #55 skrivet: 20 nov-07 kl 20:51 »
Jag har periodvis druckit så mycket som 1-1,5 liter dagligen.
Enda bieffekterna jag noterade var att jag måste springa på toa väldigt ofta, och att jag blev pigg.
Inte så att jag sprang på väggarna, men lite piggare än vanligt, och glad också.
Inte överglad, normalglad o balanserad ;D
Jag känner mig alltid pigg o frisk när jag dricker kombucha.



 om kombuchans effekter/bieffekter:

http://kombu.de/side-eff.htm
http://kombu.de/benefits.htm

kombucha testimonials


Bra enkel kombuchainfo http://www.harmonikireland.com/index.php?topic=kombucha
Här står det bla att ca en halv till 3/4 liter per dag är ok, mer behövs inte för att hålla bra hälsonivå. Man kan höja dosen vid sjukdom, för specifika behandlingar. MEn som vanligt är det bra att göra uppehåll då och då, om det ska vara effektivt.
Det står även att över tid så är kombucha en aning blodförtunnande, något jag inte hade läst nån annanstans.


Å andra sidan så tål kombucha ganska lång lagring, så du måste inte hälla i dig i samma takt som du producerar.
« Senast ändrad: 20 nov-07 kl 22:57 av Eulalia »

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha
« Svar #56 skrivet: 01 dec-07 kl 17:05 »
Hollywood likes it!
 "they put a kombucha culture on their face like a mask for 15 to 20 minutes. They swear this reduces pore size, removes fine lines and sunspots, adds healthy color and restores their skin to baby smoothness."



http://cajunernie.com/index.php
här står massa bra saker.
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Annicae

  • Inlägg: 38
Re:Kombucha
« Svar #57 skrivet: 01 dec-07 kl 18:59 »
Fick sluta med combucha eftersom det inte passade med mina mediciner.Jag fick svåra gallstensanfall och trodde att jag led av gud vet vad. De började en månad efter att jag började att dricka combuchan ,idag har jag slutat att dricka mitt riktigt goda och jästa the ,och har inga smärtor alls.

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha
« Svar #58 skrivet: 01 dec-07 kl 19:01 »
Fick sluta med combucha eftersom det inte passade med mina mediciner.Jag fick svåra gallstensanfall och trodde att jag led av gud vet vad. De började en månad efter att jag började att dricka combuchan ,idag har jag slutat att dricka mitt riktigt goda och jästa the ,och har inga smärtor alls.

oj vad illa, har du pratat med din läkare om det?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Annicae

  • Inlägg: 38
Re:Kombucha
« Svar #59 skrivet: 01 dec-07 kl 19:04 »
Min läkare testade combuchan och den var riktigt högprocentig, tillsammans med mina mediciner var det katastrof.Har sömntabletter efter en svår hjärnkollaps många år tillbaka.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

363 gäster, 1 användare
javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser